Grădina Zmeilor este unul dintre acele locuri superbe și ireale, care par scoase din imaginația unui poet, până ajungi să le vezi. Acest loc de poveste se află în România, la câțiva kilometri de Zalău, într-un loc pitoresc pe care l-ai putea plasa în orice secol, numai în zilele noaste nu. Mai jos, poți citi mai multe despre locurile feerice din Grădina Zmeilor, legendele care o înconjoară, câteva recomandări pentru a ajunge aici, precum și ce alte locuri sunt de văzut în împrejurimi.
Ce este Grădina Zmeilor
Cum ajungi la Grădina Zmeilor
Ce altceva poți vedea în împrejurimi
Ce este Grădina Zmeilor
Grădina Zmeilor este o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic, așezată pe malul Almașului, la 10 km de orașul Jibou și la vestul satului Gâlgău Almașului.
Rezervația constă într-un ansamblu de blocuri de gresie și pietriș, obținute printr-un fenomen de erodare și prăbușire. Se crede că aceste formațiuni s-au desprins dintr-un bloc sau compartiment mai mare și, odinioară, făceau parte din Dealul Încheieturii (376 m), iar după desprindere, au alunecat pe argilele vineții de la baza sa.
Formațiunile pietroase formează o aglomerație haotică, ce se întinde pe aproximativ cinci hectare, cândva, purtând numele de Cheturi, probabil de la dealul din care s-au desprins. Stâncile neregulate poartă nume de poveste, precum „Zmeoaica”, „Moșu”, „Călugării”, „Fata Cătanii”, „Soldații”, „Eva”, „Căpitanul”, „Sfinxul”, „Degețelul”, „Dorobanțul”, „Acul Cleopatrei” etc. Acestea au forme bizare, când de turnuri, când de ace, ciuperci sau abrupturi stâncoase, așezate la poalele dealului Dumbrava. Se crede că formele neregulate au apărut ca urmare a acțiunii vremii (temperaturi variabile, vânt, îngheț-dezgheț) și/sau a proceselor gravitaționale, precum surpările sau prăbușirile.
Grădina Zmeilor este înconjurată de mister și de legende. Se spune că o fată iubea mult un soldat. Cum mama vitregă nu era de acord cu dragostea dintre ei, a blestemat-o pe fată, iar aceasta s-a transformat într-o stană de piatră. Stânca ce a inspirat această legendă nu mai există, ea fiind distrusă, odată cu inundațiile din 1973.
O altă legendă spune că, pe două stânci gemene se odihneau zmeii, înainte de a pleca spre Dej, pentru a se aproviziona cu sare.
O a treia poveste vorbește despre o luptă între zmeii care au furat Soarele. Un Făt-Frumos al acelor vremuri a reușit să îl elibereze, însă, odată ajuns în înaltul cerului, l-a orbit cu strălucirea sa. O fată, eliberată în același timp cu Soarele, a blestemat zmeii să se transforme în stane de piatră și să îi privească pe vecie de la poale, pe aceia înălțați pe Dealul Încheieturii.
Pe lângă aceste stânci ciudate, drumul marcat și semi-amenajat te poartă într-o rezervație de poveste, prin diversitatea de plante, insecte și animale. Vei întâlni poteci cu piatră cubică sau scări din lemn, amenajate pentru a face traseul mai ușor pentru turiști.
Pe deal, unde ai o imagine spectaculoasă asupra ansamblului de stânci, este amenajat un foișor, unde poți face un popas.
Aici poți întâlni specii de arbori și arbuști precum stejarul, carpenul, teiul pucios, plopul tremurător, lemnul câinelui sau măceșul. La acestea se adaugă varietatea floristică, fomată din specii pontice, panonice, balcanice și mediteraneene: laptele cucului, plămănărica, brebenelul, traista-ciobanului, sânziana, scaiul vânăt, brândușa de toamnă și altele.
Fauna este și ea variată și include reptile, amfibieni, păsări și insecte, unele dintre ele protejate la nivel local și european. Vei putea întâlni veverița, vulpea roșcată, iepurele de câmp, ciocănitoare neagră, pițigoiul de brădet, gaița albastră, pupăza, salamandra de foc și libelula.
