Aranjarea unei cine festive poate deveni o corvoadă, mai ales dacă iei în calcul multitudinea de posibilități pe care le ai la dispoziție. Fie că este vorba de masa de Crăciun sau Paște, fie de serbarea unui eveniment organizat special pentru familii, masa este locul unde se adună toată lumea, cu mic, cu mare și locul unde vor ajunge, inevitabil, și clienții tăi. Transformarea mesei dintr-un fapt banal într-o experiență îți va aduce nu doar laudele turiștilor ci și promisiunea revenirii în vacanța următoare. Amenajarea locului trebuie să fie pe măsura evenimentului, iar la final, mulțumirea invitaților este cea mai mare satisfacție. Pentru a economisi timp atunci când aranjezi masa, poți urma ghidul pe care l-am pregătit pentru tine mai jos.
Pași inițiali pentru aranjarea mesei festive
Cum aranjezi farfuriile la masă
Cum așezi tacâmurile la masa festivă
Cum aranjezi paharele la masă
Cum aranjezi masa în funcție de sărbătoare
Pași inițiați pentru aranjarea mesei festive
Primul pas în aranjarea mesei festive îl reprezintă stabilirea temei evenimentului și a tipului de petrecere. De exemplu, petrecerea de Crăciun este una discretă și liniștită, deoarece este, de cele mai multe ori, o sărbătoare în familie. Pe de altă parte, dacă organizezi o petrecere de Revelion, accentul trebuie să fie pus pe distracție și voie bună, similar unei petreceri aniversare.
Odată stabilită tema evenimentului, poți alege culorile pentru fața de masă, decorațiuni și ustensilele necesare. Pentru a nu încărca vizual masa și având în vedere prezența felurilor de mâncare, este indicat să folosești cel mult două culori principale. În cadrul mesei de Crăciun, poți folosi combinații de culori precum verde și roșu sau roșu și alb; pentru masa de Paște, în schimb, poți opta pentru nuanțe de verde și galben sau roșu cu galben pal. Ca regulă generală, este bine să folosești o paletă restrânsă de culori.
Un alt aspect important vizează alegerea veselei și a tacâmurilor. Pentru simplitate și un plus de eleganță, este recomandată folosirea unor seturi. Numărul acestora depinde și de cât de bogat este meniul; unul îmbelșugat presupune și folosirea unui număr mai mare de farfurii și tacâmuri. În ceea ce privește așezarea farfuriilor, tacâmurilor și paharelor, poți afla mai multe citind mai jos.
Cum aranjezi farfuriile la masă
Aranjarea farfuriilor la masă constă în urmarea unor reguli simple:
- Pune fața de masă și așază câte o farfurie întinsă (de serviciu) în dreptul fiecărui loc. Aceasta are rol de suport pentru celelalte farfurii;
- Așază câte o farfurie pentru fiecare fel de mâncare: aperitiv, fel principal, supă și desert. Dacă dorești acest lucru, pot exista mai multe feluri de mâncare. De exemplu, o masă formată din cinci feluri mai include o salată, iar una din șapte feluri, un al doilea aperitiv (numit „amuse bouche”) și un desert suplimentar, numit „mignardise”, care se consumă alături de ceai sau cafea;
- Bolul pentru supă/ciorbă poate fi adus în momentul servirii acesteia sau îl poți pune pe masă de la începuti;
- Farfuria pentru pâine se așază deasupra unei farfurii de serviciu, în partea stângă;
- Șervețelul poate fi pus în partea stângă sau dreaptă ori deasupra farfuriei pentru primul fel.
