20 dec. 2021, Autor:

Stațiunea Rânca se află pe Transalpina, la o altitudine de 1600 m, și este una dintre cele mai iubite destinații pentru sporturi de iarnă. Cadrul natural de poveste o face ideală pentru concedii chiar și în afara sezonului rece. Mai jos, poți afla mai multe despre istoria stațiunii, cum ajungi acolo, care sunt principalele trasee montane din apropiere, precum și ce poți vizita prin împrejurimi.

Despre stațiunea Rânca

Rânca este o stațiune montană, situată la cea mai înaltă altitudine (1600 m) din România, pe flancul sudic al Munților Parâng. Este traversată de Transalpina sau DN67C, cea mai înaltă șosea din România, cu un punct maxim de 2.145 m, la Pasul Urdele.

Stațiunea Rânca a fost proiectată în 1930, la inițiativa lui Dumitru Brezulescu. La început, s-au construit șase cabane, fiecare având cinci camere, iar mai târziu, în 1937, s-a dat în folosință cabana centrală din Rânca, a cărei construcție a fost sprijinită de Gheorghe Tătărăscu, la acea vreme, prim-ministrul României.

Până în decembrie 1989, s-au mai construit două cabane, la inițiativa autorităților județului Gorj. Prima a fost administrată de Universitatea din Craiova, iar a doua a fost realizată pentru sindicatele miniere din Oltenia. Aproape de cabanele tradiționale se află o unitate militară, unde se realizează instructajul trupelor de vânători de munte.

Stațiunea Rânca a început să fie din nou în atenția turiștilor, după deschiderea Transalpinei, drumul care leagă stațiunea de județul Sibiu.

Cum ajungi la Rânca

Poți ajunge la Rânca foarte ușor, pe Transalpina sau pe drumul Bengești (județul Gorj) – Șugag (județul Alba), foarte bine întreținut chiar și în sezonul rece.

Totuși, merită menționat că Transalpina este închisă iarna, iar dacă dorești să ajungi la Rânca, trebuie să urci dinspre orașul Novaci.

Din București, se merge pe E81 până în Râmnicu Vâlcea, apoi pe DN67 până în Horezu, iar de aici, pe DN67 și DN665D, până în Novaci. Din Novaci până la Rânca mai sunt aproximativ 19 km, pe DN67C.

Cum ajungi la Ranca

Cazare în Rânca

În ceea ce privește cazarea, în Rânca ai opțiuni variate. Te poți caza:

 • La hotel;
 • La pensiune;
 • La cabană;
 • La vilă de munte;
 • La cort.

Prețurile variază de la câteva zeci de lei, dacă alegi campingurile din zonă, până la câteva sute de lei, dacă optezi pentru o cameră de hotel. Bineînțeles că prețurile diferă în funcție de perioada aleasă. 

👉 Dacă ești în căutarea unei cazări în apropiere de Rânca, aruncă o privire pe ofertele OLX.ro. Cu siguranță vei găsi un loc pe placul tău.

Trasee montane în apropiere de stațiunea Rânca

Traseele montane din preajma stațiunii Rânca sunt de poveste și pot cuceri foarte ușor turiștii dornici de aventură și peisaje superbe. Mai jos, sunt câteva trasee montane din zona Rânca:

 • Cabana Peștera Muierii – Baia de Fier – traseu marcat, care durează aproximativ 45 de minute;
 • Cabana Rânca – Vârful Păpușa – Curmătura Oltețului – triunghi roșu cu șosea și potecă nemarcate. Traseul durează aproximativ 5 ore;
 • Cabana Rânca – Muntele Cerbu – Novaci – triunghi roșu. Traseul durează aproximativ 5 ore;
 • Curmătura Oltețului – Cheile Oltețului – Polovragi – potecă nemarcată și drum forestier. Traseul durează aproximativ 5 ore;
 • Cabana Rânca – Muntele Păpușa – Vârful Mohorul – Piatra Tăiată – Lacul Câlcescu – bandă roșie, triunghi roșu și șosea. Traseul durează aproximativ 7 ore;
 • Cabana Rânca – Muntele Urdele – Valea Iezerului – Cabana Obârșia Lotrului – triunghi roșu. Traseul durează aproximativ 7 ore;
 • Cabana Obârșia Lotrului – Poiana Muierii – Cabana Voievodu – triunghi roșu. Traseul durează aproximativ 7 ore;
 • Cabana Rânca – Valea Gilortului – Novaci – traseul străbate drumuri forestiere și durează aproximativ 8 ore;
 • Cabana Obârșia Lotrului – Groapa Seacă – Vârful Capra – Poiana Muierii – Cabana Voievodului – șosea, potecă nemarcată și triunghi roșu. Traseul durează aproximativ 10 ore.

