17 oct. 2021, Autor:

Mănăstirile din România sunt locuri care îmbină spiritualitatea poporului român cu arhitectura specifică, multe clădiri fiind vechi de sute de ani și, totuși, într-o stare excelentă. În lista de mai jos, am trecut biserici din lemn și biserici pictate manual, lăcașuri de cult protejate în patrimoniul UNESCO, modele pentru arhitectura gotică și mănăstiri fortificate. 

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna este unul dintre cele mai cunoscute lăcașuri de cult din România. Se află la aproximativ 33 de kilometri de orașul Rădăuți, din județul Suceava, și include și un muzeu cu manuscrise, icoane, broderii și altele, musai de vizitat, dacă vii pe aceste meleaguri. 

Această mănăstire a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice ale României. Ctitorită în 1466 la porunca lui Ștefan cel Mare, Mănăstirea Putna servește și drept loc de veci pentru marele voievod român. 

Legenda spune că Ștefan cel Mare se rătăcise pe Valea Vișeului, după vânătoare. Se pare că a ajuns la chilia lui Daniil Sihastrul, care l-a găzduit și l-a convins să ridice o mănăstire pe valea râului Putna. 

👉 Dacă dorești să vizitezi Mănăstirea Putna și ești în căutarea unei cazări în Rădăuți, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău. 

manastirea putna

Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț este supranumită „Capela Sixtină a Estului” și se află în afara orașului Gura Humorului. În fapt, este un complex monahal medieval, ctitorit de Ștefan cel Mare. Mănăstirea a fost ridicată pe locul unei biserici de lemn, iar după finalizarea construcției, a fost preluat hramul acesteia, respectiv Sfântul Gheorghe. 

Lăcașul de cult a fost ridicat în anul 1488 și a devenit rapid un centru regional de credință și cultură, loc pe care îl ocupă și astăzi. 

Lucrul pentru care este cea mai cunoscută îl reprezintă pictura exterioară de un albastru special, cunoscut drept „albastru de Voroneț”. Legenda spune că mănăstirea a fost ridicată tot la sfatul lui Daniil Sihastrul. 

Ștefan, deznădăjduit după luptele cu turcii, se gândea să cedeze, însă este sfătuit de Daniil Sihastrul să construiască o biserică pe acele locuri și va câștiga lupta. Însuși monumentul funerar al sihastrului se află aproape de Voroneț. 

👉 Dacă îți dorești să ajungi la Voroneț, uită-te pe ofertele de cazare de pe OLX.ro. Sigur vei găsi o ofertă potrivită nevoilor tale.

manastirea voronet

Mănăstirea Neamț

Mănăstirea Neamț este un alt lăcaș de cult ctitorit de Ștefan cel Mare și este situat în satul Mănăstirea Neamț, din județul Neamț. De această dată, are hramul Înălțării Domnului, fiind cea mai veche mănăstire din Moldova, construită în 1407.

În curtea mănăstirii se mai află două biserici, un turn și două paraclise, iar clopotnița are 11 clopote și include un muzeu de artă bisericească. 

manastirea neamt

Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Mănăstirea Sâmbăta de Sus, numită și „Mănăstirea Brâncoveanu”, se află în comuna cu același nume, din județul Brașov. 

A fost ctitorită în anul 1657, de către vornicul Preda Brâncoveanu, ca un așezământ de călugări. Mănăstirea a fost restaurată în 1926 și sfințită în timpul domniei Regelui Mihai I. Biserica include și portretul ultimului rege al României.

Este unul dintre cele mai căutate locuri din județul Brasov, alături de Biserica Neagră, Strada Sforii și Castelul Bran. 

👉  Vezi AICI oferte de cazare în Bran.

manastirea sambata de sus

Mănăstirea Moldovița

Mănăstirea Moldovița se află în satul Vatra Moldoviței din județul Suceava, la aproximativ 22 de kilometri de Câmpulung Moldovenesc. 

A fost construită la porunca domnitorului Petru Rareș, în anul 1532, și are hramul Buna Vestire. Între 1785 și 1932, mănăstirea a fost închisă și s-a deteriorat semnificativ. 

Abia între 1954 și 1960 au avut loc restaurări de mare amploare, iar astăzi, Mănăstirea Moldovița face parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. 

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia se află aproape de localitatea Călimănești, în județul Vâlcea, fiind ctitorită de Mircea cel Bătrân. 

La început, era cunoscută sub numele de „Mănăstirea Nucet”, urmând ca, mai târziu, să preia numele muntelui din apropiere. 

Ansamblul arhitectural constă în trei lăcașe de cult, construite în etape diferite. Biserica principală are hramul Sfânta Treime, Paraclisul brâncovenesc are hramul Duminica Tuturor Sfinților, iar Paraclisul din zid are hramul Adormirea Maicii Domnului. 

