05 aug. 2020, Autor:

Cu o istorie bogată, povești cu prinți și prințese și legende care stârnesc interesul și celui mai indiferent turist, castelele din România atrag anual mii de vizitatori.

Orice turist care vine în România a auzit de castelul Bran, datorită contelului Dracula, iar Castelul Peleș este locul în care se desfășoară acțiunea din câteva producții cinematografice internaționale de succes.

Dacă vrei să afli mai multe despre poveștile trecutului și să cunoști locuri de basm, o vizită într-unul dintre castelele din țara noastră este exact ce ai nevoie. 

Iată câteva dintre cele mai frumoase castele din România: 

Castelul Peleș, un loc cu o puternică încărcătură istorică
Castelul Bran sau „Castelul lui Dracula“
Castelul de Lut Valea Zânelor, despre care se spune că a găzduit făpturi magice
Castelul Corvinilor – legenda Transilvaniei
Castelul Cantacuzino, un edificiu cu o priveliște de poveste
Castelul Iulia Hașdeu, cel mai bântuit castel românesc
Castelul Lupilor, locul de întâlnire al luptătorilor
Castelul Bánffy sau „Versailles-ul Transilvaniei
Castelul Sturdza, un edificiu cu o istorie de 600 de ani
Castelul Bethlen-Haller, un monument istoric și o secție de șampanizare
Castelul Regal de la Săvârșin, locul în care Familia Regală se simte acasă
Castelul Károlyi sau „Peleșul Transilvaniei“

Castelul Peleș, un loc cu o puternică încărcătură istorică

Castelul Peleş, construit la iniţiativa Regelui Carol I, în anul 1874, pentru a-i servi drept reşedinţă de vară, se află la 44 de kilometri de Braşov şi la 122 de kilometri de Bucureşti, pe valea râului Peleş. În prezent, clădirea se află în proprietatea Familiei Regale a României. 

Din anul 1953, castelul a devenit Muzeu Naţional, deschis publicului larg. Două decenii mai târziu, în anul 1975, starea de conservare tot mai critică a imobilului a determinat închiderea acestuia şi evacuarea unei părţi importante a patrimoniului muzeal în depozitele amenajate într-un vechi conac boieresc al familiei Bibescu din Posada, localitate situată la aproximativ 20 de kilometri de Sinaia.

Castelul Peleș este una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din țara noastră, fiind considerat cea mai importantă clădire istorică din România. Cu o valoare istorică şi artistică deosebită, Castelul Peleș este un adevărat edificiu cultural, în care se întâlnesc importante opere din pictură, sculptură şi arte decorative. Este unul dintre cele mai frumoase castele din România și locul în care au fost filmate numeroase producții cinematografice naționale și internaționale, printre care „A Christmas Prince“ şi „The Brothers Bloom“.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Sinaia, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Castelul Bran-Dracula

Castelul Bran sau „Castelul lui Dracula“

Castelul Bran și-a câștigat faima internațională datorită asocierii cu mitul contelui Dracula. Construcția castelului, ridicat pe o stâncă abruptă dintre Măgura și Dealul Cetății, s-a încheiat în 1388. De-a lungul timpului, monumentul istoric și arhitectonic, aflat la 30 de kilometri de Brașov, a avut atât rol de vamă (reţinea 3% din valoarea mărfii care intra şi ieșea din Transilvania), cât şi de fortăreaţă la graniţa estică a Transilvaniei, destinată încercării de a opri extinderea Imperiului Otoman. În 1920, cetățenii Brașovului au oferit castelul Reginei Maria a României, devenind reședința sa favorită.

În 1897, a apărut romanul „Dracula“, scris de Bram Stoker. Scriitorul irlandez spune povestea unui conte transilvănean, un vampir stăpân al unui castel ridicat pe vârful unei stânci înalte. Singurul castel din Transilvania care corespunde acestei descrieri este Bran, de aceea lumea întreagă se referă la el ca fiind Castelul lui Dracula. Interesant este faptul că Bram Stoker nu a vizitat niciodată România.

