05 nov. 2020, Autor:

Sarmalele sunt unul dintre cele mai populare feluri de mâncare de la noi, fiecare regiune a țării având specialitățile proprii. Originare din India, au fost îmbogățite în Turcia și de aici au cucerit toată zona Balcanilor, până în Germania, Suedia și Finlanda. Există zeci de rețete de sarmale, tocmai pentru că, în esență, prepararea este simplă și permite adaptări pentru toate stilurile de gătit și toate gusturile. 

Istorie și gastronomie
Rețete de sarmale

Sarmale de porc cu varză murată
Sarmale cu varză dulce
Sarmale oltenești
Sarmale în frunze de viță-de-vie
Sarmale ardelenești
Sarmale cu carne de pasăre (pui, curcan sau rață)
Sarmale de post cu ciuperci
Sarmale de post cu nucă și stafide

Sfaturi despre gătit și alte câteva detalii

Istorie și gastronomie

Istoria a influențat gastronomia, iar sarmalele sunt o dovadă a acestui lucru. După căderea Bizanțului, Imperiul Otoman s-a extins în Balcani, astfel că turcii au dus cu ei și mâncarea, și denumirea acesteia. Fiecare neam le-a adaptat după gustul, tradiția și posibilitățile locului. Dacă turcii folosesc carne de vită, românii au perfecționat sarmalele din carne de porc, pentru că perioada de dominație turcă i-a făcut pe românii din Moldova, Muntenia și Oltenia să crească mai ales porci, animale de care turcii, de religie mahomedană, nu se atingeau. 

Versatilitatea excepțională a acestui fel de mâncare, în esență, foarte simplu (carne mărunțită, împachetată într-o frunză), a făcut ca sarmalele, în zecile lor de variante, să se instaleze chiar și în bucătăriile nemților și ale suedezilor. Culmea este că în Suedia există o Zi a Sarmalelor, onorată în 30 noiembrie, iar în rețetarul lor există și sarmalele în foi de varză, dar și în foi de viță. Și nu-i de mirare, întrucât sarmalele suedeze sunt împrumutate direct din ale noastre, după ce regele Carol al XII-lea, al suedezilor, s-a refugiat vreme de doi ani în Moldova, la începutul anilor 1700. 

Denumirea sarmalelor vine din turcă („sarmak”, care se traduce prin „a înfășura, a înveli”), noi am preluat-o și ne-a intrat și în vocabular, și în cartea de bucate, dar înainte ca sarmalele să se numească… sarmale, s-au numit „găluşte”, „găluci” sau „umplături”.   

Specifice Balcanilor rămân sarmalele din carne de porc, în frunze de varză murată, ceea ce stârnește pofte occidentalilor, unde variantele de sarmale se împachetează în tot felul de frunze proaspete, ușor opărite. O să găsim sarmale în foi de sfeclă, gulie, podbal, ştevie, hrean, brusture, nalbă, tei sau chiar de dud. Și dimensiunea variază foarte mult, de la cele cât degetul, la cele cât pumnul. 

Cele mai bune oferte de cazare sunt pe OLX.ro

Rețete de sarmale

Foarte probabil, fiecare casă are o rețetă proprie, dar diferențele sunt, însă, mici. Fiecare regiune din țară are un specific al său. În general, în provinciile românești, sarmalele se fac mai ales din carne de porc. În Moldova diversitatea este la ea acasă sarmalele fiind umplute cu carne de pasăre (pui, rață), în Ardeal, și doar aici, sunt obișnuite cele din amestec de carne este de vită și porc, în cantități egale. la care se adaugă creier de porc, iar asta le face excepțional de fine. Cu ceapă, orez sau mei, cu ierburi aromate, cu sau fără afumătură, fierte în vin cu sau fără pastă de roșii, sarmalele sunt mâncarea care ne adună la masă și fac din orice zi o sărbătoare. Mai mult, cultura gastronomică locală și tradițiile sunt detaliul gustos pe care fiecare dintre noi îl poate descoperi în călătoriile lui prin țară, pentru că se poate spune, fără exagerare, că fiecare pensiune are și o rețetă specială de sarmale.

