24 iul. 2020, Autor:

România are peisaje spectaculoase, care merită să fie descoperite. Cascadele din țara noastră sunt adevărate bucurii vizuale și, dacă sunt vizitate la momentul potrivit, imaginile sunt de-o frumusețe greu de descris în cuvinte.

Sunt locuri de vis pe care orice pasionat de călătorii și de natură ar trebui să le viziteze măcar o dată în viață. Dovadă stau și topurile internaționale în care au fost incluse. Un exemplu în acest sens ar fi Cascada Bigăr, care a fost inclusă într-un top al celor mai impresionante cascade din lume. Datorită căderilor de apă care îți taie răsuflarea și legendelor care planează asupra acestor locuri, cascadele din România sunt un punct de atracție preferat pentru turiști.

Mii de vizitatori aleg România ca destinație de vacanță și datorită acestor minuni ale naturii: 

Cascada Bigăr
Cascada Bâlea
Cascada Urlătoarea
Cascada Cailor
Cascada Duruitoarea
Cascada Vălul Miresei
Cascada Beuşniţa
Cascada Văioaga
Cascada Toplița
Cascada Caraiman

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr din Caraș-Severin face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Se află în Valea Minișului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN57B, și este locul de trecere prin țara noastră a Paralelei 45. La Cascada Bigăr a fost amenajat un traseu turistic, pentru a putea fi vizitată în deplină siguranță, fiind considerată de foarte mulți turiști cea mai frumoasă cascadă din România.

Cascada Bigăr este unică datorită peisajului spectaculos, creat de un izvor subteran, care curge peste o stâncă acoperită de mușchi. Este cunoscută la nivel mondial și, în fiecare an, mii de turiști din întreaga lume vin în România pentru a o vizita. În anul 2013, a ocupat primul loc în topul celor mai impresionante cascade din lume, realizat de site-ul The World Geography.

Impresionantă este și legenda din spatele creării acestei cascade. Se spune că o familie de țărani își dorea foarte mult să aibă urmași și a apelat la ajutorul unei vrăjitoare. Ea le-a spus că, dacă femeia va bea apă de la izvorul dintre cele două lumi, de sub stâncă, va avea un copil. Vrăjitoarea i-a atenționat, însă, că, dacă va fi fată, nu trebuie să se îndrăgostească niciodată, pentru că va muri.

Femeia a născut o fată, timpul a trecut și, ajunsă o tânără frumoasă, ea s-a îndrăgostit de un băiat pe nume Bigăr. Pentru a alunga blestemul morții, tatăl ei a închis-o într-o grotă. Impresionată de suferința fetei, vrăjitoarea a vizitat-o și i-a transformat părul într-o cascadă, pe care au început să curgă lacrimile ei. Iubitul fetei s-a aruncat în apă și astfel cei doi și-au găsit sfârșitul. Legenda mai spune că cei doi îndrăgostiți s-au reîntâlnit pe lumea cealaltă, unde au rămas fericiți. Potrivit poveștilor străvechi, îndrăgostiții care vor să aibă parte de iubire veșnică ar trebui să bea apă din Cascada Bigăr. 

Cascada Bigar

Cascada Bâlea

Situată în Munții Făgăraș, între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la peste 1.200 de metri altitudine, Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 de metri. Îşi are izvoarele în pârâul Bâlea, ajunge apoi în albia lacului Bâlea, de unde curge dând naştere unui spectacol al naturii. 

Pentru a ajunge la Cascada Bâlea, trebuie să mergi cu mașina pe Transfăgărășan, până la Cabana Bâlea Cascadă. De acolo, începe un traseu turistic, cu o porțiune de plimbare și una de cățărat pe stânci. Traseul poate dura între treizeci de minute și o oră, în funcție de rezistența turiștilor. 

Legenda spune că, odinioară, un ciobănaș curajos, care trăia la poalele munților Făgăraș, i-a atras atenția împăratului, după ce a înfruntat un urs în timp ce era cu oile la păscut. Așa a ajuns la palat și l-a slujit pentru o perioadă pe împărat. Fiica cea mare a împăratului s-a îndrăgostit de el și l-a luat de bărbat. Într-o zi de primăvară, când cei doi se aflau pe munte, s-a stârnit o furtună și îndrăgostiții au fost aruncați în lacul din apropiere. Aici și-au găsit sfârșitul, iar oamenii vremii au pus numele acelui lac – Bâlea.

