08 iun. 2021, Autor:

Dacă ești pasionat de drumeții, ai o fire mai sportivă și nu dispui de foarte mult timp (doar câteva zile ori un weekend), Valea Arieșului din Munții Apuseni poate fi o alegere foarte bună.

Pe o suprafață relativ mică, de aproximativ 160 de kilometri, ai la dispoziție numeroase obiective turistice variate, de la sate moțești pitorești, muzee, case memoriale – aici au trăit Avram Iancu și Horea, printre alții – și mănăstiri care păstrează vie istoria zonei, până la peisaje de-a dreptul spectaculoase, unele unice în Europa ori în lume. Chei săpate de ape, cascade și unele dintre cele mai impresionante peșteri pe care le poți explora se numără printre atracțiile din zonă. Iarna, poți face schi pe pârtiile de la Vârtop, vara poți participa la ateliere meșteșugărești, concerte, festivaluri, iar în orice anotimp poți face niște poze superbe.

Valea își trage numele de la râul Arieș, ce izvorăște din munții Bihorului și se varsă în Mureș, nu înainte de a străbate Țara Moților, o zonă bogată în mine de aur și argint, cunoscută turiștilor pentru localități ca Roșia Montană, Baia de Arieș și Bucium. Numele râului vine de la termenul maghiar „aranyos”, care înseamnă „aurit”, o referire la propriu la aurul prezent în râu.

Printre cele mai cunoscute obiective turistice din regiune sunt cascadele, precum Vârciorog, peșterile, ca Ghețarul Scărișoara, a Urșilor și Poarta lui Ionele, Izbucul Tăuz, Ghețarul Vârtop și Cheile Galbene.

Atracții și obiective turistice în zona Arieșeni

    • Peștera Ghețarul de la Scărișoara
    • Peștera Ghețarul de la Vârtop (Peștera Minunată)
    • Groapa Ruginoasa
    • Cheile Ordâncușei
    • Peștera Urșilor
    • Casa memorială Avram Iancu
    • Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci
    • Detunatele
    • Galeriile Romane de la Roșia Montană
    • Cetățile Ponorului

Cum ajungi în Arieșeni

Atracții și obiective turistice în zona Arieșeni

Valea Arieșului este una dintre acele zone din România în care poți găsi peisaje de basm, unele care-ți taie răsuflarea, și obiceiuri autentice, păstrate de secole. Iar pasionații de speoturism au de unde alege, pentru că Munții Apuseni ascund în subteran adevărate „palate” din gheață și calcar.

1.    Peștera Ghețarul de la Scărișoara

Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Aflată în aria Parcului Natural Apuseni, în cătunul Ghețari, la o altitudine de 1.165 de metri, Peștera Scărișoara face parte din sistemul carstic Ocoale – Ghețar – Dobrești. Aceasta este una dintre cele mai importante și spectaculoase peșteri din România și adăpostește al doilea cel mai mare ghețar subteran din sud-estul Europei, considerat o relicvă din ultima perioadă a Holocenului.

Peștera apare menționată ca obiectiv turistic încă din secolul al 19-lea, în timp ce Emil Racoviță, fondatorul științei biospeologiei și al primului institut dedicat din lume, cel de la Cluj-Napoca, a lansat în 1927 o carte despre Scărișoara.

Poți ajunge aici ușor, mergând cu mașina până la un kilometru de peșteră. Aceasta este amenajată cu scări metalice și lemn, are sistem de iluminare electric, iar cea mai spectaculoasă zonă a sa este „Biserica”, unde se găsesc stalagmite și stalactite de gheață, care își schimbă dimensiunea în funcție de anotimp. De altfel, în perioada mai – iunie, formațiunile de gheață sunt mult mai mari decât vara sau toamna. Dacă te-ai decis să vizitezi această peșteră – lucru valabil, de altfel, pentru oricare alta – îmbracă-te mai gros, pentru că temperaturile sunt destul de scăzute.

👉 Cauți cazare în Arieșeni, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

2.    Peştera Gheţarul de la Vârtop (Peştera Minunată)

Pestera Ghetarul de la Vartop

Aceasta este o altă peșteră care face parte din Parcul Natural Apuseni, fiind la fel de impresionantă. Este situată la o altitudine de 1.170 de metri, în apropierea cătunului Casa de Piatră din comuna Arieşeni.

