07 ian. 2022, Autor:

Straja, cunoscută și sub denumirea de „Perla Văii Jiului”, devine o stațiune din ce în ce mai apreciată de turiști, grație investițiilor moderne realizate aici și peisajelor splendite, oferite de Munții Vâlcan. 

Cu toate că este o stațiune turistică relativ nouă, omologată în anul 2002, Straja a stârnit rapid interesul iubitorilor sporturilor de iarnă, dar și pe al pasionaților de drumeții și activități în aer liber pe timpul verii. Descoperă ce poți face în stațiunea Straja și planifică-ți o vacanță relaxantă în natură.

Despre stațiunea Straja

Se află localizată în județul Hunedoara, pe Valea Jiului, la aproximativ 8 km față de orașul minier Lupeni. Situată la o altitudine de 1.445 m, Straja a fost declarată stațiune turistică de interes local, începând cu anul 2002. 

Se poate spune că a revitalizat din punct de vedere economic și social întreaga zonă minieră de pe Valea Jiului, ce și-a redus treptat activitatea, conform reglementărilor Uniunii Europene. La poalele Strajei regăsim municipiul Lupeni, unde se află una dintre cele mai mari mine de cărbune din sud-estul Europei. 

Straja a devenit cunoscută ca fiind o stațiune montană de iarnă, unde se poate practica atât schiul, cât și alte sporturi populare pe zăpadă, precum snowboard-ul. Cu toate acestea, stațiunea este apreciată și de cei care iubesc frumusețile naturale și drumețiile pe munte, fiind, practic, un loc bun de vizitat în orice perioadă din an. 

Cum ajungi aici

La Straja poți ajunge cu mașina, fie dinspre orașul Petroșani, care se află la cca. 25 km, fie dinspre orașul Targu Jiu, aflat la 75 km distanță. Drumul de acces rutier este E79, respectiv DN66A-Lupeni, care face legătura cu Baile Herculane. Orașul Lupeni este deservit de gară; astfel, la Straja poți ajunge și cu trenul. 

Distanță Lupeni – stațiunea Straja 

Sunt 8 km distanță între orașul Lupeni și Straja. Din cartierul Braia se urmează indicatorul spre Straja, drumul de acces, denumit „Drumul Crucii”, fiind asfaltat. La poalele Strajei există amenajată stația de telegondolă Lupeni-Straja, care asigură transportul rapid pe cablu până în stațiune. 

Distanță București – Straja

Distanța București – Straja este de 340 km, respectiv cca. 6 ore de condus. O posibilă variantă de traseu ar fi pe autostrada București – Pitești, apoi Horezu – Defileul Jiului – Lupeni.

Unde parchezi mașina

Sunt 3 locuri unde ai putea să lași mașina: parcarea privată de pe Calea Brăii, parcarea Telegondolă Straja sau parcarea din stațiunea Straja, care, de regulă, este foarte aglomerată în timpul sezonului de iarnă. 

Activități pe care le poți face în Straja

Straja este o stațiune montană ideală pentru iubitorii de munte, natură și, mai ales, pentru cei care practică sporturi de iarnă, de la schiat, snowboard și până la săniuș. Stațiunea se poate lăuda cu unul dintre cele mai mari domenii schiabile din țară, având condiții moderne de schiat. 

cum ajungi la straja

Sporturi de iarnă pe pârtia Straja

În Straja se organizează anual, începând cu 1971, „Cupa Veteranilor”. Schiori veterani din toată țara vin să celebreze frumusețea schiului în cadrul natural al Strajei. Practic, această competiție sportivă simbolică există dinainte ca Straja să fie o stațiune modernă. De aici, îți poți da seama ușor cât de important este schiul, ca sport de iarnă, pentru Straja.

Sunt disponibile 12 pârtii de schi, dispuse în formă de evantai, fiecare pârtie fiind deservită de teleschiuri sau telescaune moderne.

Pârtiile din Straja au 3 niveluri de dificultate (ușor, mediu și greu), fiind ideale atât pentru schiorii experimentați, cât și pentru cei începători. Cea mai mare este Pârtia Straja, cu 8 km lungime, iar cea mai mică pârtie, denumită „Baloo”, este destinată începătorilor, având o lungime de 100 m. În total, sunt peste 25 km de pârtii. 

Mai mult decât atât, 5 dintre pârtiile de schi din Straja sunt amenajate cu instalații de nocturnă, pentru a putea practica sporturile de iarnă preferate până seara târziu. Dacă ești pasionat de snowboard, Pârtia Canal, de aproximativ 1.4 km, este dedicată exclusiv acestui sport. 

optiuni de cazare in straja

Cu toate că pârtiile sunt amplasate pe versanți nordici, ce pot fi acoperiți cu zăpadă naturală din noiembrie și până în aprilie, s-au instalat peste 20 de tunuri de zăpadă artificială, pentru a asigura pe parcursul întregului sezon un strat ideal de zăpadă. În plus, utilajele moderne prezente aici mențin condiții ideale pentru practicarea sporturilor de iarnă, precum schiul alpin, snowboard-ul sau săniușul. 