Nu pot fi trecute cu vederea nici variantele de post, unde umplutura este fără carne, dar înlocuită cu orez, ciuperci, stafide, nucă și uneori chiar urdă, dar nici amestecurile de carne cu ceapă și orez, folosite pentru a umple ardei, gogoșari, roșii și dovlecei.  

sarmale de porc cu varza

Sarmale de porc cu varză murată

Orice om normal care citește o rețetă de sarmale trebuie să facă două lucruri: să-i plouă în gură de poftă și apoi să spună că el are o variantă mai bună. Ideea este că nu există o rețetă standard, dar regulile de bază nu pot fi schimbate: mărarul la tocătură, slăninuța afumată printre rândurile de sarmale și fiertul pe îndelete, la foc mic, vreme de cel puțin 2-3 ore. Pe lista cu cerințe de bază pentru sarmale reușite se mai adaugă: varza de calitate, nici prea sărată, nici prea acră și un pahar de vin alb, adăugat în zeama în care fierb sarmalele. 

Chiar dacă peste tot în țară se fac sarmale învelite în foi de varză există diferențe importante, de la dimensiune, la conținut, de la condimentele folosite la zeama în care sunt fierte. Așa că sarmalele din Moldova vor avea alt gust decât cele din Ardeal, iar cele ale oltenilor, de la Dunăre, vor fi altfel decât ale muntenilor. 

Ingrediente:

  • circa 2 kg de varză murată;
  • 1 kg de carne de porc (cel mai bine pulpă și spată de porc);
  • 3-4 cepe potrivite;
  • 100 g orez cu bob rotund;
  • ulei;
  • 1 lingură plină de bulion; 
  • 200 g slănină afumată sau altă afumătură; 
  • cimbru, sare, piper, 2-3 frunze de dafin, mărar verde, o linguriță de paprika dulce.

Mod de preparare: 

Condimentele și varza dau gustul sarmalelor românești, iar toată procedura de preparare începe cu pregătirea frunzelor de varză. Acestea nu trebuie să fie prea sărate, dar nici prea acre. Uneori, se pot ține în apă, pentru o oră, ca să iasă excesul de sare și acreală. Frunzele trebuie să fie fine, iar cotoarele groase se îndepărtează, apoi trebuie tăiate pe cât posibil egal, pentru ca sarmalele să fie de aceeași dimensiune. Ceapa tocată mărunt se călește în puțin ulei. Adaugă un praf de sare, pentru ca ceapa să lase suc și să se înmoaie mai repede. Când este translucidă, se adaugă orezul și se călesc împreună câteva minute. Adaugă o cană de apă caldă. Se mai lasă amestecul pe foc pentru câteva minute, apoi se dă deoparte să se răcorească. 

Unul dintre secretele sarmalelor gustoase stă în aroma combinată a ierburilor și mirodeniilor. În carnea tocată se pun: mărar tăiat mărunt, sare (cu grijă, pentru că frunzele de varză au sare), piper, cimbru uscat și paprika dulce. Ceapa și orezul se pun peste carne și se amestecă bine cu o spatulă. Unele gospodine frământă carnea pur și simplu, pentru a combina bine toate ingredientele. 

Formează sarmalele, rulând circa două linguri de carne într-o frunză de varză. Așază sarmalele făcute pe un pat de varză tocată, circular. Între rânduri, pune afumătură și câte puțin din bulionul desfăcut cu puțină apă. Strecoară, printre sarmale, și frunzele de dafin. Deasupra, mai pune un strat de varză murată tocată, bucățele de afumătură și crenguțe de cimbru. Pune apă, atât cât să acopere ultimul rând de sarmale. Poți pune și un pahar de vin alb. Pune capacul și lasă oala la foc mic pentru circa o oră, apoi la cuptor, pentru alte două ore. Se pot face direct în cuptor. Din când în când, controlează oala și, dacă este nevoie, completează cu apă caldă. 

