17 iun. 2020, Autor:

Nu este nevoie să parcurgi sute de kilometri pentru a ajunge într-un loc pitoresc. Există destinații spre care merită să te îndrepți și care sunt la o aruncătură de băț de București. Aflate la 50-100 de kilometri de centrul Capitalei, toate acestea sunt obiective pe care le poți lua în calcul pentru a petrece un weekend departe de agitația orașului. 

Aproape de casă
Distracție și relaxare. Variante de weekend
Sfaturi pentru siguranță

Aproape de casă

O escapadă aproape de casă, într-un weekend, are câteva avantaje pe care merită să le iei în calcul. În primul rând, nu vei pierde timp pe drum. Ajungi în locul ales, în medie, într-o oră, așa că în restul zilei faci doar ceea ce-ți poftește inima: te plimbi, pe jos sau cu bicicleta, explorezi, te relaxezi, pescuiești, faci plajă, un grătar în aer liber și descoperi amănunte despre istoria locului ales. La aceasta se adaugă costurile reduse, posibilitatea de a reveni rapid acasă, dacă îți joacă vremea feste. Pentru că poți veni cu mâncare de acasă (ia în calcul o geantă frigorifică), elimini orice eventuale complicații în contextul restricțiilor și regulilor legate de pandemie. 

În zilele foarte senine, de pe clădirile înalte din Bucuresti se văd munții. E cea mai bună dovadă care arată că doar în 100 de kilometri spre nord se schimbă și peisajul, și aerul. Spre sud, la circa 70 de kilometri, e Dunărea. Ce înseamnă 70 de kilometri? Sau 100? 

Distracție și relaxare. Variante de weekend

Ca să fie un weekend reușit, trebuie să alegi un loc care să se potrivească cu ceea ce ai vrea să faci și care să fie ofertant și pentru adulți, și pentru copii.

Domeniul Știrbei

Se află la doar vreo 30 de kilometri de centru Bucureștiului, spre nord-vest. Se ajunge ușor și este locul perfect pentru ciclism, o oră de călărie și o lungă plimbare în jurul lacului aflat în mijlocul domeniului. Dacă vrei să mănânci, ideal este să faci o rezervare din timp la terasă, pentru că, de regulă, este relativ aglomerat. 

Barbu Dimitrie Știrbei, domnitor al Țării Românești, a început în 1850 construcția palatului, care este și principalul obiectiv al domeniului. Palatul este o culă cu două tuneluri de ieșire în caz de primejdie. Ulterior, s-au mai adăugat două etaje și s-au făcut modificări în ton cu arhitectura anilor în stilul Tudor. Palatul a fost terminat în 1863. Mai poți vizita capela în stil neogotic. Arhitect este danezul Theophil von Hansen și Castelul de apă, proiectat de Anghel Saligny.

Sadoveanu venea să pescuiască în acest loc, și tot aici a fost cazat Nikita Sergheevici Hrușciov în timpul vizitei când a semnat retragerea trupelor sovietice din România, în 1959. 

Rezervatia de zimbri

Rezervația de Zimbri de la Bucșani, Neagra

Este la 80 de kilometri de București. Rezervația face parte din Ocolul Silvic Dâmbovița și a fost înființată în 1983, cu scopul protejării și salvării zimbrului, care dispăruse de pe teritoriul României. Totul a început cu 18 zimbri. Este un loc în care se poate ajunge ușor și iarna, și vara, fiind este o experiență mai mult decât interesantă. 

Este fantastic drumul prin pădure din localitatea Rățoaia până la zimbrărie. Este bine să vii cu mâncare de acasă și un binoclu, ca să poți vedea și alte specii, de la căprioare la fazani, de la iepuri la mistreți. În împrejurimi, ai Mănăstirea Dealu și Casa Memorială Ion Luca Caragiale, puncte turistice pe care le poți lua în calcul.

Dacă ești în căutarea unei cazări în apropiere de București, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău! 

City break la Târgoviște

La 80 de kilometri de București, Targoviste este fostă reședință domnească și capitală între 1396 și 1714. Orașul a deținut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politic, militar și cultural-artistic al regiunii, fiind Cetatea de Scaun a Țării Românești. Târgoviște este renumit pentru unele dintre cele mai bune restaurante. 

Poți vedea: Turnul Chindiei, Biserica Domnească și poți face o lungă plimbare de plăcere prin centrul vechi. Foarte aproape este Rezervația de Zimbri, iar pădurile din jur au multe trasee marcate, perfecte pentru o tură cu bicicleta. 

