23 nov. 2021, Autor:

Păltiniș este una dintre cele mai iubite destinații de vacanță din România, în special în sezonul rece. Aici te poți bucura atât de sporturile de iarnă, cât și de bunătățile locale, de atracțiile turistice și de drumețiile pe munte. Despre toate acestea și multe altele poți afla citind în continuare. 

Despre stațiunea Păltiniș

Stațiunea Păltiniș a fost deschisă la inițiativa Societății Carpatine Ardelene a Turiștilor (SKV, în limba germană), în anul 1894, fiind cea mai veche stațiune montană din țara noastră, dar și cea mai înaltă. 

În acele vremuri, clima montană, cu aerul încărcat de ozon, făcea din Păltiniș destinația ideală pentru a trata asteniile, suprasolicitările intelectuale, anemiile și alte probleme. Zăpada este prezentă 120 de zile pe an, iar condițiile de schi sunt excelente din luna decembrie și până în aprilie. 

De interes turistic și istoric sunt Casa Turiștilor, deschisă în 1894, Casa Medicilor, construită în 1895, și Sala Monaco, apărută în 1898. 

Stațiunea se află sub Vârful Oncești, la o altitudine de 1442 m, fiind înconjurată de o pădure de conifere. 

Cum ajungi la Păltiniș

Păltiniș se află la aproximativ 32 km de Sibiu, stațiunea fiind legată de oraș printr-o șosea modernă, care străbate peisaje de basm. 

Din capitală, poți ajunge pe E15, de la București la Sibiu. Dacă vii cu trenul, ruta este București-Brașov-Arad, iar din gară, este necesar să iei un mijloc de transport în comun. 

Totodată, poți veni cu avionul, Sibiul bucurându-se de un aeroport modern. 

👉  Dacă ești în căutarea unei cazari in Paltinis, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău! 

Idei de activități în Păltiniș

Odată ajuns în Păltiniș, nu ai cum să te plictisești. Activitatea principală este reprezentată de sporturile de iarnă. 

Pe lângă acestea, poți merge în parcul de aventură din apropiere, te poți apropia de natură și, în același timp, poți face mișcare pe traseele de drumeție din apropiere, poți vizita atracțiile turistice din zonă și poți cunoaște flora și fauna din Rezervația Naturală Cândrel. Despre toate acestea, vom vorbi mai jos.

Pârtii de schi în Păltiniș

Stațiunea Păltiniș este celebră pentru pârtiile sale de schi. Culmile domoale și platourile Munților Cândrel fac această zonă ideală pentru practicarea de schi fond.

De asemenea, pârtia de schi de la Muntele Oncești are o lungime de 1.025 m, cu o diferență de nivel de 241 m, și dispune de telescaun. În aceeași zonă, există și teleschi, pe o distanță de 410 m, cu o diferență de nivel de 138 m, și baby-schi (50 m).

Mai mult, te poți bucura de sporturile de iarnă și pe pârtiile ceva mai mici. Ai la dispoziție:

  • Pârtia Soarelui – lungime de 640 m, diferență de nivel de 75 m;
  • Pârtia Panorama Sibiului –  lungime de 600 m, diferență de nivel de 100 m;
  • Pârtia Poiana Poplăcii – lungime de 600 m, diferență de nivel de 100 m;
  • Pârtia Platoș – lungime de 520 m, diferență de nivel de 75 m;
  • Pârtia Arena – lungime de 240 m, diferență de nivel de 35 m.

Parc de aventură

Parcul se află la aproximativ 24 km de Sibiu, în inima pădurii, într-o zonă minunată din Păltiniș. Dintre activități, merită încercate cățăratul, escalada în copaci și tiroliana.

Traseele au niveluri diferite de dificultate, adaptate vârstei. De asemenea, tot aici se organizează petreceri pentru copii și teambuilding-uri. 

Trasee montane în Păltiniș

Drumețiile reprezintă o altă modalitate de a-ți petrece vacanța în Păltiniș. În zilele în care pârtiile sunt pline sau dacă vii pe aici în afara sezonului, te poți bucura de liniștea naturii chiar în mijlocul ei.

Poiana Lupilor, Poiana Oncești, Stâna Găujoara au trasee montane care pot fi parcurse cu familia sau prietenii. 

Totuși, este important să verifici înainte informările meteorologice, iar dacă pleci la drum pe zăpadă, să anunți salvamontul ce drumeție vrei să parcurgi. 