Un aspect foarte important, de care să ții cont atunci când planifici o vacanță de iarnă aici, este achiziționarea unui Ski Pass Straja. Prin urmare, în funcție de câte zile stai și de intensitatea cu care practici sportul de iarnă preferat, poți alege un ski pass între 1 și 5 zile. Sunt disponibile și ski pass-uri pe bază de puncte sau pe intervale orare. De asemenea, dacă ești un împătimit al schiatului sau dacă adori să te dai cu placa pe zăpadă, poți achiziționa un skipass pe întreg sezonul.

Una dintre cele mai apreciate instalații de transport pe cablu este telescaunul debraiabil cu 4 locuri, care acoperă o distanță totală de 1.3 km. Acesta pornește din zona Crucii Eroilor și te duce până pe pârtia Mutu. De asemenea, telescaunul Vârful Straja este ideal, dacă vrei să te bucuri de peisajele montane de la peste 1800 m altitudine.

În Straja, există și tabere de schi pentru copii, care pot învăța această artă într-un domeniu schiabil echipat cu toate cele necesare. Așadar, dacă te gândești să mergi în vacanță cu copiii, aceștia se pot bucura de peisajele iernii și pot învăța să schieze în condiții moderne. 

drumetii montane si alte activitati

Școala de schi de la Straja se adresează și adulților. Poți închiria echipamente de schi sau snowboard, iar monitorii specializați te vor învăța tainele acestor sporturi de iarnă. Trebuie doar să vrei. 

Drumeții montane și trasee de mountain bike

Din Straja, poți face mai multe drumeții pe munte, cu o durată de până la 5 ore, în care să te bucuri de mișcare și aerul curat al munților. Poți încerca drumeția Schitul Straja – Crucea Eroilor – Vf. Mutu, o plimbare prin Cheile Brăiței sau o ascensiune pe Vârful Straja, la 1868 m altitudine.  

Pentru iubitorii de mountain bike, sunt câteva trasee amenajate, precum Traseul Lupilor sau Traseul Baloo. Chiar dacă ești începător, poți parcurge traseele MTB cu un pic de voință și ceva efort. Peisajele sunt de vis! 

Obiective turistice și alte activități de agrement

Dacă ajungi în Straja, nu trebuie să ratezi momentul de a face cunoștință cu ursul Baloo, o adevărată vedetă a stațiunii de pe Valea Jiului. Mai poți vizita Schitul Straja, în care poți admira un calendar creștin-ortodox, pictat pe toată lungimea tunelului de acces, sau Crucea Eroilor, un monument de 18 m înălțime, dedicat eroilor din Primul Război Mondial. 

În Straja, se mai pot organiza și tabere de vară sau activități de teambuilding. De asemenea, există un parc de aventură cu 3 tiroliene, poduri suspendate, pereți de escaladă și ateliere plasate la diferite înălțimi. 

obiective turistice in straja

Opțiuni de cazare în stațiunea Straja

Odată cu omologarea oficială și cu trecerea anilor, în stațiune și în împrejurimile ei au apărut destule unități de cazare din care să alegi. În Straja, vei găsi locuri de cazare în cabane, pensiuni, vile și case de vacanță. Acestea sunt clasificate, în general, de la 1 până la 4 stele. În funcție de localizare și facilitățile dorite, poți alege cazarea care ți se potrivește cel mai bine.

👉 Dacă ești în căutarea unei cazări în Straja, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău! 

Ce poți vizita prin împrejurimi

Județul Hunedoara, din care face parte Straja, deține foarte multe obiective turistice interesante, pe care le poți bifa. Indiferent că preferi distanțe mai scurte sau îți dorești o excursie de 1 zi, iată câteva idei de activități pe care le poți face pe lângă Straja:

  • Fă o plimbare în Sarmizegetusa Ulpia Traiana, unde vei descoperi vestigii ale fostei capitale a provinciei romane Dacia.
  • Vizitează Castelul Corvinilor, care te va surprinde cu arhitectura și postura lui impresionante, un castel parcă desprins din basmele de altădată.
  • Pornește în căutarea cetății Bănița, o fortăreață a dacilor, aflată în Patrimoniul Mondial UNESCO.
  • Explorează frumusețea carstică, oferită de peștera Bolii.
  • Fotografiază cea mai veche biserică din piatră, aflată la Densuș, într-un cadru rural autentic.

Descopera 👉 ofertele de cazare din judetul Hunedoara. 

Stațiunea Straja te va cuceri cu peisajele ei montane în orice anotimp, cu instalațiile moderne și condițiile excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă. Așadar, dacă vrei să te bucuri de câteva zile active, în care să-ți reîncarci bateriile, hai și tu la Straja!