Cum așezi tacâmurile la masa festivă
În ceea ce privește așezarea tacâmurilor, eticheta spune că:
- Furculițele se așază în partea stângă a farfuriei; pe partea dreaptă vor sta lingurile și cuțitele;
- Furculițele se așază cu dinții în sus, în ordinea folosirii lor. Astfel, prima furculiță, de la stânga spre dreapta, este dedicată antreului, următoarea este pentru felul principal, apoi urmează furculița pentru pește ori salată;
- Cuțitele se pun cu marginea tăioasă spre interior. De la dreapta la stânga, primul cuțit este pentru primul fel de mâncare, al doilea pentru pește, iar ultimul, pentru desert. Pentru alte feluri care necesită folosirea unui cuțit, acesta se așază în ordinea folosirii;
- Cuțitul pentru unt, dacă este cazul, se va poziționa pe farfuria pentru pâine;
- Lingurile se așază și ele în funcție de ordinea folosirii. Astfel, prima lingură, aflată în partea dreaptă, este pentru supă; aceasta este amplasată în dreapta cuțitului pentru pește, cu partea adâncită în sus. Furculița pentru desert se așază sub lingurița pentru desert, care este deasupra farfuriei, cu partea adâncită spre stânga, având dinții orientați spre dreapta.
O regulă importantă spune că nu trebuie să existe pe masă mai mult de trei tacâmuri de același fel. Dacă sunt necesare mai multe tacâmuri, le poți așeza pe o măsuță de serviciu și le vei pune pe masă atunci când va fi nevoie de ele.
De asemenea, toate tacâmurile trebuie să fie la 2,5 cm de marginea mesei, iar între acestea ar trebui să fie o distanță de cel puțin 1 cm. Primul cuțit/prima furculiță de lângă farfurie trebuie să se afle la 2 cm de aceasta.
Cum aranjezi paharele la masă
În ceea ce privește aranjarea paharelor pe masă, există, de asemenea, o serie de reguli. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele:
- Pe masă trebuie să fie prezente întotdeauna paharul de apă, cel pentru vin alb și paharul de vin roșu;
- Paharele trebuie așezate în partea dreaptă a farfuriei, deasupra cuțitelor. Acestea se așază după cum urmează: întâi paharul de apă, apoi cel de vin alb, iar la urmă paharul de vin roșu;
- Paharele pot fi așezate în linie dreaptă sau sub formă de triunghi;
- Paharele rezervate altor băuturi se așază separat, pe o măsuță, și se oferă la momentul oportun;
- Paharul de șampanie, dacă este cazul, se poziționează între paharul de apă și cele de vin;
- În momentul așezării paharelor de whisky, sherry sau alte băuturi asemănătoare, acestea se pun în dreapta paharelor de vin.
Cum aranjezi masa în funcție de sărbătoare
Amenajarea mesei festive diferă, în mod firesc, în funcție de evenimentul sărbătorit. Astfel, există particularități pentru fiecare dintre mesele de Crăciun, Paște, Revelion, precum și pentru botez. Mai jos poți afla detalii despre fiecare amenajare în parte.
Masa de Crăciun
Crăciunul este cea mai iubită sărbătoare de la noi. Atmosfera feerică poate fi accentuată prin decorațiuni în alb, verde și/sau roșu. Crăciunul reprezintă ocazia perfectă pentru ca familiile să se adune în jurul unei mese. Dacă ai o pensiune și aștepți oaspeți, chiar dacă anul acesta în număr semnificativ mai mic, mesele frumos decorate îi vor face să simtă cu adevărat spiritul sărbătorii, bineînțeles, alături de preparatele tradiționale și specifice zonei.
Culorile asociate Crăciunului predomină în fețele de masă, decorațiunile pentru mese ori scaune etc. Poți alege inclusiv farfurii cu motive de sărbătoare; acestea sunt de preferat mai ales pentru mesele cu un număr restrâns de persoane.
Aranjarea mesei este una minimalistă și formală. Masa va fi decorată cu fețe de masă în culori specifice Crăciunului, iar decorațiunile pot include câteva globuri, crenguțe de brad sau chiar lumânărele. În stânga sus a farfuriei principale, se află bolul cu pâine. Tacâmurile se așază descrescător, în funcție de felul de mâncare servit, de cele mai multe ori de la aperitiv la desert. Lingurile și cuțitele vor sta în partea dreaptă, iar furculițele în partea stângă. Paharele vor sta în dreapta sus.
Masa de Paște
Din punctul de vedere al simbolisticii religioase, Paștele este cea mai importantă sărbătoare pentru creștini. Acest eveniment reprezintă, pe de-o parte, izbânda asupra morții și păcatului și, de cealaltă parte, un moment de contemplare și reculegere, precum și de sărbătorire a vieții, care nu întâmplător este primăvara, deoarece în acest sezon natura renaște.