Dracula este, adesea, confundat cu Vlad Ţepeş, domnitor al Ţării Româneşti între 1456-1462 şi în anul 1467. Considerat un despot nemilos şi însetat de sânge, el a primit numele de Dracula.

În prezent, castelul se află în posesia moștenitorilor legali, Arhiducele Dominic, Arhiducesa Maria Magdalena și Arhiducesa Elisabeta.

Castelul de Lut Valea Zanelor

Castelul de Lut Valea Zânelor, despre care se spune că a găzduit făpturi magice

La 40 de kilometri de Sibiu, la poalele munţilor Făgăraş, se află Castelul de Lut Valea Zânelor, un loc de poveste, rupt din basmele populare românești. Legenda spune că tărâmul pe care se află castelul a fost locuit de făpturi magice, zâne care protejează și în prezent locul care a fost cândva casa lor.

Castelul de Lut a luat ființă în martie 2014, având la bază un concept unic de Casă Naturală de Poveste. Doi corporatişti din Bucureşti, soţ şi soţie, au decis să se mute undeva la ţară, într-un loc liniştit. Și așa a apărut ideea unui castel de lut, asemănător celui din poveștile copilăriei. 

Castelul de Lut Valea Zânelor este considerat de mulți turiști cel mai frumos castel din România.

Astăzi, pe malul râului Porumbacu, turiștii pășesc în acest loc feeric pentru a se bucura de liniștea naturii, pentru a se fotografia cu unul dintre cele mai „instagramabile“ castele din România, dar și pentru a participa la evenimente. De-a lungul timpului, la Castelul de Lut au fost organizate nunți, evenimente speciale pentru copii, precum și picnicuri.

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor – legenda Transilvaniei

Castelul Corvinilor, cunoscut și drept Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, are un farmec aparte, datorită stilurilor de construcţie diverse, prezenţei unor inovaţii în plan militar şi civil, precum şi a vieţii tumultoase de curte, care l-a animat vreme de peste 400 de ani.

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu (Ioan) de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Cetatea a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Iancu de Hunedoara. În prezent, Castelul Corvinilor este în topul celor mai frumoase castele medievale din România.

Pe blazonul familiei Corvinilor este inscripționat un corb, care ține în cioc un inel de aur. Se spune că Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasă femeie din Țara Hațegului, pe nume Elisabeta. Pentru a o feri de necinste, regele îi dă de soț pe unul din vitejii săi, Voicu, dăruindu-i și un inel pentru copilul nenăscut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va crește și va merge la curtea regală. În timpul unei călătorii, un corb este atras de strălucirea inelului, uitat pe o margine a ștergarului pe care erau puse merindele, și îl fură. Copilul Ioan de Hunedoara săgetează corbul cu un arc și recuperează inelul. După ce a crescut și a ajuns la curtea regală, el i-a povestit întâmplarea regelui și astfel, corbul cu inel de aur în cioc a devenit simbolul familiei hunedorenilor.

Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România, fiind considerat cel mai bine conservat monument medieval din sud-estul Europei.

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino, un edificiu cu o priveliște de poveste

Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, din piatră și cărămidă, după planurile arhitectului Grigore Cerchez și la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul). Situat în Bușteni, Castelul Cantacuzino este unul dintre cele mai vizitate castele românești. Legenda spune că prințul ar fi vrut să îi paveze curtea și să-i învelească acoperișul cu monede de aur.

Retrocedat urmaşilor familiei Cantacuzino, castelul şi domeniul, de aproape 1.000 de hectare, au ajuns, după mai mulţi proprietari, în posesia unui grup de investitori străini. 

