Floarea-de-colț este una dintre frumusețile naturale ale României. Este ocrotită și protejată prin lege, fiind declarată „monument al naturii” și poate fi admirată la altitudini de 1300-1500 metri înălțime. Pe numele său Leontopodium alpinum, floarea-de-colț este o plantă perenă rară, care poate ajunge la 20 cm înălțime. Aceasta simbolizează puritatea și curățenia, iar în trecut, era cunoscută ca Floarea Reginei, deoarece era îndrăgită de către Regina Elisabeta. Floarea-de-colț a rămas, astfel, regina naturii, putând fi observată în sălbăticie. Iată mai multe informații despre aceasta:
Legenda florii-de-colț
Caracteristicile florii-de-colț
Unde creste floarea-de-colț, pe teritoriul României
Floarea-de-colț în medicină
De ce este protejată floarea-de-colț
Legenda florii-de-colț
Floarea-de-colț a devenit simbolul iubirii și al purității, deoarece, în tradiția românească, se spune că tinerii căutau această floare rară pentru a o dărui alesei inimii lor. Deoarece mica floare se găsește în zone greu accesibile, pe munte, a o oferi persoanei iubite reprezenta cel mai de preț gest, dar devenea și un simbol al curajului.
Caracteristicile florii-de-colț
Floarea-de-colț face parte din familia Asteraceae și este alcătuită dintr-un buchet mai mare de floricele, cu până la 500 dintre acestea înghesuite. Aceste flori mici sunt grupate în perechi de la 2 la 12 capete de flori galbene și între 5 și 15 frunze albe, așezate în formă de stea. Floarea-de-colț înflorește în lunile iulie-august, în țări precum Elveția, Austria și Italia.
Unde creste floarea-de-colț, pe teritoriul României
Floarea-de-colț crește pe traseele montane din România. Aceasta este protejată prin lege, însă numărul de exemplare este în scădere, din cauza turmelor de oi care pătrund în zonele ideale pentru dezvoltarea florii. Floarea-de-colț poate fi întâlnită în:
Munții Rodnei
Parcul Național Munții Rodnei adăpostește o bogăție de faună și floră, pe o suprafață de 46.000 de hectare. Punctul de plecare din Borșa, Maramureș, te poartă până în Paul Prislop și către Valea Negoiescu. Pe lângă floarea-de-colț, pe care o poți întâlni pe cele 18 trasee montane marcate, te poți bucura de o varietate de atracții. Printre acestea se numără Cascada Cailor (Borșa), Lacul Iezer (Pietrosu), Peștera Izvorul Albastru al Izei și Lacul Lala Mare. Traseele de pe Munții Rodnei impun o condiție fizică bună, deoarece urcușurile durează în jur de 2-3 ore. Însă, pentru a ajunge în puncte precum Cascada Cailor, ai la dispoziție și telescaunul.
Viziteaza muntii Rodnei si gaseste cazarea ideala in Maramures, pe OLX.
Munții Retezat
Munții Retezat sunt faimoși pentru diversitatea potecilor, priveliștilor, dar și a atracțiilor de diferite soiuri și se află între depresiunile Petrosani și Hateg. De la cascade și lacuri glaciare până la chei și râuri, Parcul Național Retezat este o adevărată oază de liniște, dar și aventură. Datorită unui procent de 38% din suprafață, acoperit de lacuri glaciare, Parcul Național Retezat este cunoscut și sub numele de Tărâmul cu Ochi Albaștri. Printre lacurile din această zonă se numără Lacul Bucura, Ana, Lia, Florica, Galeșu, Ștevia și Tăul dintre Brazi. La înălțimi mai înalte, poți întâlni floarea-de-colț, în zona Retezatului Mic, de exemplu. Pădurile de foioase sunt o altă bogăție a acestei zone și oferă o diversitate specifică teritoriului românesc. Merită notat și faptul că, în ceea ce privește flora, în Munții Retezat s-au făcut numeroase cercetări botanice, de-a lungul timpului.
Munții Piatra Craiului
Munții Piatra Craiului se întind pe teritoriul Brașovului și al Argesului și se remarcă prin numeroase monumente ale naturii. Flora cuprinde floarea-de-colț, garofița Pietrei Craiului, ghințura galbenă, iar fauna diversă include capra neagră, ursul carpatin, râsul și căpriorul. Printre vârfurile montane pe care le poți explora în Parcul Național Piatra Craiului se numără Vârful Ascuțit, Vârful Țimbalu Mare și Vârful Padina Popii. Principala intrare spre parc se face prin Zărnești, iar traseele spre Piatra Craiului sunt considerate dificile.