Atunci când vrei să amenajezi masa pentru Paște, este o idee bună să te gândești la simbolistica acestei sărbători, precum și la ce înseamnă pentru pensiunea ta; de exemplu, dacă aceasta se află în apropierea unor zone cu încărcătură religioasă masa poate fi decorată într-un stil ușor formal. Pe de altă parte dacă musafirii au copii, decorațiunile, vesela și tacâmurile pot fi vesele, în ton cu primăvara, oferind o bună dispoziție tuturor celor prezenți.
Poți opta pentru culorile florilor proaspăt înflorite, nuanțe pastelate, culoarea cerului albastru deschis, verde deschis, alb și roșu.
De asemenea, poți așeza pe masă ouă, iepurași și buchețele de ghiocei sau lalele. O altă idee este să folosește coșuri din nuiele, pentru pâine sau șervețele.
După aperitivul care trebuie să conțină și un ou, urmează supa sau ciorba, drobul, carne și garnitură cu salată ori sos și desertul. Acesta din urmă poate fi reprezentat de plăcinte sau cozonac, turte, dulciuri, fructe sau deserturi specifice zonei în care se află pensiunea.
Masa de Revelion
Pe lângă cele două sărbători religioase, începerea unui An Nou reprezintă o altă ocazie pentru a strânge prietenii la masă. Dacă de Crăciun și Paște predomină bucatele gătite, iar mesenii sunt mai ales familii, masa de Revelion este mai relaxată iar musafirii sunt reprezentați, de regulă, de grupuri de prieteni. Decorațiunile, dacă există, vor fi în ton cu sezonul, în alb și roșu, sau chiar în violet sau albastru, pentru o notă deosebită.
De pe masa de Revelion nu ar trebui să lipsească simbolurile prosperității, lumina, prezentă prin lumânări și artificii, culoarea roșie, peștele, strugurii, vinul, șampania, tortul și prăjiturile.
Masa este amenajată în stil tradițional și predomină bolurile și farfuriile în care vei putea pune sărățelele, fursecurile și tot felul de gustări asemănătoare. Aproape de miezul nopții, asigură-te că pe masă se află paharele și vinul sau șampania pentru ca musafirii tăi să ciocnească pentru intrarea în Noul An.
👉 Dacă ești proprietarul unei pensiuni și îți dorești să te bucuri de cât mai mulți clienți, adaugă un anunț pe OLX, iar rezultatele se vor vedea în cel mai scurt timp.
Aranjarea mesei de botez
Petrecerea de botez, precum și amenajarea mesei, au o tentă informală și jucăușă. Poți folosi culori și decorațiuni proaspete, vii, pline de viață.
Vesela este simplă, iar tacâmurile predominante includ cuțitul, furculița, lingura de supă și lingurița/furculița pentru desert. Pe lângă farfurii, pahare și tacâmuri, poți orna masa/mesele cu baloane, confetti și coșuri cu dulciuri. Pentru a nu incomoda invitații, este bine să eviți așezarea unor baloane mari pe masă, acestea din urmă rămânând a fi puse la marginea scaunelor.
Pentru creativitate, poți folosi jucării pe post de decorațiuni pentru masa festivă. Întreaga ambianță va deveni instant mult mai relaxată. Totuși, pentru a nu încărca atmosfera, încearcă să te limitezi la 2-3 culori.
Dacă ai mulți invitați, poți orna masa în jurul unei teme. Foarte populare pentru petrecerile de botez sunt temele precum jungla (în care masa este decorată cu nuanțe de verde și galben și mici animăluțe de pluș) ori circul/carnavalul (folosind nuanțe puternice).
Amenajarea mesei festive trebuie realizată simplu și cu gust. Evită să folosești decorațiuni doar pentru a ocupa locul. Alege un meniu bogat, gustări adecvate evenimentului, precum și o temă în ton cu sărbătoarea. În fond, cel mai important lucru este atmosfera pe care o creezi și timpul de calitate pe care musafirii îl petrec alături de cei dragi.