Dacă ajungi pe aceste meleaguri, poți vizita și Salina Ocnele Mari, altă atracție turistică de seamă. 

manastirea cozia

Mănăstirea Agapia

Mănăstirea Agapia sau Agapia Nouă este o mănăstire de maici, aflată pe valea pârâului cu același nume, la circa 10 km de Târgu Neamț. 

Este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici de la noi și are aproximativ 400 de maici. Ansamblul arhitectural Agapia este inclus pe lista monumentelor istorice din județul Neamț.

👉 Dacă vrei să treci pe la Mănăstirea Agapia și ești în căutarea unei cazări în Târgu Neamț, aruncă o privire pe ofertele OLX.ro. Cu siguranță vei găsi un loc pe placul tău.

manastirea agapia 

Mănăstirea Cernica

Mănăstirea Cernica se află în orașul Pantelimon din județul Ilfov, aproape de comuna Cernica. A fost ridicată în anul 1608 și cuprinde trei biserici și trei paraclise. 

Biserica Mare are hramul Sfântului Nicolae, următoarea ca mărime are hramul Sfântului Gheorghe, iar bisericuța are hramul Sfântului Lazăr. A fost ctitorită de Cernica Știrbei, vornicul voievodului Mihai Viteazul. 

Ca o curiozitate, aici a fost călugăr Tudor Arghezi, între 1900 și 1904. De asemenea, în cimitirul mănăstirii se odihnesc personalități precum scriitorul Gala Galaction, pianistul Johnny Răducanu, actrița Stela Popescu și cântărețul Zavaidoc. 

manastirea cernica

Mănăstirea Curtea de Argeș

Mănăstirea Curtea de Argeș se află în orașul Curtea de Arges din județul Argeș și a fost ctitorită de Neagoe Basarab, între 1515-1517. Catedrala episcopală este unul dintre cele mai cunoscute monumente din Țara Românească.

În timpul domniei lui Carol I, aici era locul de odihnă al familiei regale. Tot aici se află moaștele sfintei Filofteia. 

Legenda spune că domnitorul și-a dorit să ridice o mănăstire minunată, peste construcțiile acelor vremuri. Se spune că lăcașul de cult a fost construit de un anume meșter Manole și alți „meșteri mari”, însă tot ce construiau pe timpul zilei se năruia noaptea.

Povestea spune că meșterul Manole și-a zidit soția în zidurile mănăstirii, pe Ana și pe copilul nenăscut, pentru a putea finaliza construcția. Impresionat de rezultat, domnul Țării Românești îi abandonează pe meșteri pe acoperiș, de teamă că vor înălța o altă biserică măreață. 

manastirea curtea de arges

Mănăstirea Nicula

Mănăstirea Nicula este un centru important de pelerinaj din Ardeal și se află în localitatea cu același nume, din județul Cluj. 

Biserica a adăpostit o icoană pictată de meșterul Luca din Iclod, despre care se spune că a lăcrimat între 15 februarie și 12 martie 1699. 

Școala de meșteri iconari de la Mănăstirea Nicula a pus bazele picturii pe sticlă din Transilvania. 

Vezi 👉 lista de cazari din judetul Cluj

manastirea nicula

Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop se află aproape de satul Silvașu de Sus, din județul Hunedoara, la 13 km de Hațeg. La lăcașul de cult vin sute de mii de pelerini, care vizitează mormântul părintelui Arsenie Boca. Declarat monument istoric, mănăstirea a fost ridicată în secolul al XVI-lea. 

Biserica se află într-o poiană, la 640 m altitudine, într-un peisaj marcat de dealuri care coboară în pante. 

manastirea prislop

Mănăstirea Tismana

Mănăstirea Tismana se află la 36 km de orașul Targu-Jiu, în județul Gorj, fiind considerată cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, datând din 1378. A fost ctitorită de Cuviosul Nicodim cel Sfințit. 

Se află pe un vârf de stâncă, iar aici a fost înființată prima școală de caligrafi și copiști de cărți bisericești din România. 

Tot la Mănăstirea Tismana a apărut prima școală de călugări, iar de aici se recrutau episcopi și mitropoliți. 

manastirea tismana

Mănăstirea Horezu

Mănăstirea Horezu sau Hurezi se află în orașul Horezu din județul Vâlcea, la poalele muntelui Căpățânii. A fost ctitorită de domnul Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, între 1693 și 1697. 

Numele vine de la huhurez, o specie de păsări de noapte, similară bufniței, dar care are un penaj colorat. Conform legendei, meșterii au lucrat doar noaptea la mănăstire, de teamă să nu fie atacați de turci. În orele acelea târzii, se spune că se auzea cântul huhurezilor. 

manastirea horezu

Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei

Mănăstirea Peștera Sfântul Andrei se află în localitatea Ion Corvin din județul Constanta. Biserica a fost construită în jurul unei peșteri, unde se spune că a trăit Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor.

