Dincolo de a fi un mod de a te relaxa împreună cu cei dragi și de a-ți recăpăta energia pozitivă, o vacanță este o aventură plină de emoții, de care ar trebui să-ți aduci aminte cu plăcere peste ani. Și nu e vorba doar de a vizita obiective turistice unice în lume, ci și de a cunoaște oameni cu povești impresionante, de a descoperi cultura locală și de a te pierde în frumusețea peisajelor naturale.
Pornind cu acest gând în minte, te invităm, în cele ce urmează, într-o călătorie fascinantă, ce străbate în lung și-n lat una dintre cele mai interesante regiuni turistice din România: Bucovina.
De ce să alegi Bucovina pentru o vacanță de vis
Top atracții turistice în Bucovina
De ce să alegi Bucovina pentru o vacanță de vis
Ținutul Bucovinei. Unul dintre puținele locuri din țară în care se mai păstrează tradiții ale căror origini se pierd în negura timpului. În satele de aici, găsești bunicuțe care torc lâna pe fuior și care încă mai fac manual covoare la războaie de țesut moștenite din moși strămoși, încondeiază ouă după metode tradiționale și folosind culori naturale, meșteri populari care duc mai departe arta olăritului sau a cioplitului în lemn, fete tinere care învață de la cei mai înțelepți secretul iilor brodate de mână sau al mâncărurilor autentice cărora nu le poți rezista.
Oamenii de aici par din altă lume față de tot ce înseamnă viața agitată de la oraș, noile tehnologii și călătoriile în spațiu. Încă mai fac căpițe de fân, cu mirosul lor inconfundabil, folosesc hambarele din lemn pentru depozitarea grâului, a porumbului sau a fânului, încă își muncesc pământurile ca odinioară. Căsuțele țărănești, unele dintre ele vechi de sute de ani, în care, dacă ai norocul, te poți caza, îți aduc aminte că uneori este cu putință ca timpul să se oprească în loc, pentru ca tu să te poți detașa complet de grijile de zi cu zi, de stresul unei lumi în care viața e trăită pe repede înainte.
Nu există un anotimp anume pe care să-l alegi ca să vizitezi Bucovina, pentru că oricând ajungi aici, este imposibil să nu ai o vacanță de vis. Iarna, de exemplu, poți să te bucuri de plimbările cu trăsurile trase de cai, admirând peisaje de poveste, să mergi la schi în Vatra Dornei și să te lași pătruns de semnificația aparte a Crăciunului la țară. Vara, poți face o plimbare cu Mocănița, să vizitezi mănăstirile unice în lume și alte obiective turistice care te vor invita să cunoști istoria locului și te vor încânta prin frumusețea lor.
Top atracții turistice în Bucovina
Un concediu în Bucovina înseamnă o călătorie în care tradițiile, istoria, peisajele naturale de o frumusețe care îți taie respirația și mâncărurile autentice, cu un gust desăvârșit, vor fi piesele unui puzzle în care vei construi propriul basm, descoperind oameni și locuri cu povești impresionante. Reține, însă, un lucru foarte important. Pentru ca vacanța ta să fie într-adevăr o reușită, planifică-ți totul din timp, astfel încât să te asiguri că găsești cazare acolo unde îți dorești, că poți vizita obiectivele turistice și că bugetul alocat este suficient ca să nu-ți refuzi nicio plăcere.
Fă un tur al lăcașurilor de cult unice în lume
Odată ce te-ai hotărât să mergi în Bucovina, mai ales dacă ajungi aici pentru prima dată, primul lucru pe care ar trebui să-l faci în ceea ce privește atracțiile turistice din această zonă este să organizezi un tur al lăcașurilor de cult, unele incluse în patrimoniul UNESCO. Le-ai văzut în nenumărate filme documentare sau albume fotografice, realizate chiar și de autori străini, dar nimic nu se compară cu experiența directă. O bună pregătire înainte de drum este esențială, așa că îți venim în ajutor cu unele informații utile.
