19 apr. 2021, Autor:

Foișorul de Foc, aflat la intersecția străzii Traian cu bulevardul Regele Ferdinand, a cărui construcție a fost terminată în 1890, Palatul Telefoanelor, de pe Calea Victoriei, prima construcție pe schelet metalic din România, finalizată în 1934, turnul bisericii Sfântul Mihail din Cluj, construit în 1860, sunt doar câteva dintre cele care au fost, decenii la rând, unele dintre cele mai înalte construcții din București și din țară. Între timp, ierarhia s-a schimbat. 

Recorduri și ambiții
Top 10 cele mai înalte clădiri

Recorduri și ambiții

De ce au construit și construiesc oamenii clădiri înalte? Probabil primul răspuns este că pot să facă asta. Toate construcțiile care impresionează prin înalțimea lor sunt demonstrații ale forței, inteligenței, abilităților și cunoștințelor acumulate de oameni. Construcțiile înalte sunt extrem de elaborate din punct de vedere ingineresc, implică anumite costuri ridicate, iar întreținerea lor este dificilă. Însă aceste complicații au fost mereu considerate secundare, iar cotele de înălțime au devenit din ce în ce mai mari. 

În februarie 2016, media anunța intenția japonezilor de a construi, în Golful Tokyo, o clădire cu o  înălțime de două ori mai mare decât celebrul Burj Khalifa. Puțin mai târziu, un alt proiect de anvergură promitea o clădire mai înaltă decât Burj Khalifa. Aceasta ar urma să fie ridicată tot în Dubai. Până când aceste planuri vor prinde viață, probabil în următorii 5-10 ani, Burj Khalifa va rămâne cea mai înaltă construcție terestră ridicată de om, cu cei 828 metri.

Construcțiile foarte înalte ridică provocări extreme constructorilor și arhitecților, care au fost nevoiți să găsească soluții excepționale, care, în același timp, au devenit emblematice pentru orașul în care au fost ridicate. Aproape fiecare oraș renumit are propria lui clădire reper, care personalizează, demonstrând putere și prosperitate. 

Cel mai cunoscut exemplu este Turnul Eiffel, din Paris. Fiind criticat la început, acesta a devenit emblematic. O clădire reper a unui oraș este întotdeauna o clădire înaltă: Empire State Building în New York City, Taipei 101 din Taipei, Petronas Towers din Kuala Lumpur, Burj Khalifa în Dubai.

România nu este zona cea mai prielnică pentru construcții foarte înalte, deși dorința și potențialul de a construi există. Cea mai bună dovadă este turnul bisericii Sfântul Mihail din Cluj: are 80 de metri înălțime și a fost finalizat în 1860

Top 10 cele mai înalte clădiri

Dacă este să ne referim la planuri și proiecte, supremația pare că va reveni orașului de pe Bega. Cea mai înaltă clădire din România se construiește la Timisoara și ar urma să fie gata, conform estimărilor, la finele lui 2021, urmând să dețină recordul absolut, cu o înălțime de 155 metri și 34 de etaje. În acest timp, lucrările unui ansamblu cu aceeași cotă de 155 de metri, din București, stagnează. Este vorba despre clădirea cunoscută sub numele de „Casa Radio”, începută sub supravegherea lui Nicolae Ceaușescu, în 1986, regândită pentru a fi un centru de interes al Bucureștiului. Aceasta ar trebui să devină Dâmbovița Center, dar strategiile legate de acest proiect sunt extrem de încurcate și incerte, astfel că este greu de făcut un pronostic al datei de finalizare a lucrărilor.  

