24 feb. 2022, Autor:

Ziua Măcinicilor sau Mucenicilor este hotarul dintre iarnă şi vară, dintre zilele aprige ale Babei Dochia şi cele călduroase ale Moșilor. În această zi s-au suprapus două sărbători de înnoire sezonieră a timpului: ultima zi a Babei Dochia când, conform tradiţiei, aceasta moare şi se preface în stană de piatră, şi prima zi a Moşilor, jertfiţi şi transformaţi în cenuşă pe rugul funerar, pentru dreapta lor credinţă. În mentalitatea tradițională, cei 40 de sfinți reprezintă  ocrotitorii omului, ai vegetației și ai agriculturii în general. Credința este că alungă iarna și ajută natura să învie. Pentru a li se câștiga bunăvoința, li se aduc ofrande: 40 de colaci denumiți, în funcție de regiune, mucenici, sfinți, bradoși, sfințișori, boboneți sau samți. În Moldova, mucenicii, numiți și sfințișori, au forma cifrei 8, iar acest lucru semnifică forma umană stilizată. 

De obicei se pregătesc din aluat de cozonac, fie de dulce, fie de post, sunt copți, unși cu miere și presărați cu nucă. În Dobrogea, au aceeași formă a cifrei 8, însă sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă. Iar în Muntenia, pe lângă bradoșii obișnuiți, se face o „Uitată pentru morți”, adică un mucenic mai mare, în formă de om, cu gură, urechi și nas, dar orb. Este dedicat morților care, în timpul anului, au fost uitați și nepomeniți. Obiceiul este ca mucenicul să fie jucat de către copii în jurul unui foc aprins în mijlocul curții gospodăriei, apoi este uns cu miere și mâncat.

Fierți, cu nucă și scorțișoară sau rumeniți la cuptor, cu miere și nucă, iată câteva dintre rețetele de mucenici din diferite zone ale țării.

Mucenici de casă pentru fiert

Mucenici de casa

Deși astăzi pot fi achiziționați și din comerț, tot mucenicii făcuți în casă sunt mai gustoși. Iar rețeta este deosebit de simplă. Sunt specifici mai ales zonei Munteniei, dar au fost adoptați și de Transilvania și Dobrogea.

Ingrediente:

  • 300 g făină
  • 150-160 ml apă foarte caldă
  • puțină sare

Mod de preparare: Pune făina într-un vas, adaugă un praf de sare. În mijloc, fă o gropiță și adaugă apă fierbinte.Frământă ușor până când aluatul devine elastic și se răcește complet. Pe un blat de lucru, presară făină, întinde o foaie de 0,5 cm, apoi, cu ajutorul formei specifice, decupează mucenicii. Dacă nu ai o formă de mucenici, împarte aluatul în porții mici. Rulează fiecare bucată de aluat pentru a obține un șnur lung și subțire, formează din el un cerculeț, apoi răsucește-l pentru a-i da forma cifrei 8. Așază mucenicii pe o hârtie de copt și lasă-i la uscat, la temperatura camerei, până a doua zi.

Rețetă mucenici muntenești

Reteta mucenici muntenesti

Acum că ai învățat să faci mucenicii de casă pentru fiert, mai adaugă câteva ingrediente și poți prepara minunata rețetă de mucenici muntenești.

Ingrediente:

  • 300 g mucenici de casă
  • 4 l apă
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 200 g zahăr
  • 150 g nucă măcinată
  • scorțișoară
  • esență de rom

Mod de preparare: Într-o oală adâncă, pune apa la fiert, împreună cu zahărul, coaja rasă de citrice și un vârf de cuțit de sare. Când apa începe să fiarbă, adaugă mucenicii de casă și lasă să fiarbă la foc mic. Când mucenicii muntenești se ridică la suprafață, mai lasă-i să fiarbă 2 minute, apoi stinge focul. Adaugă esența de rom, scorțișoară și nucă măcinată și amestecă. Servește-i reci sau calzi, într-un bol, presărați cu nucă măcinată și scorțișoară.