Palatul Mogoșoaia

Foarte aproape de București, la circa 20 de kilometri, Palatul Mogoșoaia a fost în posesia familiei Brâncoveanu timp de 119 ani. Construcția a fost finalizată în 1702, dar nu se știe când au început lucrările. Arhitectura este reprezentativă pentru stilul brâncovenesc, caracterizată prin structura clară, rațională și exuberantă.

Palatul Mogoșoaia adăpostește Muzeul de Artă Brâncovenească și este un important punct de atracție turistică. Poți vizita Turnul Porții, Biserica Sfântul Gheorghe, sera de flori, curtea interioară a Palatului, ghețăria și Vila Elchingen.

Ce poți face? Poţi închiria biciclete sau chiar terenuri de tenis de câmp, poţi merge la picnic, îţi poţi prinde hamacul şi poţi savura liniştit o carte, te poţi plimba pe aleile şi grădinile bine îngrijite, copiii se pot juca în spaţii amenajate, poţi mânca la restaurantul din curtea interioară sau poţi admira apusul din logia veneţiană situată în spatele palatului. În plus, vara au loc frecvent evenimente (film, teatru, concerte) în aer liber. 

Edenland

Parcul de aventură Edenland

Puțin mai sus de Balotești și la 30 de kilometri de centrul Bucureștiului este Parcul de aventură Edenland. Ai trasee în copaci, escaladă, echitație, mini golf, poți închiria biciclete sau poți să o folosești pe a ta, poți face tir cu arcul. Este unul din locurile unde poți face paintball și airsoft. Senzația locului este Eden Jump, o săritură în gol de la 15 metri. 

Te poți caza în căsuțe în copaci (la propriu, în copaci), care au baie și încălzire. Ai la dispoziție și restaurant. 

Câmpina și Valea Doftanei, lacul Paltinu

Le poți face pe toate într-o zi. Sau în cele doua zile de weekend. Campina nu este doar o localitate de bifat în drum spre Valea Prahovei, ci un loc de popas pe care nu trebuie să-l ratezi. București-Câmpina înseamnă 100 de kilometri, iar după ce ajungi, faci ușor dreapta și te duci spre Doftana, pe Valea Doftanei, până la barajul și lacul Paltinu, adică alți 15 kilometri. Poți continua drumul pe malul lacului până la sus, în comuna Teșila. Te poți caza în Câmpina sau în pensiunile agroturistice de pe Valea Doftanei.  

Pe Valea Doftanei ai și Rezervația „Glodeasa”, cu o pădure seculară de brazi. Se spune că aici sunt brazi care au peste 200 de ani. Nu rata cașcaveaua, o brânză nefermentată, cu textură de caș, sărată, uneori afumată, din lapte de vacă, bivoliță și oaie. În zonă este plin de cătină, așa că vei găsi, la producătorii locali, produse preparate din aceste fructe. 

Domeniul Greaca

Înconjurată de câmpuri, locația este aproape de Lacul Cătălui (un loc fantastic pentru amatorii de pescuit), la 51 de kilometri de centrul Bucureștiului. 

Ai la dispoziție piscină, terenuri de tenis, tir cu arcul, ping-pong, un curs de supraviețuire cu personal autorizat și plimbare cu ATV-ul. La Greaca există și un loc de joacă, ce are și piscină, amenajate special pentru cei mici. Se adaugă restaurantul, o terasă foarte mare și o priveliște încântătoare. 

Parcul de aventura comana

Parcul de aventură Comana

Parcul de aventură se află la limita Parcului Natural Comana. Din București până aici faci circa 45 de minute și drumul este bun. 

Parcul de aventură are mai multe trasee cu grad de dificultate diferit, o tiroliană peste lac și o cascadă de tiroliene. Adică este locul perfect unde să-ți duci copiii crescuți în blocuri și printre betoane, să se cațere în copaci. Mai ai varianta de a închiria o barcă, un caiac, hidrobiciclete sau poți merge la plimbare cu trăsura. Poți juca ping-pong sau poți trage cu arcul. 

Parcul Natural Comana (Delta Neajlovului), care se află în imediata vecinătate, este o veritabilă deltă. Zona a fost declarată arie naturală protejată, în 2004, și de atunci s-a dezvoltat spectaculos. Parcul adăpostește, protejează și conservă o gamă floristică și faunistică diversă, în ecosisteme terestre și acvatice. Există trasee turistice marcate prin pădure, perfecte pentru a fi parcurse cu bicicleta. Se pot face și plimbări cu barca pe lac. Dacă ai puțin noroc, te poți întâlni cu o familie de bursuci, cu o vulpe cu pui și poți vedea păsări, care de regulă sunt specifice deltei: egrete, cocostârci. Și este aproape sigur că vei vedea fazani și căprioare în mediul lor natural. 

