30 iul. 2020, Autor:

Drumețiile sunt cea mai bună modalitate de a descoperi frumusețile pe care munții din România le oferă. Traseele montane nu doar îți umplu plămânii cu aer curat, dar reprezintă și o modalitate prin care poți face mișcare și te poți menține în formă, bucurându-te, în același timp, de peisajele superbe.

Iată care sunt cele mai frumoase trasee montane și cum te pregătești înainte de a porni la drum:

Cele mai frumoase trasee montane
Cum te pregătești pentru drumeții la munte
Marcajul traseelor montane
Ce reguli trebuie să respecți când mergi pe munte

Cele mai frumoase trasee montane

Țara noastră are forme de relief variate și o mulțime de trasee montane pentru oricine, atât pentru începători, acestea fiind drumeții mai scurte și mai ușoare, dar și pentru turiști experimentați, cu trasee extrem de dificile, care nu sunt recomandate oricui.

Trasee montane ușoare, pentru începători

Carpații Orientali

Carpatii Orientali

Izvorul Muntelui – Cabana Dochia (durata: 4 ore). Acesta este un traseu ușor, care pornește de la cabana Izvorul Muntelui și se termină la Cabana Dochia, trecând prin Curmătura Lutul Roșu. Pe drum, vei putea observa Vârful Toaca. La Cabana Dochia, dacă simți că vrei să te mai plimbi, poți continua să mergi până la Vârful Toaca. Acest traseu e accesibil în orice anotimp.

Orașul Bălan – Cabana Singuratică (durata: 1,5 ore). Este un traseu scurt în Munții Hășmașului, care pornește din orașul Bălan și se termină la Cabana Singuratică. Poți alege între două variante de drum: unul marcat cu bandă albastră, din centrul Bălanului, sau unul marcat cu triunghi roșu, din nordul localității.

Dacă vei alege traseul cu banda albastră, mergi 4,5 kilometri și vei trece printr-o pădure de molid.

Dacă vei opta pentru traseul cu triunghi roșu, poți admira valea pârâului Szep. Vei ajunge la pârtia de schi, iar de aici va trebui să urmezi marcajul cu banda albastră până la cabană.

traseu montan Carpatii Orientali

Satul Gura Haitii – Rezervația geologică „12 Apostoli” (durata: 2–2,5 ore). Acest traseu se află în Munții Călimani și pe parcursul lui poți admira numeroase cratere apărute în urma eroziunii conurilor vulcanice.

Carpații Meridionali

Carpatii Meridionali

Poiana Pelegii – Gura Apei (3,5–4 ore). Acesta este un traseu în Munții Retezat, marcat cu cerc albastru, fiind ideal în perioada verii. Vei merge prin pădure până la un drum forestier, treci prin albia Scocului, până la Scocul Stănuleților. Pe traseu, vei admira superbele cascade formate de Lăpușnicul Mare, iar la capăt de drum, ajungi la lacul de acumulare Gura Apei.

Sebeșu de Sus – Culmea Moașei – Cabana Suru (durata 3-4 ore). Acesta este un traseu simplu, accesibil în orice sezon, în Munții Făgăraș, care îți va permite să vezi cascade. Drumul trece prin pădure, în urcare ușoară. 

Dacă ești în căutare de oferte de cazare în Sebeșu de Sus, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Sigur vei găsi ceva pe placul tău.

traseu montan Carpatii Meridionali

Șaua Baiului – Vârful Leuca Mică – Valea Grecului – Azuga (durata: 2-2,5 ore). Este un traseu în apropierea Munților Bucegi. Curmătura sau Șaua Baiului face legătura între muntele Diham și Clăbucetul Baiului. Vei trece pe lângă Vârful Leuca Mică și prin Valea Grecului, până ajungi în Azuga. Pe acest traseu nu ai nevoie de echipament special.

traseu Busteni

Bușteni – Cascada Urlătoarea – (durata: 1 oră). Drumul până la Cascada Urlătoarea începe în Bușteni. Traseul, care este perfect pentru începători, durează aproximativ o oră, dar dacă mergi încet și te oprești pentru a te bucura de priveliști, îi poți oferi cu ușurință o jumătate de zi. Alte rute frumoase din zonă sunt cele spre cabana Piatra Arsă și poteca ce leagă Pasajul Râșnov de Cabana Diham. 