Dacă ești amator de drumeții solicitante, poți ajunge, la pas, până la Munții Făgăraș. Mai jos, sunt câteva dintre cele mai frecventate trasee montane din Păltiniș.

Stațiunea Păltiniș – Poiana Găujoara – Șaua Bătrâna

Traseul leagă stațiunea Păltiniș de Șaua Bătrâna, traversând o potecă ce străbate pădurea de molid. Mergând pe acest traseu, poți admira orașul Sibiul și Munții Făgăraș. 

Drumul pornește de pe DJ 106N, pe care îl părăsești după aproximativ 200 m. Mergi pe potecă, apoi faci dreapta și treci prin pădurea de molid. Ici și colo, sunt bănci unde poți face un mic popas, pentru a admira frumusețile care te înconjoară.

Drumul urcă treptat pe serpentine largi, până la Poiana Găujoara, de unde poți admira Munții Făgăraș. De aici, drumul se împarte în două. Dacă urmezi traseul marcat cu indicatorul CR, traseul va fi ceva mai abrupt, dar mai scurt.

După ce treci de stână și de izvor, drumul te poartă pe sub Vârful Bătrâna Mare, apoi pe pajiștile și pâlcurile de jnepeni, specifice pentru Șaua Bătrâna. Pe partea dreaptă a potecii, poți vedea o zonă din care izvorăște pârâul Cotorăști. Dacă dorești să continui, poți urca până la Vârful Bătrâna Mare (1.911 m) sau până la Vârfu Surdu (1.961 m). 

Traseul se parcurge relativ repede, în aproximativ 2,5 ore, cu o diferență de nivel de 500 m. 

Sporturi de iarna in Paltinis

Stațiunea Păltiniș – Poiana Lupilor – Stațiunea Păltiniș

Traseul oferă o imagine spectaculoasă asupra stațiunii Păltiniș. De la stația de telescaun, urci pe sub telescaun, apoi traversezi drumul DJ106N, iar după aproximativ 20 de minute de urcuș, părăsești pădurea, în partea de sus a stației. 

Traseul continuă pe un drum forestier cu urcuș lejer, iar după alte 10 minute, ajungi la stația de releu și poți face un scurt popas la Vârful Oncești (1.725 m). De aici, poți coborî trecând prin Poiana Lupilor. Revenirea în Păltiniș se face printr-un drum forestier, potrivit și pentru cicloturism, în sezonul cald. 

Păltiniș – Șaua Voievodeasa

Drumul Păltiniș – Șaua Voievodeasa este un traseu secundar de creastă, cu peisaje spectaculoase asupra Călimanului Cerbului, Vârfului Iezerul Călimanului și izvoarelor Călimani. 

Traseul pornește din stațiunea Păltiniș, unde, în dreptul unui panou informativ cu Munții Călimani, drumul duce spre dreapta, către satul Broșteni.

După aproximativ 600 m, faci din nou dreapta și mergi pe ulița din sat, printre case. Drumul urcă ușor, iar potecile de munte alternează cu drumurile forestiere, poienile și zonele împădurite. 

Mai mergi aproximativ 10 km și ajungi în golul alpin, unde traseul se intersectează cu drumul care vine dinspre Neagra Șarului. În continuare, mai ai de mers 3 km pe o potecă, prin golul alpin, până la Vârful Iezerul Călimanului (2.031 m). 

După alte 20 de minute, ajungi la Șaua Voievodeasa, unde întâlnești traseul care vine dinspre Pasul Tihuța.

Drumul este destul de solicitant: durează aproximativ șapte ore, cu o diferență de nivel de peste 1000 m. 

Stațiunea Păltiniș – Cantonul Silvic Muncel – Stațiunea Păltiniș

Traseul urcă prin Poiana Găujoara, oferind imagini spectaculoase asupra Munților Făgăraș, apoi pe culmea principală a Munților Cindrel (Cantonul Silvic Muncel). 

Itinerariul pornește de la stația de telescaun din Păltiniș, apoi pe drumul DJ106N, iar după 200 metri, trebuie să urmezi calea spre dreapta și să treci pe poteca marcată printr-o pădure de molid.

După 15 minute de urcuș, vei ajunge la izvorul Dorul Clujului. După traversarea pârâului, poteca urcă ușor și ajunge la Poiana Găujoara, o intersecție a mai multor trasee montane. 

Drumul continuă spre stânga pe drumul din partea de sus. Imediat, intri într-o pădure și treci pe lângă o plantație de pini. Iei dreapta și sosești la Cantonul Silvic Muncel. În apropiere, vei vedea drumul care leagă Valea Cibinului de Valea Sadului. 