Cascasa Balea

Cascada Urlătoarea

Una dintre cele mai spectaculoase cascade din România se află în apropierea orașului Bușteni. Cascada Urlătoarea, care are o cădere de apă de aproximativ 15 metri, se află la altitudinea de 1.100 de metri, în Munții Bucegi. Drumul montan către Cascada Urlătoarea este considerat cel mai ușor traseu din Bucegi și durează aproximativ o oră. Unul dintre traseele care duce la cascadă, cel de la Poiana Țapului, este cunoscut drept „Drumul Regal“, deoarece pe aici se plimbau regele Carol I și regina Maria.

Specificul cascadei este vuietul puternic care se aude printre stânci. Poveștile străvechi vorbesc despre o păstoriță de care s-au îndrăgostit doi ciobănași. Într-o zi, fără să știe unul de celălalt, cei doi au încercat să o cucerească pe fată și au întins brațele către ea. Speriată, fata a scos un țipăt deznădăjduit și s-a aruncat în gol de pe stânci, prefăcându-se în cascadă. Văzând întâmplarea, cei doi ciobănași au împietrit pe loc.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Bușteni, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Cascada Urlatoarea

Cascada Cailor

Cea mai înaltă cascadă din România este formată pe versantul nordic al Munților Rodnei, în apropierea stațiunii turistice Borșa. Este situată la 1.300 de metri altitudine și are o cădere de apă de 90 de metri. Apa din topirea zăpezii și din ploi se adună într-un circ glaciar și se varsă peste un abrupt calcaros, numit „Podul Cailor“. Accesul se face din mai multe direcții (dinspre Borșa-Complex și dinspre zonele înalte ale Munților Rodnei), atat pe jos, cât și cu telescaunul.

În trecut, oamenii își țineau hergheliile pe pășunile bogate din zonă. Potrivit legendei, la un moment dat, o herghelie a fost încolțită de lupi și urși. Pentru a scăpa de atac, unii cai s-au aruncat în prăpastie. În urma acestei întâmplări, păstorii ar fi plâns atât de mult, încât lacrimile lor au format Cascada Cailor.

Cascada Cailor

Cascada Duruitoarea

Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din România. Situată în Masivul Ceahlău, în punctul numit Duruitoarea, aflat la o altitudine de 1.270 de metri, Cascada Duruitoarea este un monument al naturii cu regim de arie protejată de interes național. Și-a consolidat bazele pe Pârâul Rupturii care izvorăşte din golul alpin şi se varsă în Valea Schitului şi apoi în Lacul Bicaz. Căderea de apă măsoară aproximativ 25 de metri și este despărțită de un prag în două părți distincte.

Accesul la Cascada Duruitoarea se face în aproximativ două ore, prin trei trasee turistice marcate, cu plecare din Stațiunea Durău.

Cascada Duruitoarea se remarcă prin sunetul produs – de unde a căpătat și numele. Vuietul asurzitor se aude de la mare depărtare și este mai puternic în vremuri ploioase, când debitul pârâului Rupturii este crescut.

Cascada Duruitoarea

Cascada Vălul Miresei

Cascada Vălul Miresei, cunoscută și sub numele Răchițele, de la satul în apropierea căruia se află, este situată în inima Munților Apuseni – pe Valea Stanciului, pe versantul estic al Masivului Vlădeasa. Cascada Vălul Miresei este cea mai frumoasă cădere de apă din Transilvania. Se află la o înălțime de aproximativ 1.000 de metri și are o cădere de apă de peste 30 de metri. În jurul său se găsește un perete stâncos masiv. Accesul este extrem de facil, cu mașina, drumul fiind asfaltat până la aproximativ un kilometru distanță de Vălul Miresei. Din satul Răchițele până la cascadă sunt cinci kilometri, iar de la Cluj – mai puțin de 70 de kilometri.

În timpul iernii, cascada devine un punct de atracție pentru alpiniști, deoarece peretele stancos îngheață și este potrivit pentru escaladat.