Dacă ești în căutarea unei cazări în Sinaia, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

sarmale moldovenesti

Sarmale cu varză dulce (sarmale moldovenești)

Foarte des, sarmalele moldovenești se gătesc cu varză dulce. Acestea sunt mici și se fac folosind carne tocată la cuțit, nu în mașina de tocat, dar cum este destul de greu de mărunțit carnea așa, tradiția s-a mai pierdut. Nu însă în Bucovina, unde poți găsi pensiuni care fac și azi sarmale din carne de porc mărunțită cu satârul. Ceapa se călește obligatoriu în untură fină de porc, iar în loc de orez se pun crupe de porumb. Singurele condimente folosite fiind sarea, piperul și busuiocul uscat. 

Rețetele moldovenești conțin, pe lângă ceapă și orez, ou (doar dacă este carnea foarte grasă) și miez de pâine, uneori chiar și o mână de mălai, iar carnea nu mai este doar de porc, ci un amestec, în părți egale, de vită și porc, uneori chiar oaie. Se folosesc carne de porc mai grasă și pulpă de vită. Uneori, la cele cu varză dulce, se pune în tocătură morcov ras, iar între straturile de sarmale, se pun felii de roșii proaspete și fâșii de ardei gras. La fiert, obligatoriu se pune vin, uneori chiar must. 

Ingrediente: 

  • 2 verze noi, potrivite;
  • 500 g carne de porc;
  • 500 g carne de vită; 
  • 100 g orez;
  • 3 cepe mari; 
  • 1 morcov mare;
  • 3-5 linguri cu ulei;
  • 3-4 roșii mari; 
  • 2 felii groase de pâine; 
  • 1 cană cu lapte;
  • 1-2 linguri de mălai; 
  • 200 g afumătură; 
  • sare, piper boabe, mărar și pătrunjel, semințe de mărar, cimbru.

Mod de preparare:

Varza nouă trebuie pregătită. Se scobește bine cotorul și se pune întreagă la fiert, în apă clocotită cu puțină sare. Se fierbe preț de 10-15 minute, atât cât să se înmoaie. Se scoate și se lasă la răcit. Se desprind frunzele și se taie cotorul. Dacă foile nu-s suficient de moi, se mai pun în apă clocotită. 

Ceapa tocată se călește în ulei, cât să se înmoaie puțin, apoi se pune morcovul ras și, când s-au înmuiat bine, se adaugă orezul și puțină apă. Se lasă pe foc alte câteva minute. Separat, se călește amestecul de carne de porc și vită, până se albește puțin și lasă suc. Se combină carnea cu legumele călite și se mai ține totul pe foc alte 10 minute, amestecând până scade sucul din legume și carne. Se potrivește de sare și piper. 

Dă deoparte și lasă la răcit. Pune apoi verdeața tocată mărunt, mălaiul și pâinea înmuiată în lapte. Potrivește din nou de sare și amestecă totul foarte bine. 

Formează sarmalele, cât se poate de mici. Pune-le în oală, pe un pat de varză, circular. Între rânduri, pune afumătură și boabe de piper, felii de roșii și ardei gras. Deasupra, mai pune un strat de varză tocată, bucățele de afumătură și crenguțe de cimbru. Pune apă, atât cât să acopere ultimul rând de sarmale. 

În unele locuri, se fierb în borș, iar în altele, în zeamă de carne ori în apă și vin, în părți egale. Sarmalele moldovenești se fierb pe foc moale, în oală acoperită, timp de vreo două ore, iar apoi alte două ore la cuptor. Dacă mai este nevoie de lichid, completează cu apă. 

Găsești toate ofertele de cazare din Iași pe OLX.ro

sarmale oltenesti

Sarmale oltenești

Caracteristica lor este că, la final, au foarte multă zeamă, spre deosebire de cele moldovenești, care sunt bine scăzute, la fel ca și cele tradiționale. În plus, în tocătură se adaugă, uneori, și cotoarele de varză, date prin răzătoare, iar printre sarmale, se pun ardei iuți întregi, uscați în prealabil. Sarmalele oltenești se fac cu mult cimbru, uneori acesta fiind singura plantă aromatică adăugată și deseori, nu au afumătură.

