21 dec. 2020, Autor:

Revelionul reprezintă scuza perfectă pentru a petrece câteva zile într-un loc mai liniștit sau plin de distracție, după preferințe. Fie că vrei să petreci noaptea dintre ani la o cabană la munte alături de prieteni, fie că dorești puțină intimitate pentru voi doi sau alături de familie, destinațiile de mai jos au câte ceva pentru fiecare. 

Tipuri de destinații, în funcție de preferințe
Destinații din România pentru petrecerea de Revelion

  • Maramureș
  • Sibiu
  • Sinaia
  • Predeal
  • Brașov
  • Sovata
  • Bran
  • Delta Dunării

Tipuri de destinații, în funcție de preferințe

Alegerea destinației pentru Revelion poate depinde de mai mulți factori. Printre aceștia, preferințele reprezintă cel mai important aspect. Poate că dorești să te înconjori de tradiții ori poate că vrei să îți petreci zilele libere pe pârtie sau ești nonconformist și preferi experiențe noi la începutul noului an.

Dacă ești un împătimit al schiatului sau al plăcii de snowboard, ai la dispoziție numeroase stațiuni cu pârtii excelente. Straja, Parâng, Ceahlău, Apuseni sau clasicele Predeal, Bran ori Brașov încântă an de an turiștii pasionați de sporturile de iarnă. 

Pentru a te bucura de tihnă alături de familie, poți admira tradițiile locale în zona Moldovei, în Bucovina sau în jurul Sibiului. Delta reprezintă un alt loc deosebit, cu frumuseți unice și o faună întâlnită doar în această perioadă din an. 

Ești în căutare de destinații inedite? Probabil că ți-ar plăcea o noapte sau măcar câteva fotografii alături de singurul hotel de gheață din sud-estul Europei. Sau poate preferi să te relaxezi într-o stațiune balneoclimaterică, în timp ce afară temperaturile au scăzut mult sub zero grade. 

Destinații din România pentru petrecerea de Revelion

Petrecerea Revelionului în România poate însemna distracție din plin, ocazia de a învăța lucruri noi despre tărâmuri încărcate de tradiție și, de ce nu, încercarea bucatelor din diferite zone ale țării. În cele ce urmează, poți citi despre câteva dintre destinațiile numai bune pentru petrecerea nopții dintre ani. 

Maramureș

Maramureșul îți oferă peisaje de poveste, în această perioadă a anului. Lacul Firiza reprezintă una dintre cele mai la îndemână atracții turistice, mai ales dacă pleci din Baia Mare. Aflat la periferia orașului, acest lac, cu o lungime de 3 km, îți oferă ocazia de a face puțină mișcare după bunătățile de peste zi. 

Zona este cunoscută și pentru cele opt biserici de lemn, incluse în patrimoniul UNESCO. Mănăstirea Bârsana este cea mai cunoscută dintre acestea, iar liniștea, curățenia și zăpada așternută te fac să îți dorești să petreci mai mult de câteva clipe pe aceste meleaguri. Pensiunile maramureșene oferă o atmosferă simplă și păstrează tradițiile primite în dar de la strămoși. 

👉 Dacă ești în căutarea unei cazări în Maramureș, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Cu siguranță vei găsi imediat un loc pe placul tău!

Dacă tot ai ajuns aici, poți trece și pe la Cimitirul Vesel din Săpânța. Se află la aproximativ 19 km de Sighetu Marmației și este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Maramureș. Acest loc unic îi sărbătorește pe cei plecați dintre noi într-un mod umoristic, prin cruci viu colorate pe care sunt pictate mici interpretări (picturi sau poezii) ale vieții celui care se odihnește acolo. 

Pentru un strop de relaxare, te poți destinde la stațiunea Borșa. De aici, poți parcurge traseul până la Cascada Cailor, una dintre cele mai frumoase cascade din România; drumul durează cel mult 90 de minute pe o potecă marcată. De la cascadă, coborârea se face tot prin pădure, prin rezervația naturală Munții Rodnei.  

maramures

Sibiu

Sibiul este cunoscut mai ales pentru târgul de Crăciun, unul dintre cele mai frumoase din Europa. Ce poți face în oraș sau prin împrejurimi atunci când principalul eveniment este anulat? Te poți bucura de vinul cu scorțișoară care încă se mai servește în oraș, de bucatele alese și de tradiții. La ieșirea din oraș, la Mărginimea Sibiului, poți asista la uratul flăcăilor. Dacă înveți repede versurile, aceștia s-ar putea să te primească alături de ei pentru răsplata gospodarilor: preparatele din porc pregătite în ajunul Crăciunului. 

În Sibiu, te poți desfăta mergând pe celebrul Pod al Minciunilor, o atracție pentru cei care doresc să își facă selfie-uri.

Dacă ai noroc de zăpadă, trebuie să treci pe la Muzeul Astra; acesta înfățișează porturile populare din zonă. Îl poți lua la pas, plimbându-te pe poteci sau pe ulițele satului, ca în copilărie, ori te poți relaxa într-o sanie trasă de cai, pe aleile de 10 km din interiorul muzeului.

