17 iun. 2020, Autor:

Orașul Cluj a devenit, în ultimii ani, una dintre destinațiile preferate pentru cei care doresc să redescopere istoria acestor locuri. Dacă vrei să mergi în vacanță în Cluj, trebuie să vizitezi cele mai interesante obiective ale orașului, precum și locurile fascinante din împrejurimi.

Top 10 obiective turistice de vizitat în Cluj
Atracții turistice de văzut în apropiere de Cluj
Cele mai bune trucuri pentru a-ți proteja sănătatea atunci când mergi în vacanță

Top 10 obiective turistice de vizitat în Cluj

Dacă mergi în Cluj, trebuie să bifezi două lucruri: mâncarea locală și locurile încărcate de povești. Mai jos sunt câteva dintre cele mai căutate obiective turistice care sunt numai bune de vizitat dacă ajungi prin Cluj.

Piața Unirii

Piața Unirii este una dintre cele mai mari piețe vechi din sud-estul Europei, iar în trecut era centrul orașului vechi. Astăzi, centrul acestei piețe este reprezentat de Biserica Sfântul Mihail și Statuia lui Matei Corvin. Pe laturile pieței se află Palatul Banffy, care adăpostește Muzeul de Artă, clădirea fostei primării, precum și un hotel care datează din 1894. 

Piata Unirii

Piața Muzeului

Numită după Muzeul de Istorie al Transilvaniei, această piață este o zonă pietonală unde vei putea vedea Biserica Franciscană, obeliscul Carolina, precum și Casa Matei Corvin, o clădire din secolul al XV-lea, care astăzi găzduiește Universitatea de Artă și Design. 

Dacă ești în căutarea unei cazări în Cluj, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Grădina Botanică

Grădina Botanică din Cluj se întinde pe 14 hectare de teren pe care cresc peste 10.000 de categorii de plante medicinale, ornamentele și fitogeografice. Vei putea admira peste 100 de specii de lalele, narcise, zambile sau petunii și mai bine de 300 de specii de trandafiri și alte flori. 

De asemenea, îți vei putea bucura ochii cu grădina mediteraneană sau cea japoneză. Dacă timpul îți permite, îți poți petrece câteva ore pe iarbă, direct în inima naturii, unde te vei putea bucura de liniște și deconectare. Este ideal de vizitat primăvară sau vara. Dacă te pasionează acest lucru, poți vizita și muzeul grădinii botanice, care are o colecție generoasă cu peste 660.000 de plante uscate. 

Gradina botanica

Cetățuia

Cetățuia este o fortificație aflată pe dealul cu același nume, care datează din perioada habsburgică. Este considerat a fi și un mini parc, aflat la altitudinea de 405 metri, care oferă o vedere spectaculoasă asupra Clujului. Tot aici te vei putea relaxa la o limonadă sau chiar la unul dintre restaurantele din apropiere. 

Cetatuia

 

Turnul/Bastionul Croitorilor

Bastionul Croitorilor este unul dintre cele mai bine păstrate turnuri de pe teritoriul României. Numele său vine de la breasla meșteșugarilor din Cluj, care dădeau numele turnurilor din cetate. Au mai existat Turnul Cizmarilor, Turnul Tâmplarilor, Turnul Săpunarilor etc. Bastionul Croitorilor a fost ridicat în anul 1475 și recondiționat, apoi, în secolul al XVII-lea. În prezent, monumentul găzduiește Centrul de Cultură Urbană, fiind prevăzut cu o cafenea și spații expoziționale. 

Bastionul croitorilor

Biserica Reformată

Aceasta este una dintre cele mai impozante construcții în stil gotic din Transilvania. Timp de peste 500 de ani, aici se aduna comunitatea calvinistă. Astăzi, pot fi observate ornamentele vechi de aproape 400 de ani și orga încă în stare de funcționare. Acustica este excelentă, motiv pentru care aici se organizează numeroase concerte și evenimente culturale.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Dacă ești pasionat de istoria sau etnografia poporului român, este musai să treci pragul acestui muzeu. Aici vei găsi peste 40.000 de obiecte tradiționale care datează din secolele XVII-XX. Imediat lângă acest parc închis, vei putea să te bucuri și de parcul în aer liber Romulus Vuia. 

Înființat în 1929, acesta este primul parc etnografic din România și unul dintre cele mai mari, cu o suprafață de peste 70 de hectare. Dacă vizitezi acest parc, vei fi teleportat în Transilvania de odinioară, marcată de 200 de clădiri istorice, case bătrânești, grajduri și diverse piese de valoare, parte a Patrimoniului Etnografic al României. Odată ajuns aici, trebuie să vizitezi și cele două biserici din secolul al XVIII-lea, marcate de picturi murale. 