La masa de Crăciun, sarmalele au semințe de dovleac măcinate mare și amestecate în carne. Rețeta este unică și nu o poți găsi decât în pensiunile care respectă tradiția de pe toată Valea Oltului, din Vâlcea și Olt. Uneori, se pune chiar și dovleac ras în umplutură. Cei care le-au gustat spun că sunt cele mai bune sarmale din lume. 

Ingrediente:

  • varză murată sau dulce;
  • 1 kg de carne tocată (de preferință, mai grasă, de porc);
  • 2-3 cepe;
  • 1 morcov;
  • 6 linguri de pastă de roşii groasă; 
  • câteva linguri cu orez; 
  • ulei de floarea-soarelui;
  • 1 pahar de vin;
  • sare şi piper după gust, cimbru uscat, puțină verdeață, 3-4 ardei iuți.

Mod de preparare:

Varza murată sau dulce se pregătește ca în rețetele anterioare. Carnea se toacă și se călește în ulei sau untură. Ceapa tocată și morcovul se călesc împreună, apoi se pun peste carne. Se amestecă și se lasă să se răcorească, apoi se adaugă sare, piper, jumătate din pasta de roșii și orezul crud. Se pun cimbrul și verdeața și se fac sarmalele. Se pun în oală, pe pat de varză tocată, în straturi, printre care se așază și ardeii iuți. Sosul se face din apă cât cuprinde, cimbru uscat, restul de sos de roșii și vin, până se acoperă sarmalele de un lat de palmă. Se fierb doar pe foc, la flacără mică. Pentru a nu se ridica, se pune peste ele o farfurie. 

Cauți cazare în Oltenia? Vezi ofertele OLX.ro pentru Craiova și împrejurimi

sarmale in frunze de vita de vie

Sarmale în frunze de viță-de-vie

Sunt niște bijuterii gastronomice, dar, spre deosebire de cele cu varză, rețeta are puține diferențe între o provincie și alta, care se referă mai ales la tipul de carne folosit. Cei mai mari specialiști sunt moldovenii, iar dintre aceștia cele mai bune sarmale le poți mânca în Vrancea. Probabil că există o legătură între dealurile cu sute de rânduri de viță de vie și sarmalele în frunze de viță. Sărmăluțele în frunze de viță se pot face cu piept de pui, de rață sau gâscă, dar merg bine și cu o carne mai grasă de porc (spata de porc este cea mai potrivită) sau cu piept de curcan. Nu merg făcute cu vită, pentru că frunza nu poate fi fiartă prea mult. 

Ingrediente:

  • 42-50 de frunze de viță-de-vie proaspete;
  • 1 kg de carne; 
  • 100 g orez cu bob rotund; 
  • 2 cepe; 
  • mărar și cimbru;
  • paprika dulce, eventual afumată; 
  • 2-3 roșii proaspete sau 150 g bulion gros; 
  • sare și piper după gust;
  • frunze de dafin; 
  • 1 pahar de borș (frunzele de viță-de-vie sunt acrișoare ele însele).

Mod de preparare:

Frunzele de viță-de-vie se spală bine și se pun într-un castron. Se presară o linguriță de sare grunjoasă și se adaugă apă clocotită, atât cât să le acopere. Se acoperă castronul cu un capac sau o farfurie și se lasă cam 10 minute.

Carnea, ceapa tocată mărunt, verdeața, cimbrul, paprika și orezul se amestecă bine într-un castron; cu mâna curată este cel mai bine. Amestecul se frământă până devine compact. Se fac sărmăluțele, folosind foile murate înainte, cu nervurile mai proeminente la interior. 

Se pun în oală (ideal una cu pereți groși), în straturi. Pune frunze de dafin și cimbru, iar sosul se face cu roșii proaspete sau bulion. Roșiile proaspete se dau prin răzătoare și se pune sucul direct în oală. Bulionul se diluează cu apă. Sosul trebuie să le acopere de două degete. Se fierb în oală cu capac, la foc mic (să nu clocotească), 2-3 ore. Se pot da și la cuptor, dacă le vrei scăzute bine, fără capac, vreo 30 de minute. 