Cum ajungi la Grădina Zmeilor
Din București, poți ajunge la Grădina Zmeilor, urmând drumul E81, iar de la Sânmihaiu Almașului pe DN 1G, zona aflându-se la aproximativ 530 km de capitală, în partea central-estică a județului Sălaj, pe teritoriul comunei Bălan, aproape de orașul Jibou și de localitatea Gâlgău Almașului.
Dacă pleci din Cluj-Napoca, ruta este următoarea: Cluj-Napoca-Baciu-Sâncraiu Almașului-Hida-Gâlgău-Grădina Zmeilor și se întinde pe aproximativ 80 km pe DN 109A, apoi DN 109 și DN 1G.
Unde te poți caza
În ceea ce privește cazarea, poți găsi numeroase pensiuni pe traseul până la Grădina Zmeilor, dar și hoteluri, agropensiuni, cabane și apartamente de închiriat în Zalău.
👉 Dacă dorești să vizitezi Grădina Zmeilor și ești în căutarea unei cazări în Zalău, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!
Ce altceva poți vedea în împrejurimi
În apropierea Rezervației Naturale Grădina Zmeilor, se află numeroase obiective turistice, de la lăcașuri de cult la castele, cetăți medievale și situri arheologice. Mai jos sunt câteva dintre cele mai interesante locuri pe care le poți vizita, dacă vii pe aceste meleaguri.
Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”
La 6 km de Grădina Zmeilor, în satul Bălan Cricova, se află Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”. Aceasta a fost construită în secolul al XVII-lea și este considerată monument istoric. Se crede că este cea mai veche biserică din lemn din Transilvania.
Alte biserici monument istoric din zonă sunt Biserica de lemn din Husia, construită în 1848, și Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Bălan Josani, construită în 1695.
Băile Jibou
La aproximativ 13 km de Grădina Zmeilor, în orașul Jibou, se află Băile Jibou. Acestea reprezintă o micro stațiune balneară sezonieră, aflată la o altitudine de 190 m, pe marginea vestică a orașului. Apa minerală este sulfuroasă, clorurată, calcică și magneziană.
Băile s-au deschis pentru prima oară în anii ’60, iar în anul 2000, au fost închise. Abia începând cu anul 2004, s-au făcut noi investiții, iar în prezent, există mai multe pavilioane de tratament și o pensiune.
Gresiile de pe Stânca Dracului
Gresiile de pe Stânca Dracului sunt considerate monument al naturii și arie protejată. Se află pe teritoriul comunei Hida, la circa 18 km la sud de Grădina Zmeilor.
Rezervația naturală reprezintă o formațiune stâncoasă, de forma unei ciuperci apărute pe lunca văii Almașului. Se crede că stânca s-a format prin detașarea sa ca urmare a eroziunii apelor și a efectelor atmosferice. „Ciuperca” având o înălțime de 6,5 metri, este formată din gresii în partea de sus și gresii și microconglomerate la bază.
Grădina Botanică Jibou
Grădina Botanică se află la 12 km de Grădina Zmeilor, în orașul Jibou. Înființată în 1968, ea se află în zona de agrement a castelului medieval, care a fost reședința familiei Wesselényi. Amplasată la o altitudine de 272 de metri, ocupă 24 de hectare.
Conține deopotrivă plante locale și exotice, iar plantația de bază datează din 1781. Serele adăpostesc o plajă diversă de plante mediteraneene, tropicale și subtropicale. Grădina botanică mai dispune și de un pavilion înalt pentru palmieri, un sector pentru plante ornamentale și un ierbar.
În fiecare an, Grădina Botanică din Jibou publică un catalog de semințe, distribuit în peste 300 de grădini botanice din întreaga lume.
Programul de vizite este, în sezonul cald (între 1 aprilie și 30 octombrie), de la 8 la 19 (în zona externă), iar sera botanică și complexul de acvarii sunt deschise în intervalul 8-18:30. În sezonul rece (1 noiembrie – 31 martie), sectorul exterior poate fi vizitat între orele 8 și 17, iar sera botanică și complexul de acvarii, între 8 și 16:30. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți și de 5 lei pentru pensionari și elevi. Copiii sub 7 ani au intrarea gratuită.