Peștera Sfântului Andrei a fost redescoperită abia în 1943, iar după 12 luni, a fost resfințită. În prezent, în pronaosul bisericii din peșteră se află, scobit în piatră, patul de odihnă al Sfântului Andrei. 

manastirea pestera sfantului andrei

Mănăstirea Radu Vodă

Mănăstirea Radu Vodă se află în centrul Bucurestiului, pe malul râului Dâmbovița. Considerat monument istoric, aici s-au descoperit vestigii arheologice din paleolitic, iar pe vremea dacilor, construcția ce se afla pe locul bisericii era protejată de fortificații. 

Pe vremea lui Mihai Viteazul, era cunoscută drept „Sfânta Troiță”, iar astăzi, se găsesc aici o parte din moaștele Sfântului Nectarie Vindecătorul. 

manastirea radu voda

Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana se află în satul Bârsana, pe valea râului Iza, din județul Maramureș. Este o biserică de lemn, construită pe un loc numit „Părul Călugărului”.

A fost ctitorită de preotul Ioan Ștefanca și de fiii săi, în anul 1711, pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru protecția oferită în timpul ciumei din 1710. 

Ulterior, Biserica Bârsana a fost mutată pe locul unui cimitir apărut după lupta cu tătarii din 1717, iar a doua oară, a fost mutată lângă un cimitir al victimelor unei alte epidemii de ciumă. 

Ansamblul arhitectural a fost construit în întregime din lemn și este format din biserică, poarta în stil maramureșean, turn și clopotniță, chiliile călugărilor, capelă, altar de vară, casa maiștrilor și casa artiștilor. Hramul mănăstirii, Soborul Sfinților 12 Apostoli, se sărbătorește pe 30 iunie. 

👉 Vrei să vizitezi Mănăstirea Bârsana din Maramureș? Aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău.

manastirea barsana

Mănăstirea Ghighiu

Mănăstirea Ghighiu se află în satul cu același nume, din județul Prahova. Ctitorită în secolul al XVI-lea, biserica este cunoscută mai ales pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca”. Icoana a fost oferită de către episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis, în anul 1958. 

Biserica mare a fost construită în 1858, iar mai apoi, au mai fost ridicate o bisericuță din lemn și chilii. 

manastirea ghighiu

Mănăstirea Caraiman

Mănăstirea Caraiman se află în localitatea Busteni, la poalele masivului Caraiman. Lăcașul de cult poartă hramul Sfintei Cruci și a fost ctitorită de către părintele Gherontie Puiu. Se spune că părintele a visat-o pe Maica Domnului, care i-a spus să construiască o biserică.

În curte, există o biserică de lemn și una de piatră, iar în spate, se află chiliile în forma literei U, parcă dispuse în continuarea munților. 

manastirea caraiman

Mănăstirea Frăsinei

Mănăstirea Frăsinei se află în comuna Muereasca din județul Vâlcea, iar numele vine de la pădurile de frasin din zonă. Este celebră pentru că este singura mănăstire ortodoxă din țară unde femeile nu au voie.

De asemenea, regulamentul dur interzice consumul cărnii și prevede ca slujba să se țină de la miezul nopții până dimineața.  

A fost construită în 1710, iar biserica mănăstirii are formă de cruce și conține o singură turlă centrală. 

Mănăstirea Dervent

Mănăstirea Dervent se află la circa 20 km de frontiera cu Bulgaria, pe un deal de unde poate fi admirată Dunărea.

Se spune că, la aproximativ doi kilometri de mănăstire, se află o cetate antică romană, numită Dervent. Numele înseamnă în turcă „lagăr” sau „garnizoană romană”. Chiar și astăzi, mai pot fi observate ruinele vechilor cetăți.

manastirea dervent

Mănăstirea Petru Vodă

Mănăstirea Petru Vodă se află în comuna Poiana Teiului din județul Neamț și reprezintă un important centru de pelerinaj. 

A fost construită în 1991 și poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ca un omagiu adus persoanelor care au suferit în închisorile din regimul comunist. 

Biserica din lemn a fost pictată în stil bizantin, între anii 1994 și 2000, de către artistul Mihai Gabor. 

manastirea petru voda

Mănăstirea Sinaia

Mănăstirea Sinaia se află în localitatea cu același nume, din județul Prahova. Inclus pe lista monumentelor istorice din România, lăcașul de cult a fost construit în anul 1695, la dorința spătarului Mihai Cantacuzino. 

Inițial, adăpostea 12 călugări, însă mai apoi, a fost extinsă. Astăzi, mănăstirea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sinaia

manastirea sinaia

Dacă îți dorești o vacanță în tihnă, pe plaiurile locale încărcate de spiritualitate, în care să te poți bucura de lucruri simple, trebuie să treci cel puțin pe la una dintre mănăstirile din lista noastră. 

Sursa foto: Shutterstock