Muzeul etnografic

Muzeul Farmaciei

Odinioară, aici a fost casa familiei Hintz și prima farmacie din Transilvania, veche de peste 450 de ani. Aflat în apropierea statuii lui Matei Corvin, în Muzeul Farmaciei vei putea vedea cum se pregăteau medicamentele și doctoriile de altădată, dar și peste 1.500 de piese care fac trecerea de la tratamentele folosite în secolul al XVI-lea până la cele din secolul al XX-lea. 

Teatrul Național

Este primul teatru orășenesc din Cluj și a apărut în 1821, fiind mai apoi renovat în 1904 de către celebra firmă constructoare de teatre Helmer și Fellner. Teatrul din Cluj are o capacitate de 1000 de locuri și este construit în stil baroc-rococo. În 1990, au fost amplasate în nișele fațadei statuia Thaliei, muza comediei, și pe cea a Eutherpei, muza poeziei lirice. 

Teatru national

Opera Română din Cluj

Opera Română din Cluj se află în aceeași clădire cu teatrul. Primele spectacole au debutat în 1920, cu Aida lui Verdi, iar aici a avut loc premiera națională a operei dramatice a lui Lucian Blaga. Clădirea se află sub protecția Patrimoniului UNESCO.

Atracții turistice de văzut în apropiere de Cluj

Dacă ajungi în Cluj cu mașina, îți poți lăsa câteva zile pentru a vizita și împrejurimile; cu siguranță vei avea ce vedea. Mai jos sunt câteva dintre cele mai spectaculoase locuri din apropierea Clujului. 

Castelul Banffy, Bonțida

Castelul Banffy, celebru pentru festivalul de muzică, este în sine un loc ce merită vizitat. Aflat la 30 de km de Cluj, în Bonțida, pe malul drept al Someșului Mic, este construit în stil baroc cu elemente neoclasice și romantice; este alintat „Versailles-ul Transilvaniei”. Legenda spune că prințesa avea o relație secretă cu un bărbat fără rădăcini regale. Descoperită de un băiat de la grajduri, prințesa l-a înjunghiat pe acesta și se spune că sufletul său bântuie castelul. Acesta a atras inclusiv atenția Prințului Charles al Marii Britanii, care i-a admirat arhitectura inedită.

Castelul Banffy

Tarnița

Lacul Tarnita, aflat la 20 de minute de Cluj, are o suprafață de 215 hectare și o adâncime maximă de 70 de metri. Cadrul natural idilic este ideal pentru un picnic sau pentru o plimbare romantică. 

Tarnita

Ruinele Castelului Bocskai

Castelul Bocskai a fost construit în secolul al XVI-lea în stil arhitectural renascentist și transilvănean. Construcția orientată spre sud cuprindea patru încăperi înalte și două turnuri dreptunghiulare. După moartea proprietarului, acest castel a fost moștenit de fiul său, principele Transilvaniei. După otrăvirea sa, castelul a revenit familiei Haller; mai apoi, în secolul al XX-lea, o furtună puternică a distrus acoperișul, iar în timp, zidurile s-au transformat și ele în ruine. Astăzi, mai pot fi văzute doar bastioanele pătrate și câteva porțiuni de zid. 

Laguna Albastră

Laguna Albastră se află la circa 30 de km de Cluj, în apropiere de comuna Agrișteu. Denumită astfel pentru culoarea deosebit de frumoasă care pare a oglindi cerul, lacul s-a format pe locul unei foste mine de argilă albă, inundate de izvoarele subterane. Acesta este considerat cel mai albastru lac din România. Albastrul cerului și al apei, verdele crud al naturii, precum și dunele de nisip fac din Laguna Albastră un loc perfect pentru relaxare și deconectare. 

Laguna albastra

Muzeul Bivolului

Muzeul Bivolului se află în satul Mera, în apropierea orașului Cluj. După cum îi spune și numele, muzeul prezintă în detaliu informații și exponate legate de creșterea și exploatarea bivolilor: șei, juguri, care, furci, tălăngi, scaune pentru muls, vase de colectat laptele, felinare vechi etc. Pe lângă aceste obiecte, muzeul mai deține și fotografii, hărți și alte documente oficiale care atestă continuitatea acestei îndeletniciri. 

Cheile Baciului

Cheile Baciului formează o arie protejată de interes național. Cu o suprafață de trei hectare, rezervația cuprinde stânci, depozite fosilifere, păduri de amestec și vegetație de stâncă. Aflată în nordul Pădurii Hoia, rezervația este străbătută de pâraiele Valea Lungă și Valea Popești. Dacă vii pe aici, poți cunoaște locurile la pas sau pe două roți. 

