Vacanțele sunt printre cele mai așteptate momente ale anului, încă din copilărie. Din fericire, țara noastră este extrem de bogată în destinații complexe, unde să ne petrecem câteva zile de relaxare. Una din acestea este Poiana Brașov, extrem de căutată de către iubitorii muntelui, datorită avantajelor oferite. Devenind o stațiune cosmopolită, aici găsim o gamă largă de cazări, de la apartamente în regim self-catering la resorturi de 5 stele, potrivite pentru amatorii de servicii de calitate și lux.
- Cazări potrivite pentru fiecare turist și fiecare buget
- Trasee montane ideale pentru drumeții la pas și biking
- Pârtii moderne de schi pentru toate categoriile de schiori
- Alte sporturi de iarnă pe care le poți practica în Poiana Brașov
- Poți să alegi o zi la spa, binevenită indiferent de anotimp
- Vizitează Brașovul, aflat la doar câteva minute de mers cu mașina
Poiana Brașov este o destinație montană de vacanță, cu renume internațional. Datorită complexității ei, atrage anual un număr mare de turiști iubitori ai muntelui, indiferent de sezon. Aflată la poalele Muntelui Postăvaru, la o altitudine de puțin peste 1000 m, Poiana Brașov este, la ora actuală, cea mai modernă stațiune montană din România. Stațiunea este amplasată la aproximativ 13 km de Brașov, motiv pentru care accesul este extrem de facil. Pentru cei care nu doresc să vină cu autoturismul propriu până aici, există mai multe modalități de călătorie. Din Brașov se poate ajunge aici cu taxi sau cu autobuzul 20, ce pleacă din centru orașului și oprește în parcarea mare a Poianei Brașov, de unde se poate ajunge ușor către orice locație de cazare.
Cazări potrivite pentru fiecare turist și fiecare buget
Turiștii dornici să se încarce cu energia pozitivă a naturii au posibilitatea de a petrece în Poiana Brașov o vacanță memorabilă. Aici, posibilitățile de cazare sunt printre cele mai variate, având de ales între confortul unui studio/apartament în regim self-catering, o pensiune cu gazde primitoare, o casă de vacanță ideală pentru grupurile mai mari sau un hotel ce pune la dispoziția turiștilor săi numeroase facilități. Indiferent de tipul cazării, nu poți veni în Poiana Brașov fără să încerci gastronomia locală transilvăneană. Fie că sunt servite la un restaurant renumit, fie la o pensiune cochetă, alimentele locale oferă o adevărată experiență culinară.
Trasee montane ideale pentru drumeții la pas și biking
Nu întâmplător acestei stațiuni i se mai spune și Poiana Soarelui. Aceasta este înconjurată de 4 masive muntoase: Postăvaru, Piatra Mare, Piatra Craiului și Bucegi, oferind numeroase posibilități pentru iubitorii de drumeții. Vara și primăvara, datorită amplasamentului său, stațiunea pune la dispoziția amatorilor nu mai puțin de 6 trasee montane variate, cu grad de dificultate ușor și mediu, în funcție de experiența fiecăruia.
Primul teleferic din țară a fost inaugurat aici, în secolul XX
La jumătatea secolului XX, Poiana Brașov a înregistrat primele evenimente importante ce au marcat istoria locului. Atunci s-a desfășurat Universiada de Iarnă, eveniment de anvergură mondială, și a fost inaugurat primul teleferic din România, unind, astfel, Poiana Brașov de Vârful Postăvaru. În prezent, există două telecabine (Poiana Brașov – Vârful Postăvaru și Poiana Brașov – Vârful Cristianu Mare), o telegondolă și 6 teleschiuri. Prețurile acestora variază în funcție de perioadă, recomandate fiind abonamentele.
Pârtii moderne de schi pentru toate categoriile de schiori
Iubitorii celui mai cunoscut sport de iarnă pot găsi aici aproximativ 80 km pătrați de domeniu schiabil, ce includ 10 pârtii omologate. Acestea sunt potrivite atât pentru începători, cât și pentru cei mai avansați, având grade de dificultate diverse (ușor, mediu – ușor, mediu și dificil), iar stratul de zăpadă se menține până la 5 luni pe an.
Pentru începători, cea mai potrivită este Pârtia Bradul. Aceasta are un grad de dificultate scăzut, o lungime totală de puțin peste 400 m și este singura ce oferă nocturnă.