Peștera Gheţarul de la Vârtop este cunoscută mai ales pentru o descoperire făcută în 1974: trei urme de hominid imprimate în planşeu. Urma cel mai bine conservată a fost prelevată de specialiștii Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca chiar în momentul descoperirii; în schimb, celelalte două au fost decupate şi furate din peşteră, iar făptașii nu au fost prinși. Analizele au arătat că urma de hominid are o vechime de cel puţin 62.000 de ani și i-ar fi aparținut unui om de Neanderthal. Declarată monument al naturii începând cu anul 1957, peştera are o lungime de circa 340 de metri și poate fi vizitată fără echipament special.

👉 Cauți cazare în Vârtop? Vezi ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

3.    Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa

Rezervație naturală de tip geologic, parte a aceluiași Parc Natural Apuseni, Groapa Ruginoasa este o ravenă uriașă, cu un diametru de peste 600 de metri și o adâncime de circa 100 de metri, apărută în munte, prin eroziunea torențială foarte activă – în urmă cu 80 de ani, ravena era foarte mică – a depozitelor de cuarțite și argile roșii.

Situată la o altitudine de aproximativ 1.400 metri, în Munții Padiș – Scărișoara, între Vârful La Morminți și Vârful Țapul, Groapa Ruginoasa se află pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa.

4.    Cheile Ordâncușei

Străbătute de un drum betonat, Cheile Ordâncușei sunt un traseu pitoresc, cu grote și peste 50 de peșteri, printre care se remarcă Poarta lui Ionele, care are un portal uriaș, cu o înălțime de zece metri și o lungime de 130 metri, dar și Ghețarul de sub Zgurăști. Pereții foarte abrupţi şi înalţi se apropie, în unele sectoare, la mai puţin de cinci metri. Poți vizita Cheile Ordâncușei ca atare – având o lungime de aproximativ 4 kilometri – sau în drum spre Ghețarul Scărișoara.

5.    Peștera Urșilor

Pestera Ursilor

În septembrie 1975, în urma unei dinamitări în cariera de marmură de la Chişcău, în masiv s-a format o spărtură. Acela a fost momentul în care a fost descoperit acest obiectiv turistic care, între timp, a devenit un adevărat magnet pentru turiști, atât pentru o mare și diversă aglomerare de formaţiuni speologice, cât și pentru numeroasele fosile ale ursului de cavernă (Ursus spelaeus, dispărut de 15.000 de ani), descoperite în interior. Peștera are o lungime totală de peste 1.500 de metri, însă aproape jumătate este închisă turiştilor, fiind rezervaţie ştiinţifică. Partea superioară este amenajată, însă, cu trotuare și balustradă, fiind compusă din trei galerii, a „Urşilor”, „Emil Racoviţă” şi a „Lumânărilor”, iar ieşirea se face printr-o sală denumită simbolic „Sfatul Bătrânilor”.

6.    Casa Memorială „Avram Iancu”

Situată în satul Incești, la intrarea în comuna Avram Iancu, Casa Memorială „Avram Iancu” este o construcție specific moțească, ce datează din 1801. Aici poți vedea o colecție de obiecte care i-au aparținut lui Avram Iancu (cel care a condus Revoluția de la 1848-1849), printre care un tun, săbii și alte arme, dar și diverse documente istorice, precum cele referitoare la pregătirea și desfășurarea răscoalei, și Testamentul Craiului Munților. Piesele vestimentare specific moțești, vasele și uneltele completează colecția casei memoriale.

7.    Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci

Cascada Pisoaia

Un obiectiv turistic spectaculos, Cascada Pișoaia, numită și Cascada de la Vidra, pentru că este situată în comuna omonimă, în satul Nemești, se află în apropiere de Casa lui Avram Iancu.

Cascada are o înălțime de peste 18 metri, iar alături se găsesc trei bolovani uriași erodați, ce alcătuiesc un peisaj extrem de pitoresc. Cascada este situată peste drum de Dealul cu Melci, unde vei găsi o mulțime de cochilii de melci pietrificate, de forme și dimensiuni variate. Ambele fac parte dintr-o rezervație cu formațiuni din calcar ce datează din Paleozoic, fiind înconjurată de o pădure de conifere și foioase.