Mănăstirea Arbore
Construită la 1503, din dorința lui Luca Arbore, unul dintre cei mai mari boieri ai domnitorului Ștefan cel Mare, Mănăstirea Arbore, situată în comuna cu același nume, face parte din patrimoniul UNESCO. Decorul fațadei de apus, care arată ca o carte imensă în miniatură, este unic. Poți ajunge la ea pe drumul național DN2K, care leagă Milișăuțiul și Solca.
Mănăstirea Humor
La aproape 5 km distanță de orașul Gura Humorului, se află Mănăstirea Humor, inclusă în patrimoniul UNESCO și recunoscută pentru „roșul de Humor”. Este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Evul Mediu moldovenesc. Ansamblul Mănăstiresc cuprinde Biserica, având hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Gheorghe, ruinele caselor mănăstirești și două turnuri.
Mănăstirea Moldovița
La fel cum se vorbește despre „roșul de Humor”, „verdele de Arbore”, „albastrul de Voroneț”, „verdele-roșu de Sucevița”, tot așa este binecunoscut „galbenul de Moldovița”. Aflată în comuna Vatra Moldoviței, Mănăstirea Moldovița a fost construită în 1532 de Petru Rareș. Monumentul, aflat pe lista patrimoniului UNESCO, este situat la 22 de km de Câmpulung Moldovenesc și la 31 de km de Gura Humorului. Este o mănăstire de maici, unde se găsesc manuscrise vechi de peste 500 de ani.
Mănăstirea Sucevița
Elemente din arta bizantină și gotică și senzația că picturile au un fir narativ. Acestea sunt caracteristicile Mănăstirii Sucevița, care face parte și ea din patrimoniul UNESCO. Se află în comuna cu același nume, la 18 km de Rădăuți și la 55 de km de Câmpulung Moldovenesc. Ca să ajungi la ea, va trebui să o iei pe DN 17A Rădăuți, 11 km spre SV până la Marginea și, de acolo, încă 5 km. Te poți caza chiar în comună.
Dacă ești în căutarea unei cazări în Sucevița, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!
Mănăstirea Putna
Ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare, al cărui mormânt se află aici, Mănăstirea Putna este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Bucovina, construită între 1466 și 1469. Mănăstirea este situată la 33 de km nord-vest de Rădăuți și reprezintă unul dintre cele mai importante centre culturale din această zonă. Aici se găsește și un muzeu mănăstiresc cu manuscrise, obiecte de cult, broderii. Te poți caza chiar în Putna, dacă dorești.
Dacă ești în căutarea unei cazări în Putna, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!
Mănăstirea Voroneț
Situată în fostul sat Voroneț, actualmente un cartier din Gura Humorului, la 36 de km de Suceava, Mănăstirea Voroneț face parte din patrimoniul UNESCO. Cunoscută pentru „albastrul de Voroneț”, biserica a fost construită în trei luni și trei zile. Aici se găsesc jilțuri și strane din secolul al XVI-lea și mormântul lui Daniil Sihastrul. Voronețul impresionează în mod special prin frescele exterioare, în care verdele și albastrul ies în evidență.
Mănăstirea Bogdana
Ansamblul Mănăstirii Bogdana, aflat în Rădăuți, este un monument istoric care merită vizitat odată ce ajungi în frumoasa Bucovină. Aici, poți explora Biserica Sf. Nicolae, care datează din secolul al XIV-lea, Turnul clopotniței, din 1781 și Casa parohială, datând din anul 1876.
Nu rata o plimbare cu Mocănița Huțulca
Chiar dacă nu este la fel de cunoscută ca aceea din Vișeul de Sus, din Maramureș, Mocănița Huțulca îți poate oferi o experiență la fel de frumoasă. Traseul este Moldovița-Argel și durează aproape două ore și jumătate, cu o haltă mai mare, de vreo 40 de minute, la Argel. Poți face o plimbare în compania sunetului inconfundabil al roților de tren ce aduc aminte de alt secol, atât vara, cât și iarna, după programul pe care îl găsești aici. Pe drumul spre sau dinspre Mocăniță, poți vizita mănăstirile Moldovița, Sucevița și Voroneț, care sunt foarte aproape una de alta.
