De Paște, mesele românilor se umplu cu preparate care mai de care mai savuroase, dar trei, în mod special, nu vor lipsi niciodată: mielul, cozonacul și pasca cu brânză. Obiceiul de Paște de a mânca miel și cea mai bună pască este legat de ritualul pascal evreiesc. În datina ebraică, mielul se consuma cu azima, care este o pâine nedospită, și cu ierburi amare. Acest ritual avea scopul de a reaminti greutățile îndurate în robia egipteană. Pentru creștini, mielul, pasca și vinul roșu sunt simboluri cu noi semnificații. Mielul este Isus Hristos care își acceptă sacrificiul, iar pasca ruptă în bucăți alături de vin sunt simbolul sacrificiului acestuia. Tradițional, pasca se pregătește în ajunul Învierii, apoi este tăiată sau ruptă în bucăți și dusă la biserică pentru a fi sfințită. De multe ori, credincioşii o împart celor prezenţi la slujba Învierii, acestea fiind primele bucate gustate, înainte de a consuma celelalte preparate specifice. În toată Moldova, în Maramureş şi în zona de nord a Munteniei nu se gustă din bucatele de Paşti până nu este adusă pasca binecuvântată de la biserică. Credința spune că pasca sfințită te va feri de necazuri și boli.
- Pască tradițională
- Pască cu aluat de cozonac ca-n Moldova
- Rețetă pască fără aluat ardelenească
- Pască simplă și rapidă ca-n Bucovina
- Pască dobrogeană cu orez
- Rețetă de pască cu brânză de vaci și stafide
Pască tradițională
Nelipsită de la masa tradițională de Paște, alături de cozonac și alte bunătățuri, pasca e mai mult decât un desert, e un simbol al credinței noastre în Înviere.
Aluat:
- 250 ml lapte călduț
- 100 g unt topit
- un praf de sare
- 2 gălbenușuri
- 1 ou
- 550 g făină
- 120 g zahăr
- 25 g drojdie proaspătă
- coaja rasă de la 1 lămâie
- coaja rasă de la 1 portocală
- esență de rom
Umplutura:
- 500 g brânză de vaci
- 100 g smântână
- 4 ouă
- 50 g zahăr
- 2 linguri griș
- 1 lămâie
- 150 g stafide
- 1 linguriță extract de vanilie
Pentru uns:
- 1 gălbenuș
- 2 linguri zahăr brun
Mod de preparare: Dizolvă drojdia proaspătă în lapte caldut și adaugă 2 linguri de zahăr și 2 de făină. Amestecă totul cu o lingură de lemn, acoperă vasul și lasă la dospit 20 de minute. Într-un vas, cerne făina cu sarea, adaugă ouăle, cantitatea rămasă de zahăr, esența de rom și coajă rasă de citrice. Adaugă maiaua. Frământă, adăugând treptat și untul topit. Când aluatul devine elastic și omogen, transferă-l într-un vas uns cu puțin ulei, acoperă cu un prosop curat și lasă la dospit 2 ore. Între timp, lasă la înmuiat stafidele în apă fierbinte. Amestecă brânza de vaci bine scursă în prealabil cu smântâna, ouăle și coaja rasă de lămâie. Adaugă 2 linguri de zeamă de lămâie, zahărul, grișul, vanilia și stafidele scurse. Împarte aluatul în trei. Întinde o treime pe o hârtie pergament, apoi transferă într-o tavă de copt. Toarnă umplutura de brânză, apoi din restul de aluat pregătește decorul pentru margini. Unge pasca cu un gălbenuș bătut cu 2 linguri de zahăr. Dă pasca la cuptor timp de 45-60 de minute, la 180°C.
Pască cu aluat de cozonac ca-n Moldova
O rețetă de pască simplă și rapidă ca-n Moldova, cu aluat de cozonac aromat și pufos. Un deliciu!
Ingrediente
Pentru aluatul de cozonac:
- 50 g unt
- 125 g zahăr
- 3 ouă
- 250 ml lapte
- 500 g făină
- 2 linguri ulei
- 1 linguriță extract de vanilie
- coajă rasă de citrice
- 25 g drojdie uscată
- sare
Crema de brânză:
- 1 kg brânză de vaci bine scursă
- 50 g unt
- 1 plic zahăr vanilat
- 5 ouă
- 200 g zahăr pudră
- 3 linguri smântână
- 150 g stafide
- 1 lingură făină
- 1 lingură griş
- coajă de lămâie
- sare
Mod de preparare: Dizolvă drojdia în puțin lapte cald și 1 linguriță de zahăr, apoi lasă maiaua să crească. Încălzește restul de lapte, adaugă zahărul și untul. Cerne făina, bate ouăle cu puțină sare. Amestecă făina cu maiaua, laptele cald și ouăle bătute. Adaugă esența de vanilie și coaja rasă de citrice. Frământă bine, adăugând și uleiul, până când aluatul devine elastic și omogen. Acoperă vasul cu un prosop curat și lasă la crescut într-un loc călduț.