Pădurea Pustnicu

Poate să fie una din alegeri pentru o zi în afara Bucureștiului. Se află la 10 kilometri de centru, pe vechiul drum spre mare. Pădurea Pustnicu și lacul Pasărea au devenit locuri comune pentru cei care vor să fugă din orașul aglomerat. Pe malul lacului este un complex turistic, cu restaurant și terasă, plus un debarcader pentru plimbare cu barca pe malul lacului. 

Locul tinde să fie foarte aglomerat la final de săptămână, mai ales în zona amenajată cu grătare.  

Padurea Pustnicu

Bălți de pescuit

Pescarii bucureșteni sunt privilegiați, pentru că în jurul Capitalei sunt multe locuri bune unde se poate merge pentru o zi în aer liber chiar și cu familia, cu minime pregătiri de acasă (umbrelă, mâncare în lada frigorifică, scaune de camping):

  • Laguna Verde – se află în Balotești și este un loc unde se poate merge cu familia; 
  • Lacul Periș – în apropiere de Periș, la 15 kilometri de București, loc amenajat de campare;
  • Balta Lunca Mihăilești – la limita dintre Ilfov și Buzău, cu loc amenajat și supravegheat; 
  • Balta Movilița Colceag – pe drumul național DN2, spre Urziceni, la 40 kilometri de București, la intrare în Movilița; 
  • Balta Cândeasca – la 20 de kilometri de București, în comuna Belciugatele, aproape de locația de agrement Valea Iazurilor; oferă posibilitatea de campare;
  • Pescarium – un complex de pescuit pe malul lacului Corbeanca; există loc amenajat unde poți prepara peștele prins.

Sfaturi pentru siguranță

După experiența pandemiei de COVID-19, siguranța personală și a celor dragi a căpătat noi dimensiuni. Atenția și grija pentru detaliile care țin de eliminarea oricărui risc de infectare sunt esențiale, mai ales atunci când pleci de acasă.

Probabil că una dintre cele mai importante măsuri de siguranță va fi aceea de a evita aglomerația. Spațiul personal nu mai este doar o normă teoretică, ci trebuie respectat cu strictețe chiar (sau mai ales) atunci când mergem în locuri de agrement. 

Trebuie evitate spațiile închise, în măsura în care este posibil. Desfășurarea oricăror activități în aer liber este, până la urmă, unul din marile avantaje ale verii și nimic nu trebuie să ne oprească să alegem spațiile deschise.  

Soluțiile dezinfectante, folosite corect, în cantitate suficientă, de fiecare dată când ești obligat să atingi locuri pe care au pus mâna și alte persoane, inclusiv atunci când porți mănuși, trebuie să fie un obicei al noii normalități. Spălatul pe mâini, cu apă și săpun, este obligatoriu înainte și după ce folosești o toaletă publică, dar și de fiecare dată când se poate. 

Poartă mască atunci când zona este aglomerată sau când spațiul personal nu poate fi respectat. Este foarte important să folosești masca în mod corect. Așază-ți masca pe față numai după ce ți-ai dezinfectat mâinile și spală-te sau dezinfectează-te după ce o dai jos. 

Este o regulă de politețe și o dovadă de respect pentru mediu și pentru cei din jurul tău să arunci mănușile și masca numai în locuri amenajate, niciodată la întâmplare (pe jos). Dacă nu există un coș de gunoi, poartă la tine o pungă de plastic în care să poți pune masca și mănușile folosite. Nu-ți atinge fața, gura, nasul și ochii cu mâna neigienizată. 

Plătește de fiecare dată când se poate cu cardul și evită folosirea bancnotelor și a monedelor. 

Cu puțină atenție, o să ne putem bucura de escapade în aer liber. Foarte multe locații, cum sunt și cele prezentate mai sus, primesc vizitatori, iar unele dintre ele, pentru un plus de siguranță, au introdus accesul doar pe bază de programare. Este foarte util ca, în mod special în această vară, să nu pleci nicăieri înainte de a face o evaluare corectă a destinației și de a te informa, prin telefon, despre condițiile și măsurile de protecție luate, respectiv impuse oaspeților.