Turismul balnear merită să fie reevaluat și plasat, ca o alegere de top, pentru petrecerea concediilor și a vacanțelor. Considerate pe nedrept ca fiind potrivite doar pentru cei trecuți de prima tinerețe, pentru rolul lor terapeutic, stațiunile balneare din România pot să ofere mult mai mult, pe lângă tratamentele de recuperare, fiind locurile perfecte pentru relaxare activă, odihnă, wellness și spa. Evident, stațiunile balneare rămân prima alegere în ceea ce privește turismul medical, cu beneficii importante pentru omul modern, afectat de stres, sedentarism și alte suferințe ignorate.
Tratamentele balneare și marile lor beneficii
Cum alegi stațiunea balneară potrivită
Tipuri de tratament balnear
Top stațiuni balneare din România
-
- Băile Herculane
- Techirghiol
- Amara
- Băile Govora
- Ocna Șugatag
- Covasna
- Băile Felix
Tratamentele balneare și marile lor beneficii
Stațiunile balneare sau, într-o formulare mai generală, stațiunile balneoclimaterice sunt locurile unde resursele naturale (aerul, apa și alți factori naturali) contribuie la recuperarea și îmbunătățirea stării generale de sănătate, a tonusului fizic și psihic. O stațiune combină aceste resurse naturale ale mediului cu obiectivele turistice naturale sau create de om.
„Sano per aqua” (sănătate cu ajutorul apei) este un concept care a apărut în Grecia Antică, locul unde proprietățile curative ale apelor termale au fost conștientizate, probabil, pentru prima dată. Hipocrat considera baia ca o soluție terapeutică, fiind convins că unele suferințe ale omului sunt efectul unui dezechilibru al fluidelor din organism, astfel că recomanda sauna, masajul, înotul, băile în ape calde naturale.
Romanii au construit băi publice peste tot pe unde au ajuns, mai ales pe locurile unde existau izvoare termale, atât pentru relaxare, cât și pentru recuperarea soldaților răniți. Tot ei au descoperit și au utilizau frecvent curele cu ape minerale, nămolul și băile de abur. Utilizau tratamente alternative cu apă caldă și rece, masajul cu scop terapeutic, înțelegând eficiența kinetoterapiei.
În prezent, are loc o veritabilă redescoperire și reevaluare a multiplelor beneficii pe care le aduc toate tratamentele ce folosesc proprietățile apelor termale și terapiile complementare, bazate pe resursele naturale, de la cura cu ape minerale până la tratamentele cu nămol, parafină, alge, curent electric, lumină, căldură, masaj și mișcare. Încă din China Antică, cu aproape 5000 de ani în urmă, masajul era utilizat ca tratament pentru a ameliora durerile osoase și musculare.
România are resurse balneare foarte bogate. Unele dintre ele au fost puse în valoare de romani la începutul erei noastre, stațiunea Herculane fiind cel mai cunoscut exemplu. Apele termale, bioclimatul, mofetele, rezervele de nămol terapeutic sunt bogății importante de care pot beneficia cei care suferă de afecțiuni diverse, de la boli reumatismale și articulare până la cele neurologice (pareze și paralizi), cardiovasculare (inclusiv varice, boli ale sângelui, anemie) și respiratorii. Unele stațiuni sunt ideale pentru tratamente indicate în cazul afecțiunilor digestive, hepato-biliare, renale sau ginecologice, precum și al celor dermatologice, oculare, dar și endocrine, metabolice și de nutriție. Nu trebuie ignorată importanța tratamentelor termale pentru recuperare (după evenimente traumatice fizice sau post-operatorii), acestea reprezentând soluții eficiente în ameliorarea sau tratarea asteniilor, alergiilor, depresiilor, nevrozelor, a surmenajului fizic și intelectual sau a unor boli profesionale.