O vizită la muzeu oferă o priveliște de poveste asupra Văii Prahovei şi spre Crucea Caraiman.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Bușteni, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Castelul Iulia Hasdeu

Castelul Iulia Hașdeu, cel mai bântuit castel românesc

Castelul a fost construit între anii 1893 și 1896, pentru comemorarea Iuliei Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Ea a murit la doar 18 ani de tuberculoză. Situat în Câmpina, este considerat unul dintre cele mai bântuite castele din România. Potrivit legendelor, Iulia Hașdeu cântă la pian, noaptea, în aplauzele tatălui său. Totodată, în unele nopți, bătrânul Hașdeu iese la fereastră și urlă ca un lup. Acest obiectiv turistic mai este cunoscut și ca „Templul Spiritist de la poalele Carpaţilor“ sau „Castelul Magului”.

Puternic afectat de moartea fiicei sale, Bogdan Petriceicu Hașdeu ar fi organizat ședințe de spiritism, pentru a intra în legătură cu copilul pierdut. Castelul și cavoul familiei Hașdeu, din cimitirul Bellu, sunt considerate a fi singurele temple spiritiste din lume. 

Vizitatorii castelului pot admira portretele membrilor familiei Hașdeu, obiecte care au aparținut acestora, fotografii și documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, precum și tablouri valoroase. De asemenea, poate fi vizitată și camera obscură, unde aveau loc ședințele de spiritism.

Castelul Lupilor

Castelul Lupilor, locul de întâlnire al luptătorilor

Castelul Lupilor a fost construit în 1856, în satul Chimindia din Hunedoara. Inițial, a fost cazarmă pentru ofițerii austro-ungari. Locul este cunoscut datorită uneia dintre cele mai vechi legende din România. Se spune că la castel s-au întâlnit toți lupii din Dacia, pentru a-i ajuta pe strămoși să răzbată în luptele pe care le dădeau. Poveștile locului dezvăluie că și în prezent, în zonă se zăresc fantomele luptătorilor daci, însoțiți de lupi.

Castelul are camere tematice, un restaurant, o grădină imensă, unde pot fi organizate diferite activități, precum și piscine exterioare.

Castelul Banffy

Castelul Bánffy sau „Versailles-ul Transilvaniei“

De pe lista cu cele mai frumoase castele de vizitat în România nu trebuie să lipsească „Versailles-ul Transilvaniei“. Este vorba despre Castelul Bánffy din comuna Bonțida, județul Cluj. Aici este locul în care se desfășoară în fiecare vară festivalul Electric Castle (anul acesta, festivalul a fost anulat, din cauza pandemiei de coronavirus). 

Castelul Bánffy este, de fapt, un întreg ansamblu arhitectonic, construit într-un stil renascentist, de familia Bánffy. Înaintea realizării ansamblului actual, pe acest loc a existat un conac construit în secolele XV-XVI, această clădire fiind atestată documentar după 1640.

Și acest loc are o legendă care atrage turiștii. Se spune că prințesa care a locuit în castel a avut o relație cu cineva din exterior. Văzută de unul dintre băieții de la grajduri când se furișa, ea l-a sedus și apoi l-a ucis cu un cuțit. Fantoma tânărului ar bântui castelul și în zilele noastre.

În anul 2008, contesa Bánffy Katalin, proprietara actuală a castelului, a încheiat un contract pe 49 de ani cu Fundația Transylvania Trust, conform căruia aceasta din urmă va reabilita castelul și va înființa un centru cultural și de specializare.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Cluj, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Castelul Sturdza

Castelul Sturdza, un edificiu cu o istorie de 600 de ani

Castelul Sturdza din satul Miclăuşeni, Iași, cunoscut şi sub denumirea de Palatul Sturdza, este un castel în stil neogotic, construit între anii 1880-1904, de către Gheorghe Sturza şi soţia sa, Maria.

