09 feb. 2022, Autor:

Județul Maramureș este cunoscut pentru atracțiile turistice pe care le adăpostește, încărcate cu o adevărată valoare istorică. Acolo, timpul parcă stă în loc și cu ajutorul lui, poți descoperi o altă Românie. Asta și datorită localnicilor care păstrează cu sfințenie tradițiile, fiind oameni simpli care se simt datori să ducă bogăția Maramureșului ani buni de acum încolo.

Maramureșul merită vizitat atât prin prisma tradițiilor, dar și locurilor care îl fac să fie cu adevărat spectaculos. Printre locurile emblematice pe care merită să le vezi măcar o dată în viață se numără: Cimitirul Vesel de la Săpânța, Mănăstirea Bârsana, Muzeul Satului Maramureșean. Tot în Maramureș se află și cea mai mare cascadă din România, Cascada Cailor. 

Dacă ești în căutarea unei cazări în Maramures, aruncă o privire pe ofertele noastre pe OLX. Cu siguranță vei găsi imediat un loc care să fie pe placul tău. În cele ce urmează, îți vom prezenta tot ce trebuie să știi ca să ajungi la Cascada Cailor din Maramureș. 

 Cascada Cailor din Maramures

Despre Cascada Cailor

Cascada Cailor este cea mai mare cascadă din România, aflată la altitudinea de 1300 m, iar căderea de apă are 90 de metri înălțime. Apa care se adună sub forma unui circ glaciar curge peste un abrupt calcaros, numit Podul Cailor, sub forma mai multor trepte. Poți ajunge la Cascada Cailor din mai multe direcții, chiar și pe jos, dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei. 

Cel mai bun moment în care poți să vizitezi cascada este primăvara, pentru că debitul apei crește, ceea ce face un peisaj spectaculos prin căderea ei.

Legenda Cascadei Cailor

Ca orice monument istoric sau atracție turistică impresionantă, și Cascada Cailor are o legendă puternică. Și nu doar una, chiar trei legende stau la baza ei. 

  • Prima legendă se leagă de numele ei, care se spune că vine de la o herghelie de cai care au ajuns în acest loc din tărâmul celălalt. 
  • A doua legendă spune că o herghelie de cai a căzut, acum foarte mult timp în urmă, în hăul cascadei. Caii erau urmăriți de niște urși fioroși și flămânzi care, în cele din urmă, au stăpânit crestele și pădurile din Borșa. 
  • A treia legendă spune că tot acum mult timp, pe vremea când au năvălit tătarii în anii 1700, cei mai frumoși cai ai locatarilor din Borșa s-au aruncat de pe stânci pentru a nu cădea în mâna năvălitorilor. În acele vremuri, să ai un cal era un lucru de laudă, așa că locuitorii țineau foarte mult la ei, pentru că erai văzut bine dacă aveai un cal frumos și aprig. Astfel, fiindcă atunci caii s-au aruncat de pe stânci, lacrimile de durere ale sătenilor au ajutat la formarea cascadei. De atunci, a rămas numele Cascada Cailor, la fel cum și locurile din împrejurimi poartă denumirea de Podul Cailor, Muntele Cailor sau Zănoaga Cailor.

Traseu Cascada Cailor

Poți ajunge la Cascada Cailor din mai multe direcții, de la Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos dinspre Munții Rodnei, din cele mai înalte zone. 

 Trebuie să treci prin Pasul Prislop, indiferent din ce zonă vii, ca să ajungi la Borșa:

  • Baia Mare – Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Moisei – Borșa (DN 18);
  • Maramureș – Șesuri, care face legătura cu Bistrița peste Pasul Prislop (DN 17): Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Bistrița. 

Traseul montan dinspre stațiunea Borșa până la Cascada Cailor durează în jur de o oră și jumătate. Dacă vrei să urci cu telescaunul, chiar din vârful pârtiei poți coborî spre cascadă printr-o potecă și va dura aproximativ jumătate de oră. Din centrul stațiunii Borșa poți merge cu propria mașină pe un drum forestier, circa 5 km, apoi poți merge pe un drum care nu are dificultăți, până unde se află Cascada Cailor. 

Telescaun Cascada Cailor

 Pentru a lua telescaunul, o poți face în următorul mod:

  • Dinspre pârtia de schi din stațiunea Borșa cu telescaunul până în partea de sus a pârtiei și durează aproximativ 20 de minute. Poți face asta oricând, pentru că telescaunul funcționează în orice anotimp. Apoi, mai mergi cam 30 de minute până la baza cascadei. Atât telescaunul, cât și pârtia de schi sunt situate în Complexul Turistic Borșa, la 12 km de orașul Borșa. La telescaun poți merge zilnic între orele 09:00 – 18:00 pe timp de vară, iar iarna este până la 17:00. 
  • Din centrul stațiunii Borșa se poate merge pe drumul forestier o distanță de circa 8 km, din care 5 km poți merge cu mașina, pentru că nu este dificil. 

Despre Cascada Cailor

sursa foto: facebook.com/TelescaunBorsa

Distanța Borșa – Cascada Cailor

Complexul turistic Borșa este situat la 10 km de centrul orașului Borșa, 79 de km de Vatra Dornei, 92 de km de Campulung Moldovenesc, 103 km de Bistrița, 125 de km de Gura Humorului, 148 de km de Baia Mare, 159 de km de Suceava și 558 de km de Bucuresti.