Cum alegi stațiunea balneară potrivită
Pentru relaxare și câteva zile de vacanță, orice stațiune balneară este potrivită. Dar atunci când se urmărește un scop medical, fie că este vorba despre ameliorarea unor probleme de sănătate, fie despre recuperare, locul trebuie ales în funcție de tipul și concentrația substanțelor chimice existente în resursele naturale pe care le oferă fiecare stațiune balneară în parte.
Fiind vorba despre o ramură în plină dezvoltare a medicinei moderne, medicul specialist balneolog (balneologia fiind ramura medicinei care studiază acțiunea profilactică și curativă a apelor termale, minerale și a nămolurilor, precum și a altor resurse naturale de tratament) și medicul curant pot indica pentru fiecare persoană în parte tipul de tratament și locul ideal.
Este necesar de precizat că apele termale, mofetele, nămolul și toate procedurile de tratament balnear, pe care le recomandă medicul, sunt rezultatul analizelor, testelor și al altor cercetări cu privire la efectele pe care aceste resurse naturale le au asupra organismului uman.
România are peste 8.500 de izvoare minerale şi termale. Circa o treime dintre izvoarele minerale şi termale ale Europei se află în România, iar în prezent, este exploatată doar o mică parte dintre ele.
Stațiunile balneare cu ape carbogazoase sunt recomandate, în general, pentru ameliorarea și tratarea bolilor cardiovasculare, a celor de nutriție și digestive (de la probleme legate de tranzitul intestinal până la gastrite și ulcere), precum și a bolilor de natură endocrină și a afecțiunilor renale cronice. Terapia cu aceste ape este utilă și pentru cei care vor să slăbească sau să amelioreze simptomatologia indusă de stres, anxietate, oboseală cronică.
Stațiunile balneare cu ape sărate și nămoluri sapropelice sunt utile în tratamentul afecțiunilor de natură inflamatorie (reumatisme degenerative, spondiloze, artroze), post-traumatică, dar și afecțiunilor din sfera genitală și dermatologică.
Stațiunile balneare cu ape iodurate sunt recunoscute pentru capacitatea de a activa circulația periferică, astfel că susțin sistemul cardiovascular și scad tensiunea arterială. Totodată, sunt utile și în tratarea afecțiunilor bronho-pulmonare (astm bronșic, bronșite acute și cronice), dar și pentru relaxare, creșterea mobilității articulare și reeducarea respiratorie.
Stațiunile balneare cu ape sulfuroase au efecte benefice asupra aparatului respirator și sunt indicate pacienților cu sinuzită cronică, astm, bronșită cronică, tuberculoză.
Stațiunile balneare oferă, pe lângă funcția principală, respectiv cura balneară, și obiective turistice, astfel că terapia termală se poate îmbina ideal cu odihna, recreerea, dar și cu practicarea unor activități sportive specifice fiecărui sezon.
Tipuri de tratament balnear
În funcție de scopul urmărit, de recomandările medicale și de starea generală de sănătate a pacientului, tratamentul balnear poate să fie:
- Profilactic – cu scopul de a crește rezistența organismului, a capacității de adaptare la mediu sau la activitățile desfășurate. Este recomandat categoriilor care pot prezenta un factor de risc mai mare în apariția unor afecțiuni (cum sunt unele activități socio-profesionale) sau persoanelor care au o predispoziție pentru unele afecțiuni, de la cele reumatismale la cele cardiovasculare sau endocrine. Profilaxia poate include și prevenirea unor recidive sau refacerea după afecțiuni acute, de la accidente vasculare, până la boli renale sau hepatice.
- Terapeutic – cu scopul de a contribui, alături de alte metode de tratament clasice, la vindecarea unor afecțiuni.
- Recuperator – indicat celor care suferă de afecțiuni cronice de natură fizică sau psihică.
Top stațiuni balneare din România
Este dificil de spus care dintre stațiunile balneare din România este pe primul loc sau care sunt cele ce trebuie menționate într-un clasament. În prezent, 29 de localități din România au statutul de stațiune balneoclimaterică. La acestea se adaugă 43 de stațiuni turistice de interes național, care oferă servicii balneare, și alte 72 de interes local. Unele au primit recunoaștere europeană pentru calitatea apelor termale și a condițiilor de tratament oferite, iar altele rivalizează cu stațiuni celebre din Europa.
