11 mart. 2021, Autor:

Orice gazdă vrea să își surprindă oaspeții cu rețete delicioase. Cum tradiția culinară românească are multe surse de inspirație, venim astăzi cu o idee de preparat care își are originea în gastronomia țării noastre: bulzul ardelenesc. 

Feluri de bulz
Bulz ardelenesc (rețetă bulz ciobănesc cu ochiuri)
Diferențele dintre bulzul ardelenesc și boțul moldovenesc
Alte rețete de bulz

Feluri de bulz

Puțini știu că bulzul a intrat şi în Cartea Recordurilor în 2008, după ce locuitorii din comuna Turia, judeţul Covasna, au reuşit să facă un bulz cu un diametru de 150 de metri şi 32 de centimetri. Se spune că bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, având la bază câteva ingrediente, printre care nelipsita brânză de burduf. Îl vei întâlni sub diferite rețete și denumiri. Cea mai simplă rețetă de bulz este cea clasică, în care sunt puse doar mămăligă și brânză de burduf. La această rețetă se pot adăuga și alte ingrediente: ou, cârnați, bucăți mici de slănină, costiță afumată sau kaiser. Brânza de burduf poate fi amestecată cu mărar sau cu frunze tocate de pătrunjel. Cele mai cunoscute denumiri sunt bulzul ardelenesc, bulzul ciobănesc, bulzul moldovenesc sau tradițional, însă toate au la bază aceleași ingrediente. O altă clasificare poate fi făcută în funcție de modul de preparare. Astfel, vei întâlni: 

  1. Bulz la cuptor – bulzul este sub formă de bulgări încălziți și rumeniți ușor la cuptor;
  2. Bulz la grătar – bulgării de bulz sunt rumeniți pe grătar până când prind puțină culoare;
  3. Bulz în jar – bulgării de bulz sunt ținuți într-o folie de aluminiu și rumeniți în jar câteva minute; 
  4. Bulz în straturi – mămăliga și celelalte ingrediente sunt așezate în straturi, într-o tavă, și gătite la cuptor 10-15 minute.

Bulz ardelenesc (rețetă bulz ciobănesc cu ochiuri)

Printre denumirile des întâlnite, vei găsi bulzul ardelenesc sau bulzul ciobănesc cu ochiuri. Este o reţetă delicioasă, cu istorie lungă și pe care o vei întâlni atât în Ardeal, cât și în Moldova. Se poate găti la cuptor, la grătar sau în jar și merge de minune cu un pahar de palinca de casa

De ce ingrediente ai nevoie:

  • 300 g mălai fin;
  • 400 g brânză de burduf;
  • 4 cârnăciori ardelenești;
  • 400 g costiță afumată; 
  • 60 g unt;
  • 2 ouă;
  • 1 litru apă;
  • ½ lingură ulei;
  • 1 linguriță sare.

Mod de preparare – rețetă bulz la cuptor

bulz la cuptor

Pentru început, pune apa de mămăliguță să fiarbă cu puțină sare și ulei. Cât timp se încălzește apa, taie în bucăți potrivite costița afumată și cârnăciorii și pune-i la prăjit câteva minute. Între timp, apa pentru mămăliguță începe să fiarbă. Cât timp clocotește, toarnă treptat (în ploaie) mălaiul și amestecă permanent cu ajutorul unui tel, astfel încât să nu se facă mici cocoloașe. Lasă mămăliga să fiarbă la foc mic 10 minute, până când devine mai consistentă. Când mămăliga este gata, scoate-o pe un tocător de lemn, las-o puțin să se răcească, apoi formează din ea câțiva bulgări de mărimi egale. Separat, într-un bol, poți amesteca brânza, cârnăciorii și costița, apoi umple fiecare bulgăr obținut cu puțin din acest amestec. În final, unge o tavă cu puțin unt, așază porțiile de bulz și pune tava la cuptor, la foc mediu (160 grade), 10-15 minute. Între timp, prăjește ouăle ochiuri simple. Bulzul este aproape gata. Îl poți servi într-o farfurie în care ai pus deja un strat de brânză. Pune peste bulz un ou-ochi și preparatul tău este gata de savurat. 

Timp de preparare: 30-45 de minute.

Mod de preparare – rețetă bulz la grătar sau jar

bulz la gratar

Cei care stau la casă sau la o pensiune de munte care dispune și de grătar pot prepara bulzul la jar. După ce ai pregătit bulgării de bulz ardelenesc, învelește-i într-o folie de aluminiu și pune-i în jar. Lasă-i să se rumenească preț de câteva minute, pe toate părțile. Când bulzul este gata, se scoate din folie, se așază pe un platou și peste el se rade puțin cașcaval. 

Timp de preparare: 45 de minute.

Mod de preparare – rețetă bulz la cuptor, în vas de yena

bulz la cuptor

Pe lângă metodele clasice de servire a bulzului ardelenesc, există și o altă idee puțin mai simplă, dar la fel de gustoasă. După ce ai pregătit carnea și mămăliguța, separat, ia un vas de yena și tapetează pereții vasului cu puțin unt. Așază cârnăciorii și costița afumată pe fundul vasului. Peste carne, pune un strat consistent de brânză, apoi toarnă mămăliga într-un strat uniform. Peste acesta, poți pune și un strat de smântână, după preferințe. Pune bulzul la cuptor, la foc mediu, 15 minute, timp în care poți pregăti ochiurile. În final, scoate vasul de yena din cuptor, așază-l pe un fund de lemn și taie bulzul în porții potrivite. Servește bulzul într-o farfurie în care ai pus deja un strat de brânză. Pune peste el un ou ochi și bucură-te de rezultat. 

