Dacă mergi pe litoral nu doar pentru plajă și distracție, ci și pentru stațiunile cu parfum de istorie din apropiere, știi deja că în Dobrogea există un număr semnificativ de monumente și obiective turistice poate mai puțin cunoscute, însă cu o valoare inestimabilă. Cetatea Enisala este una dintre cele mai cunoscute monumente de acest fel. În continuare, poți afla câteva detalii istorice legate de Cetatea Enisala, unde te poți caza, ce mai poți vedea prin apropiere, precum și câteva recomandări generale, dacă alegi să îți petreci vacanța pe meleaguri dobrogene.
Scurt istoric
Cum ajungi la Cetatea Enisala
Ce altceva poți vedea în împrejurimi
Sfaturi pentru o vizită la Cetatea Enisala
Scurt istoric
Cetatea Enisala se află la aproximativ 2 km de localitatea cu același nume, pe un deal calcaros, în imediata apropiere a lacurilor Razim și Babadag. Se crede că a fost construită în secolul al XIV-lea de către negustorii genovezi, cei care dețineau monopolul pe navigația din Marea Neagră, în acele vremuri.
Mai târziu, a fost integrată în sistemul defensiv al Țării Românești, pe vremea domniei lui Mircea cel Bătrân, fiind, ulterior, abandonată, odată cu înaintarea turcilor spre gurile Dunării (sfârșitul secolului al XV-lea).
Denumirea Enisala provine din cuvintele Yeni și Sale, care, în limba turcă, înseamnă „așezare nouă” sau „sat nou”, însă cetatea mai este cunoscută și sub numele de Enișala, Heracleea, Babola sau Pampulo. Pe o hartă realizată de austriacul Ignatius Albrecht, în secolul al XVIII-lea, Cetatea Enisala purta numele de Eracri-Kupei.
Săpăturile arheologice au început în anul 1939 și au continuat, cu întreruperi, până în zilele noastre, cu o perioadă intensă între anii 1970 și 1998. În urma cercetărilor, s-au descoperit monede vechi de origine bizantină, genoveză, dar și moldovenești, muntenești, tătărești și turcești, dovedind rolul economic, politic și administrativ important al cetății. Ultimele indicii otomane sunt menționate în jurul anului 1650.
Ulterior, la mijlocul secolului al XVIII-lea, s-au stabilit în zonă aproximativ 1.600 de familii de lipoveni, aceștia alăturându-se românilor, grecilor, bulgarilor, tătarilor, cerchezilor și turcilor care locuiau deja în această zonă.
Mai în profunzime, s-au descoperit piese dacice datând din secolul al IV-lea î.Hr., precum și obiecte din ceramică, piatră șlefuită și oase de mamut.
Din clădirea veche, se păstrează zidurile de incintă, iar turnurile și bastioanele au fost parțial restaurate, menținându-se pe o înălțime de 5-10 m. Un element deosebit este bastionul porții principale cu arcadă dublă, un element specific Evului Mediu. Acesta se regăsește și în alte construcții din Balcani, dar și în zona românească, mai ales în Cetatea Neamțului, Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Arges și bisericile moldovenești, construite sub domnia lui Ștefan cel Mare.
Cum ajungi la Cetatea Enisala
Dacă vii din București, vei avea de parcurs aproximativ 160 km până spre Cernavodă, pe Autostrada Soarelui, iar de aici, încă 150 km spre Hârșova și Babadag, pe E87, urmând indicatoarele de pe traseu. Cetatea se află în satul Sarichioi, lângă Enisala, pe malul lacului Razim.
Dacă vrei să ajungi de la mare, dinspre Mamaia, trebuie să o iei spre nord, spre Babadag, pe E87. Vei avea de mers maximum o oră, iar drumul este superb. Șoseaua te va purta până în satul Enisala, iar după ieșirea din sat, vei face stânga pe un drum de țară. Pe partea dreaptă, vei observa un indicator, pe care se află inscripția „Spre Cetatea Heracleea”.