Băile Herculane
Stațiunea Baile Herculane este cea mai veche de acest fel din România și una dintre cele mai cunoscute din Europa. O găsești la altitudinea de 168 de metri, în sud-vestul României, la 8 km distanță de granița cu județul Mehedinți și la 25 de km de frontiera cu Serbia, pe Valea Cernei, la cinci kilometri de DN 6 (E70), principala arteră rutieră ce leagă vestul țării de București.
Cu o istorie de aproape 2000 de ani, stațiunea beneficiază de un climat de depresiune intramontană, cu influențe submediteraneene, și are ape minerale izotermale și hipertermale (cu temperaturi în intervalul 38-60 de grade Celsius) slab radioactive, hipotone, cu compoziție chimică variată: sulfuroase, clorurate, calcice, sodice și oligominerale.
Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Hr., de împăratul Traian. Numele stațiunii a fost dat de romani și vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus, patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală, în mitologia romană. Toată regiunea din jurul izvoarelor termale a fost, în timpul ocupației romane, dar și după, un punct de atracție pentru aristocrația Romei Antice.
Tratamente băile Herculane
Băile Herculane reprezintă o stațiune cu activitate permanentă. Tratamentele care pot fi realizate aici includ: aerosoli, băi termale, kinetoterapie, hidroterapie cu ape sulfuroase și sărate, mofete și cură internă cu ape minerale, precum și saună, împachetări cu nămol sapropelic, parafină și multe altele. Stațiunea este recomandată pentru tratarea afecțiunilor reumatismale, a osteoporozei și rahitismului, dar și a bolilor cardiovasculare, inclusiv prevenția acestora, precum și a afecțiunilor neurologice și dermatologice.
Obiective turistice băile Herculane
Valea Cernei, Cazanele Dunării și drumețiile montane în Parcul Național Domogled-Valea Cernei sunt doar câteva dintre punctele turistice de interes, care pot face dintr-o vacanță la Băile Herculane una excepțională. Doar simpla plimbare prin stațiune poate să fie o experiență demnă de interes. Zona Munților Cernei este una dintre cele mai bogate în formațiuni carstice din Apuseni. Peșterea Haiducilor sau a Hoților, Grota cu aburi, Avenul lui Adam, Peștera de la Despicătură și Peștera Hercules, dar și foişorul Ciorici, toate merită vizitate.
Techirghiol
Limanul Techirghiol, zis și Lacul Techirghiol, cel mai mare lac sărat din România, este situat la marginea localității balneare Eforie Nord, de pe țărmul Mării Negre, la 12 kilometri de Constanta. Este un liman fluvio-marin, cu o suprafață de aproape 11 kilometri pătrați, separat de mare, cu o adâncime maximă de nouă metri.
Orașul Techirghiol are prima atestare în 1893, iar 1899 se deschidea, aici, un sanatoriu pentru tratarea unor afecțiuni osoase și dermatologice, a reumatismului și alergiilor cutanate.
Tratament Techirghiol
Ca urmare a unui aport mic de apă dulce, apa limanului și-a mărit concentrația de săruri, la circa 95 g/l. Acest fenomen a permis formarea unui strat de nămol cu calități terapeutice excepționale. La aceasta se adaugă apa sărată, cu proprietăți binefăcătoare, pentru tratarea afecțiunilor reumatismale și ginecologice. Nu trebuie omis soarele, care completează în mod fericit terapia la Techirghiol
În zonă au fost găsite inclusiv vestigii ale culturii Hamangia și romane, dar și din perioada otomană, toate dovedind că beneficiile apei sărate și ale nămolului erau cunoscute din cele mai vechi timpuri.
Obiective turistice Techirghiol
Ca puncte de interes, merită amintite Grădina Botanică și spectacolul apusului pe malul lacului. Aflat foarte aproape de stațiunile de pe litoral, zona este una destinată vacanțelor active și distracției, dar nu trebuie omisă nici Mănăstirea Sfânta Maria, una dintre rarele biserici din lemn care au păstrat pictura originală.