Legenda spune că o mireasă a căzut de pe stâncile Munților Bihor, iar voalul i-a rămas agățat acolo. Nuntașii au plâns câteva zile la rând și astfel s-a format cascada.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Cluj, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Cascada Valul Miresei

Cascada Beuşniţa

O altă cascadă din județul Caraș-Severin pe care trebuie să o vezi măcar o dată în viață este Beuşniţa. Cu o spectaculoasă cădere de apă, aceasta se află în Parcul Naţional Cheile Nerei, pe râul Bei, în amonte de lacul Ochiul Beiului. Ce o face specială constă în faptul că este formată, de fapt, din mai multe cascade mici. Primăvara și toamna, când debitul este mare, căderea de apă, de aproximativ 15 metri, este uluitoare. 

La Cascada Beuşniţa se poate ajunge pornind de la Podul Bei, pe un drum forestier accesibil chiar și pentru copii. Traseul durează în jur de două ore.

Potrivit legendelor locale, Cascada Beuşniţa şi lacul Ochiul Beiului reprezintă dragostea a doi tineri care au locuit în această zonă. Tatăl beiului ar fi aflat de dragostea pe care el i-o purta ciobăniței și a trimis mai mulți soldați să o ucidă. Tânărul a vrut să o protejeze, dar a ajuns prea târziu și a găsit-o înjunghiată în locul în care curge astăzi Cascada Beuşniţa. Din lacrimile acestuia pentru tânăra fată a izvorât un lac de un albastru infinit, unde astăzi se află lacul Ochiul Beiului. Alte povești străvechi spun că apele spumoase ale cascadei reprezintă voalul de mireasă al ciobăniței.

Cascada Beusnita

Cascada Văioaga

La o căutare pe Google după cascada Caraș-Severin, Văioaga este unul dintre numele care atrage atenția internauților. Se află aproape de intrarea în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, la aproximativ 20 de minute de mers pe jos, pe drumul care duce spre Cascada Beuşniţa şi Lacul Ochiul Beiului. Traseul poate fi făcut și cu mașina. Cascada Văioaga este situată pe râul Bei și are una dintre cele mai frumoase căderi de apă, de aproximativ 6-7 metri.

Cascada Vaioaga

Cascada Toplița

În Toplița, județul Harghita, se află singura cascadă cu apă termală din România. Situată la marginea râului Mureș, într-una dintre cele mai reci zone ale țării, Cascada Toplița a fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic. 

Cascada cu apă termală se află la sud-vestul orașului Toplița și se poate ajunge pe jos la ea, drumul fiind asfaltat. De asemenea, poate fi observată și din tren, fiind foarte aproape de o cale ferată. 

Specificul acestei cascade îl reprezintă culorile diferite reflectate de apă – de la alb la brun-închis, dar și faptul că apa îngheață foarte rar, având aceeași temperatură indiferent de anotimp. Apa cascadei poate ajunge până la 27 de grade Celsius și este foarte bogată în calciu. 

În 2014, în regiune s-au înregistrat temperaturi de -29 de grade Celsius. Atunci, cascada a înghețat și, din cauza schimbării bruște a vremii, o parte din stâncă s-a desprins, prăbușindu-se.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Toplița, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Cascada Toplita

Cascada Caraiman

Dacă ajungi pe Valea Prahovei, nu trebuie să treci cu vederea Cascada Caraiman. Situată pe versantul opus al Văii Jepilor, la o altitudine de aproximativ 1.700 de metri, căderea de apă din Bucegi mai este cunoscută și drept Cascada Fantomă. Numele vine de la faptul că ea poate fi văzută doar primăvara, în restul anului fiind seacă. Primăvara, datorită topirii zăpezilor și ploilor, se creează o cădere de apă spectaculoasă. Traseul care duce spre cascadă se numește Valea Jepilor sau Valea Caraiman. Căderea de apă poate fi văzută și din telecabina care urcă spre Babele.

Cascada Caraiman

Oricând îți dorești un spectacol vizual desăvârșit, când vrei să te bucuri de aer proaspăt și de sunetele naturii, poți alege să vizitezi cele mai frumoase cascade din România.