Gulașul este o combinație între supă și tocană cu legume și carne, un preparat aromat și sățios. Acest preparat a fost important din Ungaria și adaptat locurilor. Astăzi poți degusta atât rețeta tradițională, cât și gulaș de pui, porc, vită, miel sau chiar iepure, pentru amatorii de carne de vânat.
Ți-am pregătit mai multe detalii despre istoria acestui preparat, câteva rețete populare de gulaș, precum și sfaturi de gătit.
-
-
- Gulaș de vită
- Gulaș unguresc
- Gulaș de porc
- Gulaș de miel
- Gulaș de pui
-
Scurt istoric
În limba română, termenul de „gulaș” (în Maramureș fiind cunoscut și sub numele de „guiaș”) a apărut ca un împrumut din maghiarul „gulyás”, în traducere „văcar” sau „păstor”. Termenul a evoluat în „gulyásleves” adică „suma văcarului” și, apoi, în bine-cunoscutul „gulaș”. Varietăți ale acestui preparat se întâlnesc în mai multe țări europene:
- În Austria, gulașul are aspectul unei supe consistente de porc și ceapă, fără roșii sau alte legume, și este servit cu pâine neagră; o altă varietate este servită cu ouă ochiuri, cârnați și găluște;
- În Germania, gulașul se prepară din carne de porc, vită, cerb sau porc mistreț și este servit cu găluște în sudul țării sau alături de cartofi, în nord;
- În Cehia și Slovacia, gulașul este pregătit din carne de vită sau porc și servit cu găluște din pâine. Unele rețete includ și bere locală, iar o variantă foarte populară se consumă alături de varză murată;
- În Polonia, gulașul este servit cu piure de cartofi, brânză de oaie și smântână.
Gulașul a apărut în Câmpia Panonică, o zonă amplă, care cuprinde sud-estul Europei, mărginit de Munții Carpați. Mai întâi, a apărut gulașul vienez, după care varietatea ungurească, în jurul secolului al XIX-lea, după ce o unitate militară maghiară a ajuns în apropierea Vienei.
În mod tradițional, gulașul este un amestec între o supă și o tocană preparată din carne de vită, porc, oaie, cal, pui sau vânat. Elemente esențiale sunt paprika, ceapa, usturoiul și chimionul. În funcție de zonă, sunt folosite ingrediente precum cartofii, ciupercile, varza murată și altele.
Prima rețetă oficială de gulaș a apărut în anul 1819, într-o carte de bucate din Praga, iar rețeta s-a răspândit destul de repede în afara Ungariei, mai ales pe fondul dominației, în zone precum Slovacia, Cehia, Serbia, Croația și nord-estul Italiei.
👉 Ți-e poftă de un gulaș preparat tradițional în Maramureș? Aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!
Rețete de gulaș
În continuare ți-am pregătit șapte rețete de gulaș, de la rețeta tradițională ungurească (trecând prin variantele adaptate românești) și până la gulașul de pui.
Gulaș de vită
Gulașul de vită este o supă de carne și legume cu o textură groasă. În funcție de gust, poți renunța la dafin sau la ardeiul iute, însă chimenul este esențial. Mai jos ai rețeta.
Ingrediente:
- 1 kg de carne de vită, preferabil pulpă și piept fără grăsime;
- 2-3 ardei grași sau gogoșari;
- 200 g de ceapă tocată;
- 1-2 morcovi;
- 400 ml de bulion sau suc de roșii;
- găluște (2-3 ouă, 150 g de griș, sare);
- 2-3 căței de usturoi;
- 1 legătură de pătrunjel verde;
- 1-2 linguri de untură;
- 1-2 frunze de dafin;
- 1-2 lingurițe de boia dulce;
- 1 vârf de chimen;
- sare, piper și ardei iute după gust.
Mod de preparare:
- Spală carnea și șterge-o cu un prosop de bucătărie;
- Taie carnea cuburi;
- Separat, pune, într-o cratiță cu fundul gros, untura și chimenul;
- Lasă la foc 2-3 minute, pentru pătrunderea aromelor, apoi pune carnea;
- Lasă carnea pe foc până când face o crustă;
- Adaugă ceapa tocată mărunt și morcovul tăiat rondele;
- După aproximativ 5 minute, ceapa va deveni translucidă și vei putea pune ardeii tăiați fâșii;
- Amestecă bine, apoi adaugă boiaua dulce, boiaua iute, dacă este cazul, și bulionul;
- Mai amestecă puțin, apoi pune frunze de dafin și apă, pentru a acoperi totul, și lasă la fiert;
- Curăță periodic spuma și verifică dacă este fiartă carnea;
- După ce carnea devine moale, potrivește de gust, cu sare și piper;
- În acest moment, poți forma găluștele;
- Presară pătrunjel tocat mărunt și servește fierbinte.