Ce poți face în Rânca

Zona Rânca are un potențial turistic uriaș pentru sporturile de iarnă. Zona Cabana Rânca-Novaci-Baia de Fier are versanți cu pajiști montane și cantități bogate de zăpadă, odată ce ai trecut de 1400 m.

În stațiunea Rânca vei găsi mai multe pârtii de schi. De exemplu, din centrul stațiunii pleacă o pârtie pentru începători, prevăzută cu nocturnă. Aceasta se termină sub Muntele Corneșului, iar peste vârful său, se face legătura cu alte pârtii, una pentru nivel mediu și una pentru schiori avansați.

De asemenea, la intrarea în stațiune vei găsi un babyschi, ce merge până la poalele vârfului Păpușa. Tot în zona vârfului Păpușa se practică, de câțiva ani, schi extrem și snowboarding. Cum zăpada are peste 2 m între lunile decembrie și aprilie, poți practica în voie sporturile de iarnă.

Mai jos sunt principalele pârtii din stațiunea Rânca:

 • Pârtia M1 – pentru începători – are o lungime de 611 m și o diferență de nivel de 92 m. Este deschisă permanent și include teleschi și babyschi. Dispune de nocturnă;
 • Pârtia M2 – pentru avansați – are o lungime de 510 m și o diferență de nivel de 116 m. Este deschisă în timpul săptămânii, când sunt minimum 16 schiori, în weekend și de sărbători. Beneficiază de teleschi;
 • Pârtia M3 – pentru începători – are o lungime de 710 m și o diferență de nivel de 128 m. Este deschisă în weekend și de sărbători. Are teleschi;
 • Pârtia M4 – pentru nivel mediu – are o lungime de 350 m și o diferență de nivel de 39 m. Este deschisă în weekend și de sărbători;
 • Rânca 1 – pentru avansați – are o lungime de 860 m și o diferență de nivel de 242 m. Dispune de nocturnă și de telescaun.

Ce poți face vara la Rânca

Pe durata verii, poți:

 • Explora traseele montane;
 • Participa la competiții de ciclism;
 • Explora zona cu ATV-uri;
 • Vizita peșterile și mănăstirile din apropiere;
 • Petrece timpul în liniște și aer proaspăt, la umbra brazilor;
 • Trece pe la Băile Săcele, faimoase pentru băile termale.

Obiective turistice aproape de Rânca

Când faci o pauză de la schi, îți poți pune rucsacul în spate, pentru a cunoaște mai bine împrejurimile zonei. Mai jos, sunt câteva dintre atracțiile turistice din împrejurimi.

Peștera Muierii

Peștera Muierilor este una dintre cele mai vizitate peșteri din România. Se află în comuna Baia de Fier, din județul Gorj, și are o lungime de aproximativ 7.000 m, dispuși pe patru niveluri. Nivelul inferior este considerat rezervație speologică și se împarte în sectorul de nord de 1.500 m și sectorul de sud, de 880 m. Etajele superioare sunt rezervate turiștilor. Momentan, există un traseu de 570 m, însă se dorește prelungirea sa, până la peste 1.000 m.

Atracția principală este Domul Mic, care se aseamănă cu o cupolă gotică, formată prin depunerea de calcit. Alte încăperi de interes sunt Sala Altarului, Candelabrul Mare și Stânca Însângerată, numită astfel datorită prezenței oxidului de fier. În zona cupolei se află o colonie de lilieci.

De asemenea, în Galeria Urșilor s-a descoperit un cimitir de oase de urși, vulpi, lupi și capre sălbatice. Mai mult, s-a descoperit craniul unei femei, despre care se crede că datează de acum 30.000 de ani. Tot în Peștera Muierii s-au descoperit urși de cavernă pietrificați.

👉 Dacă îți dorești să ajungi la Peștera Muierii, uită-te pe ofertele de cazare de pe OLX.ro. Sigur vei găsi o ofertă potrivită nevoilor tale.