👉  Dacă ești în căutarea unei cazari in Pitesti, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Rețetă de sfințișori ca-n Bucovina

Reteta de sfintisori

O rețetă de mucenici bucovineni pufoși, însiropați și aromați. Sunt atât de delicioși de-ți lingi degetele!

Ingrediente:

  • 2 kg făină
  • 60 g drojdie proaspătă
  • 1 l lapte
  • 50 g unt
  • 100 ml ulei
  • 200 g zahăr tos
  • 4 ouă
  • ½ pahar apă minerală
  • stafide
  • coajă rasă de portocale și lămâi
  • 1 linguriță sare
  • 1 esență de vanilie
  • 200 g nucă măcinată

Pentru sirop

  • 4 portocale
  • 400 g miere

Mod de preparare: Încălzește laptele, apoi înmoaie untul în acesta. Amestecă drojdia cu puțin lapte cald și o linguriță de zahăr. Bate ouăle cu puțină sare. Adaugă restul ingredientelor (fără ulei), amestecând laptele treptat. Adaugă uleiul la sfârșit și frământă coca de mucenici timp de jumătate de oră. Aluatul rezultat va fi unul moale, dar ferm. Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald, timp de o oră. Între timp, pregătește siropul, amestecând, într-un castron, mierea și sucul stors de portocale. Unge un blat de lucru cu puțin ulei, răstoarnă aluatul și mai frământă-l o dată, ușor. Rulează coca pentru mucenici într-un sul potrivit de grosime și taie-l în 40 de bucăți egale. Rulează fiecare porție într-un sul lung, împletește-l în două, apoi formează cifra 8. Așază cei 40 de mucenici în tavă, lasă-i 30 de minute la dospit. Preîncălzește cuptorul la 200°C, unge mucenicii cu puțin ou bătut, apoi dă-l la cuptor pentru 20 de minute sau până când sunt frumos rumeniți. Scoate tava din cuptor și toarnă deasupra mucenicilor fierbinți siropul de portocale și miere. Apoi presară nucă măcinată.

👉 Dacă dorești să vizitezi minunata zonă a Bucovinei și ești în căutarea unei cazări în Suceava, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc care să-ți placă.

Rețetă de mucenici ca-n Transilvania

Reteta de mucenici

Deși în Transilvania nu există o rețetă tradițională de mucenici, familiile au preluat și rețetele de mucenici muntenești, și moldovenești. 

Ingrediente:

  • 100 g mucenici (din comerț sau de casă)
  • 150 g zahăr
  • 100 g nucă măcinată
  • 1 linguriță extract pur de vanilie
  • ½ linguriță de scorțișoară
  • sare
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie
  • 1 lingură coajă rasă de portocală
  • esență de rom

Mod de preparare: Pune la fiert 1,5 litri de apă. Adaugă coaja rasă de portocală și lămâie, zahărul, vanilia, un praf de sare și scorțișoară. Lasă să fiarbă până se topește zahărul și adaugă esența de rom. Când siropul clocotește, adaugă mucenicii. Lasă la fiert conform indicațiilor de pe pungă sau până când mucenicii tăi se ridică la suprafață. În acest moment stinge focul, acoperă oala cu un capac și lasă-i să stea 20 de minute. Mucenicii vor continua să se umfle și să absoarbă siropul aromat. Mucenicii se servesc într-un bol, reci sau calzi, presărați din plin cu nucă măcinată și scorțișoară.

👉 Vizitează Transilvania pentru a te bucura de preparatele ei tradiționale, dar dă o șansă și mucenicilor împrumutați. Aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc care să-ți placă.

Mucenici moldovenești de post

Mucenici moldovenesti de post

Chiar și de post, acești mucenici, măcinici, bradoși (sau cum vrei să-i mai alinți) din Moldova sunt savuroși, pufoși și aromați.