Castelul Wesselényi
Castelul Wesselényi se află tot în orașul Jibou, la 12 km de Grădina Zmeilor. Construcția a fost concepută de baronul Wesselényi, deoarece reședința nobiliară cu 13 încăperi, de lângă palat, nu era suficient de spațioasă. Castelul a fost încheiat în 1796. Se spune că, pentru amenajarea parcului englez, s-a solicitat ajutorul unui grădinar vienez, care a planificat lacul cu nuferi și sera pentru grădina de iarnă, implicându-se și în planificarea fântânii arteziene.
În 1805, artistul originar din Sibiu, Franz Neuhauser, pictează scene de vânătoare pe interiorul castelului.
Familia nobiliară mai deține alte două proprietăți remarcabile în Obreja, în județul Alba, și în Hodod, în județul Satu Mare.
Rezervația naturală „Calcarele de Rona”
Rezervația naturală „Calcarele de Rona” se află la 14 km de Grădina Zmeilor, spre nord. Zona se află în partea central-estică a județului Salaj, în podișul Someșan. Calcarele de Rona sunt considerate monument al naturii și arie protejată de interes natural.
Acestea conțin depozite lacustre din calcar bej-ruginiu și alb-cenușiu, care alternează cu marne cenușii-albăstrui. Se crede că s-au format în Paleocen și sunt alcătuite din două orizonturi: unul inferior, format din argile roșii și calcare de Rona, iar al doilea din argile, gresii roșiatice și vineții, stratificate. Dacă te atrag formațiunile stâncoase de la Grădina Zmeilor, cu siguranță vei găsi și Calcarele de Rona fascinante.
Cetatea medievală din Cheud
Cetatea medievală din Cheud se află la aproximativ 30 km de Grădina Zmeilor, pe Dealul Cetății, la circa 2,5 km de satul Cheud. Se crede că a existat o fortificație care datează din secolul al VIII-lea, dar care a fost distrusă de tătari, în secolul al XIII-lea. Ulterior, s-au realizat modernizări, la îndemnul papalității și cu ajutorul ordinelor franciscan, cistercian și benedictin, stabilite în interiorul arcului carpatic.
În acele timpuri, era cunoscută cu denumirea sa maghiară, Cetarea Aranyas. În ungurește, „aranyas” înseamnă auriu, iar această culoare vine de la modul în care razele soarelui cad pe zidurile cetății.
De-a lungul istoriei sale, cetatea a avut rol militar, politic, economic și juridic. În apropiere, trecea o arteră, parte a drumului sării. O parte din sare era transportată pe râul Someș, spre portul din Jibou, unde era încărcată în căruțe, iar cealaltă parte era trimisă tot pe apă, până la Satu Mare și, mai apoi, în restul Europei. Primele mențiuni ale unei încăperi speciale pentru depozitarea sării apar în anul 1397.
Castrul roman Porolissum
Castrul roman Porolissum se află la 23 km de Grădina Zmeilor. Experții spun că este unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din România. Acesta are dimensiuni remarcabile și este bine conservat, în ciuda trecerii anilor. Se crede că a fost construit de împăratul Traian pentru a bloca trecerea dinspre Munții Carpați spre Dacia Porolissensis (zona de la nord de râurile Mureș și Arieș). În timp, castrul roman a fost folosit ca centru comercial pentru schimburi între romani și barbari.
Cetatea a avut o fundație de piatră, iar partea superioară era realizată din lemn. Se crede că avea o capacitate de circa 5000 de soldați. Ulterior, în timpul domniei împăratului Marcus Aurelius, cetatea a fost reconstruită din piatră.
Săpăturile arheologice din anii ’70 au dus la descoperirea unor rămășițe ale vechiului oraș, precum amfiteatrul Porolissum, băile publice, un templu pentru Liber Pater (un vechi zeu al sporului) și unele așezări umane. În prezent, se fac săpături în forumul orașului.
Castrul roman Porolissum se află în satul Moigrad Porolissum din comuna Mirsid, din județul Sălaș, pe strada Castrului. Poate fi vizitat zilnic, între ora 8 și ora 19. Prețul este de 4 lei pentru adulți, 2 lei pentru pensionari și 1 leu pentru copii.
În Grădina Zmeilor, natura este la ea acasă și se poate dezvolta în voie. Dacă ajungi prin aceste locuri înainte de apus, te vei putea bucura de un spectacol nemaipomenit. Deși mai puțin cunoscută, această zonă va intra rapid pe lista locurilor preferate, în care vei dori să revii.