Peștera Polovragi

Peștera Polovragi este una dintre cele mai vizitate obiective turistice din apropierea stațiunii Rânca. Se află pe malul râului Olteț, în Munții Căpățânii, la o altitudine de aproximativ 670 m.

Are o temperatură constantă de 9 grade Celsius și o umiditate medie de 90%. Apa este bogată în carbonat de calciu, oxid de fier și dioxid de siliciu. În funcție de impuritățile transportate, apa își poate schimba culoarea, astăzi fiind împărțită în mai multe porțiuni, cu nume precum „Bolta Însângerată”, „Sala Divină” sau „Camera Albă”.

Din cei peste 10 km explorați de speologi, sunt disponibili 800 de m pentru turiști. Prima porțiune a peșterii a fost un refugiu, de-a lungul timpului, pentru daci, călugări și vraci. De exemplu, pentru a marca zona „Scaunul lui Zamolxe”, la suprafață există fosta cetate dacică  „Cetățuia”.

După jumătatea traseului, peștera devine din ce în ce mai interesantă din punct de vedere speologic. Poți observa țurțuri de stalactite, domuri, stalagmite, bazine, scurgeri argiloase etc.

Transalpina

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, cu punctul cel mai înalt în Pasul Urdele, la altitudinea de 2.145 m.

Șoseaua leagă orașul Novaci, din județul Gorj, și orașul Sebes, din județul Alba, și traversează Munții Parâng de la nord la sud. Pe o zonă de 20 km, în județul Vâlcea, drumul este considerat șosea de creastă, datorită altitudinii ridicate pe acea porțiune.

Încă nu se știe când s-a început construcția la acest drum. Unii susțin că primele săpături s-au făcut în vremea romană – pe atunci zona purta numele de „coridorul IV strategic roman”. Alte surse susțin că a fost construită de germani, în Primul Război Mondial.

Cert este că Transalpina a fost inaugurată de regele Carol al II-lea, în 1939. Regele, alături de Mihai I, prim-ministrul George Tătărăscu și soția sa Arethia, au parcurs traseul cu o mașină de teren, condusă de însuși regele. Ulterior, traseul a purtat numele de „Drumul Regal”.

Este important de știut este că drumul se deschide pe 15 aprilie, cu posibilitatea de amânare, în funcție de condițiile meteo, și se închide pe 1 noiembrie, uneori, chiar și în octombrie, în funcție de vreme.

Obiective turistice aproape de Ranca

Lacurile glaciare

În apropiere de Rânca sunt mai multe lacuri glaciare de interes, printre care Lacul Roșiile, Lacul Câlcescu (numit și Gâlcescu), Lacul Mija și Lacul Verde.

Lacul Roșiile include, de fapt, mai multe lacuri glaciare, în zona Parâng. Se întinde pe o suprafață de 3,76 hectare, este situat la o altitudine de 1.980 m și are o adâncime de 17,6 m. Se crede că este lacul glaciar cu cea mai mare adâncime din Munții Parâng.

👉  Vezi AICI oferte de cazare în Parâng

Lacul glaciar Câlcescu se află în căldarea cu același nume, din Munții Parâng. Se află la o altitudine de 1.925 m și are o suprafață de 31.260 mp, fiind cel mai mare lac glaciar din Parâng.

Este considerat monument al naturii, iar locurile din jur reprezintă o rezervație naturală peisagistică, floristică și geologică, înființată încă din 1932. Din această zonă izvorăște râul Lotru.

Lacul glaciar Mija este cunoscut și sub numele de Lacul Zăvoiele sau Tăul de la Lunci. Se află într-o căldare glaciară, la o altitudine de 1.980 m, și are o suprafață de 0,8 hectare și o adâncime maximă de 6,5 m.

Lacul Verde este unul dintre cele mai impresionante lacuri glaciare din Munții Parâng. Razele soarelui se reflectă în apa cristalină, oferind nuanțe coloristice spectaculoase. Se află la o altitudine de 2.020 m și are o suprafață de 0,61 hectare.

Stațiunea Rânca este una dintre cele mai frumoase zone montane din România. Dacă vii aici, te poți bucura de sporturile de iarnă, poți sări cu parapanta sau poți explora frumusețile din apropiere. Rânca are câte ceva pentru fiecare. Deci, ce mai aștepți?

Sursa foto: Shutterstock