Dacă ești în căutare de oferte de cazare în Bușteni, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Sigur vei găsi ceva pe placul tău.

Carpații Occidentali

groapa ruginoasa

Șaua Vârtop – Groapa Ruginoasă – Pietrele Negre (durata: 6 ore dus-întors). Acest traseu pornește din Parcul Național Apuseni și este accesibil și celor care nu au experiența drumețiilor pe munte. Pe drum, te vei bucura de priveliștile oferite de Groapa Ruginoasă, Vârful și Poiana Țapu.

Cetea – Băile Romane – Piatra Ceții (durata: 4-5 ore). Este un traseu superb. Pe parcursul lui, vei putea admira cascade spectaculoase și formațiuni calcaroase.

Carpatii Occidentali traseu

Satul Ghețar – Peștera Scărișoara (durata: 30 de minute). Acest traseu începe din satul Ghețar și se termină în Peștera Scărișoara, unde ajungi în aproximativ jumătate de oră, prin pădure. Aici, vei putea admira cel mai mare ghețar subteran din lume.

Trasee montane dificile, pentru experimentați

Carpații Orientali

Carpatii Orientali

Borșa – Vârful Pietrosu – Tarnița la Cruce (durata: 6-8 ore). Este unul dintre cele mai populare trasee din Munții Rodnei. Acesta te va duce pe cel mai înalt vârf din Carpații Orientali: Pietrosu Rodnei. Traseul este unul dificil, de 20 de kilometri în urcare. 

Dacă ești în căutare de oferte de cazare în Borșa, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro.

Pasul Rotunda – Șaua Ineuț – Șaua Gărgălău – Tarnița La Cruce – Pasul Șetref (durata: 24-25 de ore). Vei parcurge 56 de kilometri, coborând de la 1.284 metri până la 818 m.

traseu Carpatii Orientali

Comuna Șanț – Tabăra Valea Blaznei – Vârful Ineuț (durata: 6 ore). Pentru această drumeție, vei avea nevoie de un echipament potrivit precum: crampoane, pioleți, scripeți, hamuri. Traseul oferă un popas foarte bun, la tabăra școlară și la cabanele din Valea Blaznei.

Carpații Meridionali

Cabana Pietrele – Cabana Gențiana – Curmătura Bucurii – Lacul Bucura – Vârful Peleaga (durata: 4-5 ore). Acesta este un traseu dificil, despre care va trebui să te documentezi înainte de a-l parcurge. Vei avea nevoie de echipament special, precum bețele de trekking, haine impermeabile, bocanci de hiking. Vei experimenta variații de temperatură foarte mari. În Parcul Național Retezat, poți admira Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din țara noastră.

traseu montan dificil

Bușteni – Plaiul Munticelul – Poiana Coștilei – Pichetul Roșu – La Prepeleac – Cabana Mălăiești (durata: 6 ore). Vei înconjura o mare parte din masivul Bucegi, pe un traseu de 12 kilometri, urcând de la 925 m altitudine, către 1.720 m. Acest drum nu este recomandat iarna.

Valea Jepilor Mici

Bușteni – Valea Jepilor Mici – Cabana Caraiman – Cabana Babele – Hotel Peștera (durata: 5-6 ore). Acest traseu pornește din Bușteni, de la fabrica de hârtie, și ajunge la Hotel Peștera. Este dificil, cu teren accidentat, și nu este indicat unei persoane fără experiență. De asemenea, vei avea nevoie de echipament special pentru a putea parcurge acest traseu.

Carpații Occidentali

Carpatii Occidentali traseu montan

Cabana Padiș – Poiana Ponor – Peștera Cetățile Ponorului (durata: 5 ore de la cabana Padiș, 4 ore de la Glăvoi). Acest traseu din Munții Apuseni oferă priveliști spectaculoase, cu zone carstice. Un circuit pe care îl poți urma este Cabana Padiș – Poiana Ponor – Valea Cetăților – Dolina I – Cetățile Ponorului – Dolina II (dacă vrei și dacă apele sunt mici) – Dolina III – Balcoane – Valea Cetăților – Poiana Glăvoi – Cabana Padiș. Acesta este un traseu interzis iarna și foarte dificil.