Traseul continuă, urmând marcajul de creastă până în Poiana Oncești. De aici, ajungi repede la stația de telescaun, iar coborârea se face pe sub linia de telescaun. 

Schitul Păltiniș

Un obiectiv turistic important pentru Păltiniș este Schitul, o biserică din lemn construită în anii ’30, unde se află mormântul filosofului român Constantin Noica. 

Lăcașul a fost ctitorit de mitropolitul Nicolae Bălan și are hramul „Schimbarea la Față a Domnului“. Catapeteasma este realizată în stil neobizantin, de către Constantin Vasile. În biserică, este păstrată și o icoană a Sfintei Paraschiva, care datează din 1904. 

​​Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra

Muzeul se află la doar trei kilometri de Sibiu și merită admirat, dacă ajungi prin zonă. Acesta a început să fie vizitat acum mai bine de 100 de ani, în 1905. Complexul acoperă 96 de hectare și e nevoie de câteva ore, pentru a vizita toate obiectivele. 

Dacă vii aici, vei putea vedea elemente ale civilizației tradiționale preindustriale, case, ateliere și clădiri presărate în jurul lacului, în imediata apropiere a Dumbrăvii Sibiului. 

Primul monument adus la muzeu a fost o moară hidraulică având abducție inferioară, aceasta regăsindu-se, astăzi, pe sigla instituției. 

Închis și deschis de mai multe ori, muzeul a fost făcut public definitiv, în 1967. Patru ani mai târziu, au fost adăugate ateliere meșteșugărești (prelucrarea lemnului, a metalelor și textilelor, olăritul etc.) și case țărănești. 

În 1989 s-au adăugat biserica, școala și cârciuma satului. Abia în 1990 i s-a stabilit numele de „Muzeul Civilizației Populare Tradiționale”.

Te poți plimba cu barca pe lac sau poți participa la unele activități temporare, așa cum sunt festivalurile, târgurile de artă, proiecțiile de film etc. În apropiere, poate fi vizitată Grădina Zoologică. 

Munții și Rezervația Naturală Cindrel

Munții și Rezervația Naturală Cindrel acoperă mai bine de nouă mii de hectare, între Valea Frumoasei, spre sud-vest, Valea Sebeșului, spre vest, și Valea Sadului, spre sud-est. Înspre nord-est, pot fi văzute depresiunile Sibiului, Apoldului și Săliștei.

Aria naturală protejată cuprinde zone abrupte stâncoase, morene, căldări glaciare, lacuri glaciare, doline, praguri și culmi drepte. 

În rezervație poți observa păduri de fag, pajiști boreale și alpine, tufăriș alpin, fâneață montană și ierburi montane. 

Biodiversitatea zonei este și ea una bogată, aici existând tisă, ienupăr, stejar, paltin de munte, arțar sau ulm. La nivel floral, merită menționate următoarele: bujorul de munte, clopoțeii de munte, usturoiul siberian, arnica, garoafa. 

Pe aceste meleaguri, își fac culcușul și unele mamifere, reptile sau păsări. Vei putea vedea capra neagră, cerbul, vulpea, șarpele de alun, tritonul de munte, cocoșul de mesteacăn, ciocănitoarea cu spate alb, ciocârlia urecheată balcanică și altele. 

În apropierea rezervației există mai multe lăcașe de cult, dar și alte obiective turistice, precum Casa memorială a poetului Octavian Goga, Muzeul de Etnografie din Rasinari și Situl arheologic de la Tilișca.

Unde te cazezi în Păltiniș

În Păltiniș, ai o mulțime de oferte de cazare, de la hoteluri și pensiuni la vile, mici căsuțe, cabane și, dacă ești mai curajos, locuri de campare. 

Prețurile pornesc de la 100 de lei pe noapte și pot ajunge până la 600 de lei pe noapte sau chiar mai mult. Bineînțeles că, dacă îți rezervi cazarea din timp, este posibil să te bucuri de oferte mai bune. 

Totodată, majoritatea locurilor de cazare sunt înconjurate de spații de recreere care includ restaurante, cinematografe, terenuri de tenis. 

Stațiunea Păltiniș este una dintre cele mai frumoase din țară. Sporturile de iarnă, drumețiile montane, atracțiile turistice și rezervația naturală fac din acest loc o alegere perfectă pentru vacanță, indiferent de anotimpul în care te decizi să o vizitezi.