Nu poate fi ignorat nici coșul de fum al Combinatului din Baia Mare. Este cea mai înaltă construcție industrială din România și a treia, din această categorie, din Europa. Are 351,5 metri, o deschidere la bază de 20 de metri, iar la vârf, un diametru de 9 metri. Este realizat din beton, iar în interior este căptușit cu cărămidă refractară. Realizarea acestui proiect a costat 11 milioane de dolari și a avut ca scop reducerea poluării în zonă. În prezent este nefuncțional și există intenția, nematerializată încă, de a face din acesta un obiectiv turistic, având în vedere înălțimea lui impresionantă. 

sky tower

Sky Tower, București 

Este cea mai mare construcție funcțională din România. Sky Tower este sediul unei instituții financiare private. A fost dată în folosință în anul 2012. Clădirea are o înălțime de 137 metri, 36 de etaje, 5 etaje de parcare subterană, are 10 lifturi de mare viteză, iar fiecare etaj are o suprafață de 1.150 metri pătrați. Fundația de beton a clădirii atinge 60 de metri sub pământ și este proiectată să reziste cutremurelor de peste 8 grade pe scara Richter. 

Sky Tower este situat pe Calea Floreasca nr. 246 C, lângă Promenada Mall. Vizitatorii au acces la etajul 34, de unde panorama peste București este spectaculoasă. Există și telescoape panoramice, dar și un restaurant care și-a câștigat un bun renume. Clădirea este înconjurată de centre comerciale, restaurante și alte spații de interes pentru rezidenți, fiind, de asemenea, la distanță mică de mijloacele de transport în comun (multiple stații de autobuz și stația de metrou Aurel Vlaicu). 

cladiri inalte in Bucuresti

Globalworth Tower

Cunoscută anterior ca Bucharest One, Globalworth Tower este o clădire de birouri situată în zona de nord a Bucureștiului, într-un perimetru delimitat de Calea Floreasca, Șoseaua Barbu Văcărescu și Șoseaua Pipera. Turnul are o înălțime de 120 metri și este a doua cea mai înaltă clădire din Bucuresti și din România. Construcția clădirii a început în anul 2014 și s-a întins pe o perioadă de 20 de luni, fiind finalizată în 2016, de o companie românească. Această clădire are trei etaje subterane, un parter, 26 de etaje și o suprafață totală de 54.000 metri pătrați, fiind sediul unor multinaționale. 

Clădirea are o parcare subterană cu 514 locuri și una exterioară, cu 124 de locuri, iar prin dotările sale, este considerată cea mai tehnologizată construcție din România. Nu poate fi ignorată podeaua cinetică, o premieră mondială pentru o clădire de birouri, care transformă pașii în energie electrică, utilizată, ulterior, pentru alimentarea altor mecanisme inovatoare din holul circular de la parter. Construcția are cel mai mare perete verde natural interior (158 metri pătrați) dintre toate clădirile de birouri din Europa de Sud şi de Est, cu 12 tipuri diferite de plante, și beneficiază de un proces de întreținere complet automatizat. În diferite zone ale clădirii sunt cafenele, restaurante și magazine. 

catedrala mantuirii neamului

Catedrala Mântuirii Neamului

Este una dintre cele mai impunătoare construcții din București. Opiniile cu privire la estetica sa sunt împărțite. Catedrala este una dintre cele mai scumpe construcții ridicate vreodată în România și printre cele mai mari catedrale ortodoxe din lume. Piatra de temelie a fost pusă în februarie 2011 și data finalizării sale era preconizată a fi la sfârșitul anului 2018, ceea ce nu s-a întâmplat, lucrările nefiind complet finalizate nici în prezent. Costurile construcției depășesc, în prezent, 140 de milioane de euro. 

Catedrala are 126 metri lungime, 69 metri lățime, 120 metri înălțime, până la baza crucii de pe turla principală. Aria totală construită la sol este de 13.668 metri pătrați, iar aria totală desfăşurată construită ajunge la 52.529 metri pătrați. 