Sat Pietroasa – Valea Aleului – Poiana Aleului – Cascada Bohodei – Șaua Bohodei – Poiana Boiului – Vl. Șerpilor – Vl. Aleului (durata: 6–6,5 ore). Este un traseu abrupt, cu porțiuni cu stânci, accesibil ținându-te de lanțuri, doar pentru cei cu o condiție fizică bună.

traseu montan usor

Poiana Vărășoaia – Cetățile Rădesei – Belvedere – Capita – Valea Someșului Cald – Peștera Honu – Peștera Uscată – la sud de Vf. Cuciulata – Peștera Cetățile Rădesei (pe la balcoane) – Poiana Vărășoaia (durata: 6 ore). Este un traseu pentru cei bine antrenați, care nu este accesibil iarna. Vei vedea peșteri, canioane și izbucurile din zona carstică a Munților Bihor-Vlădeasa. Drumul este format din două circuite care se reunesc la Poiana Rădeasa. Salvamontiștii recomandă parcurgerea traseului în forma cifrei 8, cu începere spre dreapta, în circuitul Rădesei și spre stânga, în cazul Someșului Cald.

Cum te pregătești pentru drumeții la munte

Când decizi să pleci pe un drum montan, trebuie să îți iei câteva măsuri de precauție, indiferent dacă alegi un traseu ușor sau unul dificil.

O drumeție de succes este simplă, atunci când ai instrumentele potrivite și te documentezi înainte despre zona în care vei merge. Primul pas este să știi ce să împachetezi, astfel încât să te simți relaxat toată ziua și să îți menții energia.

Ce să iei cu tine când pleci în drumeție

Bagajul pentru o drumeție nu necesită prea multe obiecte. Până la urmă, vei purta totul cu tine în timpul traseului, deci, cu cât se ambalează mai ușor, cu atât mai bine. Așadar, e important să alegi articolele esențiale.

Iată o listă de echipamente pentru drumeții, pe care să o folosești ca ghid:

 Cum te echipezi de traseu montan

Instrumente de navigare. Asigură-te că ai o hartă, busolă sau GPS pentru călătoria ta. Vei dori să știi unde ești și unde mergi în permanență, dar vei vrea, de asemenea, să cunoști unde se află toate campingurile, sursele de apă și zonele de odihnă.

Experții recomandă să ai cu tine o hartă și o busolă de rezervă, chiar dacă ai deja GPS. Mai bine e să te bucuri fără griji de traseu.

Apă. Este, poate, cel mai important articol din lista de unelte necesare pentru drumeții. Fără suficientă apă, corpul tău nu poate să funcționeze la capacitate optimă. Asigură-te că te hidratezi înainte de excursie și bea apă pe tot parcursul zilei. Indiferent dacă este vreme  rece sau caldă, un aport adecvat de apă ar trebui să fie întotdeauna o prioritate.

Mâncare adecvată. Vrei ca experiența de drumeție să fie cât mai distractivă, iar pentru asta ai nevoie de energie. Vino la tine cu gustări suplimentare, pentru a le savura în timpul unui popas lângă un pârâu de munte. Nu uita să iei cu tine dulciuri și energizante.

Îmbrăcăminte și protecție împotriva ploii. Uneori, oricât de mult ai planifica, vremea te poate surprinde. Nu poți prezice întotdeauna o furtună bruscă, dar te poți pregăti pentru surprize. Pentru a rezolva această problemă, ia cu tine o pelerină de ploaie, astfel încât să te poți adapta cu ușurință la schimbările climatice.

Obiecte de siguranță. Dacă mergi pe un traseu ușor, deseori populat de turiști, e posibil să nu te gândești atât de mult la siguranță. Cu toate astea, indiferent cum anticipezi că va fi drumul tău, vei dori să incluzi chibrituri, o lanternă și un fluier în kit-ul tău de siguranță, pentru a fi pregătit pentru orice situație.

Trusa de prim ajutor. Construiește un set personalizat de prim ajutor, care ar putea include tratamente pentru durere, bandaje, bandă, unguent cu antibiotice, tampoane de tifon și orice medicamente de care ai putea avea nevoie.

