29 sept. 2020, Autor:

În contextul epidemiologic, comunicațiile virtuale și oferta de informații a internetului ne-au ținut aproape și ne-au oferit oportunitatea de a continua să funcționăm, chiar dacă la limita normalității. Este imposibil de imaginat cum ar fi trecut omenirea prin această experiență pandemică în absența variantelor oferite de mediul online. Pe de altă parte, experiența acumulată de fiecare dintre noi, în ceea ce privește „viața” virtuală, de la comunicare la promovare, cumpărături și plăți, ne-a demonstrat că, pentru orice activitate, prezența în mediul online este vitală. Una dintre ramurile economiei serios afectate de pandemie, dar care s-a păstrat pe linia de plutire și datorită mediului online este turismul. 

O altă strategie de marketing
Promovarea unității turistice
Experiența personalizată și relația cu clienții
Tipuri de promovare
Ghid de promovare online

O altă strategie de marketing

Cea mai utilizată filozofie de marketing este aceea că o vânzare de succes, inclusiv în turism, impune investiții importante în publicitate pentru a atrage noi clienți. Deseori, sunt ignorați clienții deja existenți. E nevoie însă și de o atenție specială acordată celor care ți-au fost clienți.

Acest lucru înseamnă promovare online după toate regulile (site, prezență pe rețelele de socializare, conținut de calitate, newslettere), dar și menținerea unor canale de comunicare deschise cu foștii clienți, pentru că ei sunt cei care pot fi veritabili agenți de promovare prin simplul fapt că vorbesc cunoscuților lor despre un anume loc. 

O astfel de strategie de marketing aduce mereu beneficii antreprenorilor din turism, atâta vreme cât este făcută așa cum trebuie, fără exagerări, decent, prietenos și corect. 

Dacă ești proprietarul unei pensiuni și îți dorești să te bucuri de cât mai mulți clienți, adaugă un anunț pe OLX, iar rezultatele se vor vedea în cel mai scurt timp. 

marketing online

Promovarea unității turistice

Pentru ca efectul să fie real și maxim, promovarea trebuie realizată după un plan bine gândit, care să includă o strategie pe termen lung: 

  1. Raportează promovarea la evenimentele de zi cu zi (zilele libere, evenimentele culturale sau sportive din zonă, anotimp și, mai nou, pentru o bună bucată de timp de acum înainte, pandemia în mijlocul căreia ne aflăm). 
  2. Promovarea unei unități turistice se face în contextul zonei geografice în care se află, pentru că, de exemplu, mai mulți vor fi cei care vor căuta trasee de munte în Apuseni și activități distractive la Mamaia, ori zone de pescuit în Deltă, decât cazare în Apuseni, Mamaia și Deltă. Dacă în zonă sunt elemente de interes național și internațional (Castelul Bran, de exemplu, sau Delta), acestea trebuie să fie obiectul principal al promovării care să-l „ducă” pe turist la oferta de cazare, hotel sau pensiune.  
  3. Prezentarea unității de turism trebuie să fie clară, sinceră, fără nicio intenție de inducere în eroare a potențialilor clienți. Totodată, aceasta trebuie să fie cuprinzătoare, cu detalii și imagini clare, reale, care să permită expunerea tuturor serviciilor pe care le oferă. Trebuie incluse neapărat numarul de stele și serviciile pe care le aduc acestea. Imaginile profesioniste sunt de ajutor. La fel de utile sunt și imaginile video. 
  4. Trebuie mereu evidențiate particularitățile. Mâncarea poate să fie punctul forte; în acest caz, adaugă, eventual, sursele ingredientelor, imagini din bucătărie sau diferite feluri de mâncare. Nu încerca să epatezi, fii natural! 
  5. Folosește imagini de la evenimentele sau activitățile oferite, imagini din exteriorul și interiorul unității, pe timp de zi sau pe timp de noapte. 
  6. Este recomandată descrierea unității care să cuprindă unele aspecte inedite, particulare, unice, pe care alte locuri de cazare (hoteluri sau pensiuni), nu le au. Mobilă veche sau nouă ori ecologică, saună, o amenajare asemănătoare cu cea dintr-un loc celebru ori scaune de masaj, locuri de joacă amenajate sau oricare alte detalii care dau personalitate spațiului trebuie folosite, pentru că sunt detalii care contează și pe care un antreprenor de turism trebuie să le folosească. 
  7. Localizarea pe hartă este un detaliu extrem de important, deseori chiar primul pas. Google Business te poate ajuta să apari mai sus în rezultatele căutării, devenind, ulterior, o idee eficientă de promovare hotelieră. Trebuie adăugate toate detaliile relevante. De la programul de lucru al hotelului și numărul de telefon până la adresa URL a site-ului web, imagini și orice alte informații suplimentare pe care le consideri utile pentru a convinge potențialii oaspeți să vină. 
  8. Google maps oferă avantaje și trebuie să le folosești. Detaliile pentru orientarea clasică și coordonatele GPS sunt esențiale. 
  9. Un amănunt ignorat adesea este numărul de telefon la care trebuie să răspundă mereu cineva, indiferent de ora la care se sună. Totodată, disponibilitatea la dialog – telefonic, prin email, whatsapp sau mesageria de pe Facebook sunt obligatorii. Niciun mesaj nu trebuie să rămână fără răspuns, nicio întrebare a unui posibil client nu trebuie să rămână în aer. Este prima impresie pe care o face o unitate de turism și reprezintă o demonstrație de seriozitate. Fiecare apel la care nu se răspunde înseamnă un client pierdut sau poate chiar o familie ori un grup. 

