30 iun. 2020, Autor:

Te-ai întrebat vreodată ce anume face ca un hotel să fie clasat la două stele sau la patru? Sau care este diferența între margarete și stele? Răspunsurile sunt destul de simple. Totul depinde de serviciile pe care le oferă hotelul sau de locul în care este aflată pensiunea. Dacă ne referim la pensiuni turistice rurale, vorbim despre 5, 4, 3, 2 flori sau margarete, respectiv una. Dacă vorbim de hoteluri și pensiuni turistice urbane, vom avea 5, 4, 3, 2 stele, respectiv una. Numărul de servicii oferite de hotel sau pensiune va clasa unitatea de cazare în una dintre categoriile bine știute:

  • la unitățile de 4 şi 5 stele – cel puţin 18 servicii;
  • la unitățile de 3 stele – cel puţin 15 servicii;
  • la unitățile de 2 stele – cel puţin 10 servicii;
  • la unitățile de o stea – cel puţin 5 servicii.

Intră pe olx.ro și vei găsi peste 9 500 de ANUNTURI CAZARE  valabile în toată țara.

Criterii minime obligatorii pentru hoteluri și pensiuni

Criterii minime obligatorii pentru hoteluri si pensiuni

Lista orientativă cu serviciile care fac diferența între un hotel de o stea și unul de cinci stele este prezentată pe larg în anexa normei metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice. Tot aici găsim și criteriile minime pe care orice proprietar de pensiune sau hotel trebuie să le îndeplinească dacă dorește să obțină autorizațiile necesare:

  • Clădirea trebuie să fie racordată la rețeaua electrică publică; astfel, grupurile sanitare trebuie să aibă apă rece şi caldă permanent;
  • În toate hotelurile și pensiunile de 1-5 stele/margarete, turistului trebuie să i se ofere plapumă, pled sau pături, perne mari (câte două bucăţi de persoană), cearșaf pentru pat şi cearșaf plic pentru pled, pătură sau plapumă;
  • Lenjeria de pat, prosoapele şi halatele vor fi de culoare albă. La categoriile de 3, 4 şi 5 stele, materialele folosite pentru lenjerie vor fi numai din bumbac de calitate superioară sau din mătase;
  • În spațiile de cazare, precum şi în grupurile sanitare (cu excepţia WC-urilor exterioare), se va asigura, în sezonul rece, o temperatură minimă de 18 grade Celsius;
  • Spaţiile de cazare trebuie să beneficieze de lumină naturală directă şi de aerisire. Nu se admit spații de cazare situate la subsol sau fără aerisire;
  • Din camere nu ar trebui să lipsească o masă sau o măsuță de toaletă, cuierul, echipamente pentru păstrarea la rece a alimentelor, oglindă la dispoziţia turiștilor, perdele obturante sau alte mijloace de obturare a luminii, prosoape pentru faţă (1 bucată/persoană); 
  • Lungimea patului va fi de minimum 200 cm în cazul hotelurilor de 3, 4 şi 5 stele şi de minimum 190 cm în cazul hotelurilor de 1 şi 2 stele;
  • Structurile de primire turistice vor avea sigle exterioare, în concordanță cu certificatul de clasificare în ceea ce privește denumirea, tipul şi numărul de stele, respectiv margarete pentru unitatea respectivă. Pentru categoriile 5, 4 şi 3 stele, siglele firmelor vor fi luminoase.

Dacă ai o pensiune sau un hotel pe care vrei să îl închiriezi turiștilor, intră pe olx.ro și publică anunțul tău. În câțiva pași simpli și câteva clickuri, anunțul tău va fi online.  Vezi mai multe detalii în categoria Apartamente – Garsoniere de inchiriat și pe Publicarea anunturilor OLX.

Facilități oferite în funcție de numărul de stele/margarete 

Ce facilitati trebuie sa ofere pensiunea ta

În România, normele de clasificare a hotelurilor și pensiunilor se stabilesc în funcție de recomandările Organizației Mondiale a Turismului, care sunt specificate în ORDINUL nr. 510 din 28 iunie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, dar și conform regulilor aplicate în țările din Europa. Printre cele mai cunoscute criterii se numără următoarele:

Facilități: hoteluri și pensiuni de 2*

Nici pensiunile, nici hotelurile de două stele nu excelează prin lux, însă trebuie să ofere strictul necesar și, mai ales, condiții de igienă optime: loțiune de corp, gel de duș, săpun și șampon în baie, produse sanitare: pastă de dinți, periuță de dinți, kit de bărbierit. De asemenea, lenjeria de pat este obligatorie, însă poate fi schimbată la patru zile, iar prosoapele la trei. 

Facilități: hoteluri și pensiuni de 3*

Numite și unități de cazare din categoria I, hotelurile și pensiunile de trei stele sau margarete se diferențiază de cele de două stele prin dimensiunea camerelor duble, care trebuie să aibă minimum 15 m² (fără grup sanitar) și prin serviciile suplimentare oferite:

  • climatizare sau aer condiționat (doar pe litoral);
  • internet wireless;
  • telefon;
  • minibar frigorific cu produse;
  • televizor; 
  • cuvertură.

In plus, lenjeria se schimbă la trei zile și prosoapele la două zile.

Facilități: hoteluri și pensiuni de 4*

De la patru stele în sus, putem vorbi despre categoria de lux. Recepția hotelului este deschisă timp de cel puțin 18 ore pe zi, există lobby cu bar, camera dublă trebuie să aibă minimum 18 și să fie dotată cu:

  • internet wireless;
  • telefon; 
  • minibar frigorific cu produse;
  • televizor;
  • seif. 

De asemenea, în baie trebuie să existe uscător de păr, halat de baie și papuci de unică folosință, iar lenjeria și prosoapele se schimbă la două zile.

Facilități: hoteluri și pensiuni de 5*

La cinci stele, facilitățile și serviciile trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor sau cel puțin la nivelul specificațiilor prezente în normele metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice. Astfel, într-un hotel sau într-o pensiune de cinci stele, recepția este deschisă permanent și există room service non-stop. Există parcare păzită și sunt puse la dispoziție minimum trei servicii de relaxare sau agrement: teren de sport, de tenis, piscină, parc de joacă pentru copii. 

Fie că ești proprietar de pensiune și vrei să oferi turiștilor tăi cele mai bune condiții, fie că ești tu cel care cauți locul de cazare în care să îți petreci un sejur relaxant, nu uita că, pe lângă aceste facilități care trebuie respectate indiferent de pensiune, există și alte detalii importante. Tot mai multe persoane încep să aleagă unitățile de cazare mai intime, pensiunile mai retrase, în detrimentul hotelurilor animate, tocmai datorită atmosferei. O pensiune mică poate câștiga clienți ce revin an de an pentru a-i trece pragul. Personalul prietenos, condițiile de igienă impecabilă, o gazdă amabilă și primitoare care dorește ca orice oaspete să se simtă ca la el acasă, toate acestea pot câștiga un turist pe termen lung.