18 aug. 2020, Autor:

Viscri este un sat situat aproape în mijlocul României, în nordul județului Brașov și face parte din comuna formată din satele Bunești (reședința), Criț, Meșendorf, Roadeș și Viscri. În comună sunt puțin peste 2300 de locuitori, dintre care vreo câteva sute în Viscri. Din 2000 încoace, satul este un punct de atracție pe harta turistică a României și a Europei, meritele aparținând Prințului Charles, moștenitorul Tronului Britanic. 

Prințul și Transilvania
Cum a devenit Viscri un sat celebru
Comorile din Viscri
Pe lângă Viscri

Prințul și Transilvania

Prințul Charles a ajuns prima dată în localitățile din Transilvania în primăvara anului 1998. A fost suficientă o singură vizită pentru a se îndrăgosti total și definitiv de această parte de țară. De atunci, revine periodic în România, unde a înființat o fundație, are 10 proprietăți pe care le-a renovat, amenajat în spiritul locului și care pot fi închiriate turiștilor (unii zic că ar fi chiar și mai multe de zece) și este permanent implicat în promovarea turismului sustenabil și a tradițiilor locale, dar și în protejarea naturii. De unde vine interesul prințului pentru Transilvania? Mai în glumă, mai în serios, Prințul Charles se declară un urmaș îndepărtat al lui Vlad Țepeș, cel care l-a inspirat pe scriitorul irlandez Bram Stoker în crearea personajului Dracula. Prințul nu omite niciodată să amintească celor care-l întreabă despre pasiunea evidentă pentru Transilvania că este nepotul contesei Claudine Rhédey de Kis-Rhéde, stră-străbunica mamei sale, regina Elisabeta a II-a. Contesa s-a născut la Sângiorzul de Pădure din județul Mureș, în 1812. 

Indiferent de cauză, cert este că, după cum spune chiar prințul, după prima sa vizită în Transilvania, a fost total copleșit de frumusețea unică și bogăția tradițiilor și a știut că se poate implica în binele comunității, ceea ce continuă să facă.

Fundațiile prințului

Prinţul de Wales participă activ în susținerea comunităților rurale din România, și asta chiar înainte să fi călcat vreodată pe meleagurile noastre. Mai înainte de toate a fost fundația Mihai Eminescu Trust, fondată la Londra în anul 1987, înainte de evenimentele din decembrie ‘89. Scopul inițial era acela de a-i sprijini pe intelectualii români (filozofi, scriitori, artiști) să fie în contact cu universităţi din vestul Europei, în special Oxford şi Cambridge, și cu personalități din Europa Occidentală. Politica absurdă de sistematizare a satului românesc, dusă de Ceaușescu, a provocat prima intervenție a fundației Mihai Eminescu Trust, care a semnalat pericolul ca mii de sate cu valoare istorică să dispară. Fundaţia a fost sprijinită activ de Prinţul de Wales care, în aprilie 1989, a ținut un discurs despre situaţia dramatică a satelor din România, cu ocazia expoziției Build A Better Britain, organizată la Londra de Civic Society.

Prințul de Wales a mers mai departe și a înființat în 2015, în România, o fundație pe care o patronează. Misiunea Fundației este de a susține păstrarea și protejarea patrimoniului arhitectural al României, dar și dezvoltarea rurală și durabilă a țării. Fundația oferă în fiecare an programe de pregătire pentru oameni din întreaga țară. Direct sau prin intermediul acestei fundații, prințul s-a implicat în conservarea monumentelor istorice, în programul de reabilitare a mai multor sate săsești, întemeiate în Transilvania în secolul al XII-lea, astfel că unele dintre acestea sunt azi în patrimoniul UNESCO. Toate veniturile rezultate din închirierea proprietăților sale se varsă în conturile acestei fundații. În ultimii trei ani, Fundația a investit în România un milion de lire.

cum a devenit viscri un sat celebru

Cum a devenit Viscri un sat celebru

Sunt locuri unde timpul s-a oprit, iar asta pare să fi fost scânteia care a aprins dragostea totală a prințului moștenitor pentru Transilvania. Totul a început în Valea Zălanului, un sat cu 150 de locuitori, din județul Covasna, care trăiește în ritm medieval. „Am fost transportat atât geografic, cât și temporal – într-un alt loc și într-un alt timp. Am fost copleșit de frumusețea locurilor și de moștenirea extraordinar de bogată a acestor comunități”, a spus Prințul Charles, într-un interviu pentru Telegraph. În Valea Zălanului, a cumpărat primele sale proprietăți. Este vorba despre trei case, care au mai mult de 100 de ani, pe care le-a renovat și le-a transformat în reședințe, în timpul vizitelor dese. Revista Vanity Fair a inclus una dintre proprietățile din Valea Zălanului în topul celor mai frumoase case din lume. 