Experiența personalizată și relația cu clienții

Chiar și marile lanțuri hoteliere, care dispun de bugete generoase de promovare, iau în calcul ofertele personalizate, iar acestea pot fi secretul unei afaceri de succes pentru micii întreprinzători din turism. Un oaspete mulțumit este cea mai bună metodă de promovare. 

Atenția la detalii, chiar și pentru o structură de turism mică, este mereu o strategie câștigătoare. Câteva abordări care nu costă nimic: 

  • un email înainte de sosire, cu detalii referitoare la contact, orientare, eventuale opțiuni  de modificare a camerei, la dispoziția clientului; 
  • solicită detalii despre eventualele restricții alimentare (alergii) ale oaspeților, în cazul în care ai bucătărie, iar pachetul turistic cuprinde și masă; 
  • trimite oaspeților pe care îi aștepți meniul zilei; 
  • oferă-le celor abia veniți un tur al orașului, zonei sau o hartă cu locurile pe care le pot vizita; 
  • un email de mulțumire la finalul sejurului în care să-i inviți din nou (un discount minim sau eventuale servicii gratuite) și o solicitare pentru observații.  

Fii deschis la solicitările oaspeților, chiar dacă, uneori, pot să fie bizare sau mai dificil de îndeplinit. Cu certitudine vor povesti colegilor, rudelor, prietenilor despre locul unde au stat. Și dacă o fac în termeni pozitivi, este ca și cum ai avea publicitate pe gratis. 

Ai răbdare în construirea noilor relații, mai ales la capitolul legat de comunicare. Serviciile oferite trebuie să fie cunoscute de clienți, dar trebuie să existe și disponibilitate pentru a oferi ceea ce este solicitat, evident în limita posibilităților. Perfecționează serviciile în funcție de solicitări. Poate nu se poate amenaja un SPA, dar fii oricând pregătit să oferi pături și prosoape curate, un scaun pentru copil ori un pat pliant. 

Strategia care dă mereu roade este să faci în așa fel încât fiecare client să se simtă ca și cum ar fi unicul tău oaspete. 

tursim promovat online

Tipuri de promovare

Pandemia va lăsa în urmă câteva obiceiuri pe care industria hotelieră trebuie să le ia în calcul. Unul dintre ele este acela că promovarea online este mai eficientă și mai profitabilă decât cea offline. Totuși, nu trebuie neglijată nici aceasta din urmă, dar dimensiunea, costurile și amploarea trebuie să fie pe măsura capacității. Promovarea offline înseamnă bannere stradale, de informare turistică, flyere, anunțuri în presa scrisă, prezență cu materiale de informare și date de contact în centrele de turism. 

Promovarea online

Este mult mai avantajoasă decât cea offline, este mai ieftină și aduce mai multe beneficii atunci când este făcută corect și constant. 

Merită luate în considerare următoarele date statistice (conform cifrelor publicate de hubspot.com), în favoarea unei promovări virtuale continue: 

  • 52% dintre utilizatorii de social media au declarat că fotografiile prietenilor lor le-au inspirat planurile de călătorie și că în funcție de acestea au ales locul de cazare; 
  • 50% dintre respondenți susțin că au găsit idei de călătorie în timp ce navigau pe Facebook; 
  • 76% dintre turiști postează fotografii de vacanta pe social media; 
  • 55% dintre turiști au menționat, pe conturile lor de social media, locul unde își petrec vacanța;  
  • turiștii cu vârsta de până la 40 de ani au folosit sugestiile de pe Facebook înainte de a alege destinația de vacanță, în proporție de peste 80%;
  • două treimi dintre rezervări sunt făcute de femei, care reprezintă cel mai activ segment pe toate rețelele sociale; 
  • 69% dintre reclamele online folosesc imagini;
  • 18% din reclame folosesc videoclipuri. 

Promovarea online se face prin intermediul internetului și al tuturor instrumentelor sale și implică orice modalitate prin care o unitate turistică ajunge în atenția potențialilor clienți. Acest gen de abordare cuprinde și reclamele plătite, cum ar fi Google Ads sau Facebook Ads, dar și alte servicii de publicitate online.