Exact la fel poți face sărmăluțe în frunze de tei sau ștevie. 

Cauți cazare în Vrancea? Găsești AICI cele mai bune oferte!

sarmale ardelenesti

Sarmale ardelenești

Fiecare regiune istorică are sarmalele ei, așa că Ardealul nu putea face excepție. Sarmalele ardelenești sunt mari, cu sos mult și foarte aromate. Caracteristica lor este ca sunt fierte în zeamă de varză, iar aproape mereu carnea folosită este un amestec de porc și vită, la care se poate adăuga și creier de porc, pentru un plus de savoare. 

În Nord, în Maramureș printre sarmalele se pun și bucăți de cârnați de casă, bine afumați. Te poți răsfăța cu aromele și gustul sarmalelor ardelenești, la Praid, în Harghita, unde are loc, la sfârșitul lui septembrie, un festival dedicat acestora. În județul Alba, toamna, după prima brumă, se fac sarmale umplute cu carne de porc, la care se adaugă nucă și stafide, învelite bine în foi de varză murată, care se fierb într-un dovleac scobit. De regulă acestea se pregătesc înainte de postul Crăciunului, dar pentru că dovlecii dau o aromă unică, sunt nelipsite de masa de Crăciun. 

Dacă ești în căutarea unei cazări în Sibiu și Alba aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Ingrediente: 

  •  400 g carne de porc;
  •  200 g carne de vită;
  • 100 g șuncă afumată;
  •  1 ceapă;
  •  ulei;
  •  100 g orez;
  •  200 ml suc de roşii;
  •  sare, piper măcinat, boabe de piper;
  •  mărar proaspăt și uscat, cimbru; 
  •  1 cana zeamă de varză limpede;
  •  varză murată;
  •  ardei iute sau boia de ardei iute.

Mod de preparare:

Se amestecă orezul cu ceapa și carnea, care au fost călite bine, în ulei, înainte. Se adaugă sucul de roşii, carnea afumată, tocată mărunt sau dată prin mașina de tocat, piper, mărar proaspăt, boia de ardei și cimbru. Toate ingredientele se amestecă foarte bine împreună. Dacă amestecul este prea dens, se poate adăuga o felie de pâine înmuiată în lapte și stoarsă bine. Sare se pune puțină sau deloc, pentru că varza este sărată, iar zeama de varză care va fi pusă la sos acoperă necesarul de sare. 

Sarmalele se fac mari, uneori din două foi deodată. De regulă, sunt de dimensiunea unui pumn mic, o porție fiind formată dintr-o singura sarma, cel mult două. Se așază într-un vas cu fundul mai gros, peste un strat de varză tocată. Se presară mărarul uscat (este obligatoriu) și câteva rămurele de cimbru, iar boabele de piper se adaugă și printre sarmale, și la baza oalei. Sosul pentru fiert se face din zeamă de varză îndoită cu apă fierbinte, cât să acopere sarmalele. Se pun la foc mijlociu, iar după primele clocote, se lasă focul mic, se acoperă oala şi se lasă să fiarbă aproximativ două ore. Se pot pune şi la cuptor o jumătate de oră. Se servesc fierbinţi, cu ardei iute sau boia de ardei presărată pe deasupra și pâine caldă cu miez mult. În Ardeal, mămăliga se pregătește mai rar.

Dacă te interesează cazare la Praid alege dintre ofertele noastre! 

sarmale cu carne de pasare

Sarmale cu carne de pasăre (pui, curcan sau rață)

Sunt considerate o delicatesă, fiind foarte fine. De cele mai multe ori, sunt îmbrăcate în frunze de viță, dar se pot face și cu varză murată, alegând doar părțile cele mai subțiri ale frunzelor. Secretul lor constă în a adăuga, în funcție de tipul de carne folosit, suficientă grăsime, pentru ca sărmăluțele să fie fragede și gustoase. La carnea de pui și curcan, se poate adăuga slănină afumată, în timp ce la carnea de rață, care este oricum mai grasă, se poate completa cu grăsime de rață ori gâscă. La cele din carne de pui, se pot adăuga și ciuperci. Sarmalele din carne de pasăre se pot împacheta și în frunze de ștevie, opărite înainte cu saramură. 