Vezi 👉 lista de cazari din judetul Brasov.
Munții Făgăraș
Munții Făgăraș oferă atracții turistice pentru fiecare posibilitate și așteptare. Supranumiți și Alpii Transilvaniei, în Munții Făgăraș se găsesc 107 vârfuri de peste 2000 de metri și 8 vârfuri de peste 2500 de metri. Însă, printre acestea, ai la dispoziție zone minunate, care nu necesită un efort susținut pentru a fi admirate. Printre acestea, se numără Cascada Bâlea, Bâlea Lac, Transfăgărășanul și Cetatea Făgărașului. Pentru a descoperi floarea-de-colț, va fi necesar să urci la altitudine mai mare, însă nu uita să te echipezi corespunzător și să ții cont de informațiile oferite de salvamontiști.
Munții Vrancei
Floarea-de-colț poate fi admirată și între Moldova și Muntenia, în Munții Vrancei. Lacul Negru, podgoriile Vrancei și Cascada Putnei sunt câteva dintre atracțiile care te așteaptă să le descoperi în aventurile tale. Poți să te cazezi în Focșani, pentru a ajunge cât mai ușor în fiecare locație pe care îți dorești să o vizitezi. Pentru a te bucura de flora oferită de zona Munților Vrancei, vizitează Lacul Negru, situat în rezervația naturală Dealul Negru. Aici, vei găsi o floră și o faună variate, cu plante rare, interesante și greu de întâlnit în alte zone, precum Drosera Rotundifolia (Roua Cerului).
Descopera 👉 ofertele de cazare din judetul Moldova.
Este important de ținut minte că floarea-de-colț este o plantă protejată, iar dacă o întâlnești în drumețiile tale, poți doar să o fotografiezi și să o admiri de la distanță. Culegerea, ruperea și distrugerea acesteia sunt interzise prin lege.
Floarea-de-colț în medicină
Floarea-de-colț este considerată o plantă alpină tămăduitoare, fiind folosită în medicina tradițională chinezească, în Mongolia și în neuropatia modernă. Printre beneficiile care au fost descoperite în timp, se numără:
- ameliorarea durerilor de stomac;
- prevenirea afecțiunilor tractului respirator;
- protejarea ADN-ului de razele UV;
- prevenirea atacului de cord și a accidentelor vasculare cerebrale;
- stimularea digestiei;
- ameliorarea durerilor toracice și a reumatismului;
- acțiunea împotriva bacteriilor, prin proprietățile antiseptice.
Ceaiurile și tincturile de floare-de-colț pot ajuta împotriva formării varicelor și cuperozei. Planta conține numeroase substanțe benefice, care protejează vasele de sânge și ajută la evitarea blocării acestora.
Floarea-de-colț poate fi plantată și crescută acasă, în ghivece sau în grădină, dar are nevoie de condiții speciale. Planta necesită un sol calcaros, cu pH între 6,5 și 7,5. Solul trebuie bine drenat, iar rădăcina are nevoie de hidratare cel puțin o dată pe săptămână.
De ce este protejată floarea-de-colț
Floarea-de-colț face parte din categoria florei protejate pe teritoriul României, încă din anul 1933. Aceasta crește în condiții speciale, în sălbăticie, în zone greu accesibile, la altitudini mari, iar numărul de exemplare este restrâns. Atât din cauza turiștilor care își doresc să „pună mâna” pe o floare-de-colț pentru colecția proprie, cât și a animalelor care încă pătrund în aceste zone la păscut, floarea-de-colț riscă să dispară. De aceea, dacă îți dorești să admiri regulat această plantă specială, optează pentru creșterea acesteia în ghiveci sau în grădină. În caz contrar, dacă o rupi de pe traseele montane, riști să fii amendat, dar și să distrugi ultimele exemplare ale acestei specii rare.
Floarea-de-colț este, în continuare, parte din flora cu care se mândrește țara noastră. Chiar dacă aceasta se găsește și pe teritoriul altor țări, este important să o protejăm ca pe o adevărată nestemată. Aventurează-te în căutarea acesteia și descoperă România din perspectiva unui turist!