Cei care nu sunt la prima experiență cu schiurile sau snowboardul pot merge la Pârtia Drumul Roșu. Aceasta are un grad de dificultate ușor – mediu și este cea mai lungă pârtie din Poiana Brașov, cu o lungime de aproximativ 4750 metri.
Pârtia Sulinar este potrivită pentru amatorii ce au acumulat deja experiență pe pârtie. Aceasta are un grad de dificultate mediu, o lungime de aproximativ 2800 metri și este accesibilă cu ajutorul telegondolei sau al celor două telecabine.
Cea mai căutată pârtie de către schiorii experimentați este Pârtia Subteleferic. Aceasta are 2200 metri, un grad dificil, pornește de la stația de sosire a telegondolei și are ca punct final stația de plecare a acesteia.
La baza pârtiilor se regăsesc centrele de închiriat echipamente sportive, de unde fiecare amator își poate procura tot necesarul pentru petrecerea unei zile pe pârtie.
Cei dornici să practice sporturile de iarnă pot apela la una dintre școlile de schi și snowboard din stațiune, instructorii autorizați de aici fiind dornici să îi învețe tainele acestor sporturi.
Alte sporturi de iarnă pe care le poți practica în Poiana Brașov
Pe lângă schi, această destinație este perfectă și pentru alte sporturi cel puțin la fel de distractive. Snowboarding-ul este un sport ce a căpătat tot mai mulți adepți, în ultimii ani. Astfel, pe majoritatea pârtiilor regăsim un număr aproape egal de schiori și turiști care se dau cu placa. Este un sport mai obositor decât schiatul, deoarece nu permite timpi de odihnă în picioare. Este adesea practicat de cei care consideră schiatul de domeniul trecutului.
Cei ce preferă sporturile de iarnă ce implică mai puțin efort pot căuta spațiile special amenajate pentru săniuș și tubing. Dacă săniușul nu mai are nevoie de nicio prezentare, reprezentând unul din sporturile practicate de cei mai mulți dintre noi încă din copilărie, tubingul a apărut pentru a face lucrurile și mai interesante. Este un sport nou, pentru cei ce au experiență în săniuș, dar își doresc viteze mai mari. În tubing, sania este înlocuită cu inele gonflabile, ce prind o viteză mai mare și oferă o experiență mult mai intensă.
Pentru cei care doresc să ia o pauză de la pârtie, o plimbare prin stațiune cu snowmobilul este o variantă foarte bună de petrecere a timpului în aer liber. Avantajul acestui mijloc de transport este că ajunge în locuri mai greu de vizitat, în mijlocul naturii.
CITEȘTE ȘI: Statiunea Straja: idei de activitati si unde sa te cazezi
Poți să alegi o zi la spa, binevenită indiferent de anotimp
Renumele stațiunii se datorează nu doar peisajelor idilice, ci și turismului de calitate practicat, pentru a putea ține pasul cu exigențele turiștilor. Hotelurile oferă oaspeților servicii de calitate, camere luxoase, experiențe culinare memorabile și clipe de relaxare la standarde internaționale. Astfel, pentru cei ce doresc să petreacă timp răsfățându-se, spa-urile hotelurilor sunt locațiile perfecte. Aici pot regăsi o suită întreagă de activități de relaxare cu produse ale celor mai renumite branduri, oferite de personal calificat.
Vizitează Brașovul, aflat la doar câteva minute de mers cu mașina
Deși distanța dintre cele două este mică (aproximativ 13 km), din cauza traficului, drumul poate dura mai mult decât ar fi normal. Orașul de sub Tâmpa este o destinație turistică extrem de cunoscută, al cărei farmec te face să revii. O plimbare în Piața Sfatului, admirând Biserica Neagră, mergând pe Strada Sforii, cea mai îngustă stradă din oraș, poate fi o întrerupere de bun augur a vacanței la schi. Ceva mai departe de centrul orașului se află Pietrele lui Solomon, stâncile formând un real defileu. În vestul muntelui Piatra Mare se află Canionul Șapte Scări, care, atunci când volumul pârâului Valea Șurii de Piatră crește, se transformă în cascade ce oferă locului o frumusețe naturală.
Dacă timpul permite, o altă zi poate fi petrecută în stațiunile montane din zonă: Râșnov și Bran, unde pot fi vizitate Cetatea Râșnovului și Castelul Bran.
Sursă foto: Shutterstock