Un briceag. Un alt obiect obligatoriu pentru drumeții este un cuțit sau un briceag. Nu știi niciodată când ar putea fi necesar să tai țesături pentru a face bandaje sau chiar să deschizi un pachet încăpățânat de mâncare. De asemenea, un cuțit poate fi la îndemână dacă ai nevoie să faci foc.

Protecție solară. Pune în rucsacul tău și o loțiune cu protecție solară pentru a-ți feri pielea de arsurile solare și radiațiile ultraviolete (UV). Folosește protecție solară cu SPF 20 sau mai mare și ochelari de soare, care oferă o protecție de la 99 până la 100 la sută ultraviolete A (UVA) și ultraviolete B (UVB). Dacă este posibil, urmărește să mergi pe traseele umbrite. Reaplică protecția solară la fiecare două ore sau mai des, dacă transpiri mult.

Rucsac. Alege unul confortabil, care să-ți ușureze deplasarea timp îndelungat. Poartă întotdeauna ambele curele de umăr și asigură-te că rucsacul se sprijină aproape de corp, pe spate. Rucsacurile care au curele de șold, reglabile, căptușite, sunt foarte bune pentru drumeții, pentru că preiau din greutatea de pe umeri și spate.

Plasă de gunoi. Împachetează un sac de gunoi pentru a păstra traseele curate. O pungă cu fermoar este perfectă pentru a depozita ambalaje și alte resturi până te întorci.

Spray împotriva insectelor. Căpușele, albinele, păianjenii și țânțarii sunt unele dintre insectele pe care le-ai putea întâlni în drumeție, în funcție de locul unde mergi, de momentul zilei și de sezon. Nu lăsa acești dăunători să-ți strice excursia. Aplică spray-ul corect pe corp, apoi poți porni la drum.

Alege un cort pentru traseele montane. Dacă optezi pentru un traseu lung, ia cu tine un cort. Atunci când îl achiziționezi, caută să fie unul calitativ, ușor de instalat și rezistent.

Nu pleca singur la drum. Cel mai sigur este să pleci în drumeții însoțit, chiar dacă ești experimentat.

Marcajul traseelor montane

Marcajele de pe traseele montane sunt un ajutor pentru orice pasionat de aventuri pe munte. Ele te ajută să nu te rătăcești și te ghidează în traseu. Iată care sunt principalele marcaje care împânzesc traseele montane din România:

  • Benzile – albastre, galbene sau roșii – arată traseele principale sau de creastă;
  • Triunghiurile – albastru, galben sau roșu – reprezintă traseele secundare sau drumurile spre vârf de munte;
  • Crucile – albastre, galbene sau roșii – indică traseele de legătură;
  • Cercurile – albastre, galbene sau roșii – arată traseele dus-întors;
  • Pătrat roșu în alt pătrat alb – delimitează zonele de rezervație.

Ce reguli trebuie să respecți când mergi pe munte

Nu lăsa gunoaie în urma ta. Traseele pe munte îți pot oferi peisaje sublime și aventuri de neuitat. La rândul ei, natura trebuie respectată, așa că e important să nu contribui la deteriorarea mediului și să nu lași gunoaie în drumeția ta. De asemenea, încearcă să nu modifici poziția rocilor, pentru că, mai târziu, acestea ar putea răni alt călător sau un animal salbatic.

Nu deteriora marcajele. Acestea sunt un real ajutor pentru aventurieri, iar deteriorarea unui marcaj îi poate induce în eroare, fiind posibil să ducă la rătăcirea acestora.

Fii atent la plantele și animalele protejate. Încearcă să le admiri de la distanță, dacă ai ocazia.

Nu te suprasolicita. Dacă simți că ai nevoie de o pauză, ia-o. Dacă plimbarea devine mai mult decât crezi că poți duce, întoarce-te. Dacă simți că îți este rău, ești epuizat sau crezi că te-ai rănit, ia măsuri și mergi la cea mai apropiată bază.

Nu te aventura pe trasee nemarcate. Este un risc inutil de a te rătăci. Pe lângă asta, există numeroase trasee superbe de unde poți alege.

Fii atent la condițiile meteorologice. Vremea este foarte importantă atunci când te plimbi pe munte. Verifică mereu prognoza meteo pentru a fi pregătit de diverse fenomene meteorologice.

Așadar, dacă vrei să-ți extinzi orizonturile, poți merge să admiri peisajele montane superbe din țara noastră.