Între timp pregătește crema de brânză. Separă ouăle, albușurile bate-le spumă cu un praf de sare. Amestecă brânza de vaci cu gălbenușurile, zahărul vanilat, smântâna și untul. Cerne făina și grișul, apoi încorporează-le în cremă. Adaugă stafidele și coaja de portocală. La final adaugă treptat albușurile bătute spumă.
Preîncălzește cuptorul la 190°C. Împarte aluatul crescut în două, iar una dintre jumătăți, în trei bucăți egale. Întinde prima jumătate, apoi transfer-o într-o tavă unsă cu unt. Adaugă crema de brânză și nivelează ușor suprafața ei. Împletește două dintre cele trei bucăți de aluat, apoi fă un brâu în jurul păștii tale. Din cea de-a treia bucată de aluat, realizează două șnururi, pe care le vei realiza o cruce deasupra pascăi. Lasă pasca 30 de minute la crescut, apoi unge-o cu un gălbenuș bătut și dă-o la cuptor. Lasă pasca cu brânza de vaci la copt timp de o oră. Scoate pasca din cuptor, lasă să se răcească, apoi scoate-o din tavă.
Rețetă pască fără aluat ardelenească
Această rețetă de pască fără aluat este extrem de simplă, cu o textură ușoară și aromată.
Ingrediente:
- 4 ouă
- 600 g brânză de vaci
- 1 cană smântână
- 1/2 cană griș
- 1/2 cană zahăr
- 1 lingură praf de copt
- 1 cană de stafide
- esență de vanilie
- coajă rasă de lămâie
Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 190°C. Lasă brânza de vaci la scurs. Înmoaie stafidele în apă caldă, în care poți adăuga puțină esență de vanilie. Cu un mixer, bate brânza de vaci, zahărul, smântâna, grișul, coaja de lămâie și praful de copt până când vei avea o compoziție fină și omogenă. Adaugă stafidele scurse și amestecă-le în compoziție cu o spatulă de silicon. Pregătește o tavă de copt rotundă cu hârtie pergament. Toarnă compoziția în tavă, netezește suprafața, apoi dă pasca fără aluat la cuptor pentru 35 de minute. Las-o să se răcească la temperatura camerei. O poți păstra la frigider într-un vas închis ermetic timp de o săptămână sau o poți tăia felii, care pot fi stocate individual la congelator.
👉 Vizitează Ardealul pentru a te bucura de preparatele lui tradiționale, dar dă o șansă acestei rețete de pască fără aluat. Aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță, vei găsi imediat un loc care să-ți placă.
Pască simplă și rapidă ca-n Bucovina
Cunoscuta pască cu smântână bucovineană, această rețetă este una deosebit de delicioasă, fină, dar mai ales extrem de simplu de preparat.
Ingrediente:
Pentru aluat
- 1 kg făină
- 200 g unt
- 8 gălbenușuri
- 300 g zahăr
- coajă rasă de la 1 lămâie
- 250 ml lapte
- 1 lingură drojdie uscată
Pentru umplutură:
- 1 kg smântână grasă
- 3 gălbenușuri
- 1 plic de zahăr vanilat
- coajă rasă de lămâie
- 100 g stafide
- 300 g zahăr
- 4 linguri de griș
- un praf de sare
Mod de preparare: Cerne făina, adaugă drojdia uscată. Bate ouăle cu laptele și zahărul și adaugă-le peste făină. Frământă aluatul, adăugând untul topit și coaja rasă de lămâie. Continuă să frămânți până când aluatul devine lucios și elastic, apoi lasă-l la dospit timp de 2 ore, acoperit cu un prosop. Între timp pregătește umplutura. Freacă spumă gălbenușurile cu zahărul, apoi adaugă stafidele, coaja de lămâie, grișul, vanilia și smântâna.