În cazul în care ți-ai făcut vacanța în Deltă și vrei să petreci câteva ore sau zile în Enisala, ieși din Tulcea pe DJ 222, drumul spre Agighiol. Urmând traseul, vei trece pe lângă Agighiol, Sabangia și Sarichioi. Odată ajuns aici, vei găsi un indicator care te va duce la Cetatea Enisala.
Este important de știut că programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10 și 18, iar lunea este închis. Intrarea costă 8 lei de adult și 4 lei pentru copii și pensionari.
👉 Dacă dorești să vizitezi Cetatea Enisala și ești în căutarea unei cazări în Tulcea, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!
Ce opțiuni de cazare ai la dispoziție
În ceea ce privește cazarea, ai la dispoziție o plajă largă de opțiuni, de la cort până la cazarea într-o casă tradițională lipovenească sau în regim all inclusive, la pensiuni de cinci stele.
Enisala, ca și alte zone încărcate de istorie din Dobrogea, este cunoscută pentru ferestrele albastre, băile rustice și covoarele țărănești.
Ce altceva poți vedea în împrejurimi
În apropierea Cetății Enisala, ai mai multe opțiuni pentru a explora zona și istoria regiunii. Mai jos sunt câteva dintre cele mai interesante atracții turistice din împrejurimile Cetății Enisala.
Gospodăria Țărănească, conservată „in situ” Enisala
Gospodăria Țărănească Enisala, cunoscută și sub numele de „Muzeul Satului Nord Dobrogean”, oferă o imagine fidelă asupra arhitecturii tradiționale dobrogene de la începutul secolului al XX-lea. Muzeul în aer liber cuprinde casa cu anexele gospodărești, respectiv grajdul, șopronul, bucătăria de vară, porumbarul și fântâna. De asemenea, sunt prezentate unelte și obiecte întrebuințate pentru practicarea meșteșugurilor.
Casa are două camere, tindă centrală și bucătărie de iarnă. Fântâna se află la intrarea în casă, iar în spate se găsește cămara numită local „chiler”. Elementele arhitecturale conțin motive florale, zoomorfe și geometrice.
Important de știut este faptul că poți vizita acest muzeu între lunile mai și noiembrie, între orele 10 și 18, de miercuri până duminică. Taxa de intrare este de 4 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii și pensionari.
Cetatea Ibida
Cetatea Ibida se află la aproximativ 20 de kilometri de Cetatea Enisala, pe DJ223A. A fost descoperită încă din anul 1875 și a fost foarte apreciată de Vasile Pârvan, care o considera cea mai însemnată cetate din interiorul Dobrogei. Se întinde pe o suprafață de 24 de hectare, iar inițial, avea 24 de turnuri, trei porți cu fortificații de 2000 de metri lungime; fortificațiile exterioare ocupau 3,5 hectare, aveau 10 turnuri și un fort.
În centrul zonei arheologice, s-au descoperit șapte niveluri de locuire, dintre care primele trei din perioada romană și o bazilică, având trei nave. De asemenea, la aproximativ 2,5 km înspre vest, s-a găsit un complex monastic paleocreștin, iar la 2,5 km spre est, se află o așezare getică.
Rezervația Naturală Dealul Bujorului
Rezervația Naturală Dealul Bujorului se află în comuna Ciucurova, la aproximativ 40 de minute de Enisala, pe DJ23A și apoi pe DN22D. Aceasta se află pe versantul sudic al Podișului Babadag.
Ocupă peste 50 de hectare și a fost declarată rezervație naturală pentru pădurea de tip mediteraneean. Rezervația găzduiește o pădure cu stejari seculari, arbuști și o poiană impresionantă cu bujori.
Pădurea Babadag
Pădurea Babadag se află lângă Podișul Babadag, la circa 17 km spre vest de Enisala. Aici, pădurile de foioase se îmbină cu speciile xeroterme submediteraneene, silvostepa și vegetația de bolovăniș calcaros.
În Pădurea Babadag, poți admira stejarul pufos, stejarul brumăriu, peste 10 specii de orhidee și alte specii de plante rare, precum ceara câmpului, coșaci pontic sau bujorul românesc, o floare protejată prin lege.