Timp de preparare: 30-45 de minute.

Diferențele dintre bulzul ardelenesc și boțul moldovenesc

În unele zone ale țării, vei auzi și denumirea de bulz moldovenesc sau boț moldovenesc. Între cele două preparate nu este diferență mare. Ingredientele sunt aceleași (mămăligă, brânză de burduf, cârnăciori afumați, slănină sau ou).  Singura diferență ține de forma și modul de servire. La restaurantele si pensiunile din Ardeal, vei găsi rețete de bulz rotund, sub formă de bulgăre. Cei din zona Moldovei îl fac mai plat. O altă diferență ar fi modul de gătire. Ardelenii prepară bulzul la cuptor și, de regulă, este mai consistent, iar moldovenii îl rumenesc pe plită sau în jar și are ingrediente mai puține (brânză, smântână și mămăligă). 

tipuri de bulz

Alte rețete de bulz

În funcție de preferințele tale sau ale oaspeților tăi, poți personaliza rețeta de bulz. Dacă vrei să servești bulzul mai simplu, atunci folosește ingrediente mai puține. Mămăliga și câteva brânzeturi sunt suficiente. În cazul în care vrei ca bulzul să fie mai încărcat, poți adăuga și cârnaţi de casă, costiţă afumată, ou. Iată alte două rețete care te pot inspira.

Rețetă simplă de bulz 

Se spune că rețetele actuale de bulz au pornint de la nevoia ciobanilor de a-și potoli foamea. Mămăliga și brânzeturile erau printre cele mai accesibile ingrediente. Puse împreună, a rezultat un preparat pe cât de simplu, pe atât de savuros. 

Ingrediente:

  • 300 g mălai fin;
  • 400 g brânză de burduf;
  • câteva linguri de iaurt sau smântână;
  • 1 litru apă;
  • ½ lingură ulei;
  • 1 linguriță sare; 
  • mărar și frunze de pătrunjel (opțional).

Mod de preparare:

Odată ce ai pregătit ingredientele, poți începe să prepari mămăliguța. Pune apa la fiert cu puțină sare și ulei. Când apa începe să clocotească, toarnă mălaiul câte puțin și amestecă permanent cu ajutorul unui tel, astfel încât să nu se facă mici cocoloașe. Lasă mămăliga să fiarbă la foc mic 10 minute, până când devine mai consistentă. Când este gata, trage vasul de pe foc, lasă mămăliga să se răcească, apoi împarte-o în patru părți egale. De asemenea, pune brânza în patru cantități egale, astfel încât porțiile de bulz să iasă la fel. Formează, apoi, patru bile din mămăligă, umplute cu brânză de burduf. Opțional, poți amesteca brânza de burduf cu mărar sau cu frunze tocate de pătrunjel. Lasă bulzul să se usuce câteva minute, pentru a-l putea manevra mai ușor pe grătar. Pe un grătar sau pe o tigaie, rumenește puțin bulzul, până prinde culoare. Preparatul este gata și îl poți servi cu puțin iaurt sau cu smântână pusă deasupra. 

Timp de preparare: 45 de minute.

Rețetă de bulz cu afumătură

În cazul în care nu îți place brânza de burduf sau de oaie, poți înlocui ingredientul cu 200 de grame de cașcaval, iar în loc de costiță afumată poți pune bacon. Rezultatul va fi pe gustul tău și la fel de delicios. 

Ingrediente:

  • 300 g mălai fin;
  • 200 g cașcaval;
  • 350 g cârnăciori afumați;
  • 250 g bacon;
  • 4 ouă;
  • 60 g unt;
  • 1 litru apă;
  • ½ lingură ulei;
  • 1 linguriță sare. 

Mod de preparare:

Pentru început, pune ouăle la fiert și pregătește mămăliga la fel ca în rețeta anterioară. Cât timp fierbe apa pentru mămăligă, poți prăji într-o tigaie baconul și cârnăciorii afumați tăiați rondele. Când mămăliga, ouăle și baconul sunt gata, oprește focul și lasă ingredientele să se răcească. Într-un bol separat, amestecă brânza și cașcavalul și împarte-le în cinci porții egale. Taie cele patru ouă în bucăți mici și pune-le alături de porțiile de brânză. Din mămăligă, formează cinci bulgări și umple-i în mod egal cu: bacon, cârnăciori, brânzeturi și ou. Tapetează fundul unei tăvi cu puțin unt (60 g) sau cu foaie de copt. Pune bulzul în tavă, rade peste el puțin cașcaval și pune-l la cuptor, la foc mediu, timp de 15 minute. Preparatul tău este gata și îl poți servi cu puțin iaurt sau smântână. 

Timp de preparare: 45 de minute.

Desigur că cel mai bun bulz este cel preparat în funcție de gusturile tale. Personalizează rețetele în funcție de brânzeturile care îți plac și alege modul de preparare potrivit: la grătar, la jar sau în cuptor, ai de unde alege.