Împarte aluatul dospit în trei, o parte întinde-o subțire pe fundul unei tăvi unse cu unt, iar din celelalte două împletește o coroană în jurul tăvii. Toarnă umplutura de smântână în tavă. Coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C, aproximativ 50-60 minute. După ce s-a copt, las-o să se răcească aproximativ 6 ore sau peste noapte. Presară pasca cu smântâna și cu zahăr pudră înainte de servire.
👉 Dacă dorești să vizitezi minunata zonă a Bucovinei și ești în căutarea unei cazări în Suceava, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță, vei găsi imediat un loc care să-ți placă.
Pască dobrogeană cu orez
O pască puțin mai aparte, des întâlnită în Dobrogea. Este la fel de delicioasă, încearc-o și tu!
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 350 g făină
- 1 praf de sare
- 150 ml lapte
- 100-130 g zahăr
- 70 g unt
- 3 gălbenușuri
- 20 g drojdie
- esență de vanilie
Pentru cremă:
- 500 g brânză dulce de vaci
- 3 ouă
- 200 g zahăr
- esență de vanilie
- 1 ceșcuță orez
- 3 ceșcuțe lapte
- 3 linguri zahăr
- sare
Mod de preparare: Amestecă drojdia cu 50 ml de lapte călduț și 2 linguri de zahăr, apoi lasă maiaua la crescut 10 minute. Amestecă restul de lapte călduț și zahărul. Cerne făina cu sarea, adaugă maiaua, laptele cald, gălbenușurile, untul topit, apoi frământă bine până vei avea un aluat lipicios, dar ușor de întins. Lasă-l la dospit, acoperit cu un prosop.
Spală orezul, apoi fierbe-l în cele 3 ceșcuțe de lapte, amestecând din când în când. După ce s-a umflat și absorbit laptele, adaugă și cele 3 linguri de zahăr. Amestecă brânza de vaci bine scursă cu un praf de sare, cele 200 g de zahăr, ouăle bătute și vanilia. Adaugă orezul răcit și omogenizează crema. Unge cu unt sau ulei o tavă de copt, întinde o foaie din aluat cu care vei îmbrăca fundul și marginile tăvii, adaugă crema de brânză și orez, trăgând ușor marginile aluatului deasupra. Unge pasca cu un gălbenuș de ou bătut cu puțin lapte. Dă pasca la cuptorul preîncălzit la 190°C, timp de o oră sau până este frumos rumenită.
Rețetă de pască cu brânză de vaci și stafide
Această pască tradițională are un blat pufos de cozonac și o umplutură aromată cu brânză de vaci, stafide și lămâie.
Ingrediente:
Aluat:
- 350 g făină
- 4 gălbenușuri
- 75 ml lapte călduț
- 80 g zahăr
- 15 g drojdie
- 1 linguriță extract de vanilie
- sare
- coaja rasă de la 1/2 de lămâie
- 60 g unt topit
Crema de brânză:
- 350 g brânză de vaci
- 160 g zahăr
- 2 ouă mari
- 80 ml smântână
- 1 lingură extract de vanilie
- coaja de la 1/2 de lămâie
- 50 g stafide
- 4 linguri de rom
- 1 gălbenuș bătut (pentru uns)
Mod de preparare: Amestecă energic drojdia cu 2 lingurițe de zahăr. Adaugă puțină făină, amestecă și lasă la crescut. Într-un vas, cerne făina, adaugă coaja rasă de lămâie și maiaua. Amestecă gălbenușurile cu zahăr, sarea, extractul de vanilie și laptele călduț. Combină ingredientele uscate cu cele umede, omogenizează. Adaugă treptat untul topit și răcit și continuă să frămânți până vei avea un aluat elastic, moale. Lasă-l la crescut într-un vas uns cu ulei, acoperit cu un prosop. Hidratează stafidele în rom. Amestecă brânza de vaci cu restul de ingrediente pentru umplutură. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Pregătește o tavă cu hârtie pergament. Întinde cu mâinile o bucată de aluat pe fundul tăvii. Din restul de aluat, pregătește o bordură împletită în 4 pe care o vei adăuga ușor peste pască. Acoperă tava și lasă 30 de minute la crescut. După aceste minute, adaugă crema de brânză. Unge pasca cu gălbenuș bătut cu 2 linguri de lapte. Coace pasca timp de 50 de minute, până când brânza devine mai fermă, iar pasca e frumos rumenită.
Pasca a fost, este și va rămâne un preparat pascal deosebit de îndrăgit atât de cei mici, cât și de către cei mari, care își va găsi mereu locul pe mesele românilor în perioada acestei sărbători.
Sursa foto: Shutterstock