17 iun. 2020, Autor:

Orașul Sibiu este unul dintre cele mai importante centre culturale ale României și unul dintre cele mai înfloritoare orașe din Transilvania. Fie că vii cu prietenii, fie cu familia, o vacanță în Sibiu reprezintă ocazia perfectă pentru a descoperi un oraș învăluit în istorie și tradiții. Mai jos poți vedea care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Sibiu și din împrejurimi.

Obiective de vizitat în Sibiu
Atracții de văzut în apropiere de Sibiu
Sfaturi pentru a-ți proteja sănătatea atunci când mergi în vacanță

Obiective de vizitat în Sibiu

Sibiul este unul dintre acele orașe care trebuie explorat pe jos pentru a putea fi descoperit cu adevărat. Așezat în sudul Transilvaniei, cuprinde numeroase fortificații, alei, pasaje, parcuri și atracții turistice pentru toate gusturile. Mai jos sunt câteva dintre ele. 

Podul Minciunilor

Podul Minciunilor este unul dintre simbolurile Sibiului. Aflat în centrul istoric al orașului, de acest pod sunt legate mai multe legende, cea mai cunoscută fiind aceea că „are urechi” și că orice minciună spusă aici va fi descoperită. Face legătura între Piața Mică și Piața Huet și este cel mai vechi pod din fontă de pe teritoriul României. 

Podul minciunilor

Grădina Zoologică Sibiu 

Deschisă în 1929, aceasta este cea mai veche grădină zoologică din România, dar și prima care a intrat în posesia unei perechi de zebre. Dacă o vizitezi, vei putea vedea lupi iberici, cămile, tigri, lei, lupi albi și alte peste 40 de specii de animale. 

Parcul Natural Dumbrava Sibiului

Aflat la doar 4 km de centrul orașului, Parcul Natural Dumbrava Sibiului cuprinde peste 100 de specii de flori și animale precum veverițe, ciocănitori, pupeze, pițigoi sau căprioare. Pe teritoriul acestui parc se află Muzeul Astra și grădina zoologică. 

Turnul Sfatului 

Turnul Sfatului este unul dintre cele mai reprezentative obiective ale Sibiului, aflat între cele două piețe importante, Piața Mare și Piața Mică. Din vârful acestui turn, de la etajul al șaptelea, poți admira o panoramă superbă asupra întregului oraș. 

Turnul sfatului

Muzeul ASTRA

Cu o întindere de peste 90 de hectare, acesta este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din țara noastră. Muzeul Astra îți va oferi ocazia de a vedea creații tradiționale, case și ateliere de prelucrarea lemnului, a metalului și a textilelor. Lacul din cadrul acestui complex muzeal completează perfect cadrul idilic.

Muzeul astra

Biserica Luterană

Începută în 1371 și finalizată în 1520, Biserica Luterană din Sibiu este una dintre cele mai impresionante biserici în stil gotic din România. Pe sudul părții de est a zonei corale se află un relief cu Iisus pe Muntele Măslinilor, sculptat în ultima parte a secolului al XV-lea.  

Dacă ești în căutarea unei cazări în Sibiu, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Piața Mare

Cunoscută și drept Piața Centrală, Piața Mare datează din anul 1366 și este punctul zero al centrului vechi. Este zonă pietonală, iar aici are loc, în fiecare an, Târgul de Crăciun. Odinioară, aici veneau negustorii cu marfa lor și aveau loc adunări cetățenești. Din Piața Mare poți ajunge rapid la Turnul Sfatului sau la Muzeul Brukenthal. 

Piata mare

Muzeul de Istorie Naturală

Colecția acestui muzeu s-a îmbogățit mai ales după al Doilea Război Mondial. Astăzi, poți vedea un număr impresionant de specii comune și rare de copaci și arbuști. Există inclusiv o zonă de relaxare pentru vizitatori, unde te poți bucura în tihnă de liniștea grădinii. 

Piața Mică

Piața Mică se remarcă prin clădirile care datează din secolele XIV-XVI și sunt semideschise spre piață cu arcade semicirculare. Aceste construcții formează ceea ce este cunoscut local sub denumirea de „Ochii Sibiului”. 

Pasajul Scărilor

Pasajul Scărilor este cunoscut și sub numele de Zidul cu Ace. Acest pasaj te duce, ușor-ușor, în atmosfera medievală. Pe atunci, pasajul făcea parte din a treia centură de fortificații a orașului. Este construit din cărămizi și piatră și leagă Orașul de Jos și Orașul de Sus prin arcade, scări și diverse ramificații.

Muzeul Brukenthal

Muzeul Brukenthal este deschis de mai bine de 200 de ani în Sibiu, fiind considerat cel mai vechi muzeu din țară și cel mai mare din sud-estul Europei. Muzeul cuprinde galeria de artă Brukenthal, biblioteca și Muzeul de Istorie Casa Altemberger, cel mai important reprezentant al arhitecturii gotice din Transilvania. Galeria de artă cuprinde peste 1000 de picturi ale principalelor școli europene din secolele XV-XVIII. 