În zona Neamt (Durău, Bicaz) ai șansa să găsești cele mai bune sarmale cu carne de pasăre. Dacă ai posibilitatea alege-le pe cele cu piept de gâscă. Probabil că, mâncându-le, ai să înțelegi exact sensul expresiei „se topesc în gură”. 

Ingrediente:

  • 500 g carne de pui (curcan sau rață);
  • 100 g slănină afumată;
  • varză murată sau frunze de viță; 
  • ulei; 
  • 1 ou;
  • 2-3 cepe;
  • 100 g orez;
  • 2-3 linguri de bulion;
  • piper, boia de ardei dulce, sare, mărar, pătrunjel, frunze de dafin, cimbru;
  • 1 pahar de vin alb.

Mod de preparare:

Carnea de pasăre este mai slabă, așa că trebuie completată cu grăsime, care să-i dea gust și aromă. Toacă cele 500 de grame de carne (poți folosi și pulpe, fără piele), împreună cu slăninuța afumată. Călește ceapa în puțin ulei (sau untură), adaugă orez, bulion și combină amestecul cu carnea. Când este rece, adaugă un ou, piper, boia de ardei dulce, sare, mărar, pătrunjel și cimbru. Formează sarmalele, în frunze de varză sau de viță-de-vie, pune-le în oală pe un pat de frunze (de varză sau pe vreo două-trei frunze de viță întregi) și prepară un sos făcut din apă, vin (în părți egale) și restul de bulion. Pune frunze de dafin, boabe de piper și fierbe la foc mic, vreme de vreo două ore, cu capac. Lasă-le la cuptor pentru o jumătate de oră, înainte să le servești. 

Dacă ești în căutarea unei cazări în Durău, vei ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat locul ideal la poalele Ceahlăului!

sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Făcute cu atenție, din ingrediente bune, sunt minunate. Contează mult ce fel de ciuperci folosești și, cu cât sunt mai cărnoase și mai parfumate, cu atât mai bune vor fi sarmalele. Se pot face în frunze de varză murată, în varză nouă sau în frunze de viță. 

Ingrediente: 

  • frunze de viță sau de varză murată;
  • 200 g orez cu bob rotund;
  • 500 g ciuperci;
  • 2 cepe mari;
  • 2 morcovi;
  • 1 rădăcină mică de țelină;
  • 150 ml bulion;
  • ulei;
  • frunze de dafin;
  • mărar, pătrunjel și cimbru;
  • sare, piper și boia dulce de ardei sau/și boia afumată de ardei. 

Mod de preparare:

Pregătește frunzele; toacă ceapa mărunt, apoi dă prin răzătoare morcovii și țelina. Taie ciupercile mărunt. Călește ceapa, morcovul și țelina la foc mic, timp de aproximativ 5-10 minute. Adaugă ciupercile și lasă-le să se călească puțin. Nu trebuie să se evapore tot sucul. Condimentează cu sare, boia (cea afumată dă un plus de aromă), piper, apoi adaugă cimbrul și verdețurile tocate mărunt. Pune orezul în compoziția fierbinte, amestecă și dă deoparte. Orezul va absorbi sucul din ciuperci. Formează sarmalele și așază-le în oală. Adaugă bulionul și frunzele de dafin. Toarnă apa caldă, cât să acoperi bine sarmalele. Pune oala la fiert pentru două ore și apoi la cuptor, ca să scadă bine.

sarmale de post cu nuca

Sarmale de post cu nucă și stafide

Numele de sarmale de post le dezavantajează, pentru că aceste sarmale trec în categoria rafinamentelor gastronomice, iar îmbinarea de gusturi, arome și texturi le face de-a dreptul unice. Aceste sarmale pot sta alături de orice alt fel de mâncare, oricât ar fi de sofisticat. 