Cunoaște istoria și tradițiile Bucovinei
Dacă te pasionează istoria și tradițiile vechi, transmise unele dintre ele din generație în generație, până în zilele noastre, ținutul Bucovinei are ce să-ți ofere și din această perspectivă.
Cetatea de Scaun a Moldovei
Situată la marginea de est a municipiului Suceava, la 70 de metri înălțime față de lunca Sucevei, Cetatea de Scaun a Sucevei este locul cu iz medieval, de unde poți admira o panoramă impresionantă. Te poți caza chiar în oraș și poți organiza și o excursie în satul Bosanci, la 8 km distanță de municipiu. Este cea mai veche așezare din Bucovina, a cărei primă atestare documentară este de la 1432 și este renumită pentru rezervația naturală Fânețele seculare Ponoare.
Dacă ești în căutarea unei cazări în Suceava, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!
Muzeul Satului Bucovinean
Tot în municipiul Suceava, poți rezerva o zi ca să explorezi Muzeul Satului Bucovinean, ca să îți dai seama cum arată un sat bucovinean autentic. Este o călătorie în timp, pe lângă case din lemn și chirpici, în care se regăsesc zeci de obiecte de patrimoniu. Pe lângă gospodării, vei vedea anexe și ateliere, iar în centrul așezării, vei admira biserica și clopotnița din satul Vama, de la 1783.
Muzeul Oului
După o plimbare cu Mocănița Huțulca, ajungi în Vama, acolo unde, la Muzeului Oului, vei afla ce înseamnă tradiția încondeierii ouălor. Te poți caza în sat sau la 15 km distanță, în Câmpulung Moldovenesc, unde este Muzeul Vânătorii, ori în Gura Humorului, la 16 km de așezare. Deși muzeul este mic, aici poți admira o colecție de 7.000 de ouă, atât din Bucovina, cât și din alte zone din țară sau din lume.
Dacă ești în căutarea unei cazări în Câmpulung Moldovenesc, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!
Relaxează-te în locuri pitorești
În Bucovina, întâlnești la tot pasul așezări pitorești, care au o poveste unică în Europa și chiar în lume. Aici vei găsi de la adevărate muzee vii, unde poți cunoaște oameni cu povești autentice, să guști din preparatele locale și să te bucuri de tradiții vechi, până la stațiuni unde îți poți petrece o vacanță de vis.
Satul Ciocănești
Un adevărat muzeu în aer liber, unde vei putea admira casele cu arhitectură tradițională, inspirată din motivele de pe costumele populare. Asta vei găsi la Ciocănești, un sat cu peste 600 de gospodării care te vor încânta cu frumusețea lor. Așezarea se află la peste 100 de km de Suceava și, ca să ajungi aici, va trebui să o iei pe DN 17 Suceava-Ciocănești-Cârlibaba. În ceea ce privește cazarea, poți opta pentru o casă din sat, să stai la cort, la marginea pădurii din apropiere, sau pentru municipiul reședință de județ.
Satul Marginea
Situat la 8 km de Rădăuți, 15 km de orașul Solca și la 48 de km distanță de municipiul Suceava, satul Marginea, din comuna cu același nume, este unic în Europa. De aici provine renumita ceramică neagră, realizată de meșterii olari încă de prin anul 1500. Îi poți cunoaște chiar în atelierele lor, unde-i vezi cum modelează vasele pe care ar fi și păcat să nu le iei ca suvenir. Poți lua masa chiar în sat, iar pentru cazare te poți orienta către localnici sau Suceava. Drumul DN 17A te duce din Suceava spre Marginea.
Satul Broșteni
Când îți amintești de copilărie, nu poți să nu aduci vorba despre poveștile lui Creangă și satul Broșteni, devenit oraș în 2004, acolo unde Nică a luat râie de la caprele Irinucăi. Întins pe aproape 600 de km², Broșteniul este localitatea cu cea mai mare suprafață din țară. Este o așezare tipică de munte, în care arhitectura urbană și-a făcut loc doar în centrul orașului, situat pe valea râului Bistrița, la granița cu județele Neamț și Harghita. Pe drumul Suceava-Broșteni ajungi la destinație în aproximativ o oră și jumătate, dacă nu alegi să te cazezi chiar în oraș.