 Cum poți ajunge:

  • DN 17 – Suceava – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Iacobeni; DN 18 – Baia Mare – Sighetu Marmației – Borșa – Complex turistic Borșa;
  • DN 15 – Piatra Neamț – Bicaz – Poiana Largului; DN 17B Broșteni – Vatra Dornei; DN 17 – Vatra Dornei – Iacobeni – Cârlibaba – Borșa – Complex turistic Borșa;
  • DN 17C – Bistrița – Moisei; DN 18 – Moisei – Borșa – Complex turistic Borșa;
  • Feroviar – Poți ajunge cu trenul până la Vișeu de Sus (cea mai apropiată gară), iar de acolo există microbuze care circulă regulat spre Borșa. 

Stațiunea turistică Borșa este foarte aproape de Parcul Național Munții Rodnei, un loc unde vei găsi mereu ceva de făcut. Este al doilea parc național din țară și este o arie protejată atât din punctul de vedere al geologiei, dar și geomorfologiei. De asemenea, există numeroase specii de faună și floră, dar și relicte glaciare. 

Munții Rodnei sunt parte din grupa nordică a Carpaților Orientali, care îi face cei mai înalți și mai greu de străbătut din lanțul Carpaților Orientali. Relieful este unul alpin, iar în Vârful Pietrosul Mare și Vârful Gropilor crestele formează un arc de cerc cu deschidere spre vest. 

Alte obiective turistice pe lângă Cascada Cailor

Stațiunea Borșa este preferată de turiști în special iarna, pentru pârtiile de schi și atmosfera oferită. Tot iarna, în aceeași stațiune, sunt curse de sănii trase de cai. 

Zona devine un loc de poveste chiar și vara, prin toate atracțiile turistice din zonele învecinate. Baia Borșa adăpostește izvoarele cu apă minerală sau Fântâna Stanchii. Poți face traseul prin munții Maramureșului, pornind pe la Șesuri (Valea Bistriței, DN 18) și trecând prin Valea Șesuri, iar apoi vei ajunge la Cabana Fântâna Stanchii. Traseul durează între 4 și 5 ore. 

Stațiunea Borșa este înconjurată de șase rezervații naturale, având peisaje mirifice, la fel cum sunt și traseele:

  • Rezervația Pietrosul Rodnei – cea mai mare rezervație din această zonă a țării; 
  • Rezervația Salhoi – Zambroslaviile – rezervație mixtă (geologică și botanică), care adăpostește o plantă foarte rară din România: Cochlearia pyrenaica;
  • Rezervația Piatra Rea se întinde pe 17 hectare, având floră și faună rare;
  • Rezervația Cornu Nedeii – Ciungii Bălăsinii – renumită pentru jnepeniș și cea mai mare populație de cocoși de mesteacăn din țară, specie ocrotită de lege;
  • Rezervația speologică Peștera și Izvorul Albastru al Izei;
  • Rezervația pentru ocrotirea lostriței – se regăsește pe cursurile de apă ale Vaserului, de la cantonul silvic Cozia până la Vișeu. 

Canionul Cailor

Ca să vizitezi Canionul Cailor, trebuie să nu fie prima dată când faci o astfel de expediție. Trebuie să fii cunoscător de coardă utilizată în canyoning sau să ai un ghid autorizat. 

Accesul se face urcând pe la baza cascadei. Ajunși în zona Glăvan (creasta principală), trebuie să urmați drumul spre Valea Cailor. De aici se poate observa zona superioară a pârtiei din Borșa și poteca pe unde trebuie să mergeți dacă vreți să luați telescaunul spre Cascada Cailor. 

Legenda Cascadei Cailor

De la Glăvan, trebuie să mai parcurgeți încă 100 m pe drumul de creastă până la o vale care formează Canionul Cailor. Traseul acvatic va începe imediat de acolo. 

Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana este una dintre cele mai înalte biserici de lemn din România, cu o înălțime de 57 de metri. La 23 de km de Sighetu Marmației, pe DJ 185 poți ajunge la mănăstire și poți sta fără griji în privința parcării. În fața mănăstirii este o parcare mare, unde vor fi destule locuri pentru turiști. 

Legenda Cascadei Cailor

Sursa foto: manastireabarsana.ro

Muzeul Satului Maramureșean

Este un muzeu zonal, reprezentând provincia istorică a Maramureșului. Funcționează ca un complex muzeal, cu secții de istorie, arheologie, istoria culturii și memorialistică, galerie de artă, fiind atât cu expunere pavilionară, cât și muzeu în aer liber. Muzeul se află în Sighetu Marmației, din județul Maramureș. 

Traseu Cascada Cailor

Sursa foto: muzeulmaramuresului.ro

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Emblema județului Maramureș pornește de la legenda conform căreia atitudinea veselă asupra morților era un obicei al dacilor. Ei credeau în viața veșnică, moartea fiind doar o trecere în altă lume. 

Distanta Borsa - Cascada Cailor

Sursa foto: www.facebook.com/Cimitirul-Vesel-din-Săpânţa

Acces: Sighetu Marmației (20 km – DN 19) – Sarasău – Câmpulung – Săpânța

Cascada Cailor este cu adevărat o atracție turistică pentru oricine își dorește să descopere un loc încărcat cu valoare istorică, prin prisma legendelor care stau la baza acesteia, dar și datorită peisajului unde este încadrată. Odată ajuns în zonă, vei descoperi locuri care îți taie respirația și te vor încărca cu energie.