Pădurea Hoia-Baciu

Această pădure se află la marginea Clujului și este celebră în întreaga lume pentru arborii contorsionați și tulpinile împletite, unele crescute într-un unghi de 90 de grade. Și mai interesant, acești arbori cresc într-o poieniță rotundă, unde nu sunt alți copaci sau arbuști. Legenda aseamănă această pădure cu Triunghiul Bermudelor, deoarece aici s-au pierdut fără explicație 200 de oi. În ceea ce privește copacii contorsionați, se spune că aceștia sunt suflete ale celor care și-au pierdut viața în această pădurice. 

Padurea hoia-baciu

Cojocna

Cojocna este celebră mai ales pentru stațiunea balneoclimaterică aflată la doar 25 de km de Cluj. Situată la o altitudine de 340 de metri, zona era destinată, pe timpul ocupației romane, exploatării zăcămintelor de sare. 

Pe locul acestora se află azi lacuri saline transformate în băi calde. Cele mai cunoscute astfel de băi sunt Lacul Toroc și Lacul Mare. Reabilitată cu fonduri europene, stațiunea are astăzi, pe lângă celebrele băi, un restaurant și o cafenea. În plus, pentru amatori, există posibilitatea practicării de sporturi chiar și pe timp de noapte; în Cojocna există două terenuri de tenis și două de fotbal. Poți vizita biserica din lemn, care datează din 1796, sau fortificațiile din comună, vechi și ele de câteva sute de ani.

Salina Turda

Dacă ajungi în Cluj, trebuie să treci și pe la cea mai frumoasă salină din România. Salina Turda este cu adevărat un muzeu natural al sării. Vei putea atinge sarea veche de milioane de ani, care învelește pereții salinei și vei putea petrece timp la 100 de metri sub pământ. Există inclusiv un carusel care îți oferă imagini panoramice asupra uneia dintre sălile salinei. În plus, poți face plimbări cu barca pe un lac săpat într-un munte de sare, aflat la 112 metri adâncime. 

Salina turda

Cheile Turzii

Cheile Turzii se întind de-a lungul pârâului Hășdate, pe o lungime de 3,5 km marcați de pereți înalți, platouri carstice, peșteri și contraforturi. Dacă ești pasionat de acest lucru, Cheile Turzii sunt ideale pentru escaladă. Legenda spune că aceste chei s-au format atunci când copita calului lui Alexandru Macedon a lovit stânca de calcar. În urma loviturii, stânca s-a despărțit în doi versanți stâncoși; pe unul au rămas dușmanii care îl urmăreau pe împărat, iar pe celălalt, calul și stăpânul său. 

Cheile turzii

Feleacu

Pârtia de schi Feleacu este una dintre cele mai moderne din țară, fiind dotată cu teleschi, nocturnă, șase turnuri de zăpadă artificială și o pârtie lungă de 765 de metri. Se află pe dealul Feleacului, la 12 km de Cluj. Poți admira animozitatea orașului mai ales după lăsarea serii. În această zonă, poți vizita Mănăstirea „Sfânta Troiță”, rezervația botanică Valea Morilor și zona peisagistică protejată Valea Căprioarelor.

Cele mai bune trucuri pentru a-ți proteja sănătatea atunci când mergi în vacanță

Indiferent dacă vizitezi doar Clujul sau și zonele din apropiere, luarea unor măsuri de siguranță te va ajuta să te bucuri de vacanță fără griji. Mai jos sunt cele mai importante recomandări.

  • Poartă mască în special în zonele aglomerate și asigură-te că ai la îndemână soluții sau șervețele antibacteriene;
  • Dacă mergi la restaurant sau cafenea, păstrează distanța de doi metri;
  • Asigură-te că ai la tine gustări, apă și medicamente (dacă este cazul);
  • Dacă stai la hotel sau pensiune, confirmă telefonic sau online înainte de a ajunge și plătește online ori cu cardul;
  • Evită, pe cât posibil, locurile aglomerate;
  • Spală-te pe mâini după ce ai folosit aparatele ATM sau după ce ai alimentat la benzinărie;
  • Evită transportul în comun sau fă tot posibilul pentru a merge în afara orelor de vârf;
  • Fii la curent cu noutățile făcute publice de Ministerul Sănătății;
  • Încearcă să plătești folosind cardul;
  • Șterge suprafețele folosite des de la hotel, de exemplu, mânerele ușilor sau telecomanda;
  • Păstrează distanța în spațiile publice, de exemplu, în parcuri sau muzee.

Clujul este, fără îndoială, un oraș ce merită vizitat. Oamenii primitori, bucătăria locală, precum și obiectivele turistice, încărcate de istorie și poveste, fac din acest oraș destinația ideală, indiferent de perioada anului în care îți faci vacanța.