În jurul anului 1410, domnitorul Alexandru cel Bun a dăruit vornicului Miclăuş, membru în Sfatul Domnesc, o moşie întinsă, situată în apropiere de Lunca Siretului. Clădit pe un așezământ moldovenesc cu o istorie de 600 de ani, castelul reprezintă astăzi o adevărată bijuterie arhitectonică de factură neogotică. Edificiul se distinge prin blazoanele și stemele ornamentale ce-i împodobesc fațada și prin turnurile de pază ce străjuiesc parcul.

Parcul de la Miclăușeni a fost locul de joacă atât pentru copiii nevoiași, adoptați de Maria Sturdza, cât și pentru cei de viță nobilă, ce vizitau locul.

Castelul Bethlen-Haller

Castelul Bethlen-Haller, un monument istoric și o secție de șampanizare

Castelul Bethlen-Haller este un ansamblu de monumente istorice, aflat în satul Cetatea de Baltă, din judeţul Alba. A fost, pe rând, grădiniță, închisoare, carmangerie și secție de șampanizare. Construit în stilul Renașterii Franceze, Castelul Bethlen-Haller reproduce la scară mică elementul central al castelului Chambord din Franța.

Construcția castelului ar fi debutat la sfârșitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea. Locul era deținut de István de Bethlen de Iktár, fratele guvernatorului de Transilvania, Gabriel Bethlen. În secolul al XIX-lea, domeniul a fost cumpărat de familia Haller.

În 1948, castelul a fost confiscat de autorităţile comuniste şi transformat în secţie de şampanizare, sub conducerea Întreprinderii Agricole de Stat Jidvei. După 1989, a fost retrocedat urmaşilor familiei Haller, care l-au vândut proprietarilor firmei Jidvei, familia Necșulescu. Astfel, castelul și-a păstrat secția de șampanizare, iar astăzi imaginea edificiului este asociată cu vinul Jidvei. Este proprietate privată, dar se poate vizita la cerere.

Castelul Regal Savarsin

Castelul Regal de la Săvârșin, locul în care Familia Regală se simte acasă

Castelul regal de la Săvârșin este situat pe domeniul de la Săvârșin, din județul Arad. Pe locul clădirii actuale se afla, în secolul al XVIII-lea, castelul familiei nobiliare Forray. Construit între anii 1650-1680, castelul a fost cumpărat de regele Mihai în 1943.

Castelul de la Săvârșin a fost printre primele proprietăți regale confiscate de comuniști. Se întâmpla în 1948. A revenit în posesia Casei Regale în 2001. Între 2007 și 2015, au avut loc lucrări de restaurare. Castelul Regal de la Săvârșin a fost locul în care regele Mihai și regina Ana își petreceau sărbătorile.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Arad, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

castelul Karolyi

Castelul Károlyi sau „Peleșul Transilvaniei“

Castelul Károlyi, din Carei, județul Satu Mare, a fost inițial reședința familiei Károlyi. De-a lungul timpului, a fost distrus și restaurat în repetate rânduri. Astăzi, este cunoscut drept „Peleșul Transilvaniei“. Prima rezidenţă cunoscută a familiei Károlyi la Carei datează de la sfârşitul secolului al XV-lea. La sfârşitul secolului următor, clădirea din piatră a fost transformată într-o cetate dotată cu şanț, zid de fortificare patrulater şi patru bastioane de colţ, prevăzute cu nişe de tragere pentru tunuri. Cetatea a fost dărâmată în anul 1794, în locul ei fiind ridicat un castel. În anul 1894, acesta se reface în forma în care se păstrează și astăzi. 

În perioada interbelică, o parte a castelului este transformată în sanatoriu, iar restul găzduieşte un cazino. De asemenea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a găzduit o școală militară și apoi, un spital militar. În prezent, Károlyi este unul dintre cele mai vizitate castele din Transilvania.

Istoria României se cunoaște cel mai bine vizitând castelele și muzeele din țară. În fiecare colț al patriei, există câte un monument istoric ce păstrează urmele trecutului și care merită să fie vizitat.