Vizitele prințului în România au, de cele mai multe ori, caracter privat, așa că este greu de spus cum a ajuns din Valea Zălanului în Viscri, unde implicarea prințului Charles a fost fără precedent. Oricum, între cele două sate sunt doar 80 de kilometri. 

De câte ori vine aici, caută lucruri simple – face plimbări pe jos sau cu căruța prin pădure, cosește iarbă, bea lapte proaspăt muls, cu pâine de casă. Botanist amator, pasionat de natură, dornic să trăiască o viață confortabilă, dar simplă, prietenos și intuitiv, Prințul Charles a găsit formulele miraculoase prin care a readus la viață și a pus pe harta Europei locuri uitate, abandonate și condamnate să dispară.  

case din viscri

În 2006, Prințul de Wales a cumpărat prima casă țărănească în satul Viscri, cu scopul clar de a-i încuraja și pe alții să i se alăture în efortul de a salva patrimoniul arhitectural medieval din sudul Transilvaniei. Casa, construită la sfârșitul anilor 1700, urmărește tiparul clasic al unei așezări rurale săsești. Gospodăria inițială avea două case de locuit, anexe, o șură și o grădină de legume. În 2015, când a fost fondată Fundația Prințul de Wales România, această casă a devenit sediul organizației caritabile. Și tot atunci a început un program de restaurare, reparații capitale și extindere. Fosta șură a fost transformată într-o sală de curs, o bibliotecă și o cafenea, apoi s-au adăugat o bucătărie nouă la standarde moderne de igienă și două dormitoare noi în pod.

Zona a căpătat un potențial turistic fantastic, mai ales după apariția, în 2011, a documentarului Wild Carpathia, în care Prințul Charles, pur și simplu își asumă rolul de ambasador îndrăgostit iremediabil de România.

comori din viscri

Comorile din Viscri

Un sat transilvanean cu câteva sute de locuitori este dovada potențialului uriaș pe care îl au satele românești, cu o condiție: punerea în valoare a comorilor din mediul rural, indiferent dacă este vorba despre arhitectură medievală, clădiri cu valoare istorică, slowfood sau tihnă patriarhală. Viscri are azi peste 30.000 de vizitatori anual și probabil că numărul lor va crește an de an. Viscri este listat în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind unul dintre cele șapte sate cu biserici fortificate intrate în această selectă listă cu locuri protejate.

Biserica fortificată

Una dintre cele mai cunoscute biserici fortificate din Transilvania este cea din Viscri. Foarte bine conservată, în ciuda dimensiunilor reduse, biserica din Viscri a fost menționată pe o listă scurtă cu cele mai frumoase biserici din lume, conform secțiunii turistice a publicației Telegraph. 

Biserica a fost construită în secolul XII-lea. În mențiunile scrise descoperite, satul Viscri este menționat printre comunele libere, având 51 de gospodării, trei păstori, un dascăl și doi oameni săraci, având rol de punct de graniță. Coloniștii germani care s-au așezat în Viscri ca imigranți în ultimul sfert al secolului XII-lea, adică undeva după anul 1150, au găsit pe promontoriul din nord-estul comunei actuale o capelă mică, ce se pare că avea origini romane. Aceasta era construită din calcar alb-verzui, avea formă rectangulară, cu absidă semicirculară spre răsărit, iar unicele podoabe erau pietrele cubice care formau colțurile sălii. Componentele primare s-au păstrat și au fost incluse în actualul ansamblu al bisericii fortificate. Donjonul şi capela sunt înconju­rate de un zid de incintă, construit din piatră de râu şi de nisip, în secolul al XIII-lea. Donjonul a devenit, în secolul al al XVII-lea, clopotniţă. S-au păstrat parterul boltit, etajul, cu un ancadrament ro­manic, și o scară de piatră. 

biserica fortificata din viscri

La nucleul romanic s-au adăugat, treptat, alte elemente de fortificare. A fost ridicat turnul de la poarta din sud-est şi cel din vest. Înspre est, s-au montat mai multe contraforturi. În celelalte puncte cardinale, au apărut alte turnuri: la nord, unul uşor trapezoidal, iar în vest, cel mai mic şi cel mai apropiat, de forma unui pătrat. Toate au galerii de lemn, sprijinite pe console, și orificii de tragere, potrivite doar pentru arme de calibru mediu şi mic. Lucrările s-au derulat în perioada de mijloc a secolului al XVII-lea (anii 1630-1647). S-au păstrat inscripţiile latine ale construcției, după obiceiul vremii, și numele unora dintre constructori, săpate în ziduri.

case din viscri

Casele tradiționale

Case săseşti din Viscri oferă suficiente motive pentru a ajunge aici. Unele sunt mai vechi de 200 de ani, fiind aşezate ordonat pe ulița principală. Sunt zugrăvite în nuanţe de albastru, verde sau crem, au ornamente florale și porţi înalte, din lemn. Curțile caselor sunt pline de mușcate, iarbă verde, deasă, tunsă, pisici și căței blânzi. Găinile, raţele şi curcile stau libere în faţa caselor. 