Dacă mergi în zonă vara, poți auzi la ora serii cicadele, care se adună în număr de mii sau sute de mii, pentru a-și susține „concertul”.
Cetatea Argamum
Cetatea Argamum se află într-o zonă înaltă, pe malul unui fost golf la Marea Neagră, la aproximativ 20 km spre sud, pe DJ 222. A fost întemeiată de greci și atestată în secolul al VI-lea î. Hr. În limba greacă, era cunoscută drept Orgame, pentru ca, mai apoi, să primească numele de Argamon, în perioada bizantină. Este situată la contactul dintre Podișul Babadag cu Limanul Razim, pe teritoriul comunei Jurilovca. Cetatea este cea mai veche așezare de pe teritoriul românesc, atestată într-un izvor antic.
Situl arheologic acoperă aproximativ 100 de hectare, iar printre ruine, s-au descoperit zidul de apărare, o poartă, bazilici paleocreștine și câteva străzi. Mare parte a cetății încă se află sub pământ, necercetată. Se spune că aici s-au oprit Argonauții, în drumul lor spre casă, după ce au găsit lâna de aur, urmăriți fiind de flota regelui Aetes.
Capul Doloșman
Capul Doloșman se află aproape de Cetatea Argamum, la 23 km de Enisala. Aici se află singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc. Prima citare istorică apare în scrierile lui Herodot, unde Capul Doloșman era numit Orgamon.
Termenul de „Doloșman” este de natură otomană și provine din cuvântul „dolaș”, care înseamnă obstacol, sau din cuvântul „dolașma” (loc de trecere). De pe Capul Doloșman se pot vedea apele limanului Razim.
La câțiva pași, se află o rezervație care asigură condiții bune de hrană și cuibărire pentru specii precum pietrarul negru, drepneaua neagră, lăstunul de stâncă sau ciocârlia de Bărăgan. De asemenea, pot fi observate specii precum dihorul pătat, broaște țestoase dobrogene, șerpi și șopârle.
Vegetația este diversă și formată predominant din plante rare, precum sânziana, centaurea, valetița și măselarița.
Sfaturi pentru o vizită la Cetatea Enisala
Indiferent dacă vii cu mașina sau cu un alt mijloc de transport (tren, microbuz, bicicletă), este recomandat să acorzi atenție unor aspecte, pentru a fi în deplină siguranță în Dobrogea:
- Poartă haine adaptate la condițiile meteo și la relief. Dacă planifici să urci dealuri sau munți pitici, ia pantaloni lungi și încălțăminte rezistentă;
- Dacă mergi primăvara sau vara, folosește un spray anti-căpușe și/sau anti-țânțari, pentru haine și încălțăminte, și aplică o cremă anti-insecte pe piele;
- În aceste zone, nu sunt foarte multe izvoare pe trasee, astfel că este indicat să iei la pachet multă apă;
- Dacă iei potecile la pas, stabilește-ți un plan de dinainte și trimite-l și unei persoane care nu se află în grup. Oferă informații legate de punctul de plecare, destinația, ruta aleasă și ora la care te aștepți să închei plimbarea;
- Pune-ți la îndemână lucrurile esențiale, adică trusa de prim ajutor, o hartă și/sau un sistem GPS, cremă de protecție solară, ochelari de soare, pălărie, lanternă, chibrituri, geacă, batoane de cereale și/sau o tabletă de glucoză;
- Urmează cărările. Pentru siguranța ta, este indicat să urmezi cărările. Există un risc mai mare de accidentare, dacă te îndepărtezi de drumul marcat;
- Poartă-te frumos cu natura și nu lăsa gunoaie în urma ta.
Cetatea Enisala este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Dobrogea. Zidurile sale spun povestea conflictelor care au cuprins aceste meleaguri, putând fi văzute ca pe o dovadă vie a rezistenței românilor în fața greutăților de tot felul. Dacă ajungi prin această zonă, ia-o la pas domol, pe lângă zidurile vechi de secole, și bucură-te de apusul văzut de deasupra lacului Babadag.