16 mart. 2022, Autor:

O vizită la Cimitirul Vesel din Săpânța este o experiență cu adevărat unică, fiind un loc în care moartea și tristețea sunt reprezentate într-un mod artistic și vesel. A devenit o importantă atracție turistică a Maramureșului și României, în general, pe care trebuie negreșit să o descoperi și tu.

Istoria Cimitirului Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel se află localizat în nordul României, în comuna Săpânța din județul Maramureș. Aici vei regăsi sculptate și pictate, într-un mod cu totul aparte în lume, aproximativ 800 de cruci. În plus, poveștile umoristice de pe acestea fac înconjurul internetului.

Istoria Cimitirului Vesel

Istoria Cimitirului Vesel din Săpânța a început în anul 1935, atunci când meșterul popular Stan Ioan Pătraș, la moartea unui bun prieten, a realizat prima cruce din lemn de stejar pentru ceea ce avea să se numească Cimitirul Vesel. În următorii ani, pe lângă creațiile artistice ale crucilor, meșterul popular a venit și cu tot felul de epitafuri ironice sau naive. Practic, fiecare cruce din Cimitirul Vesel spune o poveste a decedatului. O parte dintre ele sunt pictate pe ambele părți, în care se regăsește atât o mică descriere umoristică a celui îngropat, cât și motivul morții sale. Totodată, vei remarca și prezența unui basorelief, cu o scenă reprezentativă din viața celui înhumat.

Cimitirul Vesel din Sapanta

În Cimitirul Vesel, în ciuda tradiției noastre consacrate, găsești multe cruci care stârnesc zâmbete. Poate cel mai interesant citat este cel dedicat soacrei, dar găsești și citate dedicate celor cărora le-a plăcut mult băutura sau au avut parte de o moarte neașteptată.

În ciuda așteptărilor, Cimitirul Vesel din Săpânța nu face parte oficial din Patrimoniul Mondial UNESCO, deși unele surse îl citează în mod eronat pe această listă. Totuși, putem remarca faptul că Cimitirul Vesel s-a clasat, în cadrul Simpozionului Monumentelor Funerare din anul 1998, pe primul loc în Europa şi pe locul doi în lume, după cimitirul din Valea Regilor (Egipt).

Stan Ioan Pătraș și cine îi continuă meșteșugul

Cimitirul Vesel din Săpânța este creația lui Stan Ioan Pătraș, care și-a dedicat mai mult de 50 de ani din viață pentru acest loc devenit atracție turistică internațională. 

cum ajungi la cimitirul vesel

Stan Ioan Pătraș, meșterul popular care a făcut din Cimitirul Vesel din Săpânța un adevărat muzeu în aer liber, s-a născut și a murit în Săpânța, la vârsta de 69 de ani, fiind înhumat chiar în cimitirul care avea să îi aducă faimă. Stan Ioan Pătraș, un om simplu și religios, a fost pasionat încă din tinerețe de sculptură artistică în lemn de stejar, după tradițiile creației populare din Maramureș, dar și de pictură și poezie. 

Traditii si mituri mai putin stiute

La doar câțiva pași de cimitir, poți vizita și Casa Memorială Stan Ioan Pătraș, cu pridvorul, curtea și atelierul său de lucru. 

Dumitru Pop Tincu este cel care a preluat meșteșugul după moartea lui Stan Ioan Pătraș, în anul 1977, asta după ce câțiva ani la rând a învățat meserie de la el. Acesta realizează crucile tot manual, fără unelte moderne de prelucrare a lemnului. Dorința meșterului popular Dumitru Pop Tincu este ca altcineva să ducă tradiția mai departe și după moartea sa, astfel în Cimitirul Vesel din Săpânța să existe o continuitate a crucilor artistice cu povești.

Cum ajungi la Cimitirul Vesel

Cimitirul Vesel se află la aproximativ 20 de kilometri de orașul Sighetu Marmației. 

Calea rutieră este cea mai comună și diversificată posibilitate de acces în Săpânța. Sunt trei rute principale de avut în vedere:

  1. Baia Mare – Ocna Șugatag – Sighetu Marmației – Săpânța, dacă vii din centrul sau sudul României;
  2. Satu Mare – Negrești Oaș – Săpânța, dacă vii dinspre vestul României;
  3. Borșa – Sighetu Marmației – Săpânța, dacă vii dinspre estul României (Bucovina).

Poți ajunge și pe cale feroviară, cu oprire în gara din Sighetu Marmației. Din autogară poți lua un microbuz care să te ducă în Săpânța. 