Piața Aurarilor

Piața Aurarilor se întinde de la Piața Mică, din Orașul de Sus și ajunge, trecând prin Pasajul Aurarilor, până la Orașul de Jos. Este mai puțin aglomerat, fiind preferat mai ales de îndrăgostiți. Locul și-a primit numele pentru că la sfârșitul secolului al XV-lea meșterii aurari își aveau atelierele aici. 

Abația Cârța

Abația Cârța este singura mănăstire cisterciană din România. A fost construită la începutul secolului al XIII-lea și a fost renovată de mai multe ori, ultima oară în 2013. Astăzi mai pot fi vizitate o capelă, turla și ruinele vechii mănăstiri. 

De vazut in sibiu

Parcul Sub Arini

Parcul Sub Arini are peste 60 de specii vegetale, multe exotice, iar în funcție de perioada din an în care îl vizitezi, poți admira păsări sedentare sau migratoare. Aici te poți bucura de umbra arinilor, a teilor, castanilor, arțarilor sau nucilor. Este ideal dacă dorești să te relaxezi.

Muzeul Locomotivelor cu Abur

Acest muzeu cuprinde peste 40 de locomotive cu abur care au circulat pe căile ferate românești acum aproximativ 100 de ani. Poți afla, aici, istoria acestor locomotive, precum și povestea din spatele unor obiective devenite peste ani adevărate obiecte de artă. 

Turnul Dulgherilor

Turnul Dulgherilor datează din secolul al XIV-lea și face parte din a treia centură de fortificații a orașului, alături de Pasajul Scărilor. Din 2004, este pe Lista Monumentelor Istorice din Sibiu. Reprezintă componenta unui ansamblu de turnuri de protecție care mai cuprinde Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor și Turnul de Poartă. 

Atracții de văzut în apropiere de Sibiu

Fiind considerat unul dintre cele mai idilice locuri din Europa, Sibiul nu avea cum să nu fie înconjurat de locuri la fel de fermecătoare. Mai jos sunt câteva dintre cele mai spectaculoase atracții aflate în împrejurimile orașului Sibiu. 

Biertan

Biertan este una dintre cele mai frumoase comune din județul Sibiu. Aflat la doar 20 de km de Sighișoara, Biertan nu trebuie ratat dacă ești pasionat de istorie și atmosfera medievală. Străduțele pavate, vechi de sute de ani, arcadele, biserica fortificată fac din această zonă o atracție demnă de a fi sub protecția Patrimoniului Mondial UNESCO. Biserica, punctul central al localității, se remarcă prin ușa sacristiei, lucrată în anul 1515, având un sistem ingenios de încuietori pentru care a fost premiată în 1990 în cadrul Expoziției Universale. 

Mai apoi, altarul este marcat de peste 20 de picturi realizate de artiști austrieci și germani, o orgă veche de peste 100 de ani, încă funcțională, și de amvonul creat dintr-o singură bucată de gresie, care datează de la mijlocul secolului al XVI-lea. 

Un alt loc încărcat de poveste este Camera Divorțului. Se spune că toate cuplurile certate erau închise în această încăpere până ajungeau la un consens: decideau să se împace sau să se despartă. Legenda spune că doar un cuplu s-a separat în istoria de peste 300 de ani a acestei încăperi. 

Biertan

Castelul de lut Valea Zânelor

Castelul de lut Valea Zânelor pare creat de o echipă de pitici dintr-un basm al fraților Grimm. Aflată la circa 40 de km de Sibiu, această minune cuprinde un ansamblu de case din lut, paie și nisip. 

Valea zanelor

Cetatea Sighișoara

Originile cetății Sighișoara datează din vremurile romane. Se spune că în secolul I dacii au construit o fortificație, Sandava, pentru a se apăra de inamici. Astăzi, Sighișoara este considerat unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa. Aflat sub protecția Patrimoniului UNESCO, zona construită în jurul secolului al XVI-lea cuprinde nouă orășele, străzi pavate, 14 turnuri, vechi case burgheze, biserici sculptate. De aici a plecat legenda lui Dracula, care l-a inspirat pe Bram Stocker să scrie romanul care a adus Transilvania în atenția întregii lumi.

Încă poate fi vizitată casa despre care se spune că aparținea lui Vlad Țepeș, dar și bisericile vechi de sute de ani și turnurile care odinioară apărau orașul: Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor și Turnul Fierarilor. Cel mai înalt este Turnul cu Ceas: are 64 de metri înălțime și se află pe partea de est a orașului, un loc strategic în Evul Mediu, când inamicul putea ataca în orice moment. O atracție interesantă a turnului sunt figurinele sculptate în stil baroc ce arată ziua săptămânii și momentul zilei. 