Vatra Dornei
O vacanță la 800 de metri altitudine, trasee prin pădure, inclusiv pe bicicletă, excursii pe care le poți face la mănăstiri, pescuit în râul Bistrița. Sunt doar câteva dintre posibilitățile de a-ți petrece timpul liber în Vatra Dornei, stațiune cunoscută pentru sporturile de iarnă, dar și pentru potențialul balnear. Izvoarele termale, mofetele de săruri cu o puritate mare, nămolul de turbă din zona Poiana Stampei sunt câteva dintre resursele naturale folosite pentru diverse tratamente. Dacă vrei, poți urca 3 kilometri, cu telescaunul, la 1.300 de metri, până pe Dealul Negru, ca să admiri priveliștea impresionantă.
Dacă ești în căutarea unei cazări în Vatra Dornei, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!
Gura Humorului
Din orașul Gura Humorului ajungi ușor în satul Mănăstirea Humorului, ca să vizitezi lăcașul de cult cu același nume ori poți să mergi 43 de km înspre nord, ca să afli povestea ceramicii negre de la Marginea sau 16 km ca să admiri ouăle încondeiate de la Muzeul Oului, din satul Vama. Tot la Gura Humorului poți face o vizită la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.
Dacă ești în căutarea unei cazări în Gura Humorului, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!
Descoperă frumusețile naturale ale Bucovinei
Dacă ești iubitor de natură și îți place ca din vacanțele tale să nu lipsească plimbările prin rezervații naturale sau saline, în Bucovina ai tot ce îți dorești. Nu îți rămâne de făcut decât să-ți faci un mic plan înainte de a pleca la drum, ca să te asiguri că nu ratezi vreun obiectiv turistic de acest fel. Ca să-ți fie mai ușor să alegi, iată câteva exemple de astfel de locuri:
Salina Cacica
Datând de peste 200 de ani și fiind una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa, Salina Cacica este locul căruia ar trebui să-i acorzi o zi întreagă ca să-l poți vizita pe îndelete. Cobori 150 de trepte, până la 75 de metri adâncime, unde este un teren de sport. La 29 de metri se află o capelă romano-catolică, la 35 de metri este una ortodoxă. Cel mai spectaculos obiectiv este Lacul Sărat, care a fost săpat manual de mineri. După ce ai vizitat salina, poți intra și în Catedrala romano-catolică Adormirea Maicii Domnului, aflată peste drum. Salina Cacica se află în comuna cu același nume, la 40 de km de Suceava.
Rezervația Naturală „Tinovul Mare”
Odată ajuns în Vatra Dornei, planifică-ți și o excursie în Poiana Stampei, la 20 de km distanță de stațiune, ca să explorezi Rezervația Naturală Tinovul Mare, cea mai mare rezervație de turbă din România. Specific acestui loc este tinovul, adică un fel de mlaștină acoperită cu mușchi, cu un efect deosebit de plăcut atunci când calci pe ea. Prin pădurea de pini, plină de ferigi și tufe de merișoare, te poți plimba pe un pod lung de 1 km.
Rezervația geologică „12 Apostoli”
Un alt loc pe care nu ar trebui să-l ratezi dacă ajungi în Bucovina este rezervația 12 Apostoli, din Parcul Național Călimani. Te cazezi în Vatra Dornei și apoi te îndrepți 28 de km până la satul Gura Haitii, comuna Șaru Dornei, de unde pornește traseul de 11 km prin aria protejată. Este vorba despre o rezervație naturală geologică, întinsă pe 200 de hectare, unde vei putea admira roci eruptive cu figuri zoomorfe și antropomorfe, de o frumusețe unică.
Tradiții, delicii culinare ca balmoșul bucovinean, puiul haiducesc, ciorba rădăuțeană sau vestitele plăcinte „poale în brâu”, peisaje naturale impresionante, istorie la tot pasul și lăcașuri de cult înscrise în patrimoniul UNESCO, recunoscute în întreaga lume. Pe toate le vei regăsi în ținutul de basm al Bucovinei, într-o vacanță de vis.