👉 Vrei să încerci gulașul de vită din Timișoara? Alege dintre ofertele de pe OLX.ro și sigur vei găsi ce îți dorești!
Gulaș unguresc
Gulașul unguresc cu vițel este considerat rețeta tradițională de gulaș. Cu un gust specific, acest preparat poate fi servit indiferent de ocazie și va impresiona atât familia, cât și oaspeții. Mai jos ai rețeta.
Ingrediente:
- 1 kg de carne de vițel sau vită matură, de preferat pulpă;
- 1 kg de cartofi;
- 400 g de ceapă tocată;
- 150 g de morcovi;
- 2 ardei grași;
- 3 căței de usturoi;
- 200 g de pastă de roșii sau roșii coapte;
- 1 rădăcină de pătrunjel;
- 1-3 frunze de pătrunjel tocate;
- găluște (1 ou, sare, 80 g de făină);
- 2 linguri untură de porc;
- 1 lingură de chimen;
- 3 linguri de boia dulce;
- 1 linguriță de boia iute;
- 2 foi de dafin;
- sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
- Taie carnea în cuburi de 3-4 cm;
- Curăță cartofii și taie-i în cuburi, ținându-i în apă;
- Toacă ceapa mărunt;
- Curăță ardeiul, îndepărtează semințele și taie ardeii în cuburi;
- Curăță și taie morcovii rondele;
- Călește ceapa în untură, într-o cratiță încăpătoare;
- După ce devine translucidă, adaugă pudra de boia;
- Adaugă carnea și aproximativ doi litri de apă fierbinte;
- Amestecă bine, apoi adaugă chimenul;
- Îndepărtează spuma formată, folosind o spumieră;
- Dacă lași la foc mediu, carnea și legumele vor fierbe în aproximativ 90 de minute;
- În timpul gătirii, mai poți completa cu apă fierbinte, dacă este necesar;
- După ce carnea începe să devină moale, adaugă usturoiul zdrobit;
- După încă 2-3 minute pe foc, poți adăuga pasta de roșii, ardeiul gras, morcovii și pătrunjelul;
- După ce legumele devin moi, poți pune în oală cartofii și apa în care stăteau. În total, oala ar trebui să aibă aproximativ patru litri de lichid, iar conținutul să fie acoperit;
- Pune foile de dafin și acoperă cu un capac;
- Mai lasă la foc mic, timp de 30-40 de minute, sau până când sunt cartofii gata;
- Dacă dorești să adaugi și găluște, acum este momentul;
- Amestecă într-un vas făina, oul și puțină sare și formează găluștele cu mâna;
- Pune găluștele în cratiță, iar dacă mai este nevoie, completează cu apă fierbinte;
- Lasă să fiarbă aproximativ 10 minute;
- După ce găluștele sunt gata, oprește focul;
- Adaugă sare și piper după gust și 2-3 frunze de pătrunjel tocat mărunt;
- Ia cratița de pe foc și lasă să stea 20-30 de minute înainte de servire.
Gulaș de porc
Gulașul de porc este o rețetă de tocană ardelenească din porc, roșii, ceapă și usturoi. Mai jos ai toate detaliile.
Ingrediente:
- 800 g de carne de porc;
- 4 linguri suc de roșii;
- 3-4 roșii medii;
- 300 g de cartofi;
- 2 ardei grași;
- 2-3 morcovi rondele;
- 2 cepe mari, tocate mărunt;
- 2 căței de usturoi;
- 1 țelină;
- 3-4 linguri de ulei;
- 1 lingură boia dulce;
- 1 linguriță boia iute;
- 150 ml de vin;
- 1 vârf de oregano;
- sare și piper.
Mod de preparare:
- Spală carnea și tai-o în bucăți mici;
- Pune carnea în ulei, într-o cratiță încăpătoare;
- Adaugă ceapa tocată mărunt, usturoiul zdrobit, sare, piper, boia dulce, boia iute, oregano și vinul alb;
- Lasă să fiarbă înăbușit, timp de 50-60 de minute;
- Curăță cartofii, morcovii și țelina și taie-le cubulețe;
- Pune legumele peste carne și lasă la fiert cel puțin 25 de minute;
- După ce legumele încep să se înmoaie, adaugă ardeiul gras, tăiat fideluță, roșiile fără coajă, tăiate cubulețe, și sucul de roșii;
- Mai lasă pe foc aproximativ 15 minute, apoi pune sare și piper după gust;
- Servește imediat după preparare.
👉 Ce spui de un gulaș ardelenesc? Vezi ce oferte de cazare găsești în Cluj Napoca pe OLX.ro!
Gulaș de miel
Deși gătit mai ales în apropierea Paștelui, gulașul de miel este ales de mulți românii care vor să se bucure de un preparat gustos și sățios. Mai jos, ai ingredientele necesare și rețeta.