Ingrediente:

  • frunze de viță-de-vie sau varză murată;
  • 1 morcov;
  • jumătate de țelină;
  • 2 cepe mici: 
  • 150 g nucă; 
  • 150 g orez cu bob rotund;
  • 150 g stafide aurii; 
  • 50 ml ulei;
  • 1 legătură de pătrunjel; 
  • 1 linguriță de cimbru uscat;
  • 200 ml bulion;
  • sare si piper.

Mod de preparare:

Lasă miezul de nucă la înmuiat, chiar și mai multe ore înainte. În felul acesta, nuca nu va absorbi apă la fiert și nu va rupe frunzele de varză. Pune la rehidratat și stafidele. În apa în care stau, poți pune o linguriță de zahăr. Toacă mărunt ceapa și dă morcovul și țelina prin răzătoare. Pune uleiul la încins într-o tigaie, adaugă ceapa și las-o să se călească la foc mic, până devine translucidă. Adaugă morcovul și țelina și mai călește, până ce se uniformizează amestecul, apoi pune orezul, câteva linguri de apă și mai lasă totul pe foc vreo 5 minute, apoi dă deoparte, să se răcorească. Scurge bine nuca de apă și toac-o mărunt, folosind cuțitul. Pune nuca măcinată în amestecul de legume cu orez, adaugă stafidele întregi, scurse bine de apă, verdeață, sare, piper, pastă de roșii și cimbrul uscat și amestecă până se omogenizeaza compoziția. Umple frunzele de viță cu această compoziție, rulează bine și îndeasă capetele înăuntru. Așază sarmalele într-o oală de lut, în straturi. Umple oala cu apă fierbinte, toarnă bulionul și lasă sarmalele la fiert, timp de două ore, la foc mic. 

Dacă ești în căutarea unei cazări în nordul Moldovei, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

sfaturi pentru gatire

Sfaturi despre gătit și alte câteva detalii

Se spune că nu există sarmale nereușite, dar, cu toate acestea, este bine să iei în calcul câteva secrete, pentru ca rezultatul final să fie mereu unul savuros. 

Orezul – este bine să-l speli înainte, pentru a elimina o parte din amidon. În felul acesta, sarmalele vor fi pufoase, iar orezul nu se va lipi. Dacă-l călești alături de ceapă, adaugă și câteva linguri de apă clocotită, pentru ca bobul să se umfle în tigaie, nu în sarma, făcând foaia să crape. 

Oul – se poate adăuga în toate compozițiile cu carne, dar este cu adevărat necesar atunci când este carnea grasă, ca să lege compoziția. Nu contribuie la gust. 

Pâine înmuiată – se pune în cazul în care carnea este mai uscată și face ca sarmalele să fie pufoase. Același rezultat se obține și cu o lingură sau două de mălai. 

Afumătura – este parte esențială în povestea sarmalelor și nu poate să lipsească. Pentru un gust intens, folosește o parte din afumătură în compoziție, iar alta, printre sarmalele gata făcute, în oală. 

Sarea – trebuie mereu pusă cu multă grijă, când folosești frunze murate, care sunt sărate. Chiar dacă stau în apă la desărat, sarea din frunze trece în carne. Deci nu pune sare, decât foarte puțină. Dacă scapi prea multă sare, pune printre sarmale, la fiert, felii groase de cartof: vor trage excesul de sare și sarmalele vor fi bune. 

Sarmalele merită atenție specială când sunt servite. În primul rând, sunt bune când sunt calde bine, dar nu foarte fierbinți. Servește-le mereu cu ardei iute și mămăligă moale, dar și cu iaurt gras sau smântână. 

Se spune despre sarmale că nu trebuie mâncate niciodată în ziua în care sunt făcute, ci abia a doua zi, reîncălzite până la fierbere, pentru că atunci au gustul cel mai bun.  

Sursa foto: shutterstock.com