17 iun. 2020, Autor:

Valea Loarei, Franța, Valea Rinului, Germania, Toscana, Italia, Andalucia, Spania, Alentajo, Portugalia. Sunt câteva dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din Europa, nu doar pentru calitatea unică a vinului produs în aceste locuri, ci și pentru turismul dezvoltat în jurul cramelor care se află în celebrele podgorii de aici. Potrivit Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV), în România există în jur de 140 de crame funcționale, dintre care jumătate pot fi și vizitate.

Dacă îți surâde experiența unei vacanțe altfel, dar nu știi exact ce presupune turismul viticol și nici unde să mergi, te invităm, în cele ce urmează, în zona Munteniei.                

Turismul viticol în România – la ce să te aștepți

Ca să-ți faci o idee despre ceea ce înseamnă, de fapt, turismul viticol, ți-am pregătit un scurt ghid despre ce presupune o vizită la o cramă:

  • afli informații despre procesul tehnologic – adică povestea vinului, de la culesul strugurilor, perioada de macerare și până la îmbuteliere;
  • participi la o degustare – cramele oferă pachete turistice diferite care pot include degustarea câtorva soiuri de vinuri, alături de brânzeturi locale;
  • te poți plimba prin vie – ai posibilitatea și de a te plimba prin vie; unele crame au terenuri de tenis, biciclete de închiriat și piste amenajate prin vii;
  • evenimente anuale – unele crame organizează, în perioada culesului viei, de exemplu, concerte, concursuri;
  • iei masa în apropiere – poți opta să iei masa la crama respectivă, dacă oferă un astfel de serviciu, sau la un restaurant din zonă;
  • explorezi împrejurimile – te poți caza într-o localitate sau sat din apropierea cramelor, pentru a explora și alte obiective turistice din zonă.

Vizitarea unei crame durează, în medie, 90 de minute. Este recomandat să faci rezervare în prealabil, uneori chiar și cu o lună înainte. Reține că sunt perioade ale anului în care cramele nu sunt deschise turiștilor.

Turismul viticol în zona Munteniei – Crama Rotenberg

Crama Rotenberg

Dacă te îndrepți spre Ceptura de Jos, județul Prahova, vei putea descoperi Crama Rotenberg, unde poți să deguști un Merlot de Ceptura în conacul recent restaurat. Crama are două beciuri suprapuse, iar după turul ghidat, poți participa la o degustare de 4-6 vinuri însoțite de platouri cu brânzeturi, nuci, mere. Apoi, în zonă sunt mai multe obiective turistice, printre care o serie de cruci de piatră, vechi de câteva sute de ani și care sunt monumente istorice. Poți opta pentru cazare în Ploiești, Bușteni sau Sinaia.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Sinaia, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Turismul viticol în zona Munteniei – Crama Lacerta

O călătorie în Fințești, județul Buzău, te poate duce spre Crama Lacerta, aflată pe domeniul cu același nume, în centrul căruia se întinde conacul Dorobanțu, construit în stil neo-românesc, de renumitul arhitect Ion Mincu. O degustare te invită să descoperi, printre altele, și poveștile pline de nuanțe ale unor rosé-uri românești excelente, ca Shiraz sau Cuvee IX. Apoi, formațiunea geologică din calcare și gresii a Istriței te va cuceri. Dacă te pasionează istoria, la 4 km de sat este un sit arheologic cu două așezări din Epoca Bronzului și din perioada migratoare. Acesta este doar unul dintre obiectivele turistice din zonă.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Buzău, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Turismul viticol în zona Munteniei – Crama Budureasca

Crama Budureasca

Inaugurată în 2013, Crama Budureasca a devenit una dintre cele mai importante din zona Gura Vadului, județul Prahova. Dincolo de turul cramei și de degustări, în funcție de pachetul turistic ales, poți crea chiar și propriul cupaj, rezultatul fiind îmbuteliat, etichetat, personalizat și transformat într-un suvenir unic. În apropiere este stațiunea balneară Băile Boboci. O altă atracție turistică este Biserica ce poartă hramul „Intrarea Maicii Domnului”, construită la 1816.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Ploiești, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Turismul viticol în zona Munteniei – Crama Basilescu

După cum îi spune și numele, Crama Basilescu este strâns legată de istoria familiei lui Nicolae Basilescu. Viile, conacul și noua cramă, înființată în 2008, în comuna Urlați, județul Prahova, îți oferă o experiență unică. Unele dintre cele mai importante obiective turistice din zonă sunt cele trei biserici din lemn, Casa domnească din viile Brâncoveanului, Complexul Bellu sau Conacul Urlățeanu. Te poți caza în zonă sau ai varianta să organizezi o aventură mai amplă, optând pentru o cazare în Brașov și să faci excursii de jumătate de zi sau de o zi până aici.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Brașov, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Turismul viticol în zona Munteniei – Crama Aurelia Vișinescu

Crame din Romania

Săhăteni, județul Buzău, la baza Dealurilor Istriței. Acesta este locul unde vizitezi Crama Aurelia Vișinescu, unde vei putea descoperi povestea și savoarea unor vinuri de excepție din soiuri românești, ca Fetească albă sau Tămâioasă Românească, ori internaționale, cum sunt Pinot gris sau Chardonnay. Zona Dealu Mare, unde se află și satul Săhăteni, este recunoscută pentru viticultură și, dacă ajungi aici, poți organiza o excursie în care să vizitezi mai multe crame într-o zi, pentru că distanțele dintre ele nu sunt foarte mari.

Dacă ești în căutarea unei cazări în orașul Buzău, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Turismul viticol în zona Munteniei – Crama Vitis Metamorfosis 

La Crama Vitis Metamorfosis, din satul Ungureni, comuna Vadu Săpat, județul Prahova, poți opta pentru o degustare cu cinci sortimente de vinuri din gamele Viile Metamorfosis, Via Colțul Pietrei, Via Marchizului și Cantvs Primvs. Din Vadu Săpat, poți face o excursie până în Fântânele, ca să vizitezi cele trei situri arheologice de aici sau ruinele bisericii Adormirea Maicii Domnului a Mazililor. Te poți caza în zonă sau ai posibilitatea să mergi într-o stațiune, cum este Azuga, și să faci de acolo excursii de o zi.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Azuga, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Turismul viticol este o modalitate prin care poți descoperi o mulțime de informații interesante despre povestea vinului. În plus, vei avea experiența unor excursii în locuri aparte. În zona Munteniei, cele mai multe crame care pot fi vizitate sunt concentrate în zona Dealu Mare. Cazări poți găsi, uneori chiar la crame, în împrejurimi ori poți opta pentru stațiuni sau orașe aflate la distanțe ceva mai mari, dar de unde poți face excursii de o zi.