Remarcabil este faptul că, din momentul în care a intrat în patrimoniul UNESCO, nu se mai poate aduce nicio modificare localităţii. Casele pot fi restaurate, dar numai în stilul și cu materialele locului, drumul rămâne pietruit cu bolovani de râu, iar geamurile termopan sunt excluse. În sat s-a construit un cuptor pentru cărămidă şi ţiglă, pentru reparații și extinderi, și doar cu aceste materiale se poate construi. 

sosete de lana viscri

Șosetele de lână

În afară de agricultură și creșterea animalelor (în Viscri sunt peste 300 de vaci și câteva sute de capre și oi), activitățile meșteșugărești nu erau reprezentative. Acesta a fost motivul pentru care s-a născut proiectul „Şosete de lână din Viscri”, iniţiat în 1990. Apoi s-au adăugat pulovere de lână, căciuli, fulare și mănuși. Inițial, împletiturile au fost folosite ca monedă de schimb pentru alimente (zahăr, ulei sau pâine). Cum proiectul a avut succes, femeile din Viscri tricotează azi peste 10.000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de lână împâslită. Toate acestea ajung în Germania, de unde se vând aproape în toată Europa.

papuci din lana

Mai poți găsi tot felul de tipuri de dulcețuri (cele de fructe de pădure sunt fabuloase), diferite tipuri de miere, brânzeturi și preparate tradiționale din carne de porc. 

Pensiuni și mâncare bună

Caracteristic pentru Viscri este că toate pensiunile din sat poartă numele localității și numărul casei: Viscri 32, Viscri 101 și așa mai departe. Peste tot se poate găsi cazare în camere tradiționale, la care se adaugă confortul necesar pentru un turism de calitate (baie, internet etc.). Mâncarea este preparată după regulile slowfood, din ingrediente locale. Se spune că porțiile sunt mari, iar mâncarea delicioasă! Dacă ajungi în Viscri, nu rata supa cu tăiței de casă, tarta cu vișine, cârnații de casă și dulceața de ardei iute. 

case din biertan

Pe lângă Viscri

La 20 de kilometri spre nord, pe DJ104L, este satul Saschiz, unde trebuie să ajungi ca să vizitezi Cetatea Țărănească, ridicată începând cu 1347, pe un deal. Cetatea servea drept refugiu pentru localnici, dar, în același timp, era folosită pentru păstrarea alimentelor, zidurile groase păstrând temperatura constantă tot anul. Cetatea se întinde pe o suprafață de 5000 de metri pătrați. 

Mai poți vedea Biserica fortificată, construită în secolul al XIII-lea, inclusă în patrimoniul UNESCO. Spectaculoasă și impunătoare, biserica este construită pe ruinele unei bazilici romane.

case de pe langa viscri

La 17 kilometri spre vest se află satul Meşendorf și o altă biserică fortificată, de data aceasta, în stil gotic timpuriu, ridicată în secolul al XIV-lea. Biserica are trei clopote: unul dintre ele are inscripționat anul 1515, iar celelalte două – anul 1907, respectiv 1923.

Sighisoara este la 40 de kilometri de Viscri, pe DN13/E60. Un drum de 45 de minute te duce în unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Atestată din 1280, Sighișoara este urbea breslelor și reper cultural pentru Ardeal. Nu poți rata centrul medieval al orașului, inclus tot în patrimoniul UNESCO. 

Una dintre cele mai populare distracții în Viscri și în împrejurimi o reprezintă traseele de cicloturism. Satele Viscri, Buneşti şi Meşendorf, la care se adaugă şi Criţ, însumează trasee de peste 40 de kilometri. Traseul este pietruit și merită încercat, pentru că este cea mai bună modalitate pentru a descoperi locurile acestui colț de țară. 

În Viscri merită să ajungi nu doar pentru că te-ai putea întâlni cu prințul Charles pe uliță, ci pentru că face parte din categoria aceea specială de locuri pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață. 

Dacă ești în căutarea unei cazări în Brașov, în Mureș sau în împrejurimi, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!