De pe terasa din jurul cupolei principale, la înălțimea de 91 de metri, se oferă o priveliște a orașului. Accesul acolo se poate face cu ajutorul scărilor sau al celor 8 lifturi.

tower center international

Tower Center International 

Este o clădire de birouri din apropiere de Piața Victoriei din București. Are 26 de nivele supraterane și 3 nivele în subteran, cu o suprafață totală de 31.000 de metri pătrați. Cu o înălțime de 106 metri, Tower Center International este a patra cea mai înaltă clădire din România. Proiectul inițial al clădirii prevedea 21 de etaje pe înălțime și 3 la subsol, însă constructorul a mai ridicat un etaj pe înălțime. Construcția Tower Centre International a demarat în anul 2003 și s-a finalizat patru ani mai târziu, în 2007. 

turnul televiziunii din Galati

Turnul Televiziunii din Galați 

Cu o înălțime de 110 metri, Turnul de Televiziune Galati are un loc rezervat pe lista celor mai înalte construcții din România. Realizat din beton armat, acesta este emblema orașului de la Dunăre. Construcția a început în 1977 și a durat aproximativ un an. Turnul este o coloană înaltă, în centrul căreia a fost amplasat un lift pentru acces în zona superioară, largă precum o gogoașă, dispusă pe trei etaje. Diametrul turnului în partea de sus este de 14 metri. La primul etaj este un restaurant, iar la următoarele două se află relee, diverse instalații de telecomunicații și instrumente pentru furnizarea și captarea undelor. Clădirea are o antenă pe care se găsesc montate emițătoare, antene parabolice, un important radar antiaerian și foarte multe alte dispozitive electronice.

Accesul în partea superioară a turnului se face doar cu liftul, iar imaginea panoramică asupra zonei este spectaculoasă. Se văd cursul Dunării, Muntii Dobrogei și chiar localitățile de la graniță, din Republica Moldova.

ana tower

Ana Tower

Are 25 de etaje destinate birourilor, plus unul tehnic, și o înălțime totală de 110 metri, însumând circa 43.700 metri pătrați, dintre care circa 35.500 corespund celor 25 de etaje, iar 8.200 sunt alocaţi unei parcări cu 365 de locuri sub­tera­ne şi supraterane. În afară de birouri, clădirea are şi spaţii comerciale.

Construcția a fost inaugurată în martie 2020 și este una dintre cele mai scumpe clădiri cu destinația birouri din Capitală. Lucrările au început în 2017 și au fost finalizate la finele lui 2019. 

Alături de Sky Tower, este a doua clădire din România care primește certificat LEED Platinum, acordat de US Green Building Council, pe baza verificărilor tehnice făcute de Green Business Certification Inc. Dezvoltatorii clădirilor incluse în această categorie selectă folosesc materiale naturale – piatră, granit, lemn, iar construcția, în ansamblul său, este eficientă energetic și prietenoasă cu mediu. 

casa presei

Casa Presei

Cândva cea mai înaltă și mai impunătoare construcție din București, azi este pe locul șase în topul celor mai înalte construcții, fiind, inevitabil, în coborâre. Casa Scânteii, în prezent denumită Casa Presei Libere, este situată în nordul orașului București, la intrarea în cartierul Băneasa. Numele construcției (care adăpostea principala tipografie) este preluat de la ziarul  „Scînteia”, principalul instrument de propagandă scrisă al Partidului Comunist Român. Între anii 1956–2007, clădirea a deținut recordul, fiind cea mai înaltă din oraș.

Clădirea a fost construită după planurile întocmite de un colectiv de arhitecţi, avându-l drept coordonator pe Panaite Mazilu, între anii 1952-1956, pe o suprafaţă de 25.000 metri pătrați şi are 104 metri înălțime, cu tot cu antena din vârful clădirii centrale.

Clădirea este un ansamblu format din patru laturi ce adăpostesc o curte interioară mare, plus încă două ansambluri sub formă de „U”, legate de corpul din față, care au rămas deschise pentru că, inițial, existase intenția de a se construi pe laterala liberă un teatru și o casă a sindicatelor. Deoarece cheltuielile de construcție au fost foarte mari, teatrul și casa sindicatelor nu au mai fost ridicate. 