8.    Detunatele

Detunatele

Uimitoarele coloane de bazalt din Apuseni, Detunata Goală și Detunata Flocoasă sunt parte din Munții Metaliferi și un obiectiv turistic de o frumusețe sălbatică. Declarate rezervații naturale în 1936, cele două formațiuni, una acoperită de o pădure de molid și una lipsită de vegetație, au o înălțime de peste 1100 de metri și sunt situate în Bucium, județul Alba.

Cele două coloane au dat naștere, de-a lungul secolelor, unor legende, una dintre ele vorbind despre o dragoste interzisă, în care cei doi iubiți au fost pedepsiți și transformați în pietre, pentru totdeauna. O alta spune că, la început, a existat doar o piatră uriașă care, în timpul unei furtuni puternice, a fost împărțită în două. Oricum ar fi, cele două formațiuni sunt rare în lume și merită să fie vizitate.

👉 Cauți cazare în Alba, studiază ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

9.    Galeriile Romane de la Roșia Montană

Galeriile Romane

Cunoscută în vechime ca Alburnus Maior, Roşia Montană, propusă de mai mulți ani spre a fi introdusă în patrimoniul mondial UNESCO, este localitatea cu cea mai veche tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa. În subsolul localității sunt galerii realizate prin metode miniere tradiţionale, care se întind pe o lungime de peste o sută de kilometri. Galeriile romane, unele dintre cele mai vechi exploatații miniere din Europa în care este permis accesul vizitatorilor, au în jur de șapte kilometri, iar pe pereții lor se mai văd vinișoare aurii. În fața intrării în galerie sunt expuse utilaje și instalații miniere, precum și descoperiri arheologice.

10.   Cetățile Ponorului

Cum ajungi în Arieșeni

Cetățile Ponorului nu sunt construite de oameni, ci modelate de ape. O peșteră de cinci kilometri, cu trei portaluri uriașe și puncte de belvedere, oferă un traseu la înălțime și în subteran, cu parcurgerea zonelor mai dificile pe lanțuri. Dacă ai ajuns în zonă, nu rata Cheile Galbenei, Ghețarul Focul Viu, o peșteră unde se întâlnesc și creează un spectacol deosebit lumina și gheața, și Avenul Bortig, un puț vertical, unde se află unul dintre cele mai mari blocuri de gheață de la noi.

Cum ajungi în Arieșeni

Localitatea Arieșeni este situată în Transilvania, în regiunea Centru a județul Alba, la graniță cu județul Bihor. Poți ajunge acolo cu mașina, distanțele orientative fiind de 472 de kilometri din București, 515 kilometri din Iași, 134 de kilometri din Cluj-Napoca, 234 de kilometri din Timişoara și 705 kilometri din Constanţa.

O altă variantă de transport, în funcție de disponibilitate și de existența unui aeroport în apropiere, este călătoria cu avionul până la Cluj-Napoca, urmată de închirierea unei mașini.

👉 Cauți cazare în Cluj-Napoca, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro.

În Parcul Natural Apuseni se poate intra de pe una dintre cele trei şosele care trec pe la periferie: Oradea – Huedin – Cluj-Napoca, la nord, Oradea – Beiuş – Deva, la vest, şi Ştei – Câmpeni – Turda, la sud, din toate desprizându-se drumuri judeţene, locale şi forestiere.

Potrivit site-ului oficial al parcului, în pofida faptului că drumul principal care străbate parcul (Pietroasa – Platoul Padiş – Ic Ponor – Răchiţele) este în stare destul de proastă, se poate parcurge în condiţii relativ bune, cu o maşină de teren şi chiar şi cu una obişnuită, dacă are garda la sol mai înaltă.

Toată lumea visează la acea vacanță de lux, de minimum o săptămână, care îți permite să experimentezi, să vizitezi, să te relaxezi și să îți încarci bateriile. Dacă nu ai multe zile de vacanță, nu-ți face griji! Numeroase studii au demonstrat că o vacanță scurtă poate oferi beneficii în materie de sănătate și refacere fizică, similar unei escapade mai lungi. De la peisaje pitorești la obiective turistice uimitoare, Valea Arieșului este alegere perfectă pentru un weekend prelungit, din care te vei întoarce mai calm și mai energic.