Platforme online esențiale

Utilizarea eficientă a resurselor din mediul online este importantă și trebuie realizată combinat, constant și corect. Cele mai active platforme online, unde o unitate de turism (indiferent de dimensiunea ei) trebuie să fie prezentă sunt: Facebook, Instagram, Linkedin, OLX (prin publicarea de anunțuri și campanii de bannere), la care se adaugă mesajele promoționale și ofertele prin email, serviciul de newsletter și notificările prin sms. O soluție sunt și campaniile cu bannere, dar și anunțurile publicitare. 

Niciuna dintre acestea nu trebuie folosită exagerat, pentru că poate fi deranjant și, în loc să câștigi, vei pierde. 

Secretul reușitei constă în mesaje corecte (pe oricare dintre aceste platforme), adaptate sezonului și momentului, care pot fi tentante pentru clienții vechi sau potențiali. De exemplu, o bună promovare online pentru sezonul de iarnă trebuie să înceapă în octombrie, după cum cea pentru perioada de vară poate începe la finele lui martie. 

Una dintre platformele mai utile de promovare este Facebook. Dar, înainte de a plăti pentru promovare, ia în calcul următoarele: 

  • publicitatea plătită este eficientă când ai deja un public suficient de numeros, iar pentru asta, apelează la conturile prietenilor și cunoscuților, pentru a te susține; 
  • adaugă linkuri către Facebook pe site-ul unității și în e-mailuri; 
  • găzduiește concursuri; 
  • postează conținut de calitate de pe blogul unității de turism în mod constant; 
  • postează de trei până la de 10 ori pe săptămână; 
  • promovează-ți pagina de Facebook pe alte rețele sociale: Instagram, Twitter, Pinterest sau pe alte conturi de socializare;
  • completează pagina de profil cu informații referitoare la structura turistică, inclusiv telefon, adresă de e-mail, adresa site-ului și adresa fizică; 
  • adăugă orice alte informații relevante;
  • răspunde la mesajele pe care le primești cât de repede se poate. Mulțumește dacă ești lăudat, lămurește criticile (nu face greșeala să le ștergi!);
  • participă la postări care menționează afacerea ta; 
  • folosește hashtag-ul; 
  • dacă o altă companie sau organizație locală menționează hotelul într-o postare pe pagina de Facebook și etichetează pagina ta, mulțumește și participă la conversație. Facebook este o comunitate și, prin urmare, comunicarea este esențială, fiind, de multe ori, cheia succesului.

Experimentează publicitatea plătită pe Facebook, începând cu un buget mic, în perioade care preced deschiderea unui nou sezon. O pagină credibilă, elegantă, va avea succes prin publicitatea plătită.

promovarea online

Ghid de promovare online

O promovare online de succes nu înseamnă să te limitezi la o pagină de Facebook sau la Google Ads. Simpla înscriere a unei unități turistice într-un catalog sau un pachet publicitar online nu va face ca rezervările să crească peste noapte și nici nu va aduce profituri duble de pe o zi pe alta. Nimic nu se întâmplă dintr-odată. Însă, fiecare apariție pe rețelele sociale, într-o publicație online sau site turistic, fiecare imagine văzută, distribuită, comentată sau apreciată, va face ca popularitatea unității turistice să crească, iar brandul să fie cunoscut. 

Promovarea online este un proces complex, care începe cu un website bine optimizat și cu alegerea unei platforme potrivite pentru website. Conținutul de calitate este esențial. Atunci când un potențial oaspete caută un hotel sau o pensiune, el nu vrea doar un loc de cazare, ci ia în considerare întregul oraș și locația din jurul locului de cazare. Oferă aceste detalii pe site. Se spune că marketingul care folosește conținut este cea mai eficientă idee de publicitate hotelieră. De exemplu:

  • 10 lucruri de făcut atunci când vă aflați în Apuseni;
  • 7 restaurante pe care ar trebui să le vizitați în Sibiu;
  • 15 lucruri de făcut în timp ce vă aflați în Sighișoara. 

În afară de asta, blogul poate conține informații despre tradițiile, cultura, gastronomia locală, meșteșuguri și orice alte detalii specifice zonei. Majoritatea locațiilor destinate cazării au un site dedicat și o cale simplă și eficientă de promovare. 

Folosește canalele de Social Media (Facebook, Instagram, Linkedin) și investește în optimizarea SEO. 

Promovarea online pentru o unitate de cazare, mică sau mare, este o misiune complexă. Cel mai bine este să apelezi la servicii profesionale și la oameni care știu să le facă pe toate bine și corect. Mediul online este foarte sensibil la erori și apreciază lucrurile bine făcute. 

Intră pe olx.ro și vei găsi peste 9 500 de ANUNTURI CAZARE  valabile în toată țara.