Casa Scânteii a fost prima lucrare la care constructorul a introdus calculul de rezistenţă la un eventual seism, luând în considerare nişte norme vechi, italiene, din timpul lui Mussolini. Clădirea fost gândită să fie funcţională, drept pentru care s-au realizat multe săli, dar şi spaţii de birouri, corpurile de clădire fiind izolate sau comunicând între ele, la unele etaje. Arhitectura corpului central este tipic stalinistă, inspirată de clădirile înalte din Moscova, precum Universitatea Lomonosov. O deosebire importantă este structura pavilionară a ansamblului, lungimile pe orizontală fiind de cinci ori mai mari decât cele pe verticală. 

west city tower

West City Tower

În topul celor mai înalte construcții din România se află pe locul șapte, dar este cea mai înaltă clădire destinată locuirii, cu exact 100 de metri. 

West City Tower este situat în orașul Cluj-Napoca, pe Calea Florești 139. Cu o arhitectură circulară și foarte multe suprafețe vitrate, acesta este cel mai înalt bloc de locuințe din România. Se ridică deasupra orașului cu 25 de etaje, 5 etaje de parcare, spațiu de joacă pentru copii, 182 apartamente cu panoramă deosebită cu 1, 2, 3 camere și 4 penthouse-uri cu 5 camere. Imobilul dispune de două lifturi de interior ce coboară până în parcare, la cele două subsoluri și trei demisoluri. 

Pentru o priveliște care îți taie respirația, clădirea a fost dotată cu un lift panoramic, unic în Cluj-Napoca. 

palatul admnistrativ din Satul Mare

Palatul Administrativ din Satu Mare

Are 97 de metri și este cea mai înaltă clădire din Transilvania și una dintre cele mai înalte din țară. Din partea de sus a clădirii se poate vedea tot județul, iar în zilele foarte senine, chiar până în Ungaria. Istoria clădirii începe în 1960, când Satu Mare a cunoscut o perioadă de dezvoltare a infrastructurii, sub regimul comunist. Partidul Comunist Român a dorit să construiască un nou centru, iar o clădire emblematică să devină un nou punct de reper. Astfel, în 1972 a început construcția Palatului Administrativ, arhitectul principal fiind Nicolae Porumbescu din Iași, asistat de Ludovic Gyüre din Satu Mare. Clădirea a fost finalizată în 1984. 

Palatul are trei turnuri mai mici și un turn principal mare. Turnurile mici reprezintă cele trei grupuri etnice prezente în județul Satu Mare: români, germani și maghiari, în timp ce turnul principal reprezintă legătura dintre aceste trei etnii sau cel puțin aceasta a fost ideea arhitectului. 

asmita gardens

Asmita Gardens 

Cele șapte turnuri cu apartamente au devenit una dintre imaginile reprezentative ale Bucureștiului. Situate în apropierea intersecției dintre Calea Văcărești și Splaiul Unirii, complexul imobiliar are o suprafață de 70.000 metri pătrați, având un număr total de 765 de apartamente, 5900 metri pătrați de spații comerciale și 9000 metri pătrați de grădini, locuri de joacă pentru copii și spații verzi. Cinci dintre aceste turnuri au 17 etaje și 64 metri înălțime, un turn are 21 de etaje și 80 metri, iar ultimul, cu 25 de etaje, deține recordul de înălțime și are 92  metri, fiind și cea mai înaltă clădire rezidențială din București. 

Ca orice alt top, clasamentul se va schimba, criteriile de selecție pentru clădirile care ocupă primele zece locuri fiind subiective. Un astfel de clasament, peste cinci ani, de exemplu, va include, probabil, construcții care se află acum în faza de proiectare sau execuție, din Iasi, Timișoara și Cluj.