Sighisoara

Parcul Natural „Golul Alpin Făgăraș”

Golul Alpin Făgăraș este cel mai mare parc natural din județul Sibiu, având o suprafață de peste 6.500 de hectare. În interiorul său se află câteva dintre cele mai cunoscute lacuri glaciare din România: Lacul Bâlea, Lacul Podragu și Lacul Avrig, aflate la o altitudine de peste 2000 de m. 

Balea lac

Rezervația Naturală „Golul Alpin Bâlea”

Golul Alpin Bâlea este o rezervație naturală, cunoscută pentru lacul și cascada cu același nume, considerate ca formând cea mai frumoasă zonă alpină din Carpații Meridionali. Locul este printre favoritele turiștilor tot timpul anului, vara pentru drumeții, iar iarna pentru schi, plimbări la bisericile din zonă și pentru hotelurile sculptate în gheață. Foarte aproape de această rezervație naturală se află și Transfăgărășanul. 

Transfăgărășan

Transfăgărășanul este unul dintre cele mai frumoase obiective din România și se află destul de aproape de Sibiu. Această șosea, care șerpuiește printre munți, a ajuns celebră după ce a fost inclusă în topul celor mai spectaculoase din lume. 

Construit între 1970 și 1974, Transfăgărășanul străbate Munții Făgăraș, legând Muntenia de Transilvania și se întinde pe circa 150 de km, ajungând până la localitatea Cârțișoara din județul Sibiu. De-a lungul acestui drum spectaculos, poți admira Lacul și Barajul Vidraru, Cascada și Valea râului Capra, Rezervația Naturală Golul Alpin Bâlea și poți trece peste 830 de podețe și 27 de viaducte. Tot aici poți admira specii rare, precum floarea-de-colț, omagul sau coada vulpii. 

Transfagarasan

Biserica fortificată din Cisnădioara

Biserica fortificată din Cisnădioara este una dintre cele mai vizitate atracții ale județului Sibiu. Ridicată la sfârșitul secolului al XII-lea, biserica este înconjurată de ziduri din piatră, care o apărau de atacatori. Pe lângă arhitectura bine păstrată, biserica este faimoasă și pentru cea mai veche orgă cu tuburi din România, care încă este funcțională. Datorită acusticii bune, aici se organizează diverse concerte și evenimente culturale. 

Biserica fortificata

Cetatea Slimnic

Cetatea Slimnic datează din secolul al XIII-lea, iar astăzi pot fi vizitate un turn și câteva ziduri și ruine. Legenda spune că pădurea din apropiere adăpostea odinioară haiduci. Elementele baroce încă mai pot fi observate, zona putând încânta atât pasionații de istorie sau arhitectură, cât și pe cei care preferă să cunoască locurile la pas. 

Cetatea slimnic

Palatul Brukenthal

Palatul Brukenthal din Avrig este reședința de vară a guvernatorului Samuel von Brukenthal. Conacul cu o istorie de peste 200 de ani conține elemente baroce și este înconjurat din toate părțile de natură. Aflat la doar 20 de km de Sibiu, acest loc reprezintă o oază de liniște și calm pentru oricine îi trece pragul. 

Sfaturi pentru a-ți proteja sănătatea atunci când mergi în vacanță

Călătoriile în această vreme pot reprezenta o provocare, însă, dacă îți iei câteva măsuri de siguranță, te vei putea bucura de vacanță. Mai jos sunt câteva recomandări în acest sens:

  • Planifică rutele și alege drumurile mai puțin aglomerate pentru a ajunge la Sibiu și la obiectivele de interes din jurul orașului;
  • Ia-ți la pachet cele necesare: mâncare, sticle de apă, medicamente, dacă este cazul, precum și soluții dezinfectante, șervețele antibacteriene, măști și mănuși;
  • Dacă ți-ai făcut rezervare la hotel/pensiune, confirmă din timp, păstrează distanța de doi metri și plătește online sau cu cardul;
  • Evită locurile aglomerate, păstrează distanța de doi metri și poartă mască;
  • Spală-te pe mâini după ce ai folosit aparatele ATM;
  • La benzinărie, poartă mănuși și plătește cu cardul. Eventual, poți șterge cu un șervețel umed zonele pe care le atingi la pompă;
  • Evită pe cât posibil transportul în comun sau, dacă nu ai de ales, alege să mergi în afara orelor de vârf;
  • Urmărește informațiile oferite de Ministerul Sănătății pentru ca vacanța ta să nu îți pună în pericol sănătatea;
  • Spală-te pe mâini după ce ai atins suprafețe, seara la hotel, după cumpărături etc.

Acestea sunt doar câteva obiective turistice care trebuie văzute dacă mergi la Sibiu. Nu uita să guști din preparatele tradiționale și să îți iei măsurile necesare pentru siguranța ta și a celor din jur, iar concediul tău va ajunge să îmbine istoria cu frumusețile naturii.