Pentru împătimiții de adrenalină, Sibiul are zone special amenajate pentru schi, snowboard și snowmobil. Pârtiile din zona Bâlea sunt pentru profesioniști, dar zona Cindrel, de la Păltiniș și Gura Râului pot fi încercate atât de copii, cât și de începători.  

După atâta vizitat, adrenalină și relaxare, poți petrece noaptea dintre ani la singurul hotel de gheață din Europa, la Bâlea Lac. 

sibiu

Sinaia

Sinaia este locul ideal pentru schi. Stațiunea are nu mai puțin de 14 pârtii cu grade de dificultate diferite, care se întind pe aproximativ 17,8 km. Cota 1400 și Cota 2000 sunt locurile de pornire pentru iubitorii de adrenalină. 

Pe lângă sporturile de iarnă, Sinaia te îmbie și cu cele mai multe obiective turistice de pe Valea Prahovei. Castelul Peleș și Pelișorul sunt primele pe listă care nu ar trebui să-ți scape. În funcție de cât de sportiv ești, poți face și câteva drumeții în apropiere, zona din jurul acestor castele fiind marcată. Mai apoi, poți trece pe la Parcul Dimitrie Ghica, Muzeul Rezervației Bucegi sau Muzeul de trenulețe. 

sinaia

Predeal

Predeal este o altă destinație cu tradiție de Revelion. Dacă vrei să începi noul an pe pârtie, la Predeal trebuie să ajungi în perioada aceasta. Aici vei găsi opt pârtii de schi alpin cu grade diferite de dificultate. 

Dacă preferi drumețiile și vremea ține cu tine, poți începe traseul care pornește de la baza pârtiei Clăbucet, trece pe lângă cabana Gârbova, apoi pe la vârful Clăbucetul Taurului și coboară pe la Azuga. Drumul ia aproximativ patru ore, iar zăpada, liniștea și șuieratul vântului îți vor fi singurii însoțitori, motiv pentru care este bine să îți iei 2-3 prieteni cu tine. 

În zona Predeal, mai poți vedea Cascada Tamina, Peștera de gheață, Cheile Râșnoavei, mănăstirile romano-catolice sau Monumentul eroilor din Valea Râșnoavei. 

Stațiunea beneficiază și de două patinoare, deci, dacă ești pasionat de acest sport și vrei să stârnești aplauzele prietenilor cu piruetele tale, poți trece și pe aici. 

predeal

Brașov

 Pentru o experiență ceva mai calmă la înălțime, poți lua telecabina până la Masivul Postăvaru. De aici, vei putea admira platoul Munților Bucegi, Țara Bârsei și întreaga Poiană și te vei putea bucura de „marea alpină”. Acesta este un fenomen atmosferic ce are loc atunci când norii coboară și înconjoară piscul montan. Privind acest fenomen, vei avea senzația că te afli deasupra lumii. Alte experiențe inedite pot include săriturile cu parașuta. 

 Dacă preferi ceva mai domol, poți arde caloriile bunătăților locale printr-o plimbare lejeră în Piața Sfatului. Nu uita Strada Sforii, cea mai îngustă străduță din România și a treia din Europa. Ninge și ai început să tremuri? O ciocolată caldă sau o cafea fierbinte merge perfect. 

 Îți place să vizitezi obiective turistice? Atunci trebuie să treci măcar pe la Biserica Neagră și pe la Turnul Alb și Negru. 

 Ai un weekend prelungit? Trebuie să treci prin Poiana Brasov. Sania, schiurile sau snowboardul îți vor fi aliați atunci când faci flipuri prin aer în Poiană sau pe Postăvaru. La acestea se adaugă plimbările cu snowmobilul sau cu ATV-ul prin pădurile din împrejurimi. Priveliștea ruptă din basme va merita, chiar dacă vântul bate cu putere. 

 O altă recomandare interesantă este comuna Fundata, localitatea cu cel mai curat aer din România. Aceasta se află la 1.360 de metri altitudine, între Munții Piatra Craiului și Bucegi. Fundata este cunoscută și ca locul în care a luat naștere în România schiul fond, în anii ’30. Te poți plimba pe străzile din comună, pentru a-ți umple plămânii de aer proaspăt, iar după ce ai prins puteri cu un prânz cu specific local, poți pleca într-o scurtă drumeție pe Bucegi, Moeciu de Sus, Piatra Craiului sau Cheia. Ține, totuși, cont de vreme și echipează-te corespunzător. 

brasov

Sovata

Sovata înseamnă, în prima fază, liniște, munte și băi terapeutice, fiind cunoscută pentru numărul mare de lacuri sărate. Lacul Ursu este cel mai celebru din zonă, fiind înconjurat din toate părțile de păduri. Deține mai multe recorduri mondiale și este cel mai mare lac helioterm din lume. 

 La câțiva pași distanță, sunt Muntele de Sare și Salina Praid, unde îți vei putea curăța plămânii de aerul urban. 

 Pe lângă tratamentele balneare și terapeutice pe care le poți face la unul dintre centrele găzduite de o clădire monument din secolul al 19-lea, Sovata are un parc de aventură, un centru de echitație și o pârtie de schi de 1200 de metri, numai bună pentru turiștii pasionați de sporturi de sezon. 