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 600 ml apă
  • 200 ml ulei
  • 200 g zahăr
  • sare
  • esență de vanilie
  • coajă rasă de portocale și lămâi
  • 2 plicuri drojdie uscată
  • 100 g zahăr tos
  • 100 g nucă măcinată

Mod de preparare: Amestecă apa călduță cu drojdia și cu o lingură de zahăr și lasă maiaua la crescut 10 minute. Apoi adaug-o peste făină și amestecă-le împreună cu zahărul, uleiul, sarea, vanilia și coaja rasă de portocale și lămâi. Frământă un aluat elastic, apoi acoperă cu un prosop și lasă la dospit timp de 2 ore. Răstoarnă aluatul pe un blat de lucru uns cu puțin ulei și împarte-l în 40 de porții. Răsucește bucățile de aluat între palmele unse și ele cu ulei, apoi împletește fâșia în două, iar la final dă-i forma specifică de 8. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Coace mucenicii moldovenești într-o tavă, pe hârtie de copt, timp de 15 minute, până se rumenesc. Prepară un sirop din 100 g zahăr, 50 ml apă, esență de vanilie și 1 linguriță de coajă rasă de lămâie, pe care îl fierbi timp de 5 minute pentru a se topi zahărul. Toarnă siropul peste mucenicii fierbinți, apoi presară-i imediat cu nucă măcinată din plin.

Mucenici moldovenești umpluți cu nucă

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenești pufoși, umpluți cu nucă, unși cu miere. La fel de delicioși ca un cozonac tradițional din Moldova.

Ingrediente: 

  • 520 g făină
  • 300 ml lapte călduț
  • 3 linguri zahăr
  • 1 ou
  • 7 g drojdie uscată
  • 3 linguri coajă rasă de lămâie
  • 2 linguri coajă rasă de portocală
  • esență de vanilie
  • sare
  • 50 g unt

Pentru umplutura de nuci:

  • 400 g nucă măcinată
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 100 g zahăr
  • lapte cald

Mod de preparare: Într-un vas, cerne făina, adaugă drojdia uscată, sarea, oul bătut, zahărul și esența de vanilie. Adaugă treptat laptele cald, untul topit și răcit. Frământă 10 minute până când aluatul devine elastic, lucios. Acoperă vasul cu un prosop curat și lasă la dospit, la cald, timp de o oră. Scoate coca de mucenici pe un blat de lucru uns cu ulei, frământă-l ușor și lasă-l să dospească 30 de minute. Pregătește umplutura de nucă: amestecă 250 g de nucă măcinată cu scorțișoară și zahăr, apoi adaugă treptat laptele. Compoziția trebuie să fie cremoasă, dar legată. Scoate aluatul de mucenici pe blat, împarte-l în opt bucăți. Întinde fiecare bucată de cocă, unge cu cremă și rulează (ca la cozonac). Unește capetele și răsucește-l în forma cifrei 8. Într-o tavă cu hârtie de copt, așază mucenicii, unge-i deasupra cu ou bătut, lasă-i 10 minute să crească, apoi coace-i 20 de minute la cuptorul preîncălzit la 170°C. Fierbinți, unge-i cu miere și presară nucă măcinată din belșug.

Mucenici dobrogeni

Mucenici dobrogeni

În Dobrogea sunt preferați mucenicii fierți, serviți cu multă nucă, zeama acestora simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Ingrediente:

  • 400 g mucenici uscați
  • 500 g zahăr
  • 10 g scorțișoară
  • coaja de la o lămâie rasă
  • 300 g miez de nucă
  • 5 l apă

Mod de preparare: Într-o oală încăpătoare, pune la fiert în cei 5 litri de apă mucenicii, miezul de nucă tocat grosier și zahărul, amestecând când și când pentru ca sfințișorii să nu se prindă de fundul oalei. Când sunt fierți, adaugă coaja rasă de lămâie, scorțișoară, acoperă vasul cu un capac și lasă să se odihnească timp de 20 de minute. Servește-i cu nucă măcinată și, după preferințe, mai adaugă un praf de scorțișoară.

Indiferent de cum le-ai spune, indiferent de zona de unde provin, că sunt ardelenești, moldovenești sau muntenești, mucenicii rămân un preparat tradițional, așteptat cu nerăbdare și sărbătorit cu veselie de copii și oameni mari deopotrivă. Dulci, pufoși, aromați, însiropați cu miere sau fierți și înecați în nucă măcinată, pregătește-i și tu, degustă-i, savurează-i, dar mai ales bucură-te de ceea ce vestesc: o natură ce renaște!

Sursa foto: Shutterstock