Amara
Stațiunea este situată în județul Ialomița, pe malul de nord-vest al lacului cu același nume, format pe vechea matcă a râului Ialomița, aproape de orașele Amara și Slobozia. Lacul sărat Amara are 4,2 kilometri lungime și patru metri adâncime, este un lac natural, fost liman fluviatil. Apa lacului este alimentată din precipitații, care spală rocile din zonă, și de către apele subterane, încărcate de săruri (predominant sulfați și cloruri).
Petru Poni, chimist, fizician și mineralog român, a efectuat primele analize chimice ale apei și nămolului din lac. Se întâmpla în 1887. Atunci au fost confirmate proprietățile apei și nămolului, foarte bogate în sulf, clorură de sodiu și magneziu. În 1892, s-a deschis primul centru balnear pe lacul Amara.
Sulfatul de magneziu și sulfatul de sodiu, dizolvate în apă, îi dau un gust amar, care-l maschează pe cel sărat. În timp, procesul de evaporare a crescut concentrația în săruri a apei. În ultima perioadă, concentrația de minerale a lacului a scăzut, procesul fiind unul parțial natural, unele amenajări din zonă ducând la drenarea apei din lac.
Tratament Amara
Nămolul din lac are proprietăți terapeutice importante, fiind recomandat celor care suferă de afecțiuni ale aparatului locomotor, de la reumatismele degenerative la cele articulare inflamatorii sau cele sechelare post-traumatice ori neurologice periferice. Terapia de la Amara este utilă și în afecțiunile ginecologice, dermatologice, bolile profesionale, afecțiunile endocrine și hepatobiliare.
Obiective turistice Amara
Zona lacului Amara este și un paradis al păsărilor călătoare. Alte atracții turistice în zonă sunt Parcul Dendrologic, cel mai mare parc de acest fel din sud-estul României, cu o suprafață de 64 de hectare, și Muzeul Agriculturii, singurul de acest gen din țară, aflat în Slobozia.
În apropiere se află Lacul Fundata, care merită vizitat, fiind o arie protejată și o rezervație naturală avifaunistică foarte importantă pentru păsările călătoare și migratoare.
Băile Govora
Stațiunea este situată în județul Vâlcea, pe valea Pârâului Hinţa, afluent al Râului Govora, la o distanță de circa 21 de km de orașul Râmnicu Vâlcea și la o altitudine de 360 de metri. Baile Govora sunt cotate în primele 20 de stațiuni balneare din Europa, pentru că îndeplinesc normele prevăzute de Federația Internațională de Termalism şi Chimatologie (FITEC). Apele termale din zonă erau folosite încă din anul 1849 de locuitori și de cei care veneau la Mănăstirea Govora.
Lucrările de captare a apelor termale au fost realizate și conduse de către inginerul Iran Lic Bochet, autorul captărilor de la Vichy și Aix-les-Bains, iar în anul 1898, au început și primele tratamente terapeutice din Băile Govora, dar stațiunea propriu-zisă a fost inaugurată în iulie 1889, an în care s-au introdus iluminatul public (cu petrol) și apa potabilă. Azi, stațiunea Băile Govora are activitate turistică și de tratament balnear pe tot parcursul anului.
Tratament Băile Govora
Recomandările terapeutice pentru tratament în această stațiune sunt afecțiunile genitale, endocrine și cardiovasculare, la care se adaugă cele digestive și renale, precum și afecțiunile neurologice și reumatismale degenerative și, datorită climatului, cele respiratorii.
Apele termale sunt din categoria celor clorurate, sodice, bromurate, iodurate, sulfuroase, stațiunea având una dintre cele mai bogate ape iodurate și bromurate din Europa. Pentru tratament, se aduce nămol de la Ocnele Mari.
Obiective turistice Băile Govora
Parcul Balnear se întinde pe o suprafață de 20,5 hectare și este unul dintre atracțiile locului. În zonă este amenajat un ștrand cu apă termală, iar monumentele din parcul balnear, care reprezintă figuri importante ale României, sunt o veritabilă lecție de istorie. Trebuie vizitate Muzeul de Arheologie și Artă Religioasă „Gheorghe Petre” și Salina Ocnele Mari, care se află la doar 14 kilometri de stațiune.
Alte puncte de atracție sunt Mănăstirea Govora, una dintre cele mai vechi mănăstiri din Țara Românească, și Mănăstirea Dintr-un Lemn, situată pe raza comunei Frâncești, la 16 kilometri de Băile Govora. În zonă se mai află și Mănăstirile Bistrița și Cotmeana, care deține cel mai vechi clopot din Țara Românească, și celebra Mănăstire Cozia, construita de Mircea cel Bătrân.
La mai puțin de jumătate de oră de mers cu mașina, se găsește o altă stațiune balneară: Băile Olănești sau „Izvoarele de Aur”. Cele 35 de surse de apă termală au câștigat medalia de aur, în 1873, la Expoziția Internațională de la Viena. Stațiunea Baile Olanesti a fost comparată cu cea din Baden-Baden, Karlovy-Vary și Aix les Bains.
Ocna Șugatag
Localizată într-un peisaj natural minunat, la poalele Munților Gutâi, Ocna Șugatag este o zonă turistică rurală deosebită, situată lângă opt lacuri cu apă sărată. Ocna Sugatag a fost atestată documentar în anul 1355. Calitățile de stațiune balneară vin ca urmare a exploatărilor de sare din zonă. Documentele arată că ocnele de sare au fost exploatate începând cu anii 1799. În 1950, din cauza infiltrațiilor masive de apă dulce, ocnele au fost închise, pe locul lor formându-se, apoi, în cursul timpului, lacurile sărate.
Tratament Ocna Șugatag
Ocna Șugatag a primit, în 2019, titlul de „Destinație europeană de excelență pentru turismul de sănătate și relaxare”. Aici se pot trata afecţiuni reumatismale, neurologice și ginecologice. Apele de aici sunt puternic mineralizate, cu un nivel ridicat de clor, sodiu şi calciu. Pe lângă tratamentele pentru frumusețe sau procedurile clasice de terapie (precum băile în apă sărată, în piscine interioare ori exterioare sau în lacuri, băile fierbinți, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, masajul terapeutic), bioclimatul are, de asemenea, caracteristici curative, datorită concentrației ridicate de ioni negativi.
Obiective turistice Ocna Șugatag
În imediata apropiere a stațiunii se pot vizita Lacul Gavril, cel mai mare lac format în excavațiile de sare, și Lacul Tăul fără Fund, dar și rezervația naturală Pădurea Crăiasa, o arie protejată pentru conservarea diversității biologice. Aici sunt câteva dintre cele mai impresionante exemplare de gorun din țară. Este aproape și Cimitirul Vesel, dar și Lacul Morărenilor, o rezervație naturală ce cuprinde păduri și pajiști, specii rare de floră și faună.
Una dintre caracteristicile zonei este posibilitatea de a face lungi plimbări, drumeții și ture cu bicicleta pe trasee amenajate.
Covasna
Statiunea balneara Covasna este situată la poalele Munților Brețcului, în Carpații de Curbură, pe partea de interior a curburii, la o altitudine de 550-600 de metri, la o distanţă de 31 de kilometri de oraşul Sfântu Gheorghe și la 60 de kilometri de Brașov. Prima atestare documentară a stațiunii datează din anul 1567. Covasna are în permanență sezon turistic și de tratament.
Stațiunea este situată într-o zonă care, în trecut, a avut activitate vulcanică intensă, fapt ce generează, în prezent, apele minerale și mofetele (emanații gazoase post-vulcanice).
Tratament Covasna
Apele termale sunt foarte eficiente în tratarea și ameliorarea unor afecțiuni cardiovasculare, dar și a unor boli ale aparatului digestiv, a afecțiunilor metabolice și de nutriție, precum și a celor care pot afecta aparatul locomotor. La Covasna se pot trata și boli renale, afecțiuni ginecologice și asociate procesului de îmbătrânire.
O mențiune specială trebuie acordată tratamentelor preventive și de recuperare foarte eficiente pentru cei care au probleme cardiace. Este la fel de important de spus că o cură balneară la Covasna trebuie urmată doar la recomandarea medicului și cu avizul cardiologului.
Obiective turistice Covasna
În zonele limitrofe stațiunii, se poate vizita Balta Dracului, aflată în centrul orașului, declarată monument al naturii, care este un vulcan noroios inactiv, cu miros de pucioasă și smoală. În apropiere este Valea Zânelor, la marginea orașului, mărginită de păduri de conifere și foioase și de vestigiile cetății dacice Cetatea Zânelor (aflată la 900 de metri altitudine), una dintre cele mai bine conservate din România.
Se mai pot vizita Cetatea Miske, amplasată în pădurea Miske, nu foarte departe de centrul oraşului Covasna, dar și Mestecănişul de la Reci, la circa 20 de kilometri de Covasna, rezervație naturală și monument al naturii, o pădure de mesteacăn, dezvoltată pe dune de nisip.
La Ghelinţa, la circa 20 de kilometri de Covasna, este Biserica fortificată, având același nume, care datează din secolul al XIII-lea și care este menționată în patrimoniul universal UNESCO.
Băile Felix
Stațiunea se află la circa 10 kilometri la sud de Oradea și este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România. Izvoarele termale au fost puse în valoare în secolul al XVIII-lea, de călugărul Felix Helcher de la Mănăstirea Klosterbruck din Moravia, administrator al Mănăstirii din Sânmartin, deși despre proprietățile lor se știa din anul 1000. Între 1711-1721 au fost organizate primele așezăminte pentru tratament, sub numele de „Baia lui Felix” (în maghiară, Félixfürdő).
La Baile Felix sunt circa 7000 de locuri de cazare, bazine de înot, ștranduri în aer liber sau acoperite și aer foarte curat. Clima blândă face posibilă creșterea de nuferi subtropicali în lacurile stațiunii.
Tratament Băile Felix
Apa termală are temperaturi de 29-49 de grade Celsius, constant, în tot timpul anului, și are proprietăți curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice și sodice, iar nămolurile au proprietăți sapropelice. Facilitățile existente permit tratarea reumatismului și a afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar tratamentele balneare sunt completate cu electroterapie, hidroterapie, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și altele.
Obiective turistice Băile Felix
În apropiere se află Peștera Urșilor, singura amenajată la standarde internaționale, fiind unică prin densitatea fosilelor ursului de peșteră. Trebuie admirați nuferii și lotușii de pe lacurile termale. Apa lacurilor este populată cu pești exotici și broaște țestoase. În stațiune există un Aqua Park acoperit. În apropiere se află Ștrandul cu Valuri din Băile 1 Mai, care este și cel mai vechi ștrand din România, având peste 110 ani de la inaugurare.
Pot fi vizitate și admirate fenomenele carstice de pe Dealul Șomleului, Avenul de la Betfia sau Avenul „Hudra Bradii”. Acesta are o adâncime de 86 de metri, puțul său având o cădere aproape verticală de 54 de metri.
Cei interesați de istorie și de arhitectură pot admira Capela de la Haieu, construită în secolul XIV, în care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene și gotice, clădirea Sanifarm, o fostă mănăstire aparținătoare ordinului călugăresc Sf. Vincențiu, Biserica de lemn din Brusturi și Biserica Greco-Catolică din Băile Felix.
Indiferent de vârstă, tratamentele balneare sunt benefice și pot preveni suferințe cronice sau pot contribui la ameliorarea acestora. În plus, toate stațiunile balneare oferă condiții ideale pentru relaxare și odihnă, astfel că sunt alegeri mai mult decât inspirate pentru cei care vor să se recupereze și să-și încarce bateriile.