Pe cale aeriană, cel mai important este Aeroportul Internațional Maramureș, care deservește municipiul Baia Mare. Ca să ajungi la Cimitirul Vesel din Săpânța, vei avea nevoie de un serviciu de transport rutier, fie că este un autocar, fie că închiriezi o mașină din Baia Mare. 

Program Cimitirul Vesel

Cimitirul Vesel de la Săpânța poate fi vizitat zilnic, de luni până duminică, între orele 10-18. Taxa de intrare este de 5 lei, iar dacă vrei să realizezi fotografii sau filmări, mai trebuie să plătești o taxă de 5 lei, respectiv 10 lei. 

Program Cimitirul Vesel

Tradiții și mituri mai puțin știute

Uite ce tradiții și mituri interesante, poate mai puțin știute, se învârt în jurul Cimitirului Vesel: 

Moartea în viziunea dacică

Se pare că dacii aveau o atitudine veselă asupra morții, deoarece ei credeau în viața veșnică. Ritualul morții reprezenta așadar o trecere spre altă lume, respectiv o șansă de întâlnire cu zeul Zamolxe. Prin urmare, cum în viziunea strămoșilor moartea însemna un nou început, nu un sfârșit, Cimitirul Vesel transmite tuturor o lecție frumoasă și optimistă asupra vieții. 

Cazare in Sapanta si imprejurimi

Filosofie de viață și… de moarte

Filosofia de viață în Maramureș este „să râzi de necaz”. Să iei moartea în râs este ceva specific maramureșenilor, o tradiție pe care locuitorii o duc cu mândrie mai departe. Cum în lume nu sunt foarte multe comunități care să aibă astfel de filosofii referitoare la moarte, Cimitirul Vesel devine și mai interesant în ochii curioșilor. 

Veselia vine și din colorit

Dincolo de inscripțiile funerare lirice, cu nuanțe umoristice, la Cimitirul Vesel din Săpânța veselia vine și din coloritul crucilor. Este vorba de un colorit vioi, obținut din pigmenți naturali, în care predomină „albastrul de Săpânța”. Un albastru viu și senin, care te duce cu gândul la viață, nu la moarte, contrastat de alte culori precum galben (simbolizează fertilitatea), roșu (simbolizează pasiunea) sau verde (simbolizează viața). 

Alte atractii din Maramures

Oile și locul lor pe cruci

Povestea oilor reprezentate pe crucile din Cimitirul Vesel din Săpânța are la bază întâmplări reale. În timpul Primului Război Mondial, satul Săpânța a fost minat, iar oamenii trimiteau oi în fața lor, pentru a le deschide calea. Cum multe dintre oi au murit, Stan Ioan Pătraș a pictat pe crucile inițiale câte o oaie, în semn de recunoaștere a sacrificiului. 

Drumul lung spre Cimitirul Vesel

Festival intercultural

În luna august, începând cu anul 2009, are loc Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”. Acesta presupune concerte de muzică tradițională, produse locale, ateliere de meșteșugărit și alte acțiuni specifice Țării Maramureșului. 

Cazare în satul Săpânța și împrejurimi

În Săpânța vei găsi câteva pensiuni turistice rurale și agroturistice, cotate la 2-3 margarete, dar și o zonă de camping. De asemenea, dacă vei călători cu mașina, te poți caza și în alte locuri de interes turistic, precum împrejurimile din Sighetu Marmatiei, Baia Mare sau Borsa.

👉 Dacă ești în căutarea unei cazări în Săpânța, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău! 

Descoperă alte atracții turistice din Maramureș

Pe lângă Cimitirul Vesel din Săpânța, în Maramures este imposibil să nu găsești și altceva de vizitat sau experimentat, fiind o regiune turistică națională de prim rang. Uite câteva idei pe care le poți pune pe listă: 

  • Vizitează Mănăstirea Săpânţa-Peri, cea mai înaltă biserică de lemn din lume, cu omologare în Cartea Recordurilor.
  • Memorialul Durerii din Sighetu Marmației, dedicat victimelor comunismului și rezistenței anticomuniste, îți dezvăluie o parte dureroasă a istoriei noastre, ce nu poate fi trecută ușor cu vederea.
  • Plimbă-te cu mocănița Maramureșului și bucură-te de priveliștile superbe de pe Valea Vaserului, o zonă naturală ce aparține de Parcul Natural Munții Maramureșului. 
  • Cascada Cailor din Maramures este o atracție naturală pe care nu trebuie să o ratezi, fiind cea mai mare cascadă din țara noastră. 

Cascada Cailor din Maramures

În concluzie, ai aflat cele mai importante informații despre Cimitirul Vesel din Săpânța și este momentul să te gândești la o vizită, mai ales dacă încă nu ai făcut-o până acum!