Ingrediente:
- 1 kg de carne de miel;
- 1 kg de cartofi;
- 4 cepe mari;
- 2-3 ardei grași;
- 1-2 frunze de dafin;
- 2 linguri de untură;
- 1 lingură de boia dulce;
- 1 linguriță de boia iute;
- sare și piper;
- 2-3 frunze de pătrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
- Curăță ceapa și toac-o mărunt;
- Curăță ardeii de semințe și taie-i în bucăți mici;
- Pune aceste legume într-o cratiță, cu două linguri de untură;
- Lasă legumele la foc mic 4-5 minute;
- Pune carnea de miel în cratiță;
- Presară sare, piper, boia dulce, boia iute și amestecă bine;
- Pune suficientă apă pentru a acoperi legumele și carnea;
- Pune frunzele de dafin și lasă la foc mic;
- Curăță cartofii și taie-i rondele;
- Verifică legumele și carnea;
- Dacă nu sunt fierte, mai adaugă puțină apă;
- După ce carnea a fiert (60-90 de minute), adaugă cartofii tăiați și lasă-i la fiert;
- După ce cartofii devin moi, potrivește de sare;
- Pune în farfurii și servește cu pătrunjel verde tocat.
👉 Vrei să încerci gulașul cu miel din Sibiu? Pe OLX.ro vei găsi un loc pe placul tău!
Gulaș de pui
Dacă îți place gulașul și vrei să încerci o variantă contemporană, poți încerca gulașul de pui. Rețeta se aseamănă cu gulașul de porc sau vită, însă avem pulpă de pui, cârnat și supă de pui. Mai jos ai rețeta.
Ingrediente:
- 5 pulpe de pui, fără os și piele;
- 1 cârnat afumat de casă;
- 1,5 litri de supă de pui;
- 3 cepe medii;
- 6 căței de usturoi;
- 4 morcovi;
- 3 ardei iuți;
- 2-3 linguri de smântână;
- găluște (2 ouă, 100 g de făină și sare);
- 2-3 foi de dafin;
- 1 linguriță de chimen;
- 2 linguri de boia dulce;
- ulei de floarea-soarelui.
Mod de preparare:
- Spală și taie cubulețe pulpele de pui și lasă-le într-un bol;
- Toacă ceapa și usturoiul și pune-le într-o cratiță cu ulei;
- Lasă-le până când ceapa este rumenită ușor;
- Pune boiaua dulce și amestecă bine;
- Taie morcovii felii, cârnatul, în bucăți mici, și ardeiul iute, mărunt, și pune-le în cratiță;
- Pune chimenul și foile de dafin în cratiță;
- Amestecă bine 1-2 minute, apoi adaugă carnea de pui;
- Pune supa de pui și, pe măsură ce scade, mai poți adăuga apă caldă;
- Separat, formează găluștele, amestecând ouăle cu făina și puțină sare;
- Scufundă-le într-o oală cu apă clocotită și lasă-le 7-8 minute la fiert. Taie în jumătate, pentru a verifica dacă sunt fierte;
- Pune găluștele peste gulașul de pui și, dacă este nevoie de apă, mai poți pune din cea în care au fiert găluștele;
- După alte 5-10 minute, oprește focul;
- Pune gulașul în farfurii și servește cu pătrunjel tocat și smântână.
👉 Vrei să guști pentru prima oară gulașul cu pui? Aruncă o privire pe ofertele de pe OLX.ro și vei găsi cu siguranță un loc pe placul tău
Sfaturi de gătit gulaș
Gulașul este un fel de mâncare gustos și iubit de multă lume. Pentru a găti preparatul perfect, urmează recomandările de mai jos:
- Evită condimentele moderne – nu este nevoie de busuioc sau de alte arome pentru gulaș. Rețeta necesită ceapă, usturoi, boia, chimen, sare și piper;
- Alege carne din piciorul animalului – se spune că alt tip de carne este mult prea uscat, în timp ce piciorul este savuros. De asemenea, se crede că vita, puiul, porcul și vânatul sunt cele mai bune pentru gulaș, iar secretul stă în gătitul lent, pe foc mic;
- Folosește boia din plin;
- Servește cu smântână sau pătrunjel tocat – combinația de rece sau verde și gustul aromat și picant al gulașului formează un preparat savuros;
- Acordă atenție legumelor – acestea au rol de susținere în gulaș și pot varia de la o rețetă la alta. Cele mai comune sunt ceapa și usturoiul, însă poți folosi și ciuperci, ardei gras sau varză murată;
- Pentru un plus de aromă, poți adăuga, pe lângă apă sau supă de pui/legume, vin roșu/alb, bere sau oțet.
Gulașul este unul dintre cele mai iubite preparate de la noi. Gătește-l acasă cu legume proaspete și carne fragedă sau, de ce nu, vizitează locurile în care este pregătit în mod tradițional. Astfel, vei afla secretele culinare ale marilor bucătari și îți vei putea îmbunătăți tehnica pentru gătit, atunci când revii acasă.