 În funcție de vreme, te poți plimba și cu mocănița cu aburi, care circulă între Sovata și Câmpu Cetății. Întreaga plimbare durează o oră și 45 de minute, însă, dacă ești îmbrăcat gros, va fi o încântare. 

 Îți poți bucura papilele gustative cu celebrul gulaș specific zonei, cu preparatele din carne de porc, cotlet gratinat cu ciuperci sau cu fleică umplută cu prune uscate. Pentru „hidratare”, poți încercaafinata sau vișinata pregătită local ori sucul de mere. 

sovata

Bran

Zona Bran este cunoscută pentru castelul cu același nume, însă are mai multe de oferit decât te-ai aștepta. Culoarul Rucăr-Bran, care leagă Muntenia de Transilvania și care reprezenta, în Evul Mediu, un drum comercial de importanță majoră, oferă astăzi, ca și în trecut, peisaje spectaculoase cu valea Moieciu și Țara Bârsei, aer curat și sătucuri acoperite mai mult sau mai puțin de nea. 

Vacanța la munte, chiar dacă e de doar câteva zile, nu ar fi la fel fără partia de schi. În zonă este celebră pârtia Bran-Zănoaga, cu o dificultate medie și instalație nocturnă. Odată ajuns în vârf, afli semnificația zilelor libere și redescoperi liniștea de după un an încărcat. 

Dacă vrei să te familiarizezi cu istoria locului, poți vizita Muzeul Satului Brănean, un muzeu etnografic în aer liber. Acesta adăpostește case construite în stilul zonei și articole create de meșterii locali. 

Pentru o experiență inedită, poți trece și pe la castelul Groazei. Acesta se află aproape de castelul Bran și include 12 camere cu stafii, monștri și scheleți. 

bran

Delta Dunării

Delta Dunării este considerată una dintre cele mai frumoase zone ale țării, indiferent de anotimp. Dacă alegi să petreci Revelionul în Deltă, vei putea profita de două avantaje practice: prețuri mai mici față de stațiunile montane și lipsa aglomerației. Plimbările cu sania, pescuitul la copcă sau patinajul sunt doar câteva dintre activitățile de sezon din Delta Dunării. 

În această perioadă, Delta este ideală pentru familiile care doresc să intre în noul an altfel și pentru cei care vor o pauză de la agitația orașului. 

Iarna, Delta găzduiește peste 100 de specii de păsări, dintre care lebăda polară, gâsca cu gât roșu, gârlița mică (un fel de gâscă). Dimineața, poți vedea cârdurile care migrează din locurile de dormit spre cele cu hrană; pentru apă, vin în jurul orei prânzului. 

Pe lângă păsări, vei putea admira vidrele care ies cu pești în gură, șacalii, mistreții, căprioarele, pisica sălbatică și alte vietăți în căutare de hrană.

Pentru popas, poți alege una dintre casele din Delta Dunarii, unde gazdele primitoare îți vor oferi un culcuș cald și preparate din pește. 

delta dunarii

Litoral

Peisajele marine, valurile înghețate, țurțurii și cazinoul reprezintă cele mai cunoscute atracții de pe Litoral în sezonul rece.  

Pe lângă acestea, te poți bucura de spa și de servicii balneoclimaterice. Dimineața sau seara, ai la discreție aerosoli la câțiva metri de plajă.

Cum aglomerația din timpul verii este absentă, vei avea toată marea la dispoziție, iar după plimbarea de prânz pe faleza liberă, îți poți obține doza de adrenalină practicând sporturi nautice precum kitesurfing. 

Dacă ești amator de istorie și cultură, Constanța și localitățile din împrejurimi te vor încânta. Histria, cea mai veche cetate grecească și cel mai vechi oraș atestat pe teritoriul României, cetățile fortificate de pe lungimea Dunării, de exemplu, Capidava sau cetățile otomane de la Hârșova reprezintă doar câteva dintre comorile Dobrogei. La acestea se adaugă Muzeul de arheologie din Mangalia, piesele expuse din Piața Ovidiu (Constanța) sau Edificiul Roman, fostul centru de lux, construit în urmă cu aproximativ 2000 de ani, unde se întâlneau nobilii acelor vremuri pentru a se relaxa după călătoriile lungi din străinătate. 

Tot în Constanța, poți admira echilibrul confesional. Într-un mic areal, care poate fi parcurs la pas, poți vedea Geamia Hunkiar, Moscheea Carol I, Biserica Grecească Metamorphosis, Biserica Armeană Sfânta Maria, Catedrala Ortodoxă Sfinții Petru și Pavel, Biserica bulgară Sfântul Nicolae, Biserica Catolică Sfântul Anton și ruinele sinagogii așkenaze, construite în stil maur. 

revelion la litoral

Revelionul reprezintă acea perioadă din an în care ne punem dorințe, ne stabilim obiective și petrecem alături de prieteni și familie. Alege una dintre destinațiile de mai sus, iar noaptea dintre ani va fi de neuitat.