Oricine are nevoie, din când în când, de o vacanță, pentru a-și încărca bateriile. Indiferent dacă petreci 2 zile sau 10, zona aleasă trebuie să fie una care să îți rămână în memorie și în suflet. Lacul Sfânta Ana este cu siguranță unul dintre locurile în care ar trebui să ajungă fiecare. Este unicul lac vulcanic de pe teritoriul țării noastre, amplasat în județul Harghita, în apropiere de Băile Tușnad, și are o istorie de peste 8000 de ani. Frumusețea și energia acestui loc l-au făcut să devină un important obiectiv pentru turiștii din toată lumea.
- Singurul lac vulcanic din România
- Lacul Sf. Ana văzut ca paleta unui pictor
- Cazare Lacul Sfânta Ana: găsești orice îți dorești, de la camping până la resort
- Două drumuri duc la Lacul Sfânta Ana
- Activități potrivite pentru fiecare turist
- Ce mai poți vizita dacă stai câteva zile în inima Harghitei
Singurul lac vulcanic din România
Câteva zile la munte sunt binevenite oricând, indiferent de sezon sau ziua săptămânii. Odată cu pandemia, nevoia de evadare a fiecăruia a crescut, iar locațiile minunate din țara noastră au căpătat mult mai multă notorietate. Însă, cu cât călătorim mai mult, cu atât este mai arzătoare dorința de a descoperi locuri noi, cu turiști puțini și peisaje unice. Din fericire, țara noastră este suficient de bogată în locații frumoase și inedite, astfel încât putem găsi frecvent destinații noi de vacanță.
Printre zonele deosebite regăsim și Lacul Sfânta Ana, ce ne încântă cu frumusețea sa rară. Acest lac unic în România datează de peste 8000 de ani, fiind format pe fundul craterului unui vulcan stins din masivul Puciosu. Aici a fost cea mai recentă erupție vulcanică din Europa de Est, în urmă cu câteva zeci de mii de ani. Legenda spune că numele lacului vine de la o tânără ce a fost obligată de către părinții săi să se mărite cu un băiat bogat, dar pe care nu îl iubea. Din disperarea că nu își poate face părinții să se răzgândească, fata a fugit în noaptea nunții și s-a aruncat în lac. Marcați de această tragedie, localnicii i-au pus lacului numele tinerei.
Lacul Sf. Ana văzut ca paleta unui pictor
Forma sa circulară a fost deseori comparată cu paleta de culori a unui pictor, lucru ce reiese și din nuanțele extrem de variate ale vegetației locului. Amplasat la o altitudine de puțin sub 1000 m (940-950 m), în cadrul Rezervației Naturale Mohoș, Lacul Sfânta Ana își completează debitul doar din precipitații naturale, neavând izvoare care să îl alimenteze. Acest lucru face ca puritatea apei sale să se apropie de cea a apei distilate, cu o concentrație de minerale extrem de mică.
Dacă ești în căutarea unei cazări în apropiere de lacul Sfânta Ana, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!
Cazare Lacul Sfânta Ana: găsești orice îți dorești, de la camping până la resort
Frumusețea locului este dată de puritatea și simplitatea peisajelor, fiind o zonă puțin atinsă de mâna omului. Acest lucru face ca locul să fie ideal pentru cei care își doresc evitarea aglomerației și o reconectare cu natura.
Astfel, cei care aleg să își petreacă vacanța la Lacul Sfânta Ana trebuie să știe că cele mai apropiate cazări sunt în Băile Balvanyos (aprox. 15 km distanță), Bixad (aprox. 17 km distanță) și Baile Tusnad (aprox. 23 km distanță). Cazările sunt diverse, de la apartamente în regim hotelier și pensiuni cochete, cu gazde primitoare, până la resorturi de 4* cu spa modern. Iubitorii de natură pot alege să doarmă în campingul amenajat la mai puțin de 2 km de lac.
Două drumuri duc la Lacul Sfânta Ana
Cu mașina se poate ajunge destul de ușor, din două zone: fie prin Băile Balvanyos, din direcția Târgului Secuiesc pe DN 113, fie pe DN 12, prin Bixad, în direcția: Sfântul Gheorghe, Băile Tușnad, Miercurea Ciuc. Ambele drumuri sunt asfaltate și ușor accesibile, datorită numeroaselor indicatoare amplasate de către autorități.
Intrarea la lac se efectuează doar în baza tichetului primit la sistemul de acces în parcare, ce trebuie păstrat pe toată perioada vizitei. Parcarea autovehiculelor se face contra cost și este securizată.
Iubitorii experimentați ai traseelor montane pot alege să ajungă aici urmând un traseu cu o dificultate medie, ce poate fi parcurs în aproximativ 2 ore. Acesta pornește din localitatea Bixad și este marcat cu dungă albastră. În lunile de vară, este recomandat ca turiștii să aibă provizii de apă, haine deschise la culoare și ceva pentru a-și acoperi capetele, deoarece este o zonă cu foarte puțină umbră, din cauza spațiului larg. Plecarea este de la cișmeaua din Bixad, apoi se străbate la pas o bună bucată de sat și primul popas se face, de regulă, la cota 1110 (dealul Tata). A doua parte a drumului este umbrită, trecând printr-o pădure.
Din Băile Tușnad, cei care nu doresc să petreacă prea mult timp la lac, pot opta pentru o excursie de aproximativ 4 ore cu trenulețul. Traseul acestuia este format din Băile Tuşnad – Bixad – Balvanyos – Lacul Sfânta Ana, iar îmbarcarea se poate face din oricare dintre stațiile menționate, doar în baza unei rezervări făcute în prealabil.
Activități potrivite pentru fiecare turist
Turiștii care aleg să își petreacă vacanța la Lacul Sfânta Ana nu se vor plictisi. Deși zona este virgină din punctul de vedere al cazărilor, există activități ce pot face ca timpul petrecut să fie unul de calitate.
Înotul în lac este interzis de câțiva ani, însă o plimbare cu barca poate fi un mod bun de a petrece timpul liber. În zona limitrofă a lacului, se poate face un picnic, deoarece puritatea aerului inspirat cu siguranță va crește pofta de mâncare.
Iarna, deși drumul este destul de anevoios și deseori închis din cauza condițiilor meteo, cine poate ajunge până la lac va fi fascinat de un peisaj parcă rupt din povești. Totul este acoperit de zăpada albă, imaculată, iar lacul are un luciu împietrit de ger. În anii în care stratul de gheață este suficient de gros, nu puțini sunt iubitorii de adrenalină care vin să patineze aici sau doar să își facă poze perfecte pentru rețelele de socializare. Tot aici se regăsește și cel mai lung derdeluș din Harghita, ce măsoară 1.5 km, unde cei care vin pregătiți pot închiria sănii.
Pentru ca bateriile să fie încărcate în întregime, câteva momente petrecute la Capela Romano-Catolică Sfânta Ana pot face diferența. Capela este construită din piatră, în urmă cu aprox. 45 de ani, și, la fiecare final de iulie, se organizează pelerinajul de ziua Sf. Ana.
Pentru ca bateriile să fie încărcate în întregime, câteva momente petrecute la Capela Romano-Catolică Sfânta Ana pot face diferența. Capela este construită din piatră, în urmă cu aprox. 45 de ani, și, la fiecare final de iulie, se organizează pelerinajul de ziua Sf. Ana.
Ce mai poți vizita dacă stai câteva zile în inima Harghitei
În zonele limitrofe, indiferent unde vă veți alege cazarea, se organizează câteva activități potrivite atât pentru cupluri, cât și pentru familii. Această dezvoltare se datorează numărului tot mai mare de turiști îndrăgostiți de zonă.
Pentru petrecerea timpului liber, turiștii pot opta pentru câteva ore la unul din spa-urile moderne din Tușnad sau Balvanyos, pot vizita numeroasele izvoare de apă minerală (izvorul „Mikes”, izvorul „Apor”, izvorul „Ileana”, izvorul „Stănescu”, izvorul „Rudi” și izvorul „Marton”), pot vizita Peştera Puturosul din Turia, Balvanyos (este galeria unei foste mine de sulf), pot face o plimbare cu sania trasă de cai în pădurile din Lăzărești (durează aprox. 3-4 ore, pe o distanță de 16 km pe urmele urșilor), iar amatorii de adrenalină pot opta pentru o Aventură 6X6 cu „Crocodilul” (o experiență off-road cu o mașină de război rusească).
Într-un crater geamăn al Masivului Ciomad, imediat lângă Lacul Sfanta Ana, se află Tinovul Mohoș. Această mlaștină s-a format în craterul vulcanic și, pentru că este acoperită de mușchi și câțiva copăcei pitici, aceștia par că plutesc. Peisajul oferit este, însă, pe cât de frumos, pe atât de periculos. Din acest motiv, vizitarea Tinovului se poate efectua doar în prezența unui ghid, pentru siguranța turiștilor. Aici putem regăsi plante carnivore și halucinogene, unice în țara noastră.
Amplasat aproape de inima țării, județul Harghita ne oferă numeroase surprize plăcute